η εξειδικευμένη πλατφόρμα για πλακάκια και είδη υγιεινής

πλακάκια

τι ζητάμε

αισθητική | ποιότητα | τιμή

τι κοιτάμε

αρμονία υλικών | ιδιότητες πλακιδίων | ενδείξεις συσκευασίας

σχέση ποιότητας-τιμής:

7 € - 20 € | χαμηλή
20 € - 40 € | σωστή
40 €+ | ποιότητα & design

Η πρόκληση που θα αντιμετωπίσετε όταν επιλέγετε πλακάκια είναι η τεράστια γκάμα των προϊόντων που θα συναντήσετε στην αγορά, σε συνδυασμό με το μεγάλο εύρος τιμών, αλλά και την έλλειψη τεχνικής γνώσης ως προς τις ιδιότητες των πλακιδίων.

Επιπλέον, είναι εξαιρετικά δύσκολο να φανταστείτε το τελικό αποτέλεσμα στο χώρο σας, κοιτώντας ένα δείγμα ή μια φωτογραφία.

Γι’ αυτούς τους λόγους, υπάρχει μεγάλη σύγχυση κατά την έρευνα αγοράς και, συχνά, ανασφάλεια σχετικά με το αν η τελική επιλογή σας είναι η ορθή.

tip

Η πιο συνήθης κατηγοριοποίηση των πλακιδίων που θα συναντήσετε είναι τα κεραμικά και τα πορσελανάτα. Αυτή η διάκριση, αν και είναι σωστή, δεν αποτυπώνει την ουσία. Στην πραγματικότητα, τα κεραμικά πλακάκια είναι το παρελθόν της βιομηχανίας, ενώ τα πορσελανάτα είναι το παρόν και το μέλλον. Ο λόγος που σήμερα συνυπάρχουν είναι ότι ζούμε τη μετάβαση της βιομηχανίας πλακιδίων από τα κεραμικά στα πορσελανάτα.

Σε αυτόν τον οδηγό αναπτύσσουμε τη μεθοδολογία που πρέπει να ακολουθήσετε, προκειμένου να καταλήξετε στα πλακάκια που πραγματικά αποτυπώνουν την αισθητική σας και ταιριάζουν στο χώρο σας.

Το domo είναι φτιαγμένο από τους ειδικούς, για να δώσει όλη την πληροφορία που χρειάζεται ο ιδιώτης και ο επαγγελματίας για τα πλακάκια και τα είδη υγιεινής.
Το domo δεν είναι κατάστημα, δεν εμπορεύεται προϊόντα, αλλά σας συνδέει με τα καλύτερα καταστήματα της αγοράς.

Επιπλέον, παρέχουμε με δομημένο τρόπο την πληροφορία σχετικά με τα είδη των πλακιδίων και εξηγούμε αυτά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, που θα σας απασχολήσουν στην καθημερινότητά σας. Με αυτό τον τρόπο, θα μπορείτε άνετα να πλοηγηθείτε ανάμεσα στα αμέτρητα προϊόντα που θα συναντήσετε.

Τέλος, αναφέρουμε τα σημεία που πρέπει να προσέξετε και τις επισημάνσεις στις συσκευασίες, ώστε να γνωρίζετε ακριβώς τι αγοράζετε και να αισθανθείτε απόλυτα ασφαλείς με την επιλογή σας.

Περιεχόμενα οδηγού

τα 3 κριτήρια επιλογής πλακιδίων

Κάποιοι καταναλωτές αναζητούν ένα οικονομικό πλακάκι, αλλά θέλουν να εξασφαλίσουν ένα σωστό αποτέλεσμα. Άλλοι αποζητούν ένα άριστο αποτέλεσμα, παραμένοντας εντός ενός εύλογου ή άνετου προϋπολογισμού.

Σε όποια κατηγορία κι αν ανήκετε, το ζητούμενο στα πλακάκια είναι η σωστή σχέση αισθητικής, ποιότητας και τιμής. Αυτά αποτελούν τα τρία κριτήρια επιλογής.

Τα 3 κριτήρια επιλογής πλακιδίων: Αισθητική, Ποιότητα και Τιμή

tip

Η αισθητική, η ποιότητα και η τιμή είναι αλληλένδετα μεταξύ τους. Αν έχετε δύο πλακάκια, που είναι οπτικά παραπλήσια, αλλά διαφέρουν σημαντικά στην ποιότητα και την τιμή τους, το αισθητικό αποτέλεσμα του ακριβότερου πλακιδίου θα είναι πολύ ανώτερο. Πρακτικά, η επιφάνεια του υλικού, το φινίρισμά του, η πάστα του, ακόμα και η ποιότητα του χρωματισμού του, αποτυπώνονται στο τελικό αποτέλεσμα.

Κατά τη διαδικασία επιλογής, λοιπόν, το ερώτημα δεν είναι από ποιο κριτήριο ξεκινάμε. Είναι σε ποιο από τα τρία επιθυμούμε να δώσουμε μεγαλύτερη βαρύτητα, γνωρίζοντας ότι επηρεάζουμε ταυτόχρονα και τα άλλα δύο.

η σωστή αντίληψη για το κόστος των πλακιδίων

Τα πλακάκια ξεκινούν από 5 € / τ.μ. και μπορεί να ξεπεράσουν τα 100 € / τ.μ.

Ωστόσο, το κόστος μιας κατασκευής από πλακάκια δεν αφορά μόνο στην τιμή των πλακιδίων, αλλά επιβαρύνεται από τις κόλλες, τους αρμούς, την προετοιμασία της επιφάνειας και την αμοιβή του συνεργείου που θα αναλάβει την τοποθέτηση.

Στο domo μπορείς να συγκεντρώσεις προσφορές από τα καταστήματα για τα είδη που σε ενδιαφέρουν, να τις συγκρίνεις και να επιλέξεις με ευκολία και σιγουριά.

Το ελάχιστο κόστος, για να επιλέξετε ένα μέσο συνεργείο και μια καλή κόλλα, σπάνια θα είναι μικρότερο από 13 € / τ.μ. και η τιμή του πλακιδίου προστίθεται πάνω σε αυτό. Έτσι, αν έχετε, για παράδειγμα, μια επιφάνεια 100 τ.μ. και επιλέξετε ένα οικονομικό πλακάκι με 10 € / τ.μ., το τελικό σας κόστος θα είναι περίπου 23 € / τ.μ. ή 2.300 €. Αν, όμως, επιλέξετε ένα ποιοτικότερο πλακάκι ή ένα που έτυχε να σας αρέσει περισσότερο αλλά κοστίζει 12 € / τ.μ., τότε το κοστολόγιο θα διαμορφωθεί στα 2.500 €.

tip

Για να αποκτήσετε μια σωστή αντίληψη για τις τιμές των πλακιδίων, είναι σημαντικό να κατανοήσετε σε τι ποσοστό διαμορφώνουν το τελικό κόστος. Πρακτικά, σε μια συμβατική κατασκευή, μια μικρή διαφορά στην τιμή των πλακιδίων δεν επιβαρύνει ουσιαστικά τον προϋπολογισμό σας. Αντίθετα, είναι δυνατόν να προσφέρει ένα πολύ ελκυστικό αισθητικό αποτέλεσμα ή/και τα πλακάκια σας να έχουν σημαντικά ανώτερη ποιότητα.

Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να έχετε μια τάξη μεγέθους στον προϋπολογισμό σας. Όμως, δεν είναι προς το συμφέρον σας να είστε απόλυτοι. Πρέπει να είστε ευέλικτοι, μέσα σε λογικά πλαίσια.

αισθητική

Κανένα υλικό, όσο όμορφο και αν είναι, δεν είναι ικανό από μόνο του να διαμορφώσει την αισθητική ενός χώρου. Η ομορφιά είναι το αποτέλεσμα της αρμονικής σύνθεσης και διάταξης των υλικών, του φωτισμού, των χρωμάτων, των υφών και όλων των διακοσμητικών στοιχείων που βρίσκονται σε ένα χώρο ή τον περιβάλουν.

Επιπλέον, η αισθητική είναι σχετική. Δεν υπάρχουν όμορφα και άσχημα υλικά. Υπάρχουν, όμως, αυτά που δένουν αρμονικά μεταξύ τους και αναδεικνύουν ένα χώρο και αυτά που είναι ασύμβατα με τη συνολική εικόνα και την αποδυναμώνουν.

tip

Κατ’ εξοχήν, η δημιουργία της συνολικής αυτής εικόνας και η επιλογή των μεμονωμένων στοιχείων που τη συνθέτουν, είναι αρμοδιότητα ενός αρχιτέκτονα ή διακοσμητή. Ωστόσο, ακόμα και αν αναθέσετε τη δουλειά σε έναν ειδικό, είναι κεφαλαιώδες να συμμετέχετε στη διαδικασία, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να αποτυπώνει τη δική σας, προσωπική αισθητική. Πολύ περισσότερο, αν επιλέξετε μόνοι σας τα υλικά, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε, για να αποφύγετε σφάλματα και να πετύχετε ένα άρτιο αποτέλεσμα.

Για να αποφύγετε, λοιπόν, τη σύγχυση που προκαλείται από τις αμέτρητες επιλογές ή από τις απόψεις ανθρώπων του περιβάλλοντός σας που δεν είναι ειδικοί, πρέπει να ακολουθήσετε τα βήματα που περιγράφουμε παρακάτω. Αυτή η διαδικασία ξεκινά από την αναγνώριση των μεγάλων και σημαντικών στοιχείων του χώρου σας, του χαρακτήρα και του ύφους του. Στη συνέχεια, κάθε βήμα προκύπτει αβίαστα από το προηγούμενο, με αποτέλεσμα να νιώσετε απόλυτη εμπιστοσύνη στην τελική σας επιλογή.

tip

Προφανώς, ανάλογα με το αν ξεκινάτε από την αρχή μια κατασκευή ή αν ανακαινίζετε ένα χώρο, τα πρώτα βήματα είτε θα τα σχεδιάσετε εξ αρχής, είτε απλώς θα τα καταγράψετε και θα τα θεωρήσετε ως δεδομένα.

βήμα 1ο: βασικά χαρακτηριστικά οικήματος και χρήσης

Το πρώτο βήμα είναι και το πιο σημαντικό, διότι αποτελεί τη βάση στην οποία στηρίζονται όλα τα επόμενα. Σε αυτό, ο στόχος είναι να καταγράψετε τα βασικά χαρακτηριστικά της αισθητικής που θέλετε να δημιουργήσετε. Τα χαρακτηριστικά αυτά είναι τα κριτήρια, με τα οποία θα φιλτράρετε όλες τις επιλογές που θα αξιολογήσετε στην πορεία. Είναι ο αλάνθαστος κριτής που σας λέει όχι μόνο αν ένα πλακάκι είναι αισθητικά σωστό, αλλά και αν δένει αρμονικά στο τελικό αποτέλεσμα.

Για να καταφέρετε να καταλήξετε σε αυτά τα κριτήρια, πρέπει να εξετάσετε τους παρακάτω παράγοντες, ξεκινώντας από τον γενικότερο και καταλήγοντας στον ειδικότερο.

tip

Συζητήστε, σχεδιάστε και καταγράψτε. Χρησιμοποιήστε σημειωματάριο. Γράφοντας κάτι στο χαρτί, αυτό γίνεται πιο ξεκάθαρο στο μυαλό σας.

τοποθεσία και κλίμα

Η τοποθεσία και το κλίμα της περιοχής είναι ο καμβάς. Αυτά είναι δεδομένα και χρειάζεται απλώς να τα αναγνωρίσετε, ώστε η τελική εικόνα που θέλετε να δημιουργήσετε να εναρμονίζεται με το περιβάλλον στο οποίο ανήκει.

Δεν είναι τυχαίο ότι σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας, αλλά και σε κάποιες πανέμορφες πόλεις του εξωτερικού, η αρχιτεκτονική προστατεύεται από το νόμο και υπάρχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές για τα υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μια κατασκευή. Η αρμονία κάθε οικήματος με την τοποθεσία είναι τόσο σημαντική, που συχνά η πολιτεία αναλαμβάνει να εκπονήσει ειδικές μελέτες για να καθορίσει αυτό το πλαίσιο.

Κατά πάσα πιθανότητα, ο δικός σας χώρος δεν ανήκει σε μια προστατευμένη περιοχή. Γι’ αυτό, πρέπει να αναγνωρίσετε μόνοι σας το περιβάλλον σας και να αποκτήσετε επίγνωση του καμβά, στον οποίο καλείστε να αποδώσετε τη δική σας αισθητική.

Αντίστοιχα, το κλίμα επηρεάζει καθοριστικά κάθε κατασκευή. Για την ακρίβεια, κάθε κατασκευή προσαρμόζεται στις απαιτήσεις του κλίματος της περιοχής. Μάλιστα, η αίσθηση που θέλουμε να αποκομίζουμε από τα υλικά μας είναι αντιστρόφως ανάλογη του κλίματος: σε έναν τόπο με βαρύ χειμώνα, θέλουμε να πετύχουμε ένα πιο «ζεστό» αποτέλεσμα. Αντίθετα, σε μια περιοχή με άπλετο ήλιο, μάλλον θέλουμε έναν πιο «δροσερό» και πιο ανάλαφρο χώρο.

είδος οικήματος και χρήση

Πρόκειται για διαμέρισμα; Σπίτι με κήπο; Εμπορικό κατάστημα; Ξενοδοχείο ή ενοικιαζόμενο δωμάτιο; Χώρο γραφείου; Κάθε μια περίπτωση έχει διαφορετική χρήση και αυτή διαμορφώνει σε μεγάλο βαθμό την αισθητική που ταιριάζει σε κάθε χώρο.

Αναλογιστείτε και περιγράψτε την εικόνα που θέλετε να αποπνέει ο δικός σας χώρος, ανάλογα με τη χρήση του.

ύφος και αρχιτεκτονική

Επιλέξτε το ύφος και την αρχιτεκτονική που ταιριάζει σε σας και που ταυτόχρονα έρχεται σε αρμονία με το περιβάλλον και εξυπηρετεί τη χρήση του οικήματός σας. Αυτό θα μπορούσε να είναι μοντέρνο, δηλαδή industrial, minimal, κλπ ή κλασικό, δηλαδή παραδοσιακό, νεοκλασικό, κλπ.

Industrial αρχιτεκτονική
industrial αρχιτεκτονική
Minimal αρχιτεκτονική
minimal αρχιτεκτονική
παραδοσιακή αρχιτεκτονική
Νεοκλασική αρχιτεκτονική
νεοκλασική αρχιτεκτονική

Σε αυτή τη φάση η αισθητική που έχετε κατά νου αποκτά συγκεκριμένη ταυτότητα. Μάλιστα, αυτή προκύπτει από τη μελέτη της περιοχής, του οικήματος, της χρήσης του και του ύφους που εκφράζει εσάς. Έχοντας λάβει υπ’ όψιν όλους αυτούς τους παράγοντες, θα αισθάνεστε σιγουριά για την επιλογή σας. Πλέον, έχετε δημιουργήσει το πλαίσιο εντός του οποίου θα κινηθεί η αναζήτηση των υλικών σας.

βήμα 2ο: αναγνώριση υλικών

Σε αυτό το βήμα ο σκοπός δεν είναι η επιλογή πλακιδίων, αλλά η γνωριμία με τα υλικά που κυκλοφορούν στην αγορά. Ξεκινήστε να εξετάζετε και τα τρία αλληλένδετα κριτήρια επιλογής που αναφέραμε παραπάνω, δηλαδή την αισθητική, την ποιότητα και την τιμή.

Σημειώστε ότι εδώ έχετε την ευκαιρία να μην περιοριστείτε μόνο στην αναζήτηση των πλακιδίων, αλλά να δείτε και άλλα υλικά που θα τοποθετηθούν στο χώρο σας. Για παράδειγμα, η κουζίνα, τα είδη υγιεινής, το έπιπλο μπάνιου και τα αξεσουάρ, ακόμα και η επίπλωση που έχετε ή σκοπεύετε να αγοράσετε.

Με αυτόν τον τρόπο, θα αρχίσετε να κατανοείτε τα υλικά και, το σημαντικότερο, θα ξεκινήσετε να βλέπετε τη συνολική εικόνα και όχι το κάθε πλακάκι μεμονωμένα.

Το domo έχει την ψηφιακή βιβλιοθήκη με καταλόγους προϊόντων της αγοράς.
Βρες το είδος που θέλεις και συγκέντρωσε προσφορές από τα καταστήματα.

Το σημαντικό είναι να έχετε μονίμως κατά νου το πλαίσιο που έχετε διαμορφώσει κατά το πρώτο βήμα και να ξεκινήσετε να αναγνωρίζετε κατά πόσο ένα πλακάκι εντάσσεται σε αυτό.

Όσο περισσότερο προσεγγίζετε τα πλακάκια που σας αρέσουν, πρέπει να αρχίσετε να εξετάζετε τα βασικά χαρακτηριστικά και τις μικρές λεπτομέρειες του κάθε πλακιδίου. Είναι σημαντικό, ωστόσο, να προσπαθήσετε και αυτά να τα εντάξετε στη συνολική εικόνα και να μην παρασυρθείτε από μεμονωμένα χαρακτηριστικά.

μέγεθος

Η σύγχρονη τάση είναι τα μεγάλα μεγέθη. Είναι εντυπωσιακά, δημιουργούν λιγότερους ή σχεδόν μηδενικούς αρμούς και ενιαία αίσθηση του χώρου.

Ως γενική κατεύθυνση, αν επιδιώκετε μοντέρνο ή κλασικό αποτέλεσμα, τότε εξετάστε το ενδεχόμενο να επιλέξετε μεγαλύτερες διαστάσεις πλακιδίων. Αντίθετα, αν τείνετε προς το παραδοσιακό, τότε συνήθως οι μικρότερες διαστάσεις θα αποδώσουν καλύτερα. Ωστόσο, το μέγεθος δεν είναι καθοριστικό. Το αποτέλεσμα κρίνεται από την τελική εικόνα.

tip

Πολλές φορές επιλέγετε μια μεγάλη διάσταση πλακιδίου και φαντάζεστε ένα υπέροχο αποτέλεσμα, με βάση την εικόνα που βλέπετε σε μια φωτογραφία. Ωστόσο, λάβετε υπ’ όψιν ότι στις φωτογραφίες οι χώροι είναι μελετημένοι για να αναδείξουν το υλικό. Προκειμένου, λοιπόν, να μην αντιμετωπίσετε δυσάρεστες εκπλήξεις μετά την τοποθέτηση, είναι απαραίτητο να εξασφαλίσετε ότι ο χώρος σας επιτρέπει την συμμετρική και ορθή τοποθέτηση των μεγάλων πλακιδίων. Για παράδειγμα, αν έχετε ένα μικρό χώρο, που για να καλυφθεί χρειάζεται ένα ολόκληρο πλακάκι και ένα κομμένο στη μέση, τότε το αποτέλεσμά σας θα είναι προβληματικό και αισθητικά δεν θα προσεγγίζει αυτό που φανταζόσασταν.

σε ένα μεγάλο μπάνιο μπορούμε να εφαρμόσουμε πλακάκια μεγάλων διαστάσεων
Σε ένα μικρό μπάνιο, αν η γεωμετρία δεν το επιτρέπει, πρέπει να τοποθετήσουμε πλακάκια μικρών διαστάσεων
σε ένα μικρό μπάνιο, αν η γεωμετρία δεν το επιτρέπει, πρέπει να τοποθετήσουμε πλακάκια μικρών διαστάσεων

Τέλος, αν και δεν είναι ζήτημα αισθητικής, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε μια πλάνη που υπάρχει για τα πλακάκια μεγάλων διαστάσεων. Κάποιοι θα σας πουν ότι τα μεγάλα πλακάκια τοποθετούνται γρηγορότερα και, κατά συνέπεια, το συνεργείο θα κοστίσει λιγότερο. Αυτό είναι μεγάλο λάθος, διότι το μεγάλο πλακάκι έχει ειδική διαδικασία τοποθέτησης, για να εξασφαλιστεί η σωστή ορθοπεδότητα. Επιπλέον, ενδεχομένως να χρειάζεται περισσότερο χρόνο και πειραματισμό στο χώρο, ώστε να τοποθετηθεί συμμετρικά και να μην έχει περιττά κοψίματα. Γενικά, το μεγάλο πλακάκι, απαιτεί πιο έμπειρο και αξιόπιστο συνεργείο, το οποίο, λογικά, ζητά υψηλότερες αμοιβές.

tip

Επειδή το μεγάλο πλακάκι είναι δυσκολότερο στην τοποθέτησή του, κάποιοι τεχνίτες θα προσπαθήσουν να σας αποθαρρύνουν και να σας κατευθύνουν σε άλλες λύσεις. Αν ο χώρος σας δεν είναι αντικειμενικά ακατάλληλος για την τοποθέτηση μεγάλων πλακιδίων, τότε μην επηρεαστείτε από αυτή την παρότρυνση.

χρώμα

Τα βασικά χρώματα που θα βρείτε στην αγορά είναι οι αποχρώσεις του γκρι, του μπεζ και του λευκού. Τα γκρι επιλέγονται σε μοντέρνες κατασκευές και επαγγελματικούς χώρους, ενώ τα μπεζ σε πιο κλασικούς χώρους. Τα λευκά, αναλόγως της υφής τους, μπορούν να εξυπηρετήσουν κάθε στυλ.

Μάλιστα, στις τελευταίες διεθνείς εκθέσεις, έχουν κάνει την εμφάσισή τους πλακάκια με εφέ μαρμάρου σε πολύ έντονα χρώματα, με το μπλε και το πράσινο να κυριαρχούν.

tip

Το χρώμα σχετίζεται άμεσα με τη φωτεινότητα ενός χώρου. Ένα πλακάκι που θα τοποθετηθεί σε έναν χώρο με άπλετο φυσικό φως θα φαίνεται κάποιους τόνους φωτεινότερο από ότι είδατε στο κατάστημα. Γι’ αυτό, πριν προχωρήσετε σε παραγγελία, ζητήστε ένα δείγμα για να το εξετάσετε στις πραγματικές συνθήκες του σημείου που θα τοποθετηθεί.

Πέρα από τους βασικούς χρωματισμούς, υπάρχουν τα πλακάκια σε τόνους του κεραμιδί και της ώχρας, που παραπέμπουν ξεκάθαρα σε παραδοσιακές κατασκευές.

Ειδικό χρωματολόγιο ακολουθούν τα πλακάκια που έχουν την όψη φυσικού υλικού. Αυτά είναι τα πλακάκια τύπου ξύλου, μαρμάρου, τσιμέντου, πέτρας, μετάλλου, 3D και υφάσματος. Προφανώς, αυτά έχουν τα χρώματα των υλικών που μιμούνται και, για να πετύχουν πιο ρεαλιστικό αποτέλεσμα, διατίθενται σε ανάλογες υφές. Ανάλογα με τον τρόπο που συνδυάζονται με τα άλλα υλικά, την υφή τους, το χρώμα τους και τον χώρο που τοποθετούνται, μπορούν να ταιριάξουν με πολλά αρχιτεκτονικά στυλ.

Πλακάκι με εφέ ξύλου
πλακάκι με εφέ ξύλου
Πλακάκι με εφέ μαρμάρου
πλακάκι με εφέ μαρμάρου
Πλακάκι με εφέ τσιμέντου
πλακάκι με εφέ τσιμέντου
πλακάκι με εφέ πέτρας
Πλακάκι με εφέ μετάλλου
πλακάκι με εφέ μετάλλου
Πλακάκι με 3d εφέ
πλακάκι με 3d εφέ
Πλακάκι με εφέ υφάσματος
πλακάκι με εφέ υφάσματος

Στα πλακάκια που μιμούνται φυσικά υλικά, προκειμένου να αποδοθεί ρεαλιστικότερα το αποτέλεσμα, είναι επιθυμητό να μην είναι όλα τα πλακάκια ίδια, αλλά να υπάρχουν παραλλαγές. Το εύρος αυτών των παραλλαγών επισημαίνεται στα πλακάκια με το δείκτη V (Variation), τον οποίο θα βρείτε στη συσκευασία τους. Στην παρακάτω εικόνα παρουσιάζουμε τις τέσσερεις κατηγορίες V.

Δείκτης V χρωματικών παραλλαγών πλακιδίων
Πλακάκι patch
πλακάκι patch

Μία άλλη κατηγορία είναι τα πλακάκια patch. Αυτά απεικονίζουν πολύχρωμα μοτίβα, που θυμίζουν παλιά ιταλικά πλακάκια ή τσιμεντόπλακες. Αυτά τα υλικά τοποθετούνται σε νεοκλασικά κτίρια ή σε επαγγελματικούς χώρους που θέλουν να αποπνέουν ατμόσφαιρα ιταλικού αγροτικού σπιτιού παλαιότερων εποχών. Επειδή είναι εντυπωσιακά και αποτελούν τάση, πολλές φορές γίνεται κατάχρηση και θα τα δείτε σε τοίχους κουζίνας ή αναμεμειγμένα με άλλα αρχιτεκτονικά στυλ, με τα οποία είναι ασύμβατα.

πλακάκια terrazzo (μωσαϊκό)

Μια επίσης ανερχόμενη τάση είναι τα πλακάκια terrazzo, που μιμούνται τα παλιά μωσαϊκά πατώματα. Δεν αρέσουν σε όλους, αλλά μπορούν να αποδώσουν εξίσου και σε μοντέρνες και σε κλασικές επιφάνειες.

 

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει και στις ειδικές χρωματικές παλέτες που προσφέρουν κάποιοι μεγάλοι οίκοι πλακιδίων. Υπάρχουν μόνο σε μεγάλες διαστάσεις και οι χρωματισμοί τους είναι έντονοι και μοναδικοί. Προορίζονται για μπάνια ή κουζίνες με συγκεκριμένη αρχιτεκτονική και για επενδύσεις τοίχων.

Τέλος, τα μπλε, πράσινα, ροζ και άλλα τέτοια μονόχρωμα πλακάκια, θα τα βρίσκετε όλο και λιγότερο στην αγορά, αν και δεν θα εκλείψουν. Στην πραγματικότητα πρόκειται για επιλογές προηγούμενων δεκαετιών και σπάνια μπορούν να χρησιμοποιηθούν σήμερα με επιτυχία.

υφή

Οι βασικότερες υφές πλακιδίων είναι η ματ και η γυαλιστερή. Επιπλέον, υπάρχει και η υφή lappato, που περιγράφει ενδιάμεσες καταστάσεις.

Πλακάκια με ματ υφή
πλακάκια με ματ υφή
Πλακάκια με γυαλιστερή υφή
πλακάκια με γυαλιστερή υφή
Πλακάκια lappato
πλακάκια lappato
γυαλιστερή

Οι γυαλιστερές υφές (polished) αντανακλούν το φως και κάνουν ένα χώρο φωτεινότερο. Αν συνδυαστούν σωστά στο χώρο, δίνουν την αίσθηση της πολυτέλειας. Επιλέγονται σε μοντέρνους, κλασικούς ή επαγγελματικούς χώρους, αλλά όχι σε παραδοσιακές κατασκευές. Επιτυγχάνονται με την λείανση του πλακιδίου, με αποτέλεσμα να περιορίζονται οι αντιολισθητικές του ιδιότητες όταν είναι βρεγμένο. Γι’ αυτό, ενδείκνυνται αποκλειστικά για εσωτερικούς χώρους, εκτός από το δάπεδο του μπάνιου.

lappato (ημιγυαλιστερή)

Τα πλακάκια lappato λειαίνονται, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό που να αποκτήσουν γυαλιστερή επιφάνεια. Σε άλλα σημεία τους αντανακλούν το φως περισσότερο και σε άλλα λιγότερο. Ούτε αυτά μπορούν να τοποθετηθούν σε εξωτερικούς χώρους.

ματ

Ματ θεωρείται κάθε επιφάνεια που δεν γυαλίζει και δεν αντανακλά το φως. Τα ματ πλακάκια περιλαμβάνουν πολλές υποκατηγορίες, με ουσιαστικές διαφορές μεταξύ τους.

tip

Τα ματ πλακάκια, ακόμα και αυτά που δεν είναι λεία, δε σημαίνει απαραίτητα ότι είναι αντιολισθητικά. Αυτό εξαρτάται από τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά, που αναλύουμε σε επόμενο κεφάλαιο.

Τα σαγρέ είναι τα ματ πλακάκια που δεν έχουν ομαλή επιφάνεια. Η σαγρέ επιφάνεια επιτυγχάνεται με πολλές τεχνικές, που κάθε μία δίνει διαφορετικό αποτέλεσμα. Έτσι, υπάρχουν πλακάκια που οι ανωμαλίες στην επιφάνειά τους δεν ακολουθούν κάποιο μοτίβο, ενώ άλλα μιμούνται τα φυσικά υλικά, όπως το μάρμαρο ή η πέτρα.

tip

Στα πλακάκια τύπου πέτρας η επιφάνεια μπορεί να έχει μικρές οπές, μιμούμενη ακριβώς τη φυσική πέτρα. Αυτές οι οπές μπορεί να καλύπτονται με ειδική ρητίνη, που περιέχει σκόνη του υλικού σε παραπλήσιο χρωματισμό με το πλακάκι ή να καλυφθούν με το χρώμα του αρμού. Εναλλακτικά, μπορείτε να τις αφήσετε ως έχουν, αναδεικνύοντας ακόμα τη φυσική αίσθηση του υλικού. Στην τελευταία περίπτωση, ωστόσο, τα πλακάκια θα απαιτούν τακτική συντήρηση και χρήση ειδικών καθαριστικών, ώστε να απομακρύνονται οι ρύποι που θα συγκεντρώνονται στις οπές.

Μια ακόμα υφή ματ πλακιδίων είναι τα structured, στα οποία η μη ομαλή επιφάνεια ακολουθεί συγκεκριμένες γραμμές ή γεωμετρικά σχήματα. Πρόκειται για μια πολύ ειδική κατηγορία πλακιδίων, που τοποθετούνται μόνο σε τοίχο. Μάλιστα, συνήθως συνδυάζονται με άλλα πλακάκια και ο ρόλος τους είναι να διακοσμήσουν το χώρο.

Τέλος, υπάρχουν και τα πλακάκια με grip υφή. Αυτά έχουν σχεδιαστεί ειδικά για εξωτερικούς χώρους και για περιβάλλοντα χώρο πισίνας και έχουν εξαιρετικές αντιολισθητικές ιδιότητες. Επίσης, μπορούν να τοποθετηθούν και σε χτιστές ντουζιέρες, αν και δυσκολεύουν τον καθαρισμό τους.

σχήμα και κοπή

Πέρα από τα γνωστά σχήματα πλακιδίων, δηλαδή τα τετράγωνα και τα παραλληλόγραμμα, υπάρχουν και πολυγωνικά, ψηφίδες, 3D, ή άλλα ειδικά ή ακανόνιστα σχήματα.

Ως προς τις κοπές, δηλαδή το τελείωμα του πλακιδίου, υπάρχουν τα συνήθη πλακάκια και τα rectified. Η διαφορά στα rectified είναι ότι είναι κομμένα με απόλυτη ακρίβεια και έχουν επίπεδη επιφάνεια, ώστε να μπορούν να τοποθετηθούν σχεδόν χωρίς καθόλου αρμό.

ειδικά τεμάχια

Τα ειδικά τεμάχια έχουν κυρίως ρόλο διακοσμητικό και τοποθετούνται σε συνδυασμό με τα πλακάκια που έχετε επιλέξει για ένα χώρο, σε κλασικές ή παραδοσιακές κατασκευές. Η σύγχρονη τάση δεν περιλαμβάνει διακοσμητικά ειδικά τεμάχια.

listello

Τα listello είναι ευθύγραμμα διακοσμητικά τεμάχια και απεικονίζουν διάφορα μοτίβα. Συνήθως τοποθετούνται σε τοίχους μπάνιου σαν μπορντούρα, ως διακόσμηση του εμπρόσθιου τμήματος μιας μπανιέρας ή στην κατασκευή ενός χτιστού πάγκου.

Επίσης, υπάρχουν listello που τοποθετούνται σε δάπεδα, δημιουργώντας διακοσμητικά μοτίβα. Σε αυτή την περίπτωση, είναι απαραίτητο να γίνει προσεκτική μελέτη και να προβλεφθούν μέχρι και τα έπιπλα που θα υπάρχουν σε ένα χώρο, ώστε να μην καλυφθεί το μοτίβο.

torello

Τα torello είναι και αυτά ευθύγραμμα διακοσμητικά τεμάχια, αλλά έχουν κοίλη επιφάνεια, που εξέχει από τα υπόλοιπα πλακάκια. Μπορεί να τοποθετηθούν μόνα τους, ή να πλαισιώνουν τα listello.

décor

Τα πλακάκια décor απεικονίζουν κάποιο σχέδιο. Το σχέδιο μπορεί να υπάρχει σε ένα μεμονωμένο πλακάκι, ή να σχηματίζεται από το συνδυασμό πολλών πλακιδίων. Τοποθετούνται σε τοίχους μπάνιου ή σε δάπεδα.

Σε κάποιες ακριβές σειρές πλακιδίων, υπάρχει ολόκληρη γκάμα από ειδικά τεμάχια, που μπορεί να είναι ψηφίδα, patch, 3D, brushed, κλπ. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούν να γίνουν ειδικές συνθέσεις, ανάλογα με το ύφος του μπάνιου σας.

tozzetto

Τα tozzetto είναι μικρά ειδικά τεμάχια που τοποθετούνται με διάφορες διατάξεις ανάμεσα στα πλακάκια ενός δαπέδου ή τοίχου. Είναι χαρακτηριστικό νεοκλασικών ή παραδοσιακών κτιρίων.

μεταλλικές ή πλαστικές ράβδοι

Οι μεταλλικές ράβδοι δεν είναι πλακάκια, αλλά λειτουργούν σαν τα listello ή τα torello σε τοίχους μπάνιου. Μπορεί να είναι inox, μπρονζέ, χρυσαφί ή χρωματιστά. Οι πλαστικές ράβδοι κατασκευάζονται από ρητίνη και μπορεί να διακοσμούνται με χρυσόσκονη.

σοβατεπί

Το σοβατεπί είναι η στενή κι οριζόντια λωρίδα από κομμένα πλακάκια, η οποία καλύπτει το κάτω μέρος εσωτερικού ή εξωτερικού τοίχου στο σημείο όπου ενώνεται με το δάπεδο για λόγους προστασίας και καθαριότητας. Στις πιο ακριβές σειρές πλακιδίων, θα βρείτε έτοιμα σοβατεπί ως ειδικά τεμάχια, που έχουν άψογο φινίρισμα και δεν χρειάζονται κόψιμο.

torello σκάλας

Τα torello σκάλας δεν έχουν αποκλειστικά διακοσμητικό χαρακτήρα, αλλά και πρακτικό. Τοποθετούνται ως ένωση ανάμεσα στο πάτημα και το ρίχτι του κάθε σκαλοπατιού, δημιουργώντας μια αισθητικά όμορφη αλλά και ασφαλέστερη στη χρήση σκάλα.

ειδικά τεμάχια πισίνας

Τα ειδικά τεμάχια πισίνας περιλαμβάνουν τα γωνιακά πλακάκια (έσω και έξω γωνίες), τα επιχείλια και τα listello.

διάταξη τοποθέτησης

Η διάταξη με την οποία θα τοποθετήσετε τα πλακάκια σε ένα χώρο, έχει να κάνει με το σχήμα του πλακιδίου σας, με την υφή του, αλλά και με το στυλ που θέλουμε να πετύχουμε. Είναι αδύνατον να καταγράψουμε όλες τις δυνατές διατάξεις πλακιδίων, διότι με το σωστό συνδυασμό υλικών και με μπόλικη φαντασία, μπορείτε να δημιουργήσετε μοναδικές επιφάνειες. Παρακάτω καταγράφουμε τις πιο διαδεδομένες διατάξεις τοποθέτησης πλακιδίων.

Σε κάθε περίπτωση, αν δημιουργήσετε μεγάλα συμμετρικά μοτίβα, είναι απαραίτητο να έχει προηγηθεί εκτενής μελέτη, που θα περιλαμβάνει τη θέση άλλων δομικών στοιχείων και των επίπλων του χώρου. Διαφορετικά, κινδυνεύετε να μην είναι σωστή η θέση του μοτίβου στο χώρο ή να καλυφθεί. Για τον ίδιο λόγο, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η διαμόρφωση της διάταξης πρέπει να ξεκινά από το μέσο του χώρου.

πλακάκια μεγάλων διαστάσεων

Τα πλακάκια μεγάλων διαστάσεων και ειδικά τα rectified, τοποθετούνται μόνο παράλληλα με τους τοίχους. Ο λόγος που επιλέγουμε μεγάλα μεγέθη πλακιδίων, εξ αρχής, είναι να δημιουργήσουμε μια ενιαία αίσθηση του χώρου μας. Κατά συνέπεια, αυτά δεν τοποθετούνται σε περίτεχνες διατάξεις.

πλακάκια μεγάλων διαστάσεων
τετράγωνα πλακάκια

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος τοποθέτησης τετράγωνων πλακιδίων είναι το ένα δίπλα στο άλλο, παράλληλα με τους τοίχους του χώρου. Εναλλακτικά, μπορούμε να τα τοποθετήσουμε διαγώνια, σε γωνία 45 μοιρών σε σχέση με την τοιχοποιία.

Αν συνδυάσουμε δύο χρωματισμούς τετράγωνων πλακιδίων, μπορούμε να δημιουργήσουμε το μοτίβο σκακιέρας σε παράλληλη διάταξη σε σχέση με τους τοίχους ή το μοτίβο harlequin σε διαγώνια.

τετράγωνα πλακάκια σε παράλληλη τοποθέτηση με τους τοίχους
τετράγωνα πλακάκια σε πλάγια τοποθέτηση με τους τοίχους
τετράγωνα πλακάκια σκακιέρα
τετράγωνα πλακάκια harlequin
παραλληλόγραμμα πλακάκια

Στα παραλληλόγραμμα πλακάκια, ανάλογα με τη διάστασή τους, την αναλογία των πλευρών τους και το σημείο τοποθέτησης, μπορούμε να δημιουργήσουμε αρκετά μοτίβα.

Αρχικά, υπάρχει η διάταξη τούβλου, που θυμίζει τοιχοποιία. Το κάθε πλακάκι είναι μετατοπισμένο κατά μισό μήκος σε σχέση με το προηγούμενο.

Ωστόσο, μπορείτε να τα τοποθετήσετε και το ένα δίπλα στο άλλο, δημιουργώντας στοίβες από πλακάκια. Μια παραλλαγή αυτής της διάταξης είναι με κάθετη τοποθέτηση, όταν πρόκειται για τοίχο.

Ειδική τεχνική είναι το λεγόμενο ψαροκόκαλο, που έχει εντυπωσιακό αποτέλεσμα στα μακρόστενα πλακάκια. Σε αυτή τη διάταξη, τοποθετείτε τα πλακάκια κάθετα, δημιουργώντας ζιγκ ζαγκ.

Τέλος, αν ο χώρος σας έχει λοξούς, κυρτούς ή κοίλους τοίχους, τότε η διαγώνια τοποθέτηση παραλληλόγραμμων πλακιδίων μπορεί να περιορίσει την οπτική ατέλεια που προκαλείται από την κακή τοιχοποιία.

παραλληλόγραμμα πλακάκια: τοποθέτηση σαν τούβλο
παραλληλόγραμμα πλακάκια: τοποθέτηση σε στοίβα
παραλληλόγραμμα πλακάκια: τοποθέτηση ψαροκόκκαλο
παραλληλόγραμμα πλακάκια: πλάγια τοποθέτηση
πλακάκια τύπου ξύλου

Ειδική κατηγορία των παραλληλόγραμμων πλακιδίων είναι τα τύπου ξύλου. Σε αυτά, το ζητούμενο είναι να αναπαράξουμε τα κλασικά ξύλινα δάπεδα, για να έχουμε πιο όμορφο αποτέλεσμα.

Στα πλακάκια τύπου ξύλου, λοιπόν, προτείνουμε τη διάταξη που μοιάζει με αυτή του τούβλου, με τη διαφορά ότι κάθε σειρά δεν ξεκινά μισό πλακάκι από την προηγούμενη, αλλά σε τυχαίο σημείο.

Επίσης, η διάταξη ψαροκόκαλο μπορεί να δώσει υπέροχα αποτελέσματα στα πλακάκια τύπου ξύλου.

τοποθέτηση πλακιδίων τύπου ξύλου σε τυχαίες αποστάσεις
τοποθέτηση πλακιδίων τύπου ξύλου σε διάταξη ψαροκόκκαλο
τετράγωνα ή παραλληλόγραμμα πλακάκια με tozzetto

Όταν συνδυάσουμε πλακάκια με tozzetto, τότε μπορούμε να σχηματίσουμε συμμετρικά ή ασύμμετρα μοτίβα νεοκλασικής ή παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.

Τα πλακάκια μπορούν να τοποθετηθούν παράλληλα ή λοξά με τους τοίχους και σε κάθε σημείο που συναντώνται τέσσερα πλακάκια τοποθετούμε ένα tozzetto.

Μια πιο ασύμμετρη διάταξη είναι η Pinwheel, κατά την οποία τοποθετούμε τέσσερα tozzetto γύρω από κάθε πλακάκι, στην άκρη της πλευράς του. Η διάταξη αυτή προϋποθέτει ότι η πλευρά του πλακιδίου είναι διπλάσια από την πλευρά του tozzetto.

πλακάκια με tozzetto σε συμμετρική τοποθέτηση
πλακάκια με tozzetto σε μοτίβο pinwheel
σύνθετες διατάξεις

Με τον κατάλληλο συνδυασμό πλακιδίων διαφορετικών διαστάσεων, είναι δυνατόν να δημιουργήσετε περίτεχνες διατάξεις στο δάπεδό σας. Ενδεικτικά, αναφέρουμε μόνο τη διάταξη Opus Romano, που χρησιμοποιεί πλακάκια τεσσάρων διαφορετικών διαστάσεων με καθορισμένη αναλογία μεταξύ τους και συγκεκριμένη σειρά τοποθέτησης.

πλακάκια σε μοτίβο opus romano

αρμός

Σε μεγάλο βαθμό, ο αρμός είναι αυτός που θα καθορίσει το τελικό αποτέλεσμα και θα αναδείξει το ύφος που θέλουμε να προσδώσουμε σε ένα χώρο. Γι’ αυτό, από αισθητικής άποψης, η επιλογή του σωστού αρμού είναι εξίσου σημαντική με την επιλογή του πλακιδίου.

Οι δύο βασικές παράμετροι που εξετάζουμε στους αρμούς είναι ο χρωματισμός και το πλάτος τους.

Ως προς τα χρώματα, μπορείτε να ακολουθήσετε δύο διαφορετικές κατευθύνσεις. Είτε να επιλέξετε έναν χρωματικό τόνο κοντά σε αυτόν του πλακιδίου, είτε να δημιουργήσετε έντονη αντίθεση.

Στην πρώτη περίπτωση, το αποτέλεσμα είναι πιο ήπιο και θα έχετε πιο ενιαία αίσθηση του χώρου σας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα που θέλουμε ένα τέτοιο αποτέλεσμα είναι τα πλακάκια τύπου ξύλου. Μάλιστα, για αυτά υπάρχουν ειδικοί αρμοί, ώστε να πετύχουμε την ίδια τονικότητα στο χρωματισμό με αυτή του πλακιδίου.

Αν επιλέξετε τη δεύτερη περίπτωση, τονίζετε πολύ το πλακάκι και τη γράμμωση του χώρου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιας επιλογής είναι στα πλακάκια τύπου cotto, που έχουν κεραμιδί χρώμα και εφαρμόζουμε γκρίζους αρμούς.

tip

Στην αγορά θα βρείτε ένα ευρύ φάσμα έτοιμων αρμόστοκων. Σας συμβουλεύουμε να επιλέξετε από αυτούς και να μην προσπαθήστε να δημιουργήσετε δικούς σας χρωματισμούς, αναμιγνύοντας υλικά.

Ως προς το πάχος, το σύνηθες είναι 2 με 3 χιλιοστά στα κλασικά πλακάκια. Ωστόσο, σε ορισμένα μικρότερα πλακάκια ή σε πλακάκια τύπου πέτρας, μπορεί ο αρμός να είναι σημαντικά μεγαλύτερος, για να προσδώσει ένα πιο παραδοσιακό στυλ.

Ειδική περίπτωση είναι τα πλακάκια rectified, στα οποία θα ακούσετε ότι δεν υπάρχει αρμός. Στην πραγματικότητα υπάρχει, αλλά είναι μόλις 1 χιλιοστό, προκειμένου να εξασφαλιστεί η σωστή εφαρμογή των πλακιδίων. Είναι αυτονόητο ότι σε αυτά τα πλακάκια το χρώμα του αρμόστοκου θέλουμε να είναι ίδιο με το χρώμα του πλακιδίου.

βήμα 3ο: η επιλογή του σωστού πλακιδίου για κάθε χώρο

Δεν είναι κάθε χώρος αυτόνομος. Μπορεί κάθε χώρος να έχει τις δικές του απαιτήσεις και χρήσεις, αλλά η σύνθεσή τους είναι αυτή που διαμορφώνει την τελική εικόνα. Η αρμονία και η αισθητική είναι αυτό το αποτέλεσμα.

η σειρά επιλογής πλακιδίων

Το δάπεδο καθορίζει το χαρακτήρα κάθε κτιρίου ή σπιτιού. Γι’ αυτό, υπάρχει σωστή σειρά, με την οποία επιλέγουμε τα πλακάκια.

Ξεκινήστε πάντα από το δάπεδο του σαλονιού, μετά της κουζίνας, του διαδρόμου, των υπνοδωματίων και τέλος του μπάνιου. Στη συνέχεια, επιλέξτε τα πλακάκια τοίχου του μπάνιου και της κουζίνας (Αφού έχετε επιλέξει και τα έπιπλα κουζίνας). Αφήστε για το τέλος τους εξωτερικούς χώρους.

Προφανώς, αν απλώς ανακαινίζετε ένα χώρο, φροντίστε να προσαρμόσετε την επιλογή σας στα πλακάκια των άλλων χώρων και μην τον αντιμετωπίσετε ως μεμονωμένο.

η μελέτη του χώρου και η καταγραφή των ατελειών

Κάθε οικοδομή και, ενδεχομένως, κάθε χώρος έχει τις ατέλειές του. Για παράδειγμα, εξωτερικές σωληνώσεις, κακή τοιχοποιία, λάθος τοποθέτηση των ειδών υγιεινής, ελλιπής φυσικός φωτισμός, για να αναφέρουμε μόνο ορισμένες από αυτές. Το ζητούμενο είναι να αναγνωρίσουμε αυτές τις ατέλειες και, στη συνέχεια, αν δεν μπορούμε να τις διορθώσουμε, να τις λάβουμε υπ’ όψιν στην επιλογή των υλικών μας.

tip

Επειδή συχνά τα διαφορετικά συνεργεία εργάζονται ταυτόχρονα, είναι απαραίτητο να υπάρχει σωστός σχεδιασμός, προγραμματισμός και συντονισμός μεταξύ τους, ώστε να μην προκύψουν κατασκευαστικές ατέλειες ή παρανοήσεις.

βήμα 4ο: ο τελικός έλεγχος

Έχοντας, πλέον, καταλήξει στις τελικές επιλογές σας, είναι σημαντικό να δείτε τη συνολική εικόνα και τη σύνθεση των υλικών μεταξύ τους.

Αφού επιβεβαιώσετε ότι το τελικό αποτέλεσμα είναι αυτό που καθορίσατε στο πρώτο βήμα, μπορείτε να αισθανθείτε ασφαλείς ότι έχετε καλύψει πλήρως το κριτήριο της αισθητικής.

ποιότητα

Η ποιότητα των πλακιδίων είναι ένα εξαιρετικά πολύπλοκο ζήτημα και, δυστυχώς, δεν είναι εύκολο να εμπιστευτείτε τις πληροφορίες που θα βρείτε στο διαδίκτυο. Συχνά, αυτές είναι είτε παρωχημένες είτε ανακριβείς. Οι αξιόπιστοι ειδήμονες των πλακιδίων είναι ελάχιστοι, διότι απαιτείται βαθιά τεχνική γνώση και διαρκής παρακολούθηση της εξέλιξης της βιομηχανίας.

Το domo επιλέγει τα πιο αξιόπιστα brands. Διάλεξε αυτό που σου ταιριάζει και συγκέντρωσε προσφορές από τα καταστήματα.

Σε αυτό το κεφάλαιο, αρχικά, εξηγούμε με ξεκάθαρο τρόπο τα είδη των πλακιδίων και τις κατηγορίες τους. Στη συνέχεια, αναφέρουμε όλα τα σημεία που πρέπει να προσέξετε και δίνουμε πρακτικές οδηγίες, ώστε να εξασφαλίσετε ότι τα πλακάκια που επιλέγετε έχουν τη σωστή ποιότητα για τη χρήση που προορίζονται.

βασικές γνώσεις πλακιδίων

Το πλακάκι δημιουργήθηκε κατά την αρχαιότητα, με σκοπό να καλύψει επιφάνειες και να εξασφαλίσει καλύτερες συνθήκες διαβίωσης στους ανθρώπους. Σήμερα, ενώ η βασική ανάγκη παραμένει η ίδια, οι ποιοτικές απαιτήσεις από ένα πλακάκι είναι πολύ υψηλότερες. Έτσι, για να επιτελέσει το ρόλο του, ένα πλακάκι πρέπει να είναι ανθεκτικό, να έχει όσο το δυνατόν χαμηλότερη απορροφητικότητα και να έχει τις απαιτούμενες μηχανικές ιδιότητες ανάλογα με το σημείο τοποθέτησης, όπως για παράδειγμα η αντιολίσθηση.

Η κυρίως μάζα ενός πλακιδίου, που ονομάζεται μπισκότο, παράγεται από πηλό και/ή άλλες ανόργανες πρώτες ύλες, σχηματοποιείται είτε με πρέσα, είτε με εξώθηση και ψήνεται μέσα σε κλίβανο σε υψηλές θερμοκρασίες.

Επιπλέον, υπάρχει το σμάλτο (glaze), που μπορεί να προστεθεί ως μια επιπλέον στρώση πάνω στο μπισκότο. Το σμάλτο, πέρα από την αισθητική του, καθιστά το πλακάκι μη απορροφητικό. Σημειώστε ότι ορισμένα πλακάκια έχουν σμάλτο, ενώ άλλα όχι.

Παραδοσιακά, το μπισκότο κατασκευαζόταν από λευκό ή κόκκινο πηλό. Ανάλογα με το είδος του πηλού και τη διαδικασία παραγωγής, το πρόβλημα με το μπισκότο είναι ότι έχει περιορισμένη αντοχή και ένα ποσοστό απορροφητικότητας.

Στη σύγχρονη βιομηχανία πλακιδίων, υπάρχει η δυνατότητα προσθήκης επιπλέον στοιχείων στο μπισκότο, όπως το πυρίτιο και ο χαλαζίας. Αυτά τα υλικά λιώνουν στις υψηλές θερμοκρασίες του κλιβάνου, με αποτέλεσμα το μπισκότο να γίνεται πολύ πιο συμπαγές και ανθεκτικό και να έχει ελάχιστη απορροφητικότητα.

Με βάση, λοιπόν, τα σύγχρονα πρότυπα, ένα πλακάκι που έχει απορροφητικότητα μικρότερη από 0,5% κατά βάρος ονομάζεται πορσελανάτο. Σε κάθε άλλη περίπτωση, υπάγεται στην κατηγορία των κεραμικών πλακιδίων.

tip

Υπάρχει μεγάλη σύγχυση σχετικά με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των πλακιδίων. Πολλές φορές τα υλικά μοιάζουν μεταξύ τους και δεν είναι εύκολο οπτικά ή με την αφή να τα καταλάβουμε. Γι’ αυτό, στηριζόμαστε στο τεχνικό εγχειρίδιο και στις πιστοποιήσεις του εργοστασίου.

τύποι πλακιδίων

πορσελανάτα πλακάκια

Τα πορσελανάτα πλακάκια ονομάζονται και Grès πορσελανάτα. Στην καθομιλουμένη θα τα ακούσετε και ως γρανιτοπλακάκια. Πλεονεκτούν σε σύγκριση με τα κεραμικά σε κάθε επίπεδο, όπως στην αντοχή, την ανθεκτικότητα στον πάγο και την απορροφητικότητα. Ωστόσο, είναι γενικά ακριβότερα από τα κεραμικά.

tip

Τα πορσελανάτα πλακάκια απαιτούν έμπειρο συνεργείο τοποθέτησης, εξοπλισμένο με τα κατάλληλα εργαλεία. Είναι δυσκολότερα στην κοπή τους, αλλά και πιο απαιτητικά στην τοποθέτησή τους, λόγω της – συνήθως – μεγάλης τους διάστασης. Τέλος, χρειάζονται ειδική κόλλα, εξ’ αιτίας της πολύ χαμηλής απορροφητικότητάς τους.

πορσελανάτα επισμαλτωμένα

Σε αυτή την κατηγορία υπάγονται τα πορσελανάτα πλακάκια που έχουν και σμάλτο πάνω στο μπισκότο, που είναι το κυρίως σώμα του πλακιδίου. Έχουν εξαιρετικές ιδιότητες και δεν θα σας προβληματίσουν μετά την τοποθέτησή τους. Ονομάζονται και glazed και ορισμένα εργοστάσια τα αναφέρουν ως GL στο κιβώτιο.

πορσελανάτα μη επισμαλτωμένα

Τα μη επισμαλτωμένα πορσελανάτα πλακάκια θα ακούσετε να αποκαλούνται και full body ή colorato in massa στα ιταλικά. Λέγονται και unglazed και ορισμένα κιβώτια τα αναγράφουν ως UGL. Για να αποκτήσουν το τελικό τους φινίρισμα, μπορεί να τριφτεί η επιφάνειά τους με μηχανικά μέσα και έτσι έχουμε τις παρακάτω υποκατηγορίες.

πορσελανάτα γυαλισμένα

Τα γυαλισμένα πορσελανάτα πλακάκια (polished) που δεν έχουν σμάλτο, περνούν από ένα επιπλέον στάδιο παραγωγής, αυτό της μηχανικής τριβής. Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι για να επιτευχθεί αυτό, αλλά σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα είναι ένα εντυπωσιακό, καλογυαλισμένο πλακάκι.

Αυτό που είναι σημαντικό να γνωρίζετε σε αυτή την κατηγορία, είναι ότι με το γυάλισμα μένουν μικροσκοπικές οπές στην επιφάνεια του πλακιδίου, με αποτέλεσμα να υπάρχει ο κίνδυνος να μένουν στάμπες, θαμπώματα ή λεκέδες. Τα περισσότερα εργοστάσια, για να αποκλείσουν αυτό το ενδεχόμενο, προσθέτουν στα γυαλισμένα πλακάκια μια στρώση υλικού νανοτεχνολογίας, που σφραγίζει τις οπές.

tip

Για να είστε σίγουροι, κάντε το τεστ του ανεξίτηλου μαρκαδόρου: γράψτε πάνω σε ένα δείγμα, αφήστε το μερικά λεπτά να στεγνώσει καλά και καθαρίστε το με λίγο οινόπνευμα. Αν δεν αφήσει στάμπα, τότε δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα! Διαφορετικά, μετά την τοποθέτηση, τα πλακάκια πρέπει να καθαριστούν διεξοδικά και να περαστούν με ειδικό υλικό.

πορσελανάτα lappato

Για τα πλακάκια lappato ισχύει ό,τι και στα γυαλισμένα. Η διαφορά είναι ότι η διαδικασία γυαλίσματος είναι μερική και το αποτέλεσμα, οπτικά, είναι κάτι ενδιάμεσο στο γυαλιστερό και το ματ. Ωστόσο, η ευαισθησία στο υλικό παραμένει και θα πρέπει και αυτά να τα αντιμετωπίσετε όπως τα polished.

πορσελανάτα μη γυαλισμένα

Τα πορσελανάτα πλακάκια που δεν γυαλίζονται, δεν έχουν δεχτεί καμία μηχανική τριβή κατά την παραγωγή τους. Έτσι, η επιφάνειά τους διατηρεί όλες τις ιδιότητες του πορσελανάτου πλακιδίου και δεν υπάρχει κάτι να σας προβληματίσει.

πορσελανάτα rectified

Η σκληρή μάζα του μπισκότου ενός πορσελανάτου πλακιδίου, επιτρέπει την κοπή του στις άκρες με laser ή με νερό υψηλής πίεσης. Ως αποτέλεσμα, οι άκρες του πλακιδίου είναι απόλυτα τετραγωνισμένες και αυτό επιτρέπει την τοποθέτησή τους χωρίς σχεδόν καθόλου αρμούς. Τα πλακάκια rectified θα ακούσετε να τα αποκαλούν και Rettificato ή υδροκομμένα.

πορσελανάτα bended

Η εξέλιξη της βιομηχανίας πλακιδίων, έχει δώσει ένα νέο προϊόν που είναι τα πλακάκια bended. Αυτά δεν είναι επίπεδα αλλά κουρμπαριστά και μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο τελείωμα ενός χώρου, ώστε να μη χρειάζεται σοβατεπί, σε πισίνες, ακόμα και σε άσχετες εφαρμογές όπως ως καθίσματα σε παγκάκια. Σήμερα θα τα βρείτε πολύ δύσκολα στην ελληνική αγορά, αλλά ενδεχομένως να γίνουν ευρέως διαθέσιμα στο προσεχές μέλλον.

κεραμικά πλακάκια

Τα κεραμικά πλακάκια αποτελούσαν το βασικό υλικό της βιομηχανίας μέχρι πρόσφατα. Πλέον, τείνουν να αντικατασταθούν από τα πορσελανάτα. Το μόνο τους πλεονέκτημα, προς το παρόν, είναι η χαμηλότερη τιμή τους.

κεραμικά επισμαλτωμένα

Ο πιο συνήθης τύπος των κεραμικών πλακιδίων είναι τα επισμαλτωμένα, διότι το σμάλτο είναι απαραίτητο για να αποκτήσουν τις επιθυμητές ιδιότητες αντοχής, απορροφητικότητας και ευκολίας καθαρισμού. Επιπλέον, αν και δεν είναι ζήτημα ποιότητας, ας μην ξεχνάμε ότι το σμάλτο είναι αυτό που ορίζει την αισθητική τους.

Ανάλογα με τον τρόπο που έχουν ψηθεί, τα επισμαλτωμένα κεραμικά πλακάκια διακρίνονται σε Monocottura και Bicottura.

monocottura

Στα monocottura το μπισκότο και το σμάλτο ψήνονται μαζί, με αποτέλεσμα να δέσουν καλύτερα τα υλικά μεταξύ τους και να έχουν υψηλότερη αντοχή.

bicottura

Αντίθετα, στα bicottura το μπισκότο ψήνεται αρχικά μόνο του, στη συνέχεια μπαίνει το σμάλτο και ψήνονται ξανά και τα δύο μαζί. Αυτή η τεχνική επιτρέπει τη δημιουργία πιο περίτεχνων σχεδίων στο σμάλτο, αλλά τα πλακάκια έχουν πολύ περιορισμένη αντοχή και χρησιμοποιούνται μόνο ως διακοσμητικά τοίχου.

κεραμικά μη επισμαλτωμένα

Τα μη επισμαλτωμένα κεραμικά πλακάκια περιλαμβάνουν τρεις ειδικές κατηγορίες, τα cotto, τα clinker και τα engobe.

πλακάκια cotto

Τα πλακάκια Cotto είναι ο αρχαιότερος τύπος κεραμικού πλακιδίου και παράγονται αποκλειστικά σε φυσικές αποχρώσεις του κόκκινου πηλού. Η φυσική τους ομορφιά είναι πολύ ελκυστική, αλλά έχουν πολύ μεγάλη απορροφητικότητα, με αποτέλεσμα να έχουν πολύ υψηλότερες απαιτήσεις συντήρησης, σε σύγκριση με όλους τους άλλους τύπους πλακιδίων.

Θεωρητικά, δεν είναι κατάλληλα για εξωτερικούς χώρους, διότι έχουν πολύ περιορισμένη αντοχή στον πάγο. Παρ’ όλα αυτά, κάποιοι τα χρησιμοποιούν σε πολύ παραδοσιακές κατασκευές, προκειμένου να πετύχουν την εικόνα μιας επιφάνειας που έχει υποστεί φυσική φθορά από τα χρόνια.

Μετά την τοποθέτηση πρέπει να καθαριστούν διεξοδικά και να περαστούν με ειδικό στεγανωτικό βερνίκι. Μάλιστα, αυτή η διαδικασία πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε λίγα χρόνια. Εναλλακτικά, μπορούν να παραμείνουν ως έχουν και να αποκτήσουν μια φυσική πατίνα με το χρόνο.

πλακάκια clinker

Τα πλακάκια clinker παράγονται βιομηχανικά και περιέχουν πρόσθετα ανόργανα στοιχεία, που τα καθιστούν πολύ σκληρά κατά το ψήσιμο. Οι ιδιότητές τους ως προς την αντοχή και την απορροφητικότητα ξεπερνούν αυτές των άλλων κεραμικών πλακιδίων, αλλά δεν πλησιάζουν αυτές των πορσελανάτων.

Πρακτικά, τα πλακάκια clinker είναι το αποτέλεσμα της προσπάθειας της βιομηχανίας πλακιδίων να δημιουργήσει ένα υλικό με καλύτερη συμπεριφορά από τα υπόλοιπα κεραμικά, σε μια εποχή που ακόμα δεν υπήρχε η τεχνολογία να κατασκευαστούν τα πορσελανάτα.

πλακάκια engobe

Στα κεραμικά πλακάκια engobe, στο μπισκότο εφαρμόζεται ένα φινίρισμα που έχει ως βάση τον πηλό, που μπορεί να είναι είτε διαπερατό είτε αδιαπέραστο. Το αποτέλεσμα θυμίζει αραιή νερομπογιά, αφού σε άλλα σημεία είναι πυκνότερο, ενώ σε άλλα φαίνεται η σκιά από το χρώμα της πάστας.

βασικές ιδιότητες πλακιδίων

Έχοντας επιλέξει την αισθητική και τον τύπο πλακιδίων που ταιριάζει στο χώρο σας, ήρθε η ώρα να σκεφτείτε ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά, που ίσως να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην καθημερινότητά σας.

Σε αυτό το κεφάλαιο θα μιλήσουμε για την αντοχή, την ολισθηρότητα, την απορροφητικότητα και την ευκολία καθαρισμού και θα σας περιγράψουμε τον τρόπο για να εξασφαλίσετε ότι κάνετε τη σωστή επιλογή.

αντοχή

Η αντοχή των πλακιδίων μετριέται βάση του διεθνούς προτύπου PEI (Porcelain Enamel Institute) και είναι πολύ εύκολο να τη διαπιστώσετε. Όλα τα επώνυμα εργοστάσια που πληρούν τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, αναγράφουν ευκρινώς την κατηγορία αντοχής σε κάθε κιβώτιο.

Ο δείκτης PEI περιγράφει την αντοχή σε θραύση, ξεφλούδισμα και γρατζουνιές. Πρακτικά, καθορίζει την καταλληλότητα τοποθέτησης σε ένα χώρο, ανάλογα με την καταπόνηση που θα δεχτεί. Στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε τις 5 κατηγορίες αντοχής, τη χρήση για την οποία προτείνεται η κάθε μία και την καταλληλότητα για τοποθέτηση σε τοίχο ή σε δάπεδο.

PEI

Αντοχή

Χρήση

Τοποθέτηση

PEI I

Πολύ Χαμηλή

Οικιακή, σε σημεία χωρίς καταπόνηση

Μόνο σε τοίχο

PEI II

Χαμηλή

Οικιακή, μέση καταπόνηση

Σε τοίχο ή δάπεδο μπάνιου

PEI III

Μέση

Οικιακή

Σε τοίχο ή δάπεδο

PEI IV

Υψηλή

Οικιακή και  ήπια βιομηχανική

Σε τοίχο ή δάπεδο

PEI V

Πολύ Υψηλή

Βαριά βιομηχανική

Μόνο σε δάπεδο

ολισθηρότητα

Η ολισθηρότητα ενός πλακιδίου είναι και αυτή καθορισμένη από διεθνή πρότυπα και αναγράφεται στη συσκευασία. Πρόκειται για την κλίμακα R, που μπορεί να έχει εύρος από R9 μέχρι R13.

tip

Πολλές φορές, η αίσθηση που έχουμε με την αφή ενός πλακιδίου μπορεί να είναι λανθασμένη. Εμπιστευτείτε την κλίμακα R.

Στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε τις κατηγορίες της κλίμακας R, το βαθμό ολισθηρότητας και τη χρήση για την οποία ενδείκνυται η κάθε μία.

Κλίμακα R

Ολισθηρότητα σε βρεγμένο δάπεδο

Χρήση

R9

Υψηλή

Δάπεδα που θα χρησιμοποιηθούν μόνο στεγνά

R10

Υψηλή – Μέση

Οικιακά δάπεδα

R11

Μέση – Χαμηλή

Μπάνια και εξωτερικοί χώροι

R12

Χαμηλή

Γύρω από πισίνα

R13

Πολύ Χαμηλή

Σκάλες μέσα σε πισίνα

 

Σημειώστε ότι η κλίμακα R προκύπτει από το διεθνές πρότυπο DIN 51130 και μετρά την ολισθηρότητα σε βρεγμένο δάπεδο με χρήση υποδημάτων. Πέραν αυτού, υπάρχει και το πρότυπο DIN 51097, το οποίο κατατάσσει τα πλακίδια σε μια κλίμακα A, B και C, που περιγράφει την ολισθηρότητα σε βρεγμένο δάπεδο με γυμνό πόδι. Τέλος, υπάρχει και το τεστ Pendulum CoF, που μετρά την ολισθηρότητα σε κλίμακα PTV. Τα τρία αυτά πρότυπα επί της ουσίας αλληλοκαλύπτονται και έχουν σχεδόν κοινό αποτέλεσμα, το οποίο απλώς μετρούν με διαφορετικές μονάδες. Ωστόσο, επειδή τα περισσότερα εργοστάσια χρησιμοποιούν την κλίμακα R, σας προτείνουμε να περιοριστείτε σε αυτήν.

απορροφητικότητα

Η απορροφητικότητα των πλακιδίων ορίζεται από το ISO 13006:2018 και αποτυπώνεται στον παρακάτω πίνακα. Σημειώστε ότι Ev είναι η απορροφητικότητα του πλακιδίου.

Τα πορσελανάτα πλακάκια ανήκουν στις κατηγορίες AIa και BIa ενώ όλα τα υπόλοιπα υπάγονται στα κεραμικά.

Μέθοδος Παραγωγής

Group I

Group IIa

Group IIb

Group III

Ev < 3%

3% < Ev < 6%

6% < Ev < 10%

Ev > 10%

A Εξώθηση

Group AIa

Group AIIa

Group AIIb

Group AIII

Ev < 0,5%

Group AIb

0,5% < Ev < 3%

B Πρέσα

Group BIa

Group BIIa

Group BIIb

Group BIII

Ev < 0,5%

Group BIb

0,5% < Ev < 3%

Ο βαθμός απορροφητικότητας ενός πλακιδίου είναι αυτός που καθορίζει και την αντοχή του στον πάγο. Αν το πλακάκι μπορεί να απορροφήσει πολύ νερό, τότε είναι δυνατόν να σπάσει κατά τον παγετό, λόγω της διαστολής του νερού.

ευκολία καθαρισμού

Δεδομένου ότι, όπως αναφέραμε, τα πλακάκια έχουν σχεδόν μηδενική απορροφητικότητα, η ευκολία στον καθαρισμό τους είναι καθαρά θέμα φινιρίσματος σε μακροσκοπικό και μικροσκοπικό επίπεδο.

Μακροσκοπικά, το φινίρισμα των πλακιδίων συχνά δεν είναι ομαλό, προκειμένου να μιμηθεί καλύτερα κάποιο φυσικό υλικό, όπως η πέτρα ή το ξύλο. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν μικρές οπές ή ανωμαλίες στην επιφάνειά του, οι οποίες μπορεί να συσσωρεύσουν ακαθαρσίες στην πάροδο του χρόνου. Ωστόσο, με τη χρήση ειδικών καθαριστικών κάθε τόσο, οι ακαθαρσίες αυτές μπορούν να απομακρυνθούν σχετικά εύκολα και δεν επηρεάζουν την καθημερινή εικόνα των πλακιδίων σας.

Σε μικροσκοπικό επίπεδο, η ευκολία στον καθαρισμό και η ολισθηρότητα είναι, δυστυχώς, αλληλένδετες. Όσο πιο λείο είναι ένα πλακάκι, τόσο ευκολότερα καθαρίζει. Όμως, όσο πιο αντιολισθητικό είναι ένα πλακάκι, τόσο λιγότερο λείο είναι. Ωστόσο, για κάθε τύπο πλακιδίου υπάρχουν και τα κατάλληλα εργαλεία και καθαριστικά, που θα κάνουν τη ζωή σας ευκολότερη.

τόνος και κάλιμπρο

Η διάσταση των πλακιδίων είναι ονομαστική και υπάρχει πάντα ένα μικρό περιθώριο ανοχής που επιτρέπεται από τα ευρωπαϊκά πρότυπα ποιότητας. Ανάλογα με το εργοστάσιο, το περιθώριο ανοχής ποικίλει. Ωστόσο, τα πλακάκια της κάθε παρτίδας είναι ίδια. Η ακριβής διάσταση της κάθε παρτίδας ονομάζεται κάλιμπρο.

Αντίστοιχα, από παρτίδα σε παρτίδα, είναι δυνατόν να διαφέρει ο χρωματικός τόνος. Ομοίως, όμως, κάθε παρτίδα έχει ίδιο τόνο.

Για το λόγο αυτό, σε κάθε κιβώτιο πλακιδίων αναγράφεται ο τόνος και το κάλιμπρο.

Προφανώς, είναι εξαιρετικά σημαντικό σε ένα χώρο τα πλακάκια να έχουν τον ίδιο τόνο και το ίδιο κάλιμπρο. Γι’ αυτό, όταν παραγγέλνετε πλακάκια, είναι απαραίτητο να αγοράζετε επιπλέον ποσότητα, από 5% έως 10%, ανάλογα με τα κοψίματα που πρέπει να γίνουν κατά την τοποθέτηση. Η παραπάνω ποσότητα, ακόμα και αν δεν χρησιμοποιηθεί, είναι δυνατόν να χρειαστεί στο μέλλον.

tip

Σε κάθε περίπτωση, κρατήστε οπωσδήποτε την ετικέτα ενός κιβωτίου, για να γνωρίζετε την ταυτότητα του υλικού αν χρειαστεί.

ποιότητες ή διαλογές

Κάθε πλακάκι ελέγχεται από το εργοστάσιο παραγωγής και, εάν περάσει τους ελέγχους, τότε διατίθεται στην αγορά ως Α’ ποιότητα ή Α’ διαλογή. Τα πλακάκια συνοδεύονται από την εγγύηση του κατασκευαστή και, προφανώς, μπορείτε να τα επιστρέψετε στο κατάστημα αγοράς, αν διαπιστώσετε ότι είναι ελαττωματικά πριν την τοποθέτηση.

tip

Κάθε φορά που αγοράζετε πλακάκια, ακόμα και αν αυτά είναι Α’ διαλογής, είναι απαραίτητο να ελέγξετε την ποιότητά τους, διότι πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο να έχουμε αστοχία υλικού. Ο έλεγχος που πρέπει να κάνετε είναι οπτικός και αφορά στον τόνο, στο κάλιμπρο, στην ορθοπεδότητα, στο αν υπάρχουν στίγματα κλπ. Ο έλεγχος αυτός πρέπει να γίνει πριν την τοποθέτηση. Σε αντίθετη περίπτωση, αν διαπιστώσετε προβλήματα μετά την τοποθέτηση, θα επιβαρυνθείτε με έξοδα και χρόνο και δεν θα είναι πάντα εύκολο να βρείτε το δίκιο σας.

Στην περίπτωση που κάποια παρτίδα δεν περάσει τον ποιοτικό έλεγχο του εργοστασίου, τότε, ανάλογα με την έκταση και τη φύση του προβλήματος, θα διατεθούν ως εμπορική διαλογή (θα τη δείτε και ως MS ή COM), ως Β’ διαλογή ή ως Γ’ διαλογή.

Συνήθως, τα πλακάκια εμπορικής διαλογής φέρουν πολύ μικρές ατέλειες, που έχουν να κάνουν με τον τόνο και το κάλιμπρο. Αντίστοιχα, τα Β’ διαλογής έχουν και αυτά κάποιες ατέλειες, ενώ τα Γ’ διαλογής έχουν σοβαρότερα προβλήματα.

Αυτό που είναι σημαντικό να γνωρίζετε είναι ότι τα πλακάκια που δεν είναι Α’ ποιότητας δεν πληρούν τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές ποιότητας και δε συνοδεύονται από εγγύηση. Επίσης, συνήθως σε αυτά τα πλακάκια δεν γίνονται δεκτές επιστροφές. Τέλος, δεν έχουν τόνο και κάλιμπρο, που σημαίνει ότι μπορεί στην παραγγελία σας να υπάρχουν πλακάκια διαφορετικής απόχρωσης ή/και διαφορετικών διαστάσεων.

tip

Το σημαντικότερο που πρέπει να κατανοήσετε για τα πλακάκια εμπορικής, Β’ και Γ’ διαλογής, είναι ότι δεν είστε σε θέση να γνωρίζετε το ελάττωμά τους πριν τα παραλάβετε. Ακόμα και αν, προφορικά, ένας πωλητής σας αναφέρει ποιο είναι το ελάττωμα, η πείρα έχει δείξει ότι αυτό μπορεί να μην είναι απόλυτα σωστό. Έτσι, όταν αγοράζετε πλακάκια κατώτερης ποιότητας, το πρόβλημα μπορεί να είναι από αδιόρατο έως πολύ σοβαρό. Σε κάθε περίπτωση, αγοράζετε μεν φθηνότερα, αλλά αναλαμβάνετε όλο το ρίσκο ως προς την ποιότητα των πλακιδίων.

Η διαλογή ή ποιότητα αναγράφεται στα κιβώτια ως choice ή scelta.

τοποθέτηση πλακιδίων

Η επιλογή του συνεργείου τοποθέτησης πρέπει να αντικατοπτρίζει την ποιότητα και το κόστος των υλικών που έχετε επιλέξει. Το κόστος του συνεργείου ποικίλει σημαντικά, ανάλογα με την εμπειρία, τον εξοπλισμό και την ικανότητα που έχει το κάθε ένα.

Ενώ τα κεραμικά πλακάκια είναι γενικά εύκολα στην τοποθέτησή τους, τα πορσελανάτα απαιτούν εμπειρία, αλλά και ειδικά εργαλεία κοπής. Επίσης, για να εξασφαλιστεί η σωστή ορθοπεδότητά τους, χρειάζονται ειδικές σφήνες και αποστάτες. Η τοποθέτηση των πορσελανάτων πλακιδίων και ειδικότερα αυτών που έχουν μεγάλες διαστάσεις, είναι απαιτητική και χρονοβόρα.

εγγυήσεις

Τα πλακάκια Α’ διαλογής (Α’ ποιότητας) έχουν εγγύηση από το εργοστάσιο, που έχει να κάνει με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του εργοστασίου. Προφανώς, αν ένα πλακάκι τοποθετηθεί σε σημείο διαφορετικό από αυτό που προορίζεται και δέχεται μεγαλύτερη καταπόνηση ή έκθεση σε καιρικά φαινόμενα, τότε η εγγύηση δεν ισχύει.

Τα πλακάκια εμπορικής διαλογής (MS ή COM), όπως και αυτά της Β’ και Γ’ διαλογής, δεν συνοδεύονται από καμία εγγύηση.

τι πλακάκια να επιλέξω;

Αφού προσδιορίσετε το αρχιτεκτονικό στυλ του χώρου σας και βρείτε τα πλακάκια που ταιριάζουν με την αισθητική σας, ρωτήστε το δείκτη PEI για να εξασφαλίσετε ότι είναι ποιοτικά κατάλληλα για το χώρο που προορίζονται.

Επίσης, δείτε το δείκτη R για να διαπιστώσετε το βαθμό αντιολίσθησης, ειδικά σε σημεία που αυτή είναι απαραίτητη.

Να θυμάστε πάντα ότι η αισθητική, το κόστος και η ποιότητα είναι αλληλένδετα μεταξύ τους.

Στο domo μπορείς να συγκεντρώσεις προσφορές από τα καταστήματα για τα είδη που σε ενδιαφέρουν, να τις συγκρίνεις και να επιλέξεις με ευκολία και σιγουριά.

Scroll to Top

συγκέντρωσε προσφορές - σύγκρινε - επίλεξε

Στο domo μπορείς να συγκεντρώσεις προσφορές από τα καταστήματα για τα είδη που σε ενδιαφέρουν, να τις συγκρίνεις και να επιλέξεις με ευκολία και σιγουριά.