η εξειδικευμένη πλατφόρμα για πλακάκια και είδη υγιεινής

νεροχύτες

τι ζητάμε

πρακτικότητα | αντοχή στο χρόνο | αισθητική

τι κοιτάμε

γεωμετρία και μέγεθος | ποιότητα υλικού

σχέση ποιότητας-τιμής:

35 € - 80 € | χαμηλή
80 € - 180 € | σωστή
180 €+ | ποιότητα & design

Όταν μιλάμε για το νεροχύτη, οι μισοί σκεφτόμαστε τη μαγειρική και οι άλλοι μισοί το πλύσιμο των πιάτων! Η επιλογή, λοιπόν, του κατάλληλου νεροχύτη εξαρτάται από τις ανάγκες σας και τις καθημερινές σας συνήθειες.

Γενικά, οι παράγοντες που παίζουν ρόλο είναι η πρακτικότητα, η αντοχή στο χρόνο, η υγιεινή, η αισθητική και η τιμή. Όμως, για κάθε καταναλωτή, κάθε ένας από τους παραπάνω παράγοντες έχει διαφορετική βαρύτητα.

Το domo είναι φτιαγμένο από τους ειδικούς, για να δώσει όλη την πληροφορία που χρειάζεται ο ιδιώτης και ο επαγγελματίας για τα πλακάκια και τα είδη υγιεινής.
Το domo δεν είναι κατάστημα, δεν εμπορεύεται προϊόντα, αλλά σας συνδέει με τα καλύτερα καταστήματα της αγοράς.

Σε αυτό τον οδηγό θα ασχοληθούμε με τα διαθέσιμα υλικά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους, τους διάφορους τύπους, τις διαστάσεις και θα αναλύσουμε όλες τις παραμέτρους που πρέπει να γνωρίζετε για να είστε σίγουροι ότι θα επιλέξετε τον πιο κατάλληλο νεροχύτη για σας.

Και, όπως πάντα, στο domo σας δίνουμε μοναδικές πρακτικές συμβουλές και tips που δεν θα βρείτε πουθενά αλλού!

Περιεχόμενα οδηγού

υλικά

Τα βασικά υλικά στους νεροχύτες είναι το INOX και ο τεχνογρανίτης. Και τα δύο έχουν εξαιρετικές ιδιότητες ως προς την αντοχή τους και τη συντήρησή τους. Επιπλέον, ως φθηνή λύση, υπάρχουν και οι συνθετικοί.

tip

Προσοχή! Υπάρχει μεγάλη σύγχυση ανάμεσα στον τεχνογρανίτη και στο συνθετικό. Η ορολογία «συνθετικός γρανίτης» είναι παραπλανητική. Παρακάτω, εξηγούμε αναλυτικά τα υλικά, ώστε να γνωρίζετε ακριβώς τι αγοράζετε και να μην παραπλανηθείτε από το μάρκετινγκ ή από την άγνοια κάποιων άπειρων πωλητών!

Από κει και πέρα υπάρχουν και άλλα υλικά, για πιο εξεζητημένες κουζίνες, με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική σχεδίαση.

νεροχύτες inox (ανοξείδωτο ατσάλι)

Οι ανοξείδωτοι νεροχύτες είναι η πιο δημοφιλής επιλογή, λόγω της αντοχής τους, της διάρκειάς τους στο χρόνο και του κόστους. Επιπλέον, αισθητικά ταιριάζουν σε κάθε τύπο κουζίνας!

Η συνήθης ποιοτική κατηγοριοποίησή τους, είναι το τυπικό gauge, που μετρά το πάχος του υλικού, σε κλίμακα από 8 – 30. Για οικιακή χρήση, συνήθως το gauge κυμαίνεται από 16 – 24. Προσοχή, το παχύτερο υλικό έχει μικρότερο gauge, είναι ανάποδα! Ένας λεπτός νεροχύτης, είναι δυνατόν να παρουσιάσει βαθουλώματα και, επίσης, κάνει πολύ θόρυβο όταν πέφτει το νερό! Γι αυτό, σας προτείνουμε να επιλέξετε gauge μικρότερο από 18.

Το gauge, όμως, δεν είναι το βασικότερο ποιοτικό χαρακτηριστικό. Το σημαντικότερο είναι η σύνθεση του υλικού και η ποιότητα κατασκευής του. Οι επώνυμοι ανοξείδωτοι νεροχύτες κατασκευάζονται από ανοξείδωτο ατσάλι με υψηλή περιεκτικότητα σε χρώμιο και νικέλιο. Πρόκειται για το ανοξείδωτο 18/10, που σημαίνει ότι το 18% της σύστασής του αποτελείται από χρώμιο και το 10% από νίκελ. Αυτό τους καθιστά λιγότερο ευπαθείς στις γρατζουνιές, στα χτυπήματα, στη διάβρωση και στην οξείδωση.

tip

Υπάρχει περίπτωση να δείτε σημάδια σκουριάς, ακόμα και σε έναν ποιοτικό νεροχύτη. Αυτό, όμως, συμβαίνει αποκλειστικά αν παραμείνει στην επιφάνειά του μεταλλικό αντικείμενο που είναι ευαίσθητο στην οξείδωση, όπως το σύρμα που χρησιμοποιούμε για το καθάρισμα σκληρής βρωμιάς. Αυτή η σκουριά είναι επιφανειακή, δεν αλλοιώνει το νεροχύτη και καθαρίζεται.

Ως προς την καθημερινή συντήρησή τους, οι ανοξείδωτοι νεροχύτες χρειάζονται τακτικό καθάρισμα για να διατηρηθούν σε άριστη κατάσταση. Αν το νερό της περιοχής σας είναι σκληρό, θα δημιουργηθούν κηλίδες με τον καιρό και γι’ αυτό χρειάζονται καλό σκούπισμα.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα των ανοξείδωτων νεροχυτών είναι ότι είναι άκαυστοι, δηλαδή δεν έχουν καμία ευαισθησία αν ακουμπήσετε πάνω τους μια καυτή κατσαρόλα ή αν χύσετε καυτό νερό ή λάδι.

Στο domo μπορείς να συγκεντρώσεις προσφορές από τα καταστήματα για τα είδη που σε ενδιαφέρουν, να τις συγκρίνεις και να επιλέξεις με ευκολία και σιγουριά.

Το φινίρισμά τους μπορεί να είναι γυαλιστερό, σατινέ, βουρτσισμένο ή σαγρέ. Πέρα από την αισθητική, που είναι υποκειμενική, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι γυαλιστεροί ανοξείδωτοι νεροχύτες απαιτούν περισσότερη φροντίδα, διότι τα άλατα που κατακρατούν φαίνονται περισσότερο.

τεχνογρανίτης

Ο τεχνογρανίτης είναι ένα υλικό που αποτελείται συνήθως από περίπου 80 % κονιορτοποιημένο φυσικό γρανίτη ή χαλαζία (quartz) και 20 % σκληρή, ακρυλική ρητίνη.

tip

Πολλές φορές, χάριν συντομίας ή και για λόγους εντυπωσιασμού, θα ακούσετε πωλητές να μιλάνε για νεροχύτες από γρανίτη. Στην πραγματικότητα, σχεδόν πάντα αναφέρονται στον τεχνογρανίτη και όχι σε μασίφ νεροχύτες που έχουν σκαλιστεί από ένα ενιαίο κομμάτι φυσικού γρανίτη.

Στους νεροχύτες από τεχνογρανίτη θα συναντήσετε μεγάλο εύρος τιμών, που οφείλεται στην ποιότητα των πρώτων υλών, στην αναλογία τους αλλά και στο σχεδιασμό. Επιπλέον, οι επώνυμοι κατασκευαστές χρησιμοποιούν ειδικά πρόσθετα, όπως τα ιόντα αργύρου, που προσδίδουν εξαιρετικές αντιβακτηριδιακές ιδιότητες και παίζουν καθοριστικό ρόλο στην τελική ποιότητα του προϊόντος.

Ως προς την αντοχή τους στις γρατζουνιές είναι κορυφαίοι και υπερέχουν των ανοξείδωτων, διότι το υλικό είναι πολύ σκληρό. Ομοίως, ο τεχνογρανίτης είναι πολύ ανθεκτικός στα χτυπήματα και είναι πολύ δύσκολο να σπάσει. Βέβαια, στην ακραία περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο, δεν επισκευάζεται.

Όμως, δεν έχει την ίδια ανθεκτικότητα στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Τα καλά εργοστάσια αναφέρουν ως όριο τους 280 βαθμούς Κελσίου, αλλά καλό είναι να μην φθάνουμε το υλικό στα όριά του. Για να έχετε μια εικόνα, ο πάτος μιας κατσαρόλας μπορεί να ξεπεράσει αυτή τη θερμοκρασία.

Τέλος, οι νεροχύτες από τεχνογρανίτη προσφέρονται σε μεγάλη γκάμα χρωματισμών. Στην όψη μπορεί να είναι ομοιογενείς, να έχουν κόκκους, προσομοιάζοντας το μασίφ γρανίτη ή ακόμα και να έχουν μικρά μεταλλικά ρινίσματα, που προσφέρουν ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Η υφή τους είναι αρκετά λεία και καθαρίζονται εύκολα, χωρίς να απαιτούν ιδιαίτερη συντήρηση. Είναι πολύ ανθεκτικοί στα οικιακά καθαριστικά, ακόμα και στη χλωρίνη.

tip

Οι πιο ανοιχτοί τόνοι κρύβουν καλά τα σημάδια από τα άλατα, αλλά μπορεί να εμφανίσουν σημάδια από το μέταλλο μιας κατσαρόλας, τα οποία καθαρίζουν. Αντίθετα, οι πιο σκούροι απαιτούν συχνότερο σκούπισμα, ώστε να αφαιρούνται τα άλατα, αλλά δεν θα εμφανίσουν εύκολα σημάδια από την επαφή με σκεύη. Γενικά, ο τεχνογρανίτης δεν λεκιάζει και δεν αλλοιώνεται το χρώμα του.

συνθετικά υλικά

Οι συνθετικοί νεροχύτες κατασκευάζονται από πολυμερισμένες ακρυλικές ρητίνες, ανθρακικό ασβέστιο και άλλες προσμίξεις. Είναι σαφώς οικονομικότεροι από τους καλούς ανοξείδωτους και από τους τεχνογρανίτες, αλλά έχουν περιορισμένες αντοχές στις εκδορές, στα χτυπήματα, στη θερμότητα και στα σκληρά καθαριστικά.

tip

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο συνθετικός νεροχύτης αναφέρεται παραπλανητικά ως «συνθετικός γρανίτης», αφήνοντας την εντύπωση ότι πρόκειται για τον τεχνογρανίτη. Προσέξτε, είναι διαφορετικά υλικά!

Η μειωμένη αντοχή τους στο χρόνο αντικατοπτρίζεται και από τη διάρκεια των εγγυήσεων, όπως θα αναλύσουμε παρακάτω.

tip

Αν το κόστος είναι σημαντικός παράγοντας για εσάς, προτιμήστε έναν οικονομικό ανοξείδωτο από έναν συνθετικό.

Δεδομένου ότι πρόκειται για συνθετικό υλικό, παράγεται σε πλήθος χρωμάτων.

μονολιθική κατασκευή (solid surface)

Πρόκειται για τις κατασκευές, στις οποίες ο νεροχύτης και ο πάγκος της κουζίνας είναι φτιαγμένοι ενιαία από το ίδιο υλικό και δεν υπάρχει κανένας αρμός ή ένωση.

Παραδοσιακά, για τέτοιες κουζίνες χρησιμοποιούσαν πατητή τσιμεντοκονία, αλλά πλέον αυτή θα τη συναντήσετε μόνο σε νησιά, που ακολουθούν αυστηρά την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, ή σε νεροχύτες εξωτερικών χώρων, όπως σε μπάρμπεκιου. Πλέον, υπάρχουν σύγχρονα υλικά που θα ακούσετε να αποκαλούνται Corian, Staron ή Solid, αν και αυτό δεν είναι σωστό, διότι πρόκειται για συγκεκριμένες μάρκες και όχι για τύπο υλικού.

Οι μονολιθικές κατασκευές είναι μη πορώδεις, ομογενείς και αποτελούνται από φυσικά ορυκτά μεταλλεύματα και ακρυλική ρητίνη. Μπορεί να έχουν λείο ή σαγρέ φινίρισμα και έχετε απόλυτη ελευθερία ως προς το χρώμα.

Η αισθητική τους είναι ασύγκριτη, κυρίως λόγω της απουσίας των αρμών και των ενώσεων. Για τον ίδιο λόγο, είναι πανεύκολοι στο καθάρισμα!

Επιπλέον, οι νεροχύτες μονολιθικής κατασκευής είναι εξαιρετικά ανθεκτικοί και, ακόμα και αν προκληθεί φθορά στο υλικό, αυτό επισκευάζεται. Με μια φυσιολογική οικιακή χρήση θα παραμείνουν σαν καινούργιοι για πολλά χρόνια.

tip

Αυτό το υλικό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην κατασκευή του. Επειδή φτιάχνεται κατά παραγγελία, είναι εξαιρετικά σημαντικό να επιλέξετε το σωστό συνεργείο. Μια κακή εφαρμογή, μπορεί να δημιουργήσει ασυνέχειες και μη λεία τμήματα, με κακό αισθητικό αποτέλεσμα και πιθανές φθορές κατά τη χρήση.

Οι κουζίνες με μονολιθική επιφάνεια και νεροχύτη έχουν πολύ αυξημένο κόστος αλλά και άριστες ιδιότητες. Αν, λοιπόν, ο προϋπολογισμός σας είναι άνετος, μπορείτε να εξετάσετε αυτή τη λύση.

πορσελάνη

Οι νεροχύτες από πορσελάνη είναι μια νέα τάση για τα ελληνικά δεδομένα. Συνήθως είναι οι λεγόμενοι «Αγγλικού τύπου», που η μπροστινή πλευρά είναι εμφανής και δεν κρύβεται από διακοσμητικά συρτάρια.

Η πορσελάνη έχει εξαιρετικές ιδιότητες από πλευράς υγιεινής και ευκολίας στο καθάρισμα, διότι είναι ελάχιστα πορώδης.

Όμως, δεν έχει αντίστοιχη αντοχή στα χτυπήματα και τις υψηλές θερμοκρασίες και αν σπάσει δεν επισκευάζεται. Αν για λόγους αρχιτεκτονικής της κουζίνας σας επιλέξετε πορσελάνινο νεροχύτη, περιοριστείτε μόνο στα καλά μοντέλα επώνυμων εταιρειών και μην διαλέξετε μια οικονομική λύση, διότι τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσετε είναι πολλά.

κεραμικό

Οι κεραμικοί νεροχύτες είναι μια πολύ ιδιαίτερη κατηγορία, με μεγάλο εύρος στις ποιότητες. Υπάρχουν χειροποίητα προϊόντα, με άριστες πρώτες ύλες και πολύ προσεκτική διαδικασία παραγωγής, οι οποίοι μπορεί να είναι ανώτεροι από τους αντίστοιχους πορσελάνης. Γενικά, όμως, η κατηγορία των κεραμικών είναι υποδεέστερη των πορσελάνινων.

Σε κάθε περίπτωση, οι κεραμικοί νεροχύτες απαιτούν ιδιαίτερη μεταχείριση και προσεκτικό καθαρισμό, χωρίς τη χρήση σκληρών απορρυπαντικών. Ο λόγος είναι ότι η επιφάνειά τους είναι ενυαλωμένη και, αν αυτή φθαρεί, τότε ο νεροχύτης γίνεται πορώδης, αλλοιώνεται χρωματικά και συγκεντρώνει επιβλαβή βακτήρια. Επομένως, η ανθεκτικότητά τους στις εκδορές δεν εξαρτάται από την ποιότητα του κεραμικού, αλλά από την ενυάλωση.

Ως προς την αντοχή τους στη θερμότητα, αυτή είναι ανάλογη της ποιότητάς τους.

Γενικά, δεν είναι εύκολο να βρείτε τέτοιους νεροχύτες στην αγορά και το κόστος ενός ποιοτικού κεραμικού είναι πολύ αυξημένο.

χαλκός / μπρούτζος

Ένας χάλκινος ή μπρούτζινος νεροχύτης μπορεί να είναι πανέμορφος! Η φυσική πατίνα που δημιουργείται με το πέρασμα του χρόνου, είναι απαράμιλλης αισθητικής.

Ωστόσο, τα αρνητικά του είναι πολλά!

Αρχικά, έχει ειδικές απαιτήσεις στον καθαρισμό και τη συντήρησή του και δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα συνηθισμένα απορρυπαντικά. Μάλιστα, είναι τέτοια η ευαισθησία του, που θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και με το καθάρισμα των γύρω επιφανειών.

Επιπλέον, είναι αρκετά θορυβώδης όταν πέφτει πάνω του το νερό.

Τέλος, το κόστος του είναι πολύ υψηλό.

Επομένως, η επιλογή ενός τέτοιου νεροχύτη δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει για μια απλή οικιακή κουζίνα, που λειτουργεί καθημερινά. Πρόκειται για μια πολυτέλεια, που θα τη συναντήσετε σπάνια και μόνο σε κουζίνες που διαθέτουν προσωπικό ή σε δευτερεύοντες χώρους, όπως τα μπαρ, που χρησιμοποιούνται σπάνια.

φυσική πέτρα / μάρμαρο / γρανίτης

Όταν μιλάμε για νεροχύτες από φυσική πέτρα, μάρμαρο, γρανίτη ή και άλλα ιδιαίτερα πετρώματα, αναφερόμαστε σε μασίφ προϊόντα, που έχουν σκαλιστεί από ένα ενιαίο κομμάτι πετρώματος.

Κατά το παρελθόν, οι μαρμάρινοι νεροχύτες ήταν η συνήθης επιλογή, λόγω της τεράστιας αντοχής τους, αλλά και της έλλειψης άλλων υλικών. Μάλιστα, ακόμα και σήμερα, οι μεταχειρισμένοι αυτοί νεροχύτες πωλούνται πανάκριβα!

Επειδή αυτά τα φυσικά υλικά είναι πορώδη, απαιτείται ειδική επίστρωση και πολύ τακτική συντήρηση. Επομένως, χρειάζονται πολύ προσεκτική μεταχείριση, τόσο κατά την τοποθέτηση, όσο και κατά τη χρήση.

Γενικά, αυτοί οι νεροχύτες είναι πολυτελείς και τοποθετούνται μόνο σε περιπτώσεις που οι αρχιτεκτονικές απαιτήσεις είναι συγκεκριμένες και, ως παράγοντας επιλογής, ξεπερνούν τη λειτουργικότητα της καθημερινής χρήσης.

τύποι νεροχύτη

Ανάλογα με τον τρόπο τοποθέτησης, οι νεροχύτες διακρίνονται σε δύο βασικές κατηγορίες: τους ένθετους και τους υποκαθήμενους. Πέρα από το αισθητικό αποτέλεσμα, υπάρχουν ορισμένες σημαντικές λεπτομέρειες που πρέπει να γνωρίζετε γι’ αυτούς τους τύπους.

ένθετοι

Οι ένθετοι νεροχύτες εφαρμόζονται σε οπή στο πάγκο της κουζίνας και υπάρχει ένα χείλος στο πάνω μέρος. Ουσιαστικά, το βάρος του νεροχύτη συγκρατείται από τον ίδιο τον πάγκο και απλώς υπάρχουν κάποια σημεία στήριξης στο κάτω μέρος για λόγους σταθεροποίησης. Η στεγανοποίηση επιτυγχάνεται με σιλικόνη που τοποθετείται περιμετρικά της οπής, κάτω από το χείλος.

Αποτελούν τη συνηθέστερη επιλογή, διότι έχουν ευκολότερη και οικονομικότερη τοποθέτηση. Επιπλέον, μπορούν να συνδυαστούν με οποιοδήποτε υλικό πάγκου.

Το domo έχει την ψηφιακή βιβλιοθήκη με καταλόγους προϊόντων της αγοράς.
Βρες το είδος που θέλεις και συγκέντρωσε προσφορές από τα καταστήματα.

Το βασικό πρακτικό μειονέκτημα των ένθετων νεροχυτών είναι το χείλος, που δυσκολεύει τον καθαρισμό και δεν επιτρέπει στα νερά που πέφτουν πάνω στον πάγκο να σκουπιστούν κατευθείαν μέσα στη γούρνα. Ωστόσο, υπάρχουν δύο τύποι επικαθήμενων, που περιορίζουν ή εξαλείφουν αυτό το πρόβλημα. Πρόκειται για αυτούς που έχουν πολύ λεπτό χείλος, ή για αυτούς που εφαρμόζουν σε πάγκο με πατούρα (βύθιση στην οπή), με αποτέλεσμα ο πάγκος και ο νεροχύτης να εφαρμόσουν στο ίδιο ύψος. Να σημειώσετε ότι αυτές οι ειδικές περιπτώσεις απαιτούν μασίφ υλικό πάγκου.

υποκαθήμενοι

Οι υποκαθήμενοι νεροχύτες τοποθετούνται κάτω από την οπή του πάγκου και στερεώνονται με ειδικά κλιπς και κόλλα. Η στεγανοποίηση γίνεται και εδώ με σιλικόνη.

tip

Χρειάζεται πολύ προσεκτικό κόψιμο του πάγκου και εφαρμογή της σιλικόνης. Σε αντίθετη περίπτωση, κινδυνεύετε να αντιμετωπίσετε προβλήματα στη στεγανοποίηση ή να συγκεντρώνεται βρωμιά στο σημείο εφαρμογής. Επιπλέον, επειδή οι υποκαθήμενοι συνδυάζονται συνήθως με μπαταρίες πάγκου, είναι εξαιρετικά σημαντικό να προσέξετε τις αποστάσεις. Γενικά, όταν επιλέγετε μια κατασκευή με υποκαθήμενο νεροχύτη, είναι καλό να αγοράσετε πρώτα το νεροχύτη και τη μπαταρία και μετά να τρυπήσετε τον πάγκο.

Οι υποκαθήμενοι νεροχύτες μπορούν να τοποθετηθούν αποκλειστικά σε μασίφ υλικά, όπως το μάρμαρο, ο γρανίτης και άλλα. Δεν μπορείτε να τον συνδυάσετε με το συνήθη πάγκο κουζίνας, που είναι κατασκευασμένος από MDF ή μελαμίνη.

Το μεγάλο πλεονέκτημα των υποκαθήμενων, πέρα από την υψηλή αισθητική τους, είναι η πρακτικότητα στη χρήση και η ευκολία στον καθαρισμό.

αγγλικού τύπου (farmhouse)

Μια πολύ ειδική περίπτωση τοποθέτησης είναι αυτή των νεροχυτών Αγγλικού τύπου, δηλαδή αυτών που αφήνουν εμφανές το μπροστινό τους μέρος.

Σε αυτούς, οπτικά φαίνεται να είναι υποκαθήμενοι, αλλά στην πραγματικότητα είναι επικαθήμενοι, δηλαδή η στήριξή τους είναι στο κάτω μέρος τους.

Και σε αυτή την περίπτωση, η τοποθέτηση απαιτεί πάγκο από μασίφ υλικό.

διαστάσεις

Η ορθή επιλογή της διάστασης ενός νεροχύτη εξαρτάται από το αν πρόκειται για μια υπάρχουσα κατασκευή ή για τη δημιουργία μιας νέας κουζίνας.

tip

Η κουζίνα αποτελείται από ένα σκελετό από κουτιά (στα οποία εφαρμόζουν τα ντουλάπια ή τα συρτάρια) και έναν ενιαίο πάγκο, που τοποθετείται πάνω από αυτά. Τα κουτιά λέγονται ερμάρια και το μέγεθος του ερμαρίου, πάνω από το οποίο θα τοποθετηθεί ο νεροχύτης, είναι αυτό που ορίζει τη διάστασή του.

Γι’ αυτό, στους καταλόγους των νεροχυτών υπάρχει πάντα η διάσταση του ερμαρίου, που υποδεικνύει το ελάχιστο μέγεθος ντουλαπιού, που μπορεί να χωρέσει ο κάθε νεροχύτης.

Σε αυτή την ενότητα εξηγούμε πως θα βρείτε τη διάσταση που χωράει στην κουζίνα σας. Προφανώς, δεν αναλύουμε τα πλεονεκτήματα ενός μεγάλου νεροχύτη, έναντι ενός μικρότερου. Όποια χρήση και αν κάνετε, ισχύει ότι όσο μεγαλύτερος είναι ο νεροχύτης, τόσο το καλύτερο!

επιλογή νεροχύτη σε υπάρχουσα κατασκευή

Όταν αντικαθιστάτε μόνο το νεροχύτη, κρατώντας τον πάγκο και το ερμάριο, τότε η ελάχιστη διάσταση νεροχύτη είναι αυτή που θα καλύψει την υπάρχουσα οπή. Η μέγιστη, καθορίζεται από το μήκος του ερμαρίου.

Όταν αλλάζετε και τον πάγκο, τότε η οπή θα πραγματοποιηθεί εκ των υστέρων και επομένως δεν έχετε περιορισμό ως προς την ελάχιστη διάσταση. Η μέγιστη, προφανώς, εξαρτάται και εδώ από το ερμάριο.

tip

Οι διαστάσεις των παλιότερων μοντέλων ενδεχομένως να έχουν μικρές αποκλίσεις από τις σημερινές. Αυτό που συχνά διαφέρει, είναι η γεωμετρία τους. Στο παρελθόν, η τάση ήταν να έχουν περισσότερες καμπύλες, ενώ σήμερα είναι πιο τετραγωνισμένοι. Γι’ αυτό, ίσως να χρειαστεί μια μικρή προσαρμογή στην υπάρχουσα οπή του πάγκου σας.

πως μετράμε το νεροχύτη;

Σε έναν ένθετο νεροχύτη, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η εξωτερική του διάσταση. Μάλιστα, για να μην υπάρχουν παρερμηνείες, είναι καλό να αναφέρουμε και στον πωλητή ότι πρόκειται για εξωτερική διάσταση. Η μέτρηση, λοιπόν, του μήκους και του πλάτους, γίνεται στο εξωτερικό μέρος του χείλους, στο μέσον του νεροχύτη.

Αν πρόκειται για υποκαθήμενο, τότε μας ενδιαφέρει το μέγεθος της οπής. Σε αυτή την περίπτωση, επιλέξτε ένα νεροχύτη ελάχιστα μεγαλύτερο από αυτό που αντικαθιστάτε, ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα με τυχόν κοίλα σημεία στις γωνίες της οπής. Μπορείτε πάντα να μεγαλώσετε την οπή, αλλά ποτέ να τη μικρύνετε!

επιλογή νεροχύτη σε νέα κουζίνα

Όταν σχεδιάζετε μια νέα κουζίνα, το πρώτο κριτήριο είναι η σωστή αρχιτεκτονική του χώρου και η βέλτιστη εκμετάλλευσή του. Από κει και πέρα, το σημαντικότερο στοιχείο σε μια κουζίνα είναι ο νεροχύτης και πρέπει να τον επιλέξετε σύμφωνα με τις ανάγκες σας. Σε αυτή την περίπτωση, επιλέξτε πρώτα το νεροχύτη και φροντίστε ώστε το ερμάριό του να έχει το κατάλληλο μέγεθος.

Το domo επιλέγει τα πιο αξιόπιστα brands. Διάλεξε αυτό που σου ταιριάζει και συγκέντρωσε προσφορές από τα καταστήματα.

tip

Προσέξτε να μην εξαντλήσετε τον προϋπολογισμό σας στα έπιπλα κουζίνας και αναγκαστείτε να επιλέξετε έναν πολύ φθηνό νεροχύτη. Η ποιότητα της κουζίνας και του νεροχύτη πρέπει να είναι αντίστοιχη!

γούρνες και πλαϊνά

Το αν θα επιλέξετε μία ή δύο γούρνες στο νεροχύτη σας, εξαρτάται αποκλειστικά από τις συνήθειές σας κατά τη χρήση του. Η ουσία είναι το βάθος, διότι αυτό είναι που σας εξασφαλίζει τον ωφέλιμο χώρο και το άνετο πλύσιμο των μεγαλύτερων σκευών. Αν και οι συνήθης διάσταση κυμαίνεται από 15 ως 22 εκατοστά, σας προτείνουμε να επιλέξετε τουλάχιστον 18 εκατοστά βάθος.

tip

Να συνδυάσετε το βάθος του νεροχύτη με την κατάλληλη μπαταρία (βρύση), ώστε να μην πετάγονται έξω τα νερά και να έχετε σωστή στάση σώματος κατά τη χρήση! Όσο πιο βαθύς είναι ο νεροχύτης, τόσο ψηλότερη πρέπει να είναι και η μπαταρία.

Ένα άλλο σημείο που πρέπει να προσέξετε στις γούρνες, είναι ο σχεδιασμός τους. Αυτές που δεν έχουν κοίλα σημεία στη βάση τους, είναι μεν πιο όμορφες, αλλά είναι δυσκολότερες στο καθάρισμα. Ορίστε τις προτεραιότητές σας και επιλέξτε!

Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι όταν μιλάμε για γούρνες, αναφερόμαστε σε αυτές που προορίζονται για τη συνήθη χρήση ενός νεροχύτη. Οι πολύ μικρές βοηθητικές γούρνες, στην πραγματικότητα είναι για τοποθέτηση σκουπιδοφάγου.

tip

Αν επιλέξετε τη διάταξη των δύο γουρνών με σκουπιδοφάγο ανάμεσά τους, τότε πρέπει να συνδυάσετε το νεροχύτη σας με μπαταρία με αποσπώμενο ρουξούνι. Σε αντίθετη περίπτωση, ο ωφέλιμος χώρος στις γούρνες σας περιορίζεται στην άκρη τους που βρίσκεται πιο κοντά στην μπαταρία.

Τέλος, αν τοποθετήσετε υποκαθήμενο νεροχύτη, σας προτείνουμε να περιοριστείτε σε μια μεγάλη γούρνα. Αν θέλετε οπωσδήποτε δύο, τότε αυτές να είναι τμήμα του ίδιου του νεροχύτη και όχι δύο ξεχωριστοί, που θα εφαρμόσουν σε ξεχωριστές οπές. Ο λόγος είναι ότι δεν θα μπορείτε να στρίψετε τη βρύση από τη μια γούρνα στην άλλη, χωρίς να πέσουν νερά πάνω στον πάγκο.

Ως προς τα πλαϊνά τμήματα, αυτά προορίζονται για την αποστράγγιση των πλυμένων πιάτων και σκευών και ο λόγος ύπαρξής τους είναι για να μη λερώνεται ο πάγκος. Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι τα πλαϊνά συμμετέχουν στη συνολική μέγιστη διάσταση του νεροχύτη που χωράει σε ένα ερμάριο.

Το αν το πλαϊνό τμήμα θα βρίσκεται δεξιά ή αριστερά είναι καθαρά δική σας επιλογή, διότι τα περισσότερα μοντέλα είναι αντιστρεφόμενα, δηλαδή μπορούν να τοποθετηθούν με το πλαϊνό σε όποια πλευρά θέλετε.

tip

Κατά το παρελθόν υπήρχαν κάποιοι νεροχύτες επικαθήμενοι, με μεγάλα πλαϊνά εκατέρωθεν της γούρνας, τα οποία ουσιαστικά υποκαθιστούσαν τον πάγκο. Σήμερα δεν θα βρείτε εύκολα τέτοια μοντέλα και αν θέλετε να αντικαταστήσετε έναν τέτοιο νεροχύτη, θα πρέπει να τοποθετήσετε και πάγκο.

αξεσουάρ

βαλβίδες νεροχύτη

Οι βαλβίδες αποτελούνται από το εμφανές μέρος της αποστράγγισης, το σχαράκι και τα πλαστικά μέρη που βρίσκονται κάτω από το νεροχύτη. Κάθε μοντέλο έχει τις δικές του βαλβίδες και αυτές περιλαμβάνονται πάντα στη συσκευασία.

Επιπλέον, πωλούνται και ξεχωριστά ως ανταλλακτικά. Μάλιστα, για τους νεροχύτες από τεχνογρανίτη ή άλλα υλικά εκτός INOX, διατίθενται σε διάφορα χρώματα, αν θέλετε να τις συνδυάσετε με ιδιαίτερες μπαταρίες, όπως οι μπρονζέ.

Σε ορισμένους νεροχύτες με πολύ μοντέρνα σχεδίαση, αντί για την κλασική βαλβίδα, υπάρχει βαλβίδα pop up, που δεν έχει σχαράκι για την κατακράτηση των απορριμμάτων μεγαλύτερου μεγέθους.

πιατοθήκες

Οι πιατοθήκες τοποθετούνται μέσα στη μία γούρνα του νεροχύτη και εξυπηρετούν την αποστράγγιση των πλυμένων πιάτων. Κάθε μοντέλο έχει τη δική του πιατοθήκη, ώστε να εφαρμόζει ακριβώς μέσα στη γούρνα. Αν τυχόν επιλέξετε να αγοράσετε μια πιο οικονομική πιατοθήκη και όχι αυτή που προσφέρεται από την εταιρεία κατασκευής του νεροχύτη, τότε να επιβεβαιώσετε ότι το υλικό είναι INOX, για λόγους υγιεινής.

καλάθια / σουρωτήρια

Σε πολλούς νεροχύτες προσφέρονται ως παρελκόμενα καλάθια ή σουρωτήρια από πλαστικό ή ανοξείδωτο ατσάλι, τα οποία εφαρμόζουν ακριβώς στο χείλος του νεροχύτη. Είναι πολύ πρακτικά και, ειδικότερα στις μεγαλύτερες διαστάσεις νεροχυτών, θα διαπιστώσετε ότι θα τα χρησιμοποιείτε πολύ συχνά.

σχάρες

Επίσης, θα βρείτε σχάρες που εφαρμόζουν στον πυθμένα της γούρνας, αν θέλετε να τοποθετήσετε μέσα στο νεροχύτη αντικείμενα που δεν πρέπει να ακουμπήσουν στη γούρνα. Στην πράξη, αυτές οι σχάρες έχουν περιορισμένη χρήση και δεν είναι πρακτικές, διότι θα πρέπει τον περισσότερο καιρό να παραμένουν αποθηκευμένες. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να βρίσκονται μόνιμα μέσα στη γούρνα, διότι ο νεροχύτης θα γεμίσει ακαθαρσίες, που δεν θα μπορούν να καθαρίζονται εύκολα.

dispenser

Το dispenser περιέχει το υγρό απορρυπαντικό πιάτων και εξυπηρετεί κυρίως την αισθητική. Εφαρμόζει σε οπή του νεροχύτη και περιλαμβάνει ένα πλαστικό δοχείο, που βρίσκεται κάτω από το νεροχύτη και δεν είναι εμφανές και το στόμιο της αντλίας, που τοποθετείται συνήθως δίπλα από τη μπαταρία.

tip

Το dispenser πρέπει να έχει μακρύ έμβολο, ώστε να είναι άνετο κατά τη χρήση του και να μη χρειάζεται να στριμώχνετε το σφουγγάρι στο τοίχωμα του νεροχύτη.

ξύλα κοπής

Στα ακριβότερα μοντέλα νεροχυτών μπορείτε να βρείτε και ξύλα κοπής, που εφαρμόζουν στο χείλος της γούρνας, προσφέροντάς σας μια πολύ σταθερή επιφάνεια. Η ποιότητά τους είναι πολύ καλή και δεν φθείρουν τα καλά μαχαίρια κουζίνας. Όπως κάθε ξύλο κοπής, απαιτούν καλό στέγνωμα και τακτική συντήρηση, για να μη στραβώσουν, να μη σαπίσουν και να αντέξουν στο χρόνο.

σκουπιδοφάγος

Ο σκουπιδοφάγος πολτοποιεί τα οργανικά απορρίμματα, όπως τα υπολείμματα των τροφών από τα πιάτα και τα άλλα σκεύη. Στη συνέχεια, με το τρεχούμενο νερό, οδηγούνται απευθείας στην αποχέτευση.

Με λίγα λόγια, με τη χρήση ενός σκουπιδοφάγου δε χρειάζεται πλέον να πετάτε τα υπολείμματα των τροφών σε κάδους σκουπιδιών, με αποτέλεσμα να απαλλαγείτε από οσμές και επιβλαβή βακτήρια.

Πρόκειται για ένα παρελκόμενο που δεν θα συναντήσετε συχνά στην Ελλάδα. Για το λόγο αυτό, επειδή η αγορά τους είναι περιορισμένη, μην καταφύγετε σε φθηνές λύσεις. Η συσκευή αυτή δέχεται ιδιαίτερη καταπόνηση και είναι δυνατόν να παρουσιάσει σύντομα φθορές ή διαρροές, αν δεν έχει καλή ποιότητα κατασκευής.

συρόμενα κρύσταλλα

Ορισμένα πολυτελή μοντέλα νεροχυτών περιλαμβάνουν συρόμενα κρύσταλλα, που κλείνουν εντελώς τις γούρνες. Τα κρύσταλλα αυτά δεν είναι παρελκόμενα που μπορείτε να εφαρμόσετε σε οποιοδήποτε μοντέλο, αλλά μόνο σε νεροχύτες που έχουν τις αντίστοιχες εγκοπές. Τα συρόμενα κρύσταλλα τοποθετούνται αποκλειστικά για λόγους αισθητικής.

εγγυήσεις

Όλοι οι νεροχύτες των επώνυμων εργοστασίων, συνοδεύονται από εγγύηση. Η εγγύηση αυτή καλύπτει αποκλειστικά τα τυχόν κατασκευαστικά ελαττώματα και όχι φθορές, εκδορές ή σπασίματα που μπορεί να προκύψουν κατά την τοποθέτηση ή τη χρήση.

tip

Ελέγξτε οπτικά το νεροχύτη σας όταν τον παραλαμβάνετε. Με αυτόν τον τρόπο θα γλυτώσετε από περιπτώσεις που θα πρέπει να διερευνηθεί αν ένας νεροχύτης ήταν ελαττωματικός ή η ζημιά προέκυψε κατά την τοποθέτηση.

Οι ποιοτικοί INOX νεροχύτες, συνήθως συνοδεύονται με εγγύηση εφ’ όρου ζωής, ενώ αυτοί από τεχνογρανίτη φέρουν τουλάχιστον 20 με 25 χρόνια. Αντίθετα, οι εγγυήσεις των συνθετικών, σπάνια ξεπερνούν τα 5 έτη.

Στις υπόλοιπες κατηγορίες υλικών, η εγγυήσεις ποικίλουν πολύ και αντικατοπτρίζουν την ποιότητα και την αντοχή του προϊόντος.

Σε κάθε περίπτωση, ζητήστε να ενημερωθείτε για την εγγύηση που συνοδεύει το νεροχύτη σας.

τι νεροχύτη να επιλέξω;

Η πιο σίγουρη λύση, που είναι συμβατή τεχνικά και αισθητικά με κάθε τύπο κουζίνας, είναι η επιλογή ενός ανοξείδωτου νεροχύτη.

Στην περίπτωση που ο προϋπολογισμός σας είναι περιορισμένος, τότε ένας ανοξείδωτος είναι μονόδρομος.

Αν θέλετε να διερευνήσετε πιο ακριβές επιλογές, τότε ο τεχνογρανίτης είναι ίσως η καλύτερη επιλογή.

Σε κάθε περίπτωση, εξαντλήστε τα περιθώριά σας ως προς το μέγεθος και το βάθος των γουρνών του νεροχύτη!

Στο domo μπορείς να συγκεντρώσεις προσφορές από τα καταστήματα για τα είδη που σε ενδιαφέρουν, να τις συγκρίνεις και να επιλέξεις με ευκολία και σιγουριά.

Scroll to Top

συγκέντρωσε προσφορές - σύγκρινε - επίλεξε

Στο domo μπορείς να συγκεντρώσεις προσφορές από τα καταστήματα για τα είδη που σε ενδιαφέρουν, να τις συγκρίνεις και να επιλέξεις με ευκολία και σιγουριά.