η εξειδικευμένη πλατφόρμα για πλακάκια και είδη υγιεινής

ντουζιέρες

τι ζητάμε

άνεση στη χρήση | πρακτικότητα | αισθητική

τι κοιτάμε

σωστή τοποθέτηση | μέγεθος | τύπος

σχέση ποιότητας-τιμής:

45 € - 90 € | χαμηλή
90 € - 300 € | σωστή
300 €+ | ποιότητα & design

Η επιλογή της κατάλληλης ντουζιέρας είναι εξαιρετικά σημαντική, είτε πρόκειται για τοποθέτηση βάσης, είτε για δημιουργία χτιστού τμήματος. Αν δεν συνυπολογίσετε όλους τους παράγοντες, το πιθανότερο είναι ότι θα αντιμετωπίσετε σοβαρά προβλήματα, όπως η άβολη χρήση, οι πολύ αυξημένες απαιτήσεις στην καθημερινή καθαριότητα, οι διαρροές και ο περιορισμός των λύσεων σε καμπίνες, που θα σας αναγκάσει να ξοδέψετε πολλά χρήματα στη συνέχεια. Τέλος, αν σας απασχολεί το αισθητικό αποτέλεσμα, μια κακή επιλογή μπορεί πολύ εύκολα να σας απογοητεύσει ως προς την τελική της εικόνα.

Το domo είναι φτιαγμένο από τους ειδικούς, για να δώσει όλη την πληροφορία που χρειάζεται ο ιδιώτης και ο επαγγελματίας για τα πλακάκια και τα είδη υγιεινής.
Το domo δεν είναι κατάστημα, δεν εμπορεύεται προϊόντα, αλλά σας συνδέει με τα καλύτερα καταστήματα της αγοράς.

Γι’ αυτό, για να πάρετε τις σωστές αποφάσεις, είναι απαραίτητο να υπάρχει σχεδιασμός και προγραμματισμός, σωστή διαρρύθμιση και βασική γνώση των θετικών και των αρνητικών της κάθε λύσης.

tip

Ο κρισιμότερος παράγοντας που θα καθορίσει το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι τα υλικά που θα επιλέξετε, αλλά η σωστή και άρτια εφαρμογή και εγκατάστασή τους.

Περιεχόμενα οδηγού

μελέτη μπάνιου και διαρρύθμιση

Πριν μπείτε στη διαδικασία να επιλέξετε υλικά, σχήματα και τύπους ντουζιέρας, το πρώτο που πρέπει να εξασφαλίσετε είναι η εύκολη πρόσβαση και η άνετη χρήση της. Αυτό είναι ζήτημα σωστής χωροταξίας και διαρρύθμισης!

Ανάλογα με το αν κατασκευάζετε ένα μπάνιο ή κάνετε ανακαίνιση, πρέπει να κάνετε μια μικρή ή εκτενή μελέτη του χώρου σας και να πειραματιστείτε λιγάκι στο χαρτί. Η δημιουργία μιας κάτοψης μπορεί να γίνει από αρχιτέκτονα, διακοσμητή ή από τον πωλητή του καταστήματος που θα αγοράσετε τα είδη υγιεινής.

tip

Συνυπολογίστε το σημείο που βρίσκεται ή θα εγκατασταθεί η παροχή της μπαταρίας της ντουζιέρας. Είναι πολύ σημαντικός παράγοντας και μπορεί να περιορίσει τις επιλογές σας.

Στην περίπτωση της νέας κατασκευής ή της ολικής ανακατασκευής, έχετε τη δυνατότητα να διαμορφώσετε τη διαρρύθμιση του μπάνιου σας χωρίς ιδιαίτερους περιορισμούς. Αξιοποιήστε τη στο έπακρο!

Αν η ανακαίνιση είναι πιο περιορισμένης κλίμακας, τότε τα διλλήματα είναι εκ των πραγμάτων πιο συγκεκριμένα. Η θέση, το μέγεθος και – συχνά – το σχήμα της ντουζιέρας είναι δεδομένα. Το μόνο που καλείστε να επιλέξετε είναι η σωστή βάση και ο τύπος της καμπίνας.

πρόσβαση

Σε κάθε περίπτωση, το πρώτο πράγμα που πρέπει να μελετήσετε είναι η πρόσβαση στο χώρο του ντους. Ακόμα και στα πολύ μικρά μπάνια, υπάρχουν λύσεις που θα σας προσφέρουν την ανεμπόδιστη είσοδο, την άνετη χρήση και τον εύκολο καθαρισμό της ντουζιέρας σας. Φροντίστε να υπάρχει ικανοποιητικός ελεύθερος χώρος στην είσοδο της ντουζιέρας, που να απέχει όσο το δυνατόν περισσότερο από το έπιπλο και τα άλλα είδη υγιεινής. Ειδικά αν ο χώρος σας είναι περιορισμένος, να λάβετε υπ’ όψιν μέχρι και τη θέση των αξεσουάρ μπάνιου, όπως το καλαθάκι των αχρήστων. Σε ακραίες περιπτώσεις, ακόμα και ο σωματότυπος αυτών που θα χρησιμοποιούν τη ντουζιέρα είναι σημαντικός παράγοντας!

μέγεθος

Το μέγεθος μετράει! Μια πολύ μικρή ντουζιέρα περιορίζει τόσο πολύ τις κινήσεις, που δυσκολεύει τη χρήση της. Ένας μικρός νιπτήρας δε θα μας κουράσει τόσο πολύ, όσο ένας πολύ στενός χώρος στο ντους. Ξεκινήστε, λοιπόν, τη μελέτη του χώρου σας από τη ντουζιέρα και δώστε της όσο μεγαλύτερο χώρο μπορείτε! Όλα τα υπόλοιπα θα χωρέσουν!

Συγκεκριμένα, η ελάχιστη διάσταση που προτείνουμε είναι 90 εκ Χ 90 εκ, εφ’ όσον ο χώρος σας το επιτρέπει. Αν αυτό είναι απαγορευτικό και πρέπει να επιλέξετε μικρότερη ντουζιέρα, να γνωρίζετε ότι μπορεί να είναι άβολη στη χρήση. Σε αυτή την περίπτωση, εξαντλήστε όλα τα περιθώρια, ώστε να εξασφαλίσετε τουλάχιστον την ανεμπόδιστη είσοδο.

πρόβλεψη καμπίνας ή πάνελ ντουζιέρας

Αν σκοπεύετε να εγκαταστήσετε καμπίνα ή σταθερά διαχωριστικά πάνελ, να τα συμπεριλάβετε στη μελέτη. Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε στον οδηγό επιλογής καμπίνας ντουζιέρας.

tip

Αν επιλέξετε χτιστή ντουζιέρα, φροντίστε ώστε οι διαστάσεις της να συμπίπτουν με τις στάνταρ διαστάσεις των εργοστασιακών βάσεων. Με αυτό τον τρόπο, θα έχετε άνεση στην επιλογή της καμπίνας, καθώς και τα δικά τους μεγέθη ακολουθούν αυτά των βάσεων. Σε αντίθετη περίπτωση, θα υποχρεωθείτε να κατασκευάσετε καμπίνα επί παραγγελία, με υψηλό κόστος και με πιθανά προβλήματα στην εφαρμογή των υλικών.

Τέλος, είναι σημαντικό οι τοίχοι που περιβάλουν τη ντουζιέρα να είναι ευθύγραμμοι και να μην έχουν γωνίες και σκαλοπάτια.

Αν ακολουθήσετε αυτή την πρακτική, δεν θα έχετε κανένα περιορισμό στην επιλογή της καμπίνας ή των πάνελ και η εγκατάστασή τους θα μπορεί να γίνει χωρίς προβλήματα ή περιττά έξοδα.

τύποι ντουζιέρας

Στις ντουζιέρες υπάρχουν δύο βασικές επιλογές: Η αγορά μιας εργοστασιακής βάσης και η κατασκευή χτιστού τμήματος από τον πλακά ή άλλα συνεργεία, ανάλογα με το υλικό. Και οι δύο δρόμοι έχουν τα θετικά και τα αρνητικά τους.

tip

Κυριαρχεί η εντύπωση ότι τα χτιστά ντους είναι πιο οικονομικά από την αγορά βάσης. Αυτό είναι εντελώς λάθος! Τα κόστη που απαιτούνται για μια σωστή και στεγανή κατασκευή είναι πολύ αυξημένα, σε σύγκριση με την αγορά μιας βάσης ντουζιέρας! Τα χτιστά μπάνια ανήκουν στην κατηγορία των πολυτελών λύσεων!

ντουζιέρες με βάση

Η βάση του ντους είναι κομβικό στοιχείο για την καλή και πρακτική λειτουργία του μπάνιου μας. Στα άλλα είδη υγιεινής, μια βλάβη συνήθως απαιτεί μικρής κλίμακας εργασίες για να επιδιορθωθεί. Αντιθέτως, αν προκύψει πρόβλημα με τη βάση της ντουζιέρας, θα πρέπει να αφαιρεθεί η καμπίνα αλλά και η ίδια η βάση. Σε αυτή την ενότητα θα ασχοληθούμε με την επιλογή του υλικού, τις διαθέσιμες διαστάσεις, τη σωστή τοποθέτηση και τις εγγυήσεις.

tip

Η βαλβίδα δεν περιλαμβάνεται στις βάσεις ντουζιέρας και πρέπει να την αγοράσετε ξεχωριστά. Κάθε μοντέλο έχει τη δική του βαλβίδα και το κόστος της είναι γύρω στα 20 €.

υλικά βάσης

πορσελάνη

Η πορσελάνη είναι η πιο διαδεδομένη επιλογή στις ντουζιέρες, ιδιαίτερα στα μικρότερα μεγέθη.

Η ποιότητά της εξαρτάται από τις πρώτες ύλες και τη θερμοκρασία στην οποία ψήνεται. Το ζητούμενο είναι να μην είναι πορώδης. Αυτό σημαίνει ότι καθαρίζεται ευκολότερα, κατακρατά λιγότερα άλατα και εξασφαλίζει υψηλά στάνταρ υγιεινής. Γι αυτό, σας προτείνουμε να αποφύγετε τα ανώνυμα προϊόντα, που δεν φέρουν τη σήμανση της ευρωπαϊκής πιστοποίησης CE.

tip

Στα μεγαλύτερα μεγέθη, με μήκος άνω του 1,40 μ., υπάρχει αντικειμενική δυσκολία να ψηθούν σε υψηλές θερμοκρασίες κατά την κατασκευή τους. Έτσι, προκύπτουν τα υλικά «φαγιάνς», που είναι υποδεέστερα. Είναι πορώδη και επιπλέον μπορεί να αποκτήσουν ρωγμές. Αυτό δεν είναι απόλυτο και εξαρτάται από την ποιότητα των πρώτων υλών και τις διαδικασίες που τηρεί το κάθε εργοστάσιο. Γι’ αυτό, επειδή το φαγιάνς δεν διακρίνεται με γυμνό μάτι, αν επιλέξετε μεγάλη πορσελάνινη βάση, σας προτείνουμε να αποφύγετε τις οικονομικές εταιρείες και οπωσδήποτε τα ανώνυμα προϊόντα.

Στην καθημερινή χρήση της, μια καλή πορσελάνη δεν χαράζει και έχει καλή αντοχή σε θραύση. Ωστόσο, αν πέσει πάνω της ένα βαρύ αντικείμενο και σπάσει, τότε δεν επιδιορθώνεται. Ίσως, για πολύ μικρές ζημιές, να μπορέσετε να την επισκευάσετε με ψυχρό σμάλτο, αλλά ως λύση είναι προσωρινή.

Ως προς τον καθαρισμό της, η πορσελάνη δεν έχει μεγάλη ευαισθησία στα χημικά και τα σκληρά καθαριστικά. Ωστόσο, η υπερβολική και εκτεταμένη χρήση τους μπορεί με τον καιρό να χαλάσει το σμάλτο της.

Το συνηθισμένο ύψος τους (προφίλ) είναι 10 ως 12 εκ., αλλά υπάρχει και η κατηγορία slim που κυμαίνεται από 3,5 ως 6 εκ.

Το μεγάλο πλεονέκτημα της βάσης ντουζιέρας από πορσελάνη, είναι η εύκολη τοποθέτησή της. Γι’ αυτό την προτιμούν και οι υδραυλικοί. Πρακτικά, αυτό σημαίνει χαμηλότερο κόστος εγκατάστασης και μικρότερη πιθανότητα να υπάρξει κακοτεχνία.

ακρυλικό

Οι ακρυλικές βάσεις ντουζιέρας, είναι ποιοτικά εφάμιλλές των πορσελάνινων. Η αντίληψη ότι πρόκειται για μια πιο οικονομική λύση δεν είναι σωστή. Αυτό εξαρτάται από το εργοστάσιο που θα επιλέξετε και, όπως συμβαίνει με τα πάντα, υπάρχουν καλά και κακά προϊόντα.

Αποτελούν μια πολύ συνηθισμένη επιλογή, κυρίως σε μεγαλύτερες διαστάσεις, όπως για παράδειγμα κατά την αντικατάσταση μιας μπανιέρας με ντουζιέρα.

Μια ποιοτική ακρυλική βάση ντουζιέρας δεν είναι πορώδης, αντέχει στα χημικά και έχει υψηλή ανθεκτικότητα στην ακτινοβολία UV, που σημαίνει ότι δεν κιτρινίζει με τον καιρό.

Στο domo μπορείς να συγκεντρώσεις προσφορές από τα καταστήματα για τα είδη που σε ενδιαφέρουν, να τις συγκρίνεις και να επιλέξεις με ευκολία και σιγουριά.

Η αντοχή της και το επίπεδο θορύβου κατά τη χρήση της, εξαρτώνται από το πάχος του υλικού και, κυρίως, από την ορθή τοποθέτησή της, στην οποία θα αναφερθούμε εκτενώς παρακάτω.

tip

Αν είστε από αυτούς που κοιτάνε τη λεπτομέρεια, τότε το χειμώνα θα εκτιμήσετε το γεγονός ότι οι ακρυλικές ντουζιέρες έχουν ζεστό πάτημα!

Σε αντίθεση με τις πορσελάνες, το ακρυλικό μπορεί να γρατζουνιστεί αρκετά εύκολα. Αν συνηθίζετε να μπαίνετε στο ντους με άμμο από την παραλία, θα έχετε πρόβλημα! Το καλό είναι ότι αυτές οι μικροεκδορές επιδιορθώνονται πολύ εύκολα, με λίγο γυαλόχαρτο και τη χρήση ειδικής πάστας. Να ξέρετε, όμως, ότι στο σημείο της επισκευής το υλικό θα χάσει τη γυαλάδα του.

Οπτικά, οι μικρές γρατζουνιές μπορεί να περάσουν απαρατήρητες, διότι το υλικό είναι μασίφ και δεν θα δείτε διαφορετικό χρώμα από κάτω. Από πλευράς υγιεινής, όμως, είναι σημαντικό να διατηρείτε το ακρυλικό σε άψογη κατάσταση, γιατί οι εκδορές στην επιφάνειά του μπορεί να γίνουν εστίες μικροβίων.

Όλα αυτά, ασφαλώς, αφορούν στις περιπτώσεις γρατζουνιών. Αν η ντουζιέρα σπάσει, τότε δεν επισκευάζεται.

Στον καθαρισμό της δεν υπάρχουν πολλά να σας προβληματίσουν. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άφοβα όλα τα οικιακά καθαριστικά, ακόμα και χλωρίνη, αρκεί να μην την αφήσετε για πολλή ώρα πάνω στην επιφάνεια της ντουζιέρας! Το μόνο που πρέπει να προσέξετε είναι τα σκληρά σφουγγάρια και τα πανάκια με μικροΐνες, καθώς και τα απορρυπαντικά που περιέχουν κόκκους, διότι μπορεί να προκαλέσουν εκδορές.

Οι ακρυλικές βάσεις ντουζιέρας έχουν πολύ μεγαλύτερο εύρος διαστάσεων από τις πορσελάνες, διότι δεν έχουν τις ίδιες κατασκευαστικές δυσκολίες. Ωστόσο, συνήθως έχουν χαμηλότερο προφίλ, με ύψος από 4 ως 6,5 εκ.

Τέλος, η μεγάλη πρόκληση στις ακρυλικές ντουζιέρες είναι η τοποθέτησή τους. Επειδή ως υλικό έχει ελαστικότητα, είναι σημαντικό να μην υπάρχουν κενά στο κάτω μέρος της. Αν η εγκατάσταση δεν είναι άρτια, η ντουζιέρα θα δημιουργεί θόρυβο κατά τη χρήση της και, το σημαντικότερο, θα είναι πολύ εύκολο να σπάσει.

τεχνητή πέτρα

Η τεχνητή πέτρα είναι ένα πανέμορφο υλικό για τη βάση της ντουζιέρας σας, με εξαιρετικές ιδιότητες και τεράστια αντοχή. Όπως αντιλαμβάνεστε είναι μια πολυτελής επιλογή! Συνήθως εφαρμόζεται σε μεγάλες επιφάνειες και συνδυάζεται με σταθερά πάνελ.

Πρόκειται για μείγμα από φυσικά ορυκτά και συνεκτικές ρητίνες, που δίνουν ένα τελικό αποτέλεσμα που μοιάζει με πέτρα.

Ως προς τα χαρακτηριστικά της, η τεχνητή πέτρα είναι εξαιρετικά αντιολισθητική, διότι έχει ανάγλυφη υφή. Έχει σχεδόν μηδενική υδατοαπορροφητικότητα και είναι αντιμικροβιακή. Επιπλέον, η αντοχή της είναι τεράστια και χαράζει πολύ δύσκολα!

Από την άλλη, λόγω της υφής της, κατακρατά περισσότερα άλατα από τις πορσελάνινες και τις ακρυλικές.

Ως προς τη γεωμετρία της, είναι επίπεδη (φλατ) και έχει περιμετρικά κλίση προς το σιφόνι ή το κανάλι απορροής. Τα διαθέσιμα χρώματα είναι αυτά της φυσικής πέτρας, με δημοφιλέστερα το μαύρο, το λευκό, το γκρι και το μπεζ.

Θα τις βρείτε ετοιμοπαράδοτες στις στάνταρ διαστάσεις των βάσεων, αλλά μπορείτε και να παραγγείλετε κάποιο ιδιαίτερο μέγεθος, αν το επιθυμείτε. Συνήθως, οι κλασικές διαστάσεις εξυπηρετούν στις περισσότερες περιπτώσεις, διότι ως υλικό μπορεί να κοπεί και να εφαρμόσει ακόμα και σε παράγωνα σημεία.

Γενικά, η τοποθέτηση της τεχνητής πέτρας είναι πολύ εύκολη και μπορεί να γίνει πάνω στο πλακάκι ή σε βυθισμένο τμήμα του, δημιουργώντας μια ενιαία επιφάνεια.

άλλα υλικά

Δεν θα αναφερθούμε εκτενώς σε άλλα υλικά βάσης ντουζιέρας, διότι αυτά δεν είναι διαθέσιμα στην ελληνική αγορά. Αν, όμως, θέλετε να φτιάξετε ένα μοναδικό μπάνιο και ο προϋπολογισμός σας είναι απεριόριστος, ίσως σας ενδιαφέρει να κάνετε δική σας εισαγωγή! Η χώρα με τις περισσότερες επιλογές είναι οι Η.Π.Α. και θα βρείτε ντουζιέρες από χαλκό, όνυχα, μάρμαρο, φυσικό γρανίτη, ακόμα και από ανοξείδωτο ατσάλι. Σε αυτή την περίπτωση, να μελετήσετε προσεκτικά τις ιδιότητες τους και να παραγγείλετε επιπλέον βαλβίδες, για να έχετε ανταλλακτικά αν χρειαστεί! Η μεγαλύτερη πρόκληση που θα αντιμετωπίσετε, όμως, είναι να βρείτε υδραυλικό που να έχει εμπειρία ή να αφιερώσει χρόνο για να μελετήσει τις ιδιαιτερότητες της τοποθέτησης αυτών των υλικών.

σχήματα και διαστάσεις

Οι εργοστασιακές βάσεις ντουζιέρας παράγονται σε τέσσερα σχήματα: τετράγωνες, ορθογώνιες, πολυγωνικές και ημικυκλικές. Επιλέξτε με κριτήριο τη διαρρύθμιση του μπάνιου σας και όχι μόνο την αισθητική σας! Δείτε τη ντουζιέρα σε έναν κατάλογο ή στην έκθεση ενός καταστήματος, αλλά να τη φανταστείτε τη στο χώρο σας!

Το domo έχει την ψηφιακή βιβλιοθήκη με καταλόγους προϊόντων της αγοράς.
Βρες το είδος που θέλεις και συγκέντρωσε προσφορές από τα καταστήματα.

Επίσης, θα παρατηρήσετε ότι η θέση της οπής που θα μπει το σιφόνι της αποχέτευσης, ποικίλει ανάλογα με το μοντέλο. Αυτό δεν είναι σημαντικό να σας απασχολήσει, επιλέξτε ελεύθερα ότι σας αρέσει. Ακόμα και αν η αποχέτευση δεν βρίσκεται ακριβώς κάτω από την οπή της βάσης, ο υδραυλικός σας θα μπορέσει να τη συνδέσει χωρίς κανένα πρόβλημα.

Ως προς τις διαθέσιμες διαστάσεις, αυτές είναι στάνταρ σε όλες τις εταιρείες. Η μικρότερη είναι 70 Χ 70 εκ., ενώ τα πολύ μεγάλα μεγέθη μπορεί να φτάσουν και 170 Χ 90 εκ. Ενδεχομένως σε κάποιες εταιρείες να βρείτε και μεγαλύτερες, αλλά δύσκολα θα είναι ετοιμοπαράδοτες.

Γενικά, οι πορσελάνες δεν θα ξεπεράσουν σε μήκος τα 140 εκ., λόγω δυσκολίας στην κατασκευή τους. Αντίθετα, τα ακρυλικά και οι τεχνητές πέτρες διατίθενται και στις μεγάλες διαστάσεις.

εγκατάσταση βάσης ντουζιέρας

Το συγκεκριμένο κεφάλαιο είναι πιο τεχνικό και δεν χρειάζεται να σας απασχολήσει, εκτός αν θέλετε να επιβλέψετε την τοποθέτηση.

Η ορθή τοποθέτηση είναι εξαιρετικά σημαντική! Είναι αυτή που θα καθορίσει την αντοχή της ντουζιέρας σας, περισσότερο και από την επιλογή του υλικού και της εταιρείας.

tip

Στις γωνιακές ντουζιέρες, είναι σημαντικό να εξασφαλίσετε ότι η γωνία του τοίχου σας είναι ακριβώς 90ο. Αν δεν έχετε ορθογώνια τοιχοποιία, θα πρέπει να διορθωθεί ο τοίχος και όχι να γίνει παράγωνη τοποθέτηση της ντουζιέρας. Σε αντίθετη περίπτωση, θα δυσκολευτείτε να εφαρμόσετε καμπίνα και το αισθητικό αποτέλεσμα θα είναι κακό.

Σε κάθε περίπτωση, μόλις εφαρμόσει η βάση στο τελικό της σημείο και πριν στεγνώσει το τσιμέντο, ρίξτε νερό και βεβαιωθείτε ότι οι κλίσεις είναι σωστές και δεν δημιουργούνται λιμνάζοντα σημεία.

εγκατάσταση βάσης ντουζιέρας από πορσελάνη

Η πορσελάνη τοποθετείται πολύ εύκολα! Η κάτω επιφάνειά της είναι επίπεδη και έχει μερικά αυλάκια για την καλύτερη σταθεροποίηση πάνω στο τσιμέντο. Είναι σημαντικό να μην μείνουν κενά σημεία, αλλά αυτό επιτυγχάνεται χωρίς δυσκολία.

εγκατάσταση ακρυλικής βάσης ντουζιέρας

Στις ακρυλικές βάσεις είναι απαραίτητο να γεμίσει πλήρως ο χώρος κάτω από τη ντουζιέρα με τσιμέντο. Επειδή πρόκειται για ένα λεπτό φύλλο πλαστικού, οποιοδήποτε κενό θα δημιουργήσει αδύναμο σημείο, στο οποίο η ντουζιέρα μπορεί να σπάσει. Ακόμα και αν το κενό είναι μικρό, θα ακούγεται έντονος θόρυβος όταν πέφτει εκεί το νερό.

Ο χώρος εγκατάστασης πρέπει να είναι επίπεδος και απόλυτα οριζόντιος. Αρχικά σημειώνετε το περίγραμμα της ντουζιέρας, ώστε να ξέρετε το ακριβές σημείο που θα τοποθετηθεί. Επίσης, σημαδεύετε τα σημεία που θα σκαφτεί το πάτωμα για να μπει η βαλβίδα και ο σωλήνας αποχέτευσης. Το κονίαμα πρέπει να περιέχει άμμο και τσιμέντο σε αναλογία 3 προς 1 και να ανακατευτεί πολύ καλά, ώστε να ομογενοποιηθεί πλήρως. Το μείγμα δεν πρέπει να είναι πολύ αραιό!

Στη συνέχεια, γεμίστε το χώρο που θα γίνει η εγκατάσταση με το μείγμα, χωρίς να καλύψετε το χώρο που θα μπει η βαλβίδα και το κανάλι της αποχέτευσης. Φροντίστε ώστε η ποσότητα του τσιμέντου να είναι αρκετή για να καλύψει όλα τα κενά κάτω από τη ντουζιέρα! Σε αντίθεση με τις πορσελάνινες, οι ακρυλικές από κάτω δεν είναι επίπεδες, αλλά έχουν το σχήμα του πάνω μέρους. Αυτή είναι και η δυσκολία!

Τέλος, αφού τοποθετήσετε τη ντουζιέρα, αλφαδιάστε τη και αφήστε να στεγνώσει για 24 ώρες, πριν τοποθετήσετε τα πλακάκια και τη στεγανοποιήσετε με σιλικόνη.

εγκατάσταση βάσης ντουζιέρας από τεχνητή πέτρα

Πρόκειται για την πιο εύκολη εγκατάσταση υλικού, καθώς στην πραγματικότητα είναι σαν να τοποθετείτε ένα μεγάλο πλακάκι. Το μόνο σημείο που πρέπει να προσέξετε είναι να μην μπερδευτείτε όταν την αλφαδιάζετε, διότι έχει κλίσεις περιμετρικά προς το σιφόνι ή το κανάλι απορροής.

εγγυήσεις

Όλα τα προϊόντα επώνυμων εργοστασίων συνοδεύονται από μακρόχρονες εγγυήσεις, που καλύπτουν τυχόν κατασκευαστικές αστοχίες.

Το domo επιλέγει τα πιο αξιόπιστα brands. Διάλεξε αυτό που σου ταιριάζει και συγκέντρωσε προσφορές από τα καταστήματα.

Ασφαλώς, δεν καλύπτονται οι φυσικές φθορές (όπως οι εκδορές στις ακρυλικές) που ίσως προκύψουν από τη χρήση, καθώς επίσης και θραύσεις που μπορεί να προκληθούν από ατύχημα. Διαβάστε προσεκτικά σε κάθε προϊόν τους όρους της εγγύησης, ώστε να ξέρετε αν πρέπει να αποφύγετε τη χρήση κάποιων καθαριστικών, ανάλογα με το υλικό της ντουζιέρας σας.

tip

Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, οι βάσεις καταστρέφονται λόγω κακής τοποθέτησης. Αυτές οι ζημιές δεν καλύπτονται από την εγγύηση!

χτιστές ντουζιέρες

Οι χτιστές ντουζιέρες είναι μια επιλογή για τα μπάνια με άνετους χώρους και υψηλές απαιτήσεις αισθητικής. Το σημαντικό τους πλεονέκτημα είναι η απόλυτη ευελιξία, που σας επιτρέπει να δημιουργήσετε το δικό σας ντους με όποια χαρακτηριστικά και διαστάσεις επιθυμείτε. Από την άλλη, το αρνητικό τους είναι το υψηλό κόστος κατασκευής.

Και με αυτό, θα ξεκινήσουμε καταρρίπτοντας ένα μύθο, που οδηγεί πολύ συχνά σε λανθασμένες επιλογές: Οι χτιστές ντουζιέρες δεν είναι πιο οικονομικές από την αγορά πορσελάνινης ή ακρυλικής βάσης.

ο μύθος της οικονομικής χτιστής ντουζιέρας

Όταν μιλάμε για χτιστή ντουζιέρα, δεν εννοούμε ότι απλώς εφαρμόζουμε τα πλακάκια με τον ίδιο τρόπο που τα τοποθετούμε στο υπόλοιπο δάπεδο, δημιουργώντας ένα χτιστό τμήμα. Αντιθέτως, προϋποθέτει την άριστη στεγανοποίηση κάτω από τα πλακάκια και περιμετρικά στον τοίχο, απαιτεί τη χρήση ειδικών εποξειδικών αρμών και περιλαμβάνει αυξημένο κόστος εργασίας από έμπειρο τεχνίτη, ώστε να είναι σωστές οι κλίσεις.

Αν παραλείψετε κάτι από τα παραπάνω, θα έχετε πολλά και ενδεχομένως σοβαρά προβλήματα. Η υγρασία θα περάσει εύκολα από τα πλακάκια και θα εμφανιστεί στο ταβάνι του κάτω ορόφου ή στα διπλανά δωμάτια. Επιπλέον, οι αρμοί θα πιάσουν μούχλα που θα είναι πολύ δύσκολο να καθαριστεί. Το κόστος αποκατάστασης τέτοιων ζημιών είναι πολύ μεγάλο και συνήθως απαιτούν άμεση αντιμετώπιση.

Έχοντας όλα αυτά υπ’ όψιν, αντιλαμβάνεστε ότι τα υλικά και οι εργασίες που απαιτούνται για να γίνει μια σωστή και στεγανή κατασκευή, υπερβαίνουν κατά πολύ το κόστος μιας καλής πορσελάνινης ή ακρυλικής βάσης!

τύποι χτιστής ντουζιέρας

απευθείας χρήση επικλινούς δαπέδου

Η χρήση του ίδιου του δαπέδου ως ντουζιέρα, χωρίς την κατασκευή πεζουλιών ή άλλων στοιχείων που να την οριοθετούν, είναι η πιο μοντέρνα και πρακτική λύση. Οι σωστές κλίσεις των πλακιδίων οδηγούν τα νερά σε κανάλι απορροής, ενώ η εγκατάσταση πάνελ επιτρέπει την ελεύθερη είσοδο στο ντους, φροντίζοντας ταυτόχρονα να μην πέφτουν έξω τα νερά κατά τη χρήση.

tip

Αν κατασκευάσετε χτιστή ντουζιέρα με απευθείας χρήση του δαπέδου, να εγκαταστήσετε κανάλι και όχι σιφόνι! Είναι ομορφότερο και εξασφαλίζει καλύτερη απορροή.

χτιστές ντουζιέρες με πεζούλι

Σε αυτή την περίπτωση, ο χώρος του ντους οριοθετείται από ένα χτιστό τμήμα. Αυτό μπορεί να είναι ένα απλό μαρμαράκι ή ένα κοντό τσιμεντένιο ή τούβλινο στηθαίο επενδεδυμένο με πλακάκι. Το πρόβλημα με αυτού του τύπου τις χτιστές ντουζιέρες, είναι ότι δεν έχουν λόγο ύπαρξης!

Αν το κριτήριο είναι το κόστος, τότε συμφέρει η αγορά μιας πορσελάνινης ή ακρυλικής βάσης. Αν ο λόγος που μπαίνει το μαρμαράκι ή το στηθαίο είναι να μη βγαίνουν τα νερά έξω, είναι εντελώς λάθος το σκεπτικό. Η σωστή απορροή εξασφαλίζεται με τις κλίσεις και το σιφόνι ή το κανάλι. Αισθητικά, η προσθήκη ενός μαρμάρου ή στηθαίου υποβαθμίζει το μπάνιο σας, δημιουργώντας έναν περιττό όγκο και ένα εμπόδιο στην πρόσβαση, που πρακτικά δεν εξυπηρετεί κάποιο σκοπό.

χτιστές ντουζιέρες με βύθιση

Σε αυτήν την κατασκευή, το δάπεδο της ντουζιέρας βρίσκεται μερικά εκατοστά χαμηλότερα από το επίπεδο του πατώματος του μπάνιου. Έτσι ο χώρος του ντους οριοθετείται, χωρίς τη χρήση μαρμάρου ή στηθαίου.

Ως προς την απορροή του νερού, ισχύει ότι και στις άλλες χτιστές ντουζιέρες: αυτή επιτυγχάνεται με την ορθή κλίση των πλακιδίων και το κανάλι. Η βύθιση γίνεται κυρίως για αισθητικούς λόγους.

Μια σύγχρονη τάση είναι οι ντουζιέρες με βύθιση να συνδυάζονται με ξύλινη σχάρα, που φτάνει μέχρι το ύψος του δαπέδου, δημιουργώντας οπτικά μια ενιαία επιφάνεια. Το ξύλο είναι ιρόκο ή teak και δεν έχει κανένα πρόβλημα με την καθημερινή του επαφή με το νερό.  Πρόκειται για μια πολύ όμορφη κατασκευή, αλλά με μεγάλη δυσκολία στον καθαρισμό της. Πρακτικά, η επιφάνεια κάτω από το ξύλο θα συγκεντρώνει υπολείμματα σαπουνιού και ακαθαρσίες.

πατητή τσιμεντοκονία και μονολιθική κατασκευή (solid surface)

Παραδοσιακά, στις μονολιθικές κατασκευές χρησιμοποιείται η πατητή τσιμεντοκονία. Πρόκειται για είναι ένα φυσικό υλικό, που έρχεται από την αρχαιότητα. Σήμερα υπάρχουν διαθέσιμα και άλλα υλικά, με πιο μινιμαλιστική και μοντέρνα αίσθηση. Συνήθως, θα ακούσετε να αποκαλούνται Corian, Staron ή Solid, αν και αυτό δεν είναι σωστό, διότι πρόκειται για συγκεκριμένες μάρκες και όχι για τύπο υλικού.

Τα υλικά αυτά έχουν εξαιρετικές ιδιότητες ως προς τη στεγανότητα και την αντοχή τους και μπορούν να πάρουν όποιο σχήμα ή χρώμα επιθυμείτε! Είναι καλό να επιλέξετε ανάγλυφη υφή, για να μην υπάρχει ολισθηρότητα. Ωστόσο, όσο πιο σαγρέ είναι μια επιφάνεια, τόσο περισσότερο θα κατακρατά τα άλατα.

Οι μονολιθικές κατασκευές έχουν αυξημένο κόστος και το σημαντικό είναι να επιλέξετε ένα πολύ έμπειρο συνεργείο. Είναι μια χειροποίητη δουλειά και πολλά μπορούν να πάνε λάθος, αν ο τεχνίτης δεν ξέρει πώς να μεταχειριστεί σωστά τα υλικό!

κατασκευή χτιστής ντουζιέρας

Η κατασκευή μιας χτιστής ντουζιέρας, εκτός από την αισθητική και την πρακτικότητα στη χρήση, πρέπει να εξασφαλίσει την άρτια στεγανοποίηση, τη σωστή απορροή του νερού και, προφανώς, να είναι ασφαλής στη χρήση της.

στεγανοποίηση

Για να πετύχετε σωστή στεγανοποίηση, πρέπει να γίνει πλήρης αδιαβροχοποίηση στο δάπεδο, στους τοίχους και στους αρμούς.

Στο δάπεδο πρέπει να εφαρμόσετε ειδική στεγανοποιητική πάστα πάνω στην τσιμεντοκονία και πριν την τοποθέτηση των πλακιδίων.

Στον τοίχο, σε ύψος τουλάχιστον 1,5 μέτρου, πρέπει επίσης να χρησιμοποιήσετε την ίδια πάστα πριν μπουν τα πλακάκια. Με αυτόν τον τρόπο, εξασφαλίζετε ότι δεν θα περάσει υγρασία στα γειτονικά δωμάτια.

Τέλος, οι αρμοί που βρίσκονται στον χώρο της χτιστής ντουζιέρας, πρέπει να γίνουν από ειδικό εποξειδικό στόκο, που δεν επιτρέπει στο νερό να τον διαπεράσει. Ο εποξειδικός αρμός δεν έχει πόρους και γι’ αυτό δεν απορροφά υγρασία και δεν σχηματίζεται μούχλα.

Τόσο η ειδική στεγανοποιητική πάστα, όσο και ο εποξειδικός αρμός, είναι υλικά με αυξημένο κόστος. Ωστόσο, είναι απολύτως απαραίτητα και αναντικατάστατα σε κάθε χτιστή ντουζιέρα.

κλίσεις δαπέδου

Η κλίση του δαπέδου της χτιστής ντουζιέρας είναι αυτή που εξασφαλίζει τη σωστή απορροή των υδάτων, οδηγώντας τα στο κανάλι.

tip

Ειδικά στις μικρές ντουζιέρες, δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πλακάκια μεγάλων διαστάσεων, διότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να δημιουργηθούν οι σωστές κλίσεις.

Περισσότερες από τις μισές χτιστές ντουζιέρες έχουν μικρές ή σοβαρές κακοτεχνίες στις κλίσεις του δαπέδου, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται λιμνάζοντα νερά. Προσέξτε πολύ την κατασκευή και βεβαιωθείτε ότι η απορροή είναι άρτια. Σε αντίθετη περίπτωση θα αντιμετωπίσετε σημαντικά προβλήματα με τα άλατα, τη μούχλα και την υγρασία, ακόμα και αν έχετε κάνει τέλεια στεγανοποίηση!

κανάλια απορροής και σιφόνια

Δεν πρέπει να υπάρχει κανένα δίλημμα ανάμεσα στα κανάλια απορροής και τα σιφόνια. Η σωστή επιλογή είναι πάντα τα κανάλια.

Ο ρόλος του σιφονιού, από κατασκευής του, είναι να τοποθετείται σε εξωτερικούς χώρους, όπως σε βεράντες (και εκεί τα κανάλια κερδίζουν πλέον έδαφος). Ακόμα και η χρήση στο δάπεδο του μπάνιου, έξω από τη ντουζιέρα, είναι περιττή και καταχρηστική.

Στην πραγματικότητα, συνηθίζεται να τοποθετείται ως λύση στην πολύ σπάνια περίπτωση που θα υπάρξει διαρροή μέσα στο μπάνιο. Όμως, αποτελεί εστία μικροβίων και οσμών και συχνά βγαίνουν σαπουνάδες, λερώνοντας το δάπεδο. Μάλιστα, όταν είναι καλυμμένο, αναιρείται ο σκοπός του!

Σήμερα, δεν έχει κανένα λόγο ύπαρξης σε εσωτερικούς χώρους σπιτιών.

Από την άλλη, ο κατ’ εξοχήν σκοπός των καναλιών είναι η απορροή του νερού σε επικλινή δάπεδα. Έχουν μεγαλύτερη επιφάνεια από τα σιφόνια, με αποτέλεσμα να αποστραγγίζουν πολύ περισσότερο νερό.

Επιπλέον, είναι πολύ πιο εφικτό να πετύχετε σωστές κλίσεις, όταν η απορροή γίνεται σε μεγαλύτερο μήκος από αυτό ενός σιφονιού. Είναι πολύ δυσκολότερο να δημιουργηθούν περιμετρικά σωστές κλίσεις προς ένα μικρό σιφόνι. Αυτός είναι ίσως και ο σημαντικότερος λόγος που το κανάλι είναι η κατάλληλη επιλογή.

tip

Οι συνήθεις λόγοι που σήμερα επιλέγονται σιφόνια σε χτιστές ντουζιέρες, είναι το χαμηλό τους κόστος και η διευκόλυνση του υδραυλικού κατά την τοποθέτησή τους. Ωστόσο, τα αρνητικά τους είναι τόσο πολλά, που σαφώς αξίζει το επιπλέον κόστος του καναλιού και είναι σίγουρο ότι θα αποσβεστεί σε βάθος χρόνου.

ασφάλεια και υγιεινή

Στις χτιστές ντουζιέρες, η ασφάλεια και η υγιεινή είναι δύο αλληλοαναιρούμενα χαρακτηριστικά. Η ασφάλεια απαιτεί αντιολισθητικότητα, που σημαίνει την επιλογή μιας σαγρέ επιφάνειας. Η υγιεινή, αντιθέτως, εξασφαλίζεται με λείες επιφάνειες που καθαρίζουν εύκολα και δεν αποτελούν εστίες μικροβίων.

Η ολισθηρότητα των δαπέδων που προορίζονται για χρήση με γυμνό πόδι, μετριέται στην κλίμακα ABC Rating, βάση του ευρωπαϊκού προτύπου DIN 51097.

Κλίμακα ABC

Χρήσεις

A

Κουζίνα, σαλόνι

B

Περιβάλλον χώρος πισίνας και χτιστά ντους

C

Πισίνα

 

Ωστόσο, οι περισσότεροι κατασκευαστές συνήθως αναγράφουν μόνο την κλίμακα R, βάση του προτύπου DIN 51130, που μετρά την ολισθηρότητα σε χρήση με παπούτσια.

Η κατηγορία B, λοιπόν, που προτείνεται για χρήση σε χτιστές ντουζιέρες, αντιστοιχεί στο R11. Πρακτικά, όμως, τα πλακάκια R11 έχουν πολύ έντονη σαγρέ υφή, με αποτέλεσμα να κατακρατούν άλατα και να είναι πολύ δύσκολα στον καθαρισμό. Γι’ αυτό, στις περισσότερες περιπτώσεις επιλέγονται πλακάκια R9 ή R10.

Επομένως, ανάλογα με τη χρήση και τις ανάγκες σας, καλείστε να κάνετε έναν συμβιβασμό, ανάμεσα στην ασφάλεια και την ευκολία στον καθαρισμό, που συνεπάγεται υψηλότερα στάνταρ υγιεινής.

τι ντουζιέρα να επιλέξω;

Στην περίπτωση που ο χώρος σας είναι περιορισμένος και οι διαστάσεις του ντους δεν μπορούν να ξεπεράσουν το 90 Χ 90 εκ., η ιδανική επιλογή είναι μια βάση ντουζιέρας από πορσελάνη. Υπάρχουν καλές βάσεις για όλα τα βαλάντια!

Αν ο χώρος σας είναι μεγαλύτερος, αλλά ο προϋπολογισμός σας είναι περιορισμένος, η ακρυλική βάση είναι η καλύτερη λύση.

Όταν έχετε άνεση στο μπάνιο σας και στον προϋπολογισμός σας, τότε διαλέξτε ανάμεσα σε μια βάση από τεχνητή πέτρα ή σε μια χτιστή ντουζιέρα με απευθείας χρήση του δαπέδου, δημιουργώντας κλίσεις προς το κανάλι απορροής.

Στο domo μπορείς να συγκεντρώσεις προσφορές από τα καταστήματα για τα είδη που σε ενδιαφέρουν, να τις συγκρίνεις και να επιλέξεις με ευκολία και σιγουριά.

τα καλύτερα brands στις ντουζιέρες

Scroll to Top

συγκέντρωσε προσφορές - σύγκρινε - επίλεξε

Στο domo μπορείς να συγκεντρώσεις προσφορές από τα καταστήματα για τα είδη που σε ενδιαφέρουν, να τις συγκρίνεις και να επιλέξεις με ευκολία και σιγουριά.