η εξειδικευμένη πλατφόρμα για πλακάκια και είδη υγιεινής

νιπτήρες

τι ζητάμε

πρακτικότητα | αισθητική | αντοχή

τι κοιτάμε

τύπος νιπτήρα | υλικό

σχέση ποιότητας-τιμής:

20 € - 90 € | χαμηλή
90 € - 250 € | σωστή
250 €+ | ποιότητα & design

Μα πόσο δύσκολη μπορεί να είναι η απόφαση για την αγορά ενός νιπτήρα; Κι όμως, τα προϊόντα που υπάρχουν είναι αμέτρητα και, αν επιλέξετε παρορμητικά, κινδυνεύετε να μετανιώσετε για την επιλογή σας! Γι αυτό, πρέπει να λάβετε υπ’ όψιν τις καθημερινές σας συνήθειες, να έχετε μια βασική γνώση για την ποιότητα των υλικών, να ικανοποιήσετε την αισθητική σας και την πρακτικότητα του μπάνιου σας και, φυσικά, να μην ξεφύγετε από τον προϋπολογισμό σας.

Το domo είναι φτιαγμένο από τους ειδικούς, για να δώσει όλη την πληροφορία που χρειάζεται ο ιδιώτης και ο επαγγελματίας για τα πλακάκια και τα είδη υγιεινής.
Το domo δεν είναι κατάστημα, δεν εμπορεύεται προϊόντα, αλλά σας συνδέει με τα καλύτερα καταστήματα της αγοράς.

Θέλετε περισσότερες λεπτομέρειες; Γι αυτό είμαστε εμείς εδώ, για να λύσουμε όλες τις απορίες σας και να σας παρουσιάσουμε όλες τις πιθανές λύσεις, τους τρόπους τοποθέτησης και τα υλικά, με τα υπέρ και τα κατά τους!

tip

Αγοράστε το νιπτήρα σας μαζί με τη μπαταρία του. Επιλέξτε ένα σύνολο που να εξασφαλίζει πρακτικότητα και αισθητική. Προσέξτε ιδιαίτερα το ύψος της μπαταρίας να είναι σωστό για το νιπτήρα!

Περιεχόμενα οδηγού

τύποι νιπτήρα

επιτραπέζιοι νιπτήρες ελεύθερης τοποθέτησης (με ή χωρίς οπή)

Οι επιτραπέζιοι νιπτήρες είναι σήμερα η πιο δημοφιλής επιλογή και η εγκατάστασή τους μπορεί να γίνει πάνω σε οποιαδήποτε επιφάνεια, είτε πρόκειται για πάγκο, είτε για έπιπλο μπάνιου. Αν θέλετε η μπαταρία να τοποθετηθεί πάνω στο νιπτήρα, επιλέξτε με οπή. Αν προτιμάτε η βρύση να μπει στον πάγκο ή στον τοίχο, τότε ο νιπτήρας σας θα πρέπει να είναι χωρίς οπή.

Είναι κατάλληλοι για master μπάνια, στα οποία υπάρχουν αρκετοί αποθηκευτικοί χώροι και μπορούμε να θυσιάσουμε χώρο από τον πάγκο ή το έπιπλο χάριν της αισθητικής και της πρακτικότητας. Επίσης, μπορούμε να τους χρησιμοποιήσουμε σε WC, διότι εκεί, συνήθως, δεν υπάρχει ανάγκη για αποθηκευτικούς χώρους.

Πρόκειται για μια επιλογή υψηλής αισθητικής, που είναι ικανή από μόνη της να δώσει έναν ιδιαίτερο τόνο στο μπάνιο σας. Υπάρχει ποικιλία υλικών, σχημάτων και χρωμάτων και είναι σίγουρο ότι θα βρείτε αυτόν που ταιριάζει ιδανικά με το χώρο σας.

Επίσης, είναι αρκετά πρακτικοί, ειδικά να επιλέξετε ένα μοντέλο με ικανοποιητικό βάθος. Αυτό, επιτρέπει την ευρεία χρήση του, για πλύσιμο χεριών, προσώπου, ακόμα και κάποιου ρούχου, αν χρειαστεί!

Από την άλλη, οι επιτραπέζιοι νιπτήρες, γνωστοί και ως ελεύθερης τοποθέτησης, απαιτούν προσεκτικό σχεδιασμό, ώστε να γίνει μια σωστή εγκατάσταση. Ο λόγος είναι ότι, επειδή τοποθετούνται πάνω στον πάγκο ή το έπιπλο, θα πρέπει το ύψος της βάσης τους να είναι μικρότερο και να έχει υπολογιστεί σε συνδυασμό με το ύψος του νιπτήρα. Αυτό γίνεται, προκειμένου να μην καταλήξουμε με μια πολύ ψηλή και δύσχρηστη κατασκευή. Το ιδανικό ύψος, από το δάπεδο μέχρι το πάνω μέρος του νιπτήρα, είναι 83 εκ.

Επιπλέον, λόγω της παραπάνω ιδιαιτερότητας, ο πάγκος ή το έπιπλο έχουν χαμηλότερο ύψος από το συνηθισμένο. Αυτό, έχει ως αποτέλεσμα να περιορίζονται οι χώροι αποθήκευσης.

Τέλος, είναι καλό να γνωρίζετε ότι το καθάρισμα στη βάση τους είναι πιο απαιτητικό και δύσκολο, συγκριτικά με άλλους τύπους νιπτήρα.

tip

Πριν την εγκατάσταση, παίξτε λίγο με την ακριβή του θέση πάνω στον πάγκο. Συχνά, θα διαπιστώσετε ότι αν αφήσετε ένα μικρό κενό στο μπροστινό μέρος, το αισθητικό αποτέλεσμα απογειώνεται!

νιπτήρες επικαθήμενοι σε έπιπλο

Πρόκειται γι αυτούς που εφαρμόζουν πάνω σε έπιπλο μπάνιου και καλύπτουν όλη την πάνω επιφάνειά του. Αποτελούν την πιο δημοφιλή επιλογή, διότι είναι μια ισορροπημένη λύση ανάμεσα στην πρακτικότητα και το μέγεθος των αποθηκευτικών χώρων.

Οι βασικές υποκατηγορίες είναι ο υψηλού προφίλ, ο slim και ο πιο κλασικός με το κοίλο σημείο εμφανές στο μπροστινό μέρος του επίπλου. Η κατηγοριοποίηση αυτή έχει να κάνει αποκλειστικά με την αισθητική, με τους πρώτους δύο τύπους να επιλέγονται σε μοντέρνα μπάνια και τον τρίτο σε πιο παραδοσιακά.

Στο domo μπορείς να συγκεντρώσεις προσφορές από τα καταστήματα για τα είδη που σε ενδιαφέρουν, να τις συγκρίνεις και να επιλέξεις με ευκολία και σιγουριά.

Κάθε επικαθήμενος νιπτήρας έχει το δικό του έπιπλο, στο οποίο εφαρμόζει. Δεν μπορείτε να επιλέξετε ανεξάρτητα κομμάτια.

tip

Σε όλα τα επώνυμα εργοστάσια, η ποιότητα του επίπλου είναι πάντα αντίστοιχη της ποιότητας του νιπτήρα.

Θα τους βρείτε σε διάφορες διαστάσεις και είναι κατάλληλοι για μπάνια κάθε μεγέθους και χρήσης.

Είναι ένας ισορροπημένος συνδυασμός της πρακτικότητας και της αισθητικής, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ικανοποιητικούς αποθηκευτικούς χώρους. Αν και αφαιρεί από τον ωφέλιμο χώρο του επίπλου, είναι μια εξαιρετική λύση, ειδικά στα μικρά μπάνια, που οι χώροι είναι ούτως ή άλλως δυσεύρετοι.

Επιπλέον έχουν μεγάλο βάθος και επιτρέπουν την ευρεία χρήση τους.

Τέλος, επειδή το έπιπλό τους μπορεί να είναι αρκετά στενό σε πλάτος, εξασφαλίζουν περισσότερο ελεύθερο χώρο στο δάπεδο. Αυτό, πέρα από το πρακτικό του πλεονέκτημα, προσφέρει και μια ψευδαίσθηση μεγαλύτερου μπάνιου.

Βέβαια, υπάρχει και ένα αρνητικό: όπως είπαμε, κάθε νιπτήρας έχει το δικό του έπιπλο. Αν το έπιπλο φθαρεί έντονα με το χρόνο, ή αν καταστραφεί ο νιπτήρας, μάλλον θα πρέπει να αγοράσετε το σετ από την αρχή. Θα είναι δύσκολο να βρείτε ανεξάρτητα το συμβατό κομμάτι.

tip

Προσέξτε ιδιαίτερα την επιλογή της μπαταρίας, ως προς το ύψος και τη ροή του νερού. Αν δεν την συνδυάσετε σωστά, είναι δυνατόν να πέφτουν σταγόνες νερού έξω κατά τη χρήση, ειδικά αν είστε λίγο ατσούμπαλοι. Βέβαια, σε αυτή την περίπτωση, πάντα θα βρείτε τρόπο να τα κάνετε μαντάρα, ανεξάρτητα από τον τύπο του νιπτήρα!

ένθετοι νιπτήρες

Οι ένθετοι τοποθετούνται σε πάγκο μπάνιου και το μόνο που προεξέχει είναι το χείλος του νιπτήρα. Μπορούν να συνδυαστούν αποκλειστικά με υλικά πάγκου ισχυρής αντοχής, όπως ο τεχνογρανίτης, το μάρμαρο και το κόντρα πλακέ θαλάσσης. Σπανιότερα, θα τους συναντήσετε και σε έπιπλα μπάνιου κλασικής αισθητικής. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το πάνω μέρος του επίπλου είναι και πάλι ένα από τα παραπάνω υλικά. Πρακτικά, ως επιφάνεια, είναι σαν να είχαμε πάγκο.

Θα τους βρείτε με οπή ή χωρίς οπή, αναλόγως του αν η μπαταρία θα εφαρμόσει πάνω στο νιπτήρα, στον πάγκο ή στον τοίχο.

Επιλέγονται κυρίως σε master μπάνια, όπου το ζήτημα των αποθηκευτικών χώρων είναι λυμένο. Έτσι, έχουμε τη δυνατότητα να αφήσουμε ελεύθερο το χώρο κάτω από τον πάγκο μας.

Ένα μεγάλο πλεονέκτημα αυτού του τύπου νιπτήρα είναι ότι τοποθετείται εύκολα σε οποιοδήποτε σημείο του πάγκου. Είναι σημαντικό να έχουμε σκεφτεί από πριν το σημείο τοποθέτησης, ώστε να εγκαταστήσουμε σωστά τις παροχές.

Επίσης, το μεγάλο όφελος του ένθετου νιπτήρα είναι ότι αφήνει αξιοποιήσιμο όλο το χώρο γύρω του.

Το μόνο αρνητικό, είναι ότι δεν μπορείτε να σκουπίσετε τα νερά γύρω από το νιπτήρα κατευθείαν μέσα στη γούρνα του. Όσο κι αν αυτό ακούγεται υπερβολικό, στην πράξη θα διαπιστώσετε ότι είναι αρκετά ενοχλητικό!

ημιένθετοι

Οι ημιένθετοι νιπτήρες έχουν ειδικό σχεδιασμό, ώστε να τοποθετούνται πάνω σε πάγκο και να προεξέχει το μπροστινό τους τμήμα. Οπτικά, μπορούμε να πετύχουμε την εμφάνιση του ημιένθετου, χρησιμοποιώντας επιτραπέζιο σε custom κατασκευή πάγκου.

Έχουν πολύ υψηλή αισθητική, συνδυάζουν την πρακτικότητα των επικαθήμενων με την άνεση των επιτραπέζιων και είναι αρκετά εύκολοι στο καθάρισμα. Ωστόσο, αν πρόκειται για ειδική κατασκευή, έχουν υψηλό κόστος.

νιπτήρες κρεμαστοί ή επίτοιχοι

Οι κρεμαστοί νιπτήρες, γνωστοί και ως επίτοιχοι, είναι αυτοί που στηρίζονται αποκλειστικά στον τοίχο. Μην σας τρομάζει αυτό, δεν υπάρχει απολύτως κανένα πρόβλημα στήριξης! Σε περίπτωση, βέβαια, που ο τοίχος σας είναι από γυψοσανίδα, θα χρειαστεί να υπάρχει εσωτερική βάση στήριξης.

Τους επιλέγουμε κυρίως σε μικρά μπάνια επισκεπτών ή σε WC και γενικά τους αποφεύγουμε σε μπάνια καθημερινής χρήσης. Ο βασικός λόγος, όπως θα δούμε παρακάτω, είναι ότι δεν προσφέρουν καθόλου αποθηκευτικούς χώρους.

Μια εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα είναι τα μεγάλα μπάνια, που διαθέτουν άλλους χώρους αποθήκευσης και στα οποία θέλουμε να δώσουμε πολύ κλασικό τόνο.

Διακρίνονται σε αρκετές υποκατηγορίες, ανάλογα με τα συμπληρωματικά στοιχεία τους και αυτό αλλάζει σημαντικά τα υπέρ και τα κατά τους. Γι αυτό, θα τους αναλύσουμε σε βάθος!

κρεμαστοί με κολώνα

Είναι οι κλασσικοί νιπτήρες που συναντάμε στα παλιά σπίτια. Και, ναι, είναι κρεμαστοί! Η κολώνα είναι εντελώς διακοσμητική, με μόνο σκοπό να κρύβει τις σωλήνες!

Το γεγονός ότι τους συναντάμε στα παλιά σπίτια, δε σημαίνει απαραίτητα ότι δεν ταιριάζουν στη σύγχρονη αρχιτεκτονική. Αντιθέτως, σε μπάνια με κλασική αισθητική, δίνουν ένα τόνο πολυτέλειας.

Επίσης, διατίθενται σε τεράστια ποικιλία μεγεθών και σχεδίων, ώστε να ταιριάζουν σε κάθε μπάνιο.

Δεν πρέπει να παραβλέψουμε ότι αυτός ο τύπος νιπτήρα είναι πάντα μια απλή και οικονομική λύση.

Το μεγάλο αρνητικό του κρεμαστού νιπτήρα με κολώνα, είναι ότι δεν έχει ούτε αποθηκευτικό χώρο κάτω, ούτε ωφέλιμο χώρο πάνω! Για ένα μπάνιο καθημερινής χρήσης, αυτό είναι μεγάλο μειονέκτημα!

Τέλος, το καθάρισμα της κολώνας είναι συχνά δύσκολο και αυτό πρέπει να το λάβετε υπ’ όψιν σας.

κρεμαστοί με μισό πόδι

Πρόκειται για παραλλαγή της προηγούμενης κατηγορίας. Η μόνη τους διαφορά είναι ότι η κολώνα δε φτάνει μέχρι το πάτωμα, αλλά περιορίζεται στο μισό περίπου ύψος του τοίχου.

Το βασικό πλεονέκτημα του μισού ποδιού είναι ότι δεν καταλαμβάνει χώρο στο δάπεδο και δίνει μια ψευδαίσθηση μεγαλύτερης άνεσης στα πολύ μικρά μπάνια.

Επιπλέον, είναι πιο εύκολο στο καθάρισμα και προσφέρει καλύτερη υγιεινή.

tip

Στους κρεμαστούς νιπτήρες με μισό πόδι, πρέπει να προσέξετε την απόσταση των σωληνώσεων παροχής και αποχέτευσης. Αν η απόσταση δεν είναι αρκετά μικρή, το μισό πόδι δεν μπορεί να τοποθετηθεί.

κρεμαστοί χωρίς κολώνα ή πόδι

Σε αυτή την περίπτωση, ο νιπτήρας τοποθετείται σκέτος στον τοίχο, χωρίς κάποιο άλλο διακοσμητικό στοιχείο. Βέβαια, υπάρχει το ζήτημα των σωληνώσεων παροχής νερού και αποχέτευσης. Εδώ υπάρχουν δύο λύσεις: είτε θα αποφασίσετε ότι οι σωλήνες θα είναι εμφανείς, είτε θα πρέπει να είναι εντοιχισμένοι.

Η αισθητική είναι ένας βασικός λόγος επιλογής ενός τέτοιου τύπου νιπτήρα, διότι ταιριάζει υπέροχα σε μπάνια μινιμαλιστικής αρχιτεκτονικής. Ειδικά αν αφήσετε εμφανείς σωληνώσεις, μπορείτε να πετύχετε ένα πανέμορφο αποτέλεσμα, συνδυάζοντας σωστά τα υλικά. Σκεφτείτε έναν ανοξείδωτο νιπτήρα, ώστε να «δένει» οπτικά με τους σωλήνες!

Ασφαλώς, δημιουργεί την αίσθηση μεγαλύτερου χώρου, αφού το δάπεδο είναι εντελώς ελεύθερο.

Τέλος, οι επίτοιχοι νιπτήρες έχουν το μοναδικό πλεονέκτημα της ευελιξίας, ως προς το ύψος που θα τοποθετηθούν, με την προϋπόθεση ότι υπάρχει και η αντίστοιχη πρόβλεψη στις παροχές. Αυτό είναι το εξαιρετικό προσόν τους, κυρίως για τα παιδικά μπάνια.

Το αρνητικό τους; Το γνωστό, πλέον, πρόβλημα της έλλειψης αποθηκευτικού χώρου. Μάλιστα, αν αποφασίσετε να κατασκευάσετε εντοιχισμένους σωλήνες, θα έχετε ένα επιπλέον κόστος, ειδικά αν ανακαινίζετε.

κρεμαστοί νιπτήρες slim

Οι slim είναι και αυτοί σκέτοι, χωρίς κολώνα ή πόδι. Ο μόνος λόγος επιλογής τους είναι η πρωτοτυπία και η αισθητική και γι αυτό θα τους συναντήσετε κυρίως σε μπάνια εστιατορίων ή καφέ, με μοναδική χρήση το πλύσιμο των χεριών. Σε καμία περίπτωση δεν προτείνονται για οικιακή χρήση, διότι δεν είναι καθόλου πρακτικοί.

Το μεγάλο τους πλεονέκτημα είναι η αισθητική! Για ένα WC επισκεπτών, που θέλει να προκαλέσει εντύπωση ή αίσθηση μινιμαλιστικής πολυτέλειας, οι slim νιπτήρες είναι υπέροχη επιλογή.

Επίσης, καταλαμβάνουν ελάχιστο χώρο, επιτρέποντας τη δημιουργία πολύ μικρών WC.

Από την άλλη, είναι πολύ ρηχοί και γι αυτό είναι ακατάλληλοι για οποιαδήποτε άλλη χρήση, πέρα από το πλύσιμο των χεριών. Ακόμα και το πλύσιμο του προσώπου είναι δύσκολο σε ένα slim νιπτήρα. Το μισό νερό θα πέσει έξω!

Αν και δεν πρέπει να τους προτιμήσετε για οικιακή χρήση ούτως ή άλλως, θα πρέπει να αναφέρουμε στα αρνητικά τους ότι δεν έχουν τάπα.

γωνιακοί νιπτήρες

Είναι μια υποκατηγορία κρεμαστού νιπτήρα με πολύ περιορισμένη απήχηση. Είναι κατασκευασμένοι με τέτοιον τρόπο, ώστε να εφαρμόζουν σε μια μικρή, ελεύθερη γωνία του τοίχου. Ουσιαστικά, είναι η τελευταία λύση και μόνο για εξαιρετικά μικρά μπάνια, που δεν υπάρχει καμία άλλη δυνατότητα.

Το μόνο θετικό τους είναι η ακραία εξοικονόμηση χώρου.

Το βασικό τους μειονέκτημα, είναι ότι δεν είναι καθόλου πρακτικοί, ειδικά στην καθημερινή χρήση.

Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για τα ελαττώματα των γωνιακών νιπτήρων, ως προς την αισθητική και τους αποθηκευτικούς χώρους. Ωστόσο, αν σε ένα μπάνιο δεν υπάρχει η δυνατότητα τοποθέτησης άλλου τύπου νιπτήρα, προφανώς και οι απαιτήσεις σε αισθητική και αποθηκευτικούς χώρους είναι μηδαμινές.

υποκαθήμενοι νιπτήρες

Οι υποκαθήμενοι εφαρμόζουν στο κάτω μέρος της οπής του πάγκου του μπάνιου. Στο πάνω μέρος, δεν υπάρχει χείλος.

Είναι μια εξαιρετική πρόταση για τα οικογενειακά μπάνια με μεγάλη χρήση.

tip

Προσέξτε πολύ τον αρμό στεγανοποίησης από σιλικόνη κατά την τοποθέτηση! Αν δεν είναι στο σωστό σημείο ή αν δεν είναι λείος, θα συγκρατεί τρίχες και θα είναι πολύ κουραστικό το καθάρισμα.

Είναι μοντέρνος, ξεχωριστός, με υψηλή αισθητική!

Επίσης, είναι πανεύκολος στο καθάρισμα, ακριβώς επειδή δεν μεσολαβεί χείλος στο πάνω μέρος. Σκεφτείτε ότι με μια απλή κίνηση, όλα τα νερά από τον πάγκο πέφτουν κατευθείαν μέσα στο νιπτήρα.

Αφήνει άπλετο χώρο για χρήση πάνω στον πάγκο! Ειδικά αν είστε από αυτούς που θέλετε όλα τα μπουκαλάκια με τα καλλυντικά μπροστά σας, ο υποκαθήμενος νιπτήρας έχει φτιαχτεί για σας!

Ως προς το χώρο αποθήκευσης κάτω από τον πάγκο, είναι και αυτός αρκετός. Ασφαλώς, ο νιπτήρας καταλαμβάνει κάποιο χώρο, σε αντίθεση με κάποιον επιτραπέζιο. Ωστόσο, ένας πάγκος από γρανίτη συνήθως είναι αρκετά μεγάλος και θα σας επιτρέψει να θυσιάσετε το μικρό τμήμα του, που απαιτείται για το νιπτήρα και τις παροχές του.

Το βασικό του μειονέκτημα είναι ότι μπορεί να εφαρμόσει αποκλειστικά σε πάγκο και μάλιστα από γρανίτη ή μάρμαρο. Ξεχάστε το ξύλο ή άλλα υλικά, διότι δεν μπορεί να γίνει σωστή στεγανοποίηση!

Στα αρνητικά, θα πρέπει να συμπεριλάβουμε και το κόστος, το οποίο είναι αυξημένο στους υποκαθήμενους νιπτήρες. Μάλιστα, αν λάβουμε υπ’ όψιν και την υποχρεωτική ύπαρξη πάγκου από γρανίτη ή μάρμαρο, αντιλαμβάνεστε ότι μιλάμε γενικά για μια ακριβή κατασκευή.

πατητή τσιμεντοκονία και μονολιθική κατασκευή (solid surface)

Πρόκειται για τις κατασκευές, στις οποίες ο νιπτήρας και ο πάγκος είναι φτιαγμένοι ενιαία από το ίδιο υλικό και δεν υπάρχει κανένας αρμός ή ένωση.

Το παραδοσιακό υλικό που χρησιμοποιείται είναι η πατητή τσιμεντοκονία, αλλά πλέον υπάρχουν και σύγχρονα υλικά. Συνήθως, θα ακούσετε να αποκαλούνται Corian, Staron ή Solid, αν και αυτό δεν είναι σωστό, διότι πρόκειται για συγκεκριμένες μάρκες και όχι για τύπο υλικού.

Ως υλικό είναι μη πορώδες, ομογενές και αποτελείται από φυσικά ορυκτά μεταλλεύματα και ακρυλική ρητίνη. Μπορεί να έχει λείο ή σαγρέ φινίρισμα και έχετε απόλυτη ελευθερία ως προς το χρώμα.

Οι νιπτήρες μονολιθικής κατασκευής είναι κατάλληλοι για οικογενειακά μπάνια με μεγάλη χρήση, όπου η υψηλή αισθητική είναι βασικός παράγοντας επιλογής.

Ας ξεκινήσουμε τα θετικά, λοιπόν, από την απαράμιλλη αισθητική! Το προσόν της μονολιθικής κατασκευής, που δε θα συναντήσετε σε κανένα άλλο τύπο νιπτήρα, δεν είναι μόνο η απουσία των αρμών και των ενώσεων. Είναι η απόλυτη ευελιξία στο σχήμα και το μέγεθος! Οι μονολιθικές κατασκευές δημιουργούνται κατά παραγγελία, ακριβώς στο σχέδιο, στις διαστάσεις και στο χρώμα που ταιριάζει στο δικό σας μπάνιο.

Επιπλέον, οι μονολιθικές κατασκευές είναι γενικά πολύ ανθεκτικές. Μιλώντας για οικιακή ή ήπια επαγγελματική χρήση, μπορείτε να προσδοκάτε ότι θα είναι για πολλά χρόνια σαν καινούργιες.

Τέλος, δεν υπάρχει ευκολότερος νιπτήρας στο καθάρισμα! Είπαμε, ούτε αρμοί, ούτε ενώσεις!

Το βασικό αρνητικό αυτού του τύπου νιπτήρων, είναι ότι χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή στην κατασκευή τους. Επειδή φτιάχνονται κατά παραγγελία, είναι εξαιρετικά σημαντικό να επιλέξετε το σωστό συνεργείο. Μια κακή εφαρμογή, μπορεί να δημιουργήσει ασυνέχειες και μη λεία τμήματα, με κακό αισθητικό αποτέλεσμα και πιθανές φθορές κατά τη χρήση.

Οι μονολιθικές κατασκευές συνοδεύονται από μια φήμη εξαιρετικά υψηλού κόστους. Πρέπει, όμως, να τονίσουμε ότι δεν είναι απόλυτα δικαιολογημένη. Σε κάθε περίπτωση, δεν πρόκειται για οικονομική λύση. Ωστόσο, αν συνυπολογίσετε ότι δεν θα χρειαστείτε ξεχωριστή αγορά νιπτήρα και αν κάνετε μια σχετική έρευνα στους κατασκευαστές, θα διαπιστώσετε ότι ίσως το κόστος να μην υπερβαίνει τον προϋπολογισμό σας.

επιδαπέδιοι νιπτήρες

Οι επιδαπέδιοι νιπτήρες είναι ψηλοί και τοποθετούνται απευθείας στο πάτωμα, χωρίς την ύπαρξη επίπλου ή πάγκου.

Είναι μια μοντέρνα πρόταση, που είναι κατάλληλη για μεγάλα μπάνια, που δεν απαιτούν χώρους αποθήκευσης.

Η αισθητική των επιδαπέδιων νιπτήρων μπορεί να απογειώσει ένα μπάνιο. Είναι, ωστόσο, μια επιλογή «υψηλού ρίσκου», διότι θα πρέπει να ταιριάζει απόλυτα με την αρχιτεκτονική του χώρου σας.

Το μεγάλο μειονέκτημα, όπως είπαμε και πιο πάνω, είναι ότι δεν υπάρχει καθόλου αποθηκευτικός χώρος κάτω από το νιπτήρα, ούτε ωφέλιμος γύρω του.

Επίσης, το καθάρισμά του μπορεί να είναι αρκετά κοπιαστικό και συχνό.

υλικά

Στις περισσότερες περιπτώσεις, το υλικό του νιπτήρα δεν προβληματίζει. Η επιλογή είναι, σχεδόν πάντα, η πορσελάνη. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν μόνο δύο περιπτώσεις, που θα μπορούσαν να σας κάνουν να επιλέξετε ένα διαφορετικό υλικό.

Πρώτον, αν σας συνεπαίρνει η ομορφιά και η ευελιξία της μονολιθικής κατασκευής. Πρόκειται για ένα μοναδικό υλικό, που αξίζει τον κόπο να διερευνήσετε, αν θέλετε να φτιάξετε ένα μπάνιο ξεχωριστό και είστε σχετικά άνετοι με τον προϋπολογισμό σας.

Το domo έχει την ψηφιακή βιβλιοθήκη με καταλόγους προϊόντων της αγοράς.
Βρες το είδος που θέλεις και συγκέντρωσε προσφορές από τα καταστήματα.

Δεύτερον, αν δημιουργείτε ένα μπάνιο με πολύ ειδικές αρχιτεκτονικές προδιαγραφές και θέλετε οπωσδήποτε ένα διαφορετικό υλικό. Σε αυτή την περίπτωση, οι δυσκολίες που θα συναντήσετε είναι πολλές. Για ορισμένα υλικά, επειδή είναι πολύ σπάνια, θα χρειαστείτε πολύ έμπειρο υδραυλικό, ώστε γίνει σωστή εγκατάσταση. Επίσης, να λάβετε υπ’ όψιν ότι πολλά εναλλακτικά υλικά, αν και είναι όμορφα στην όψη, έχουν εξαιρετική δυσκολία στον καθαρισμό τους και στη συντήρηση.

Έχοντας αυτά κατά νου, σας παρουσιάζουμε όλες τις πιθανές επιλογές υλικών!

πορσελάνη

Πρόκειται, αδιαμφισβήτητα, για το βασιλιά των υλικών στα είδη υγιεινής!

Αρχικά, έχει μεγάλη αντοχή στις φθορές. Επίσης, είναι η πιο υγιεινή λύση, διότι είναι ελάχιστα πορώδης και δεν επιτρέπει στα μικρόβια να εισχωρήσουν και, βέβαια, καθαρίζεται εύκολα. Τέλος, η ποικιλία της σε τύπους, σχέδια και μεγέθη είναι απεριόριστη!

Ως προς τα χρώματα, ενώ παλιά υπήρχε τεράστια ποικιλία, σήμερα θα βρούμε σχεδόν αποκλειστικά λευκό χρώμα. Εξ άλλου, οι ροζ και πράσινοι νιπτήρες έχουν πολύ απαρχαιωμένη αισθητική!

Το μόνο αρνητικό που θα μπορούσαμε να αναφέρουμε στην πορσελάνη, είναι ότι αν ραγίσει ή χτυπηθεί, δεν επισκευάζεται.

Ως προς τα ποιοτικά της χαρακτηριστικά, αυτά καθορίζονται από τη σύσταση της και τη μέθοδο παραγωγής. Προτιμήστε πορσελάνη από επώνυμα εργοστάσια και, σε κάθε περίπτωση, φροντίστε να φέρουν ευρωπαϊκές πιστοποιήσεις. Η εγγύησή τους πρέπει να είναι μακροχρόνια, τουλάχιστον 20 χρόνια.

Το domo επιλέγει τα πιο αξιόπιστα brands. Διάλεξε αυτό που σου ταιριάζει και συγκέντρωσε προσφορές από τα καταστήματα.

Πρακτικά, μια φθηνή, χαμηλής ποιότητας πορσελάνη δεν καθαρίζεται εύκολα. Αυτό, οφείλεται στο ότι δεν έχει ψηθεί σωστά ή η πρώτη ύλη της είναι κακής ποιότητας, με αποτέλεσμα να είναι πιο πορώδης και να συγκρατεί τα άλατα. Μάλιστα, το πρόβλημα επιδεινώνεται με τον καιρό.

Το πρόβλημα μιας κακής πορσελάνης δεν είναι μόνο αισθητικό. Είναι κυρίως ζήτημα υγιεινής, γιατί γίνονται εστίες μικροβίων!

νιπτήρες από πατητή τσιμεντοκονία (μονολιθική κατασκευή)

Για τη μονολιθική κατασκευή, δηλαδή για την πατητή τσιμεντοκονία και τα υλικά τύπου Corian, Staron, Solid, κλπ, αναφερθήκαμε αναλυτικά παραπάνω, στον αντίστοιχο τύπο νιπτήρα.

Ως υλικό είναι απόλυτα υγιεινό, καθαρίζεται πανεύκολα και έχει ένα υπέροχο αισθητικό αποτέλεσμα. Η αντοχή του είναι εξαιρετική, αν και δεν φτάνει αυτή της πορσελάνης. Ωστόσο, ακόμα και αν υπάρξει χτύπημα, αυτό επισκευάζεται!

Αν επιλέξετε αυτό το υλικό, φροντίστε να συνεργαστείτε με ένα αξιόπιστο συνεργείο και να χρησιμοποιήσετε επώνυμα υλικά, διότι η κατασκευή γίνεται κατά παραγγελία και απαιτείται εμπειρία, ώστε να είναι άψογη.

νιπτήρες inox (ανοξείδωτο ατσάλι)

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, πρέπει να έχετε ειδικούς λόγους για να μην επιλέξετε την πορσελάνη. Οι ανοξείδωτοι νιπτήρες είναι μια επιλογή, που γίνεται σε μπάνια με ξεκάθαρη industrial αρχιτεκτονική και είναι πολύ σπάνια για οικιακή χρήση.

Ένα βασικό αρνητικό, είναι ότι τα άλατα παραμένουν στην επιφάνειά τους, ειδικά αν το νερό της περιοχής σας είναι σκληρό. Γι αυτό απαιτούν περισσότερη και καθημερινή φροντίδα και σκούπισμα μετά τη χρήση. Το πρόβλημα είναι εντονότερο στο γυαλιστερό φινίρισμα και πιο περιορισμένο στο ματ.

Το σημαντικότερο ποιοτικό χαρακτηριστικό τους είναι η σύνθεση του υλικού και η ποιότητα κατασκευής του. Μην επιλέξετε ποιότητα κατώτερη από 18/10, που σημαίνει ότι το 18% της σύστασής του αποτελείται από χρώμιο και το 10% από νίκελ. Αυτό τους καθιστά πιο ανθεκτικούς στις γρατζουνιές, στη διάβρωση και την οξείδωση.

Επίσης, το πάχος του υλικού παίζει σημαντικό ρόλο. Ένας πολύ λεπτός νιπτήρας είναι δυνατόν να παρουσιάσει βαθουλώματα και, επιπλέον, είναι πιο θορυβώδης όταν πέφτει πάνω του το νερό. Η κλίμακα που μετρά το πάχος λέγεται τυπικό gauge και συνήθως κυμαίνεται από 8 έως 30. Προσοχή, το παχύτερο υλικό έχει μικρότερο gauge, είναι ανάποδα! Σας προτείνουμε να επιλέξετε gauge μικρότερο από 18.

κρύσταλλο

Ένας ποιοτικός κρυστάλλινος νιπτήρας, έχει καλή αντοχή. Όμως, όσο προσεκτικοί και να είστε, λερώνεται πολύ εύκολα και κατακρατά άλατα. Ακόμα και αν φέρει ειδική επίστρωση κατά των αλάτων, με τον καιρό θα είναι πολύ κουραστικός στον καθαρισμό του.

tip

Στους κρυστάλλινους νιπτήρες με οπή, ο υδραυλικός θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός κατά την τοποθέτηση της μπαταρίας και να μην τη σφίξει υπερβολικά. Σε αντίθετη περίπτωση, έχει παρατηρηθεί ότι μπορεί με τον καιρό να ραγίσει περιμετρικά της οπής.

κεραμικό

Πρακτικά, οι κεραμικοί νιπτήρες έχουν πιο ματ υφή από τους πορσελάνινους, και έχουν χρώματα και σχέδια στο εξωτερικό τους. Αν και η αντοχή τους είναι καλή, δεν επισκευάζονται αν δεχτούν κάποιο χτύπημα.

Επίσης, δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σκληρά απορρυπαντικά ή να τρίψετε τις επιφάνειές του.

Από άποψη υγιεινής, ειδικά οι μη ενυαλωμένοι, υστερούν των πορσελάνινων, διότι είναι πιο πορώδεις.

Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε μια σύγχυση που συχνά δημιουργείται ως προς την ορολογία. Ως κεραμικό, λοιπόν, ορίζουμε κάθε υλικό που περιέχει άργιλο στο μίγμα του και ψήνεται σε κλίβανο. Στην πραγματικότητα η πορσελάνη είναι τύπος κεραμικού υλικού και γι αυτό θα ακούσετε συχνά να σας μιλούν για κεραμικό νιπτήρα, εννοώντας πορσελάνινο. Η διαφορά είναι ότι η πορσελάνη ψήνεται σε υψηλότερες θερμοκρασίες, αποτελείται από πιο μικρόκοκκο μίγμα και είναι ελάχιστα πορώδης.

χαλκός / μπρούτζος

Ένας χάλκινος ή μπρούτζινος νιπτήρας μπορεί να είναι πανέμορφος! Η φυσική πατίνα που δημιουργείται με το πέρασμα του χρόνου, είναι απαράμιλλης αισθητικής.

Ωστόσο, τα αρνητικά του είναι πολλά!

Αρχικά, έχει ειδικές απαιτήσεις στον καθαρισμό και τη συντήρησή του και δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα συνηθισμένα απορρυπαντικά. Μάλιστα, είναι τέτοια η ευαισθησία του, που θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και με το καθάρισμα των γύρω επιφανειών.

Επιπλέον, είναι αρκετά θορυβώδης όταν πέφτει πάνω του το νερό.

Τέλος, το κόστος του είναι πολύ υψηλό.

φυσική πέτρα / μάρμαρο / όνυχας / γρανίτης / ψαμμίτης / νεφρίτης

Κάθε τέτοιος νιπτήρας είναι ένα έργο τέχνης. Το κακό είναι ότι θα πρέπει να τον μεταχειρίζεστε και στην καθημερινότητά σας ως έργο τέχνης!

Επειδή αυτά τα υλικά είναι πορώδη, χρειάζονται ειδική επίστρωση τουλάχιστον κάθε 6 μήνες, για να διατηρήσουν την ομορφιά τους αλλά και την υγιεινή τους.

tip

Ο υδραυλικός που θα σας τον εγκαταστήσει, πρέπει να γνωρίζει πως θα μεταχειριστεί ένα τέτοιο υλικό. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, ώστε η σιλικόνη στεγανοποίησης να μην έρθει σε επαφή με την επιφάνεια του νιπτήρα. Ο στόκος ή άλλα υλικά στεγανοποίησης μπορεί να καταστρέψουν το νιπτήρα σας ανεπανόρθωτα!

τσιμέντο

Μια ακόμα επιλογή στη φαρέτρα της industrial αρχιτεκτονικής, είναι οι τσιμεντένιοι νιπτήρες. Το υλικό τους, ασφαλώς, είναι διαφορετικό από το κλασικό δομικό τσιμέντο και είναι αρκετά ανθεκτικός στις γρατζουνιές και τα χτυπήματα. Είναι ελάχιστα πορώδης, χάρις στη χρήση ειδικής εποξικής ρητίνης.

Επί της ουσίας, οι τσιμεντένιοι νιπτήρες καταβάλλουν κάθε προσπάθεια, ώστε να αποτελέσουν μια λύση υψηλής αισθητικής, πλησιάζοντας τις ιδιότητες της πορσελάνης. Το καταφέρνουν; Όχι απόλυτα!

ξύλο

Ναι, υπάρχουν και ξύλινοι νιπτήρες! Κατασκευάζονται από ξύλο teak, το οποίο είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στο νερό, τους μύκητες και τη μούχλα και το χρησιμοποιούσαν στη ναυπηγική για αιώνες!

Παρ’ όλα αυτά, μιλάμε για ξύλο! Για να διατηρηθεί σε καλή κατάσταση, πρέπει να χρησιμοποιείτε ήπια καθαριστικά και να τον περνάτε με ειδικό βερνίκι κάθε 2 μήνες.

Ακόμα και αν είστε απόλυτα συνεπείς στη συντήρησή του, θα σκουρύνει με τον καιρό.

τι νιπτήρα να επιλέξω;

Τα βασικό κριτήριο, με το οποίο θα προχωρήσετε στην επιλογή σας, πρέπει να είναι οι προσωπικές σας ανάγκες και συνήθειες! Σκεφτείτε τα εξής:

Πόσο μεγάλο είναι το μπάνιο σας;

Πόσο σημαντικός είναι για σας ο αποθηκευτικός χώρος κάτω από το νιπτήρα;

Χρειάζεστε ωφέλιμο χώρο γύρω από το νιπτήρα;

Πρόκειται για μπάνιο καθημερινής χρήσης;

Έχετε περιορισμένο προϋπολογισμό;

Τι ταιριάζει στο χώρο σας και στην αισθητική σας;

Αν το μπάνιο είναι μικρό, η πιο ισορροπημένη λύση είναι ο επικαθήμενος σε έπιπλο νιπτήρας. Για ένα master μπάνιο υψηλής αισθητικής, επιλέξτε έναν επιτραπέζιο ή μια μονολιθική κατασκευή. Αν αναζητάτε την πιο οικονομική λύση, σκεφτείτε έναν κρεμαστό (επίτοιχο).

Στο domo μπορείς να συγκεντρώσεις προσφορές από τα καταστήματα για τα είδη που σε ενδιαφέρουν, να τις συγκρίνεις και να επιλέξεις με ευκολία και σιγουριά.

τα καλύτερα brands στους νιπτήρες

Scroll to Top

συγκέντρωσε προσφορές - σύγκρινε - επίλεξε

Στο domo μπορείς να συγκεντρώσεις προσφορές από τα καταστήματα για τα είδη που σε ενδιαφέρουν, να τις συγκρίνεις και να επιλέξεις με ευκολία και σιγουριά.