η εξειδικευμένη πλατφόρμα για πλακάκια και είδη υγιεινής

μπαταρίες κουζίνας

τι ζητάμε

πρακτικότητα | αισθητική

τι κοιτάμε

γεωμετρία και μέγεθος | ποιότητα υλικού

σχέση ποιότητας-τιμής:

10 € - 50 € | χαμηλή
50 € - 150 € | σωστή
150 €+ | ποιότητα & design

Το βασικότερο κριτήριο επιλογής για την μπαταρία της κουζίνας είναι η χρήση που πρόκειται να γίνει και οι προσωπικές σας συνήθειες. Θα πλύνετε συχνά κατσαρόλες; Χρειάζεστε άνεση στο ύψος! Θα καθαρίσετε και ταψιά; Το αποσπώμενο ντους θα σας σώσει!

Υπάρχει, όμως, κι ένας ακόμη παράγοντας, τον οποίο συχνά παραβλέπουμε. Στην καθημερινότητά μας, θα ανοιγοκλείσουμε τη βρύση δεκάδες φορές! Αυτό σημαίνει ότι η μπαταρία της κουζίνας δέχεται μεγάλη καταπόνηση και, αν δεν επιλέξουμε σωστά, κινδυνεύουμε σύντομα να επισκευάζουμε διαρροές ή να χρειαστεί να την αντικαταστήσουμε.

Τέλος, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η διαδικασία επιλογής διαφέρει, αν απλώς αντικαθιστάτε τη μπαταρία, ή αν αλλάζετε και το νεροχύτη ή κατασκευάζετε καινούργια κουζίνα.

Το domo είναι φτιαγμένο από τους ειδικούς, για να δώσει όλη την πληροφορία που χρειάζεται ο ιδιώτης και ο επαγγελματίας για τα πλακάκια και τα είδη υγιεινής.
Το domo δεν είναι κατάστημα, δεν εμπορεύεται προϊόντα, αλλά σας συνδέει με τα καλύτερα καταστήματα της αγοράς.

tip

Ξέρετε τι είναι το ρουξούνι; Είναι ο μεταλλικός βραχίονας, που ξεκινάει από τον κορμό της βρύσης και εκτείνεται μέχρι το σημείο από το οποίο βγαίνει το νερό! Γιατί σας το λέμε αυτό τώρα; Επειδή θα συναντήσετε τη λέξη πολλές φορές στον οδηγό μας και σίγουρα θα την ακούσετε και από τον πωλητή!

Ας δούμε, λοιπόν, αναλυτικά, όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά των μπαταριών που πρέπει να γνωρίζετε, ώστε να κάνετε την πιο έξυπνη αγορά, με βάση τις ανάγκες σας και το πορτοφόλι σας!

Περιεχόμενα οδηγού

πρακτικότητα

Για να είναι η βρύση της κουζίνας πρακτική, το ελάχιστο που ζητάμε είναι να μας διευκολύνει στη συνήθη χρήση του νεροχύτη, που σημαίνει να υπάρχει επαρκής ωφέλιμος χώρος και μεγάλη κάλυψη της επιφάνειας της γούρνας.

Το ύψος και η γεωμετρία της μπαταρίας, σε συνδυασμό με το βάθος του νεροχύτη, είναι αυτά που καθορίζουν τον ωφέλιμο χώρο και την κάλυψη.

Στην περίπτωση που υπάρχουν μεγαλύτερες ανάγκες ή απαιτήσεις, εξετάστε την περίπτωση μπαταριών ειδικού τύπου, που τις αναλύουμε παρακάτω.

ύψος

Όσο πιο βαθύς και μεγάλος είναι ο νεροχύτης, τόσο ψηλότερη πρέπει να είναι η βρύση. Προφανώς, ανάλογα με τις συνήθειές σας, ο ωφέλιμος χώρος μπορεί να είναι καθοριστικός. Αν πλένετε πολλά σκεύη, όπως κατσαρόλες, τότε επιλέξτε όσο μεγαλύτερα μεγέθη μπορείτε!

tip

Η μπαταρία και ο νεροχύτης είναι ζευγάρι! Πρέπει να ταιριάζουν μεταξύ τους και να λειτουργούν αρμονικά! Μην προσπαθήσετε να κερδίσετε ωφέλιμο χώρο μόνο από το ύψος της μπαταρίας, ή μόνο από το βάθος της γούρνας! Αν τοποθετήσετε ψηλή μπαταρία σε μικρό ή ρηχό νεροχύτη, τότε θα πέφτουν τα νερά έξω. Αν έχετε μεγάλο βάθος στις γούρνες, αλλά επιλέξετε μια χαμηλή βρύση, τότε θα είστε διαρκώς σκυμμένοι και η κακή στάση σώματος θα κάνει πολύ κοπιαστική τη χρήση του νεροχύτη!

Στις συνήθεις διαστάσεις νεροχύτη, το ικανοποιητικό ύψος της μπαταρίας είναι 24 με 26 εκ. Ακόμα και στα μικρότερα μεγέθη, σας προτείνουμε να αποφύγετε βρύσες χαμηλότερες από 18 εκ.

tip

Μερικές φορές, παρασυρόμαστε και επιλέγουμε χαμηλή μπαταρία, έχοντας την εντύπωση ότι είναι πιο οικονομική. Στην πραγματικότητα, όμως, δεν είναι απαραίτητα φθηνότερη από τις ψηλές.

Στα πολύ ψηλά μοντέλα μπαταριών, που το συνολικό τους ύψος ξεπερνάει τα 40 εκ., ο χώρος πάνω από το νεροχύτη πρέπει να είναι ελεύθερος και να μην υπάρχουν ντουλάπια. Αυτό ισχύει και για πρακτικούς, αλλά και για αισθητικούς λόγους.

γεωμετρία

Η γεωμετρία της μπαταρίας δεν είναι μόνο ζήτημα αισθητικής. Σε συνδυασμό με το ύψος της, είναι αυτή που τελικά καθορίζει τον ωφέλιμο χώρο κατά τη χρήση του νεροχύτη.

Επί της ουσίας, αυτό που μας ενδιαφέρει, είναι το σχήμα του ρουξουνιού, δηλαδή του μεταλλικού βραχίονα που ξεκινάει από τον κορμό της βρύσης και εκτείνεται μέχρι το σημείο από το οποίο βγαίνει το νερό.

Έτσι, έχουμε τρεις περιπτώσεις:

Πρώτον, το ρουξούνι να κάνει καμπύλη ή γωνία, πάνω από την έξοδο του νερού. Σε αυτή τη διάταξη, το ύψος της μπαταρίας που υπολογίζουμε για να καθορίσουμε τον ωφέλιμο χώρο, είναι μεγαλύτερο από το ύψος του σημείου που βγαίνει το νερό.

Δεύτερον, το ρουξούνι είναι στο ίδιο ύψος με την έξοδο του νερού. Σε αυτή την περίπτωση, ο ωφέλιμος χώρος καθορίζεται από το ύψος του ρουξουνιού.

Τρίτον, το ρουξούνι εκτείνεται κάτω από την έξοδο του νερού. Εδώ, ο ωφέλιμος χώρος περιορίζεται από το ρουξούνι και το πραγματικό ύψος είναι χαμηλότερο από το ύψος της μπαταρίας.

Μπαταρία κουζίνας με κοίλο ρουξούνι
Μπαταρία κουζίνας με κοίλο ρουξούνι
Μπαταρία κουζίνας με ρουξούνι σε σχήμα Γ
Μπαταρία κουζίνας με ρουξούνι σε σχήμα Γ
Μπαταρία κουζίνας με χαμηλό ρουξούνι
Μπαταρία κουζίνας με χαμηλό ρουξούνι

Στο domo μπορείς να συγκεντρώσεις προσφορές από τα καταστήματα για τα είδη που σε ενδιαφέρουν, να τις συγκρίνεις και να επιλέξεις με ευκολία και σιγουριά.

ειδικοί τύποι ρουξουνιών για μεγαλύτερη κάλυψη

Ένα χαρακτηριστικό που αυξάνει σημαντικά την πρακτικότητα μιας μπαταρίας κουζίνας, είναι η δυνατότητα της επιπλέον ευελιξίας του ρουξουνιού, πέρα από την σταθερή περιστροφή του. Ο συνηθέστερος τρόπος που επιτυγχάνεται αυτό στις οικιακές μπαταρίες, είναι το αποσπώμενο ντους. Στους επαγγελματικούς χώρους, θα συναντήσουμε κυρίως μπαταρίες ελατηρίου, που συνδυάζουν και αποσπώμενο ντους. Τέλος, υπάρχει και μια νέα κατηγορία μπαταριών, που το ρουξούνι είναι κατασκευασμένο από ελαστικό καουτσούκ.

μπαταρίες με αποσπώμενο ντους

Σε αυτές τις μπαταρίες, το άκρο του βραχίονα είναι αποσπώμενο και επιτρέπει απόλυτη ευελιξία. Η κάλυψη όλου του νεροχύτη είναι απόλυτη και αυτό βοηθά σημαντικά στο πλύσιμο μεγαλύτερων σκευών και ταψιών.

Στις πιο κλασικές μπαταρίες, το αποσπώμενο μέρος έχει λειτουργία κανονικής ροής, αλλά και ντους, στην οποία το νερό βγαίνει με μεγαλύτερη πίεση. Αυτό θα σας φανεί πολύ χρήσιμο σε εργασίες όπως το πλύσιμο των λαχανικών. Σε αυτές τις μπαταρίες, το σημείο εξόδου του νερού είναι αρκετά ογκώδες, σε σχέση με το ρουξούνι. Γι αυτό, στα περισσότερα μοντέρνα μοντέλα, η τάση είναι να μην υπάρχει διπλή λειτουργία, χάριν της αισθητικής.

Εάν επιθυμείτε βρύση αυτού του τύπου, σας συμβουλεύουμε να επιλέξετε μια πολύ ποιοτική και επώνυμη μπαταρία. Ο λόγος είναι ότι το αποσπώμενο μέρος είναι ευαίσθητο στη φθορά από τη χρήση. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει το σπιράλ να είναι άθραυστο.

Επίσης, για να λειτουργεί σωστά ο μηχανισμός αυτόματης επαναφοράς, να ξέρετε ότι το ντουλάπι σας πρέπει να είναι πάντα κενό, στο σημείο κάτω από το νεροχύτη. Ο λόγος είναι ότι η αυτόματη επαναφορά γίνεται με αντίβαρο, το οποίο πρέπει να μπορεί να κινείται ανεμπόδιστα. Περιττό να σημειώσουμε ότι σε αυτού του τύπου μπαταρίες, είναι καθοριστικό να μπορείτε να βρείτε εύκολα ανταλλακτικά του ίδιου κωδικού, καθώς τα κινούμενα μέρη είναι ευπαθή.

Το domo έχει την ψηφιακή βιβλιοθήκη με καταλόγους προϊόντων της αγοράς.
Βρες το είδος που θέλεις και συγκέντρωσε προσφορές από τα καταστήματα.

μπαταρίες ελατηρίου

Είναι μια πολύ ιδιαίτερη βρύση, με μοντέρνο industrial σχεδιασμό. Εξασφαλίζει εξαιρετική κάλυψη του νεροχύτη, χωρίς όμως να έχει τα κινούμενα μέρη του αποσπώμενου ντους. Αυτό είναι σημαντικό, διότι σας αποδεσμεύει το χώρο κάτω από το νεροχύτη και, επιπλέον, είναι πιο ανθεκτική στο χρόνο. Με τις βρύσες ελατηρίου, επίσης, η επαναφορά είναι προφανώς αυτόματη, χωρίς όμως τον κίνδυνο των «κρεμασμένων» αποσπώμενων ντους.

Στα αρνητικά πρέπει να αναφέρουμε τη δυσκολία στον καθαρισμό της, λόγω του ελατηρίου.

μπαταρίες ελατηρίου με αποσπώμενο ντους

Πρόκειται για έναν συνδυασμό των παραπάνω δύο τύπων, που συγκεντρώνει όλα τους τα θετικά, αλλά και τα αρνητικά. Από πλευράς ευελιξίας και αισθητικής είναι απαράμιλλες, αλλά τα κινούμενα μέρη τους είναι πολλά, με αποτέλεσμα να είναι πιο ευαίσθητες. Είναι αυτονόητο ότι, αν επιλέξετε τέτοια βρύση, πρέπει να προτιμήσετε ακριβά μοντέλα επώνυμων εταιρειών, ώστε να μην έχετε προβλήματα.

Συνήθως αυτές οι μπαταρίες τοποθετούνται σε νησίδες κουζίνας ή σε πάγκους που είναι ελεύθεροι και δεν έχουν ντουλάπια πάνω από το νεροχύτη.

μπαταρίες με ελαστικό ρουξούνι

Σε αυτές τις βρύσες, το ρουξούνι είναι κατασκευασμένο από καουτσούκ και μπορεί να αποκτήσει όποιο σχήμα επιθυμείτε! Δεν έχει επαναφορά και παραμένει στη μορφή που θα το φέρετε.

Προσφέρουν μεγάλη κάλυψη στο νεροχύτη και το πλεονέκτημά τους είναι ότι μπορείτε να μετακινήσετε την έξοδο του νερού στο σημείο που θέλετε, έχοντας ελεύθερα τα χέρια σας.

Γι’ αυτό, ο σημαντικότερος λόγος που την προτιμούν κάποιοι καταναλωτές, είναι η ευκολία που προσφέρει για να κάνετε μπάνιο το μωρό σας!

Το ρουξούνι από καουτσούκ θα το βρείτε σε ποικιλία χρωμάτων.

Οι μπαταρίες με ελαστικό ρουξούνι είναι σχετικά νέες στην αγορά και γι’ αυτό δεν έχουμε ακόμα μεγάλη εμπειρία ως προς την αντοχή τους στο χρόνο.

σημείο τοποθέτησης

Το σημείο τοποθέτησης εξαρτάται από τις σωληνώσεις και μπορεί να είναι στον πάγκο ή στον τοίχο. Προφανώς, τα μοντέλα μπαταριών κουζίνας είναι διαφορετικά για κάθε περίπτωση.

μπαταρίες πάγκου

Οι μπαταρίες πάγκου τοποθετούνται σε οπή που γίνονται στον πάγκο ή στον ίδιο το νεροχύτη. Εδώ και δεκαετίες, είναι η συνήθης πρακτική και γι’ αυτό η συντριπτική πλειοψηφία των προϊόντων που θα βρείτε στην αγορά είναι αυτής της κατηγορίας.

Όταν η τοποθέτηση γίνεται στον πάγκο, αυτός πρέπει να είναι κατασκευασμένος από σκληρά υλικά, όπως για παράδειγμα το μάρμαρο ή ο τεχνογρανίτης. Αν ο πάγκος σας είναι από μελαμίνη, τότε η τοποθέτηση πρέπει να γίνει στο νεροχύτη.

tip

Ειδικά στην περίπτωση που η βρύση σας θα τοποθετηθεί στον πάγκο και όχι στο νεροχύτη, ελέγξτε προσεκτικά την απόσταση της οπής από τη γούρνα, αλλά και από τον τοίχο. Πρέπει να εξασφαλίσετε ότι το ρουξούνι θα φτάνει στο σωστό σημείο, αλλά και ότι ο μηχανισμός που ανοιγοκλείνει το νερό λειτουργεί ανεμπόδιστα και δεν βρίσκει στον τοίχο! Είναι πολύ σπάνια η περίπτωση να γίνει τέτοιο λάθος από τον υδραυλικό, αλλά αν συμβεί θα πρέπει να αντικαταστήσετε όλο τον πάγκο! Αν ο χώρος σας είναι πολύ περιορισμένος, προτιμήστε η λαβή του μηχανισμού να κινείται προς τα μπρος και όχι προς τα πίσω.

μίας οπής

Πρόκειται για το συνηθέστερο τύπο μπαταριών κουζίνας και είναι αυτές που ο λεβιές που ανοιγοκλείνει το νερό βρίσκεται πάνω στη βάση τους. Είναι πολύ εύκολες στην τοποθέτησή τους και θα βρείτε αμέτρητα μοντέλα, που καλύπτουν σχεδόν κάθε ανάγκη.

tip

Επειδή συχνά μας ρωτάτε αν μια μπαταρία ταιριάζει στην οπή του νεροχύτη (Φ), η απάντηση είναι πάντα ναι! Υπάρχουν διεθνή στάνταρ διαστάσεων, που τηρούνται από όλους τους κατασκευαστές!

δύο οπών

Οι μπαταρίες που απαιτούν δύο οπές για την τοποθέτησή τους, περιλαμβάνουν δύο αρκετά σπάνιες κατηγορίες:

Πρώτον, τις βυθιζόμενες, που είναι μια λύση ανάγκης αν υπάρχει παράθυρο ανοιγόμενο προς τα μέσα. Αυτές, τις αναλύουμε περισσότερο παρακάτω, στους ειδικούς τύπους. Ο λόγος για τον οποίο χρειάζονται δύο οπές, είναι ότι ο μηχανισμός τοποθετείται ξεχωριστά, ώστε να μπορεί να βυθίζεται ο κορμός και να δημιουργείται χώρος για να ανοίγει το παράθυρο.

Δεύτερον, τις διχειριστήριες, δηλαδή αυτές που έχουν άλλο μηχανισμό για το ζεστό νερό και άλλο για το κρύο. Σε αυτές, υπάρχουν αντίστοιχα δύο παροχές. Είναι αρκετά σπάνιες για τα ελληνικά δεδομένα και επιλέγονται αποκλειστικά σε πολύ ακριβές κατασκευές, που ακολουθούν ρετρό αρχιτεκτονική. Τοποθετούνται μόνο σε πάγκο, καθώς δεν υπάρχουν νεροχύτες που να προβλέπουν οπές για τέτοιες μπαταρίες. Τέλος, οι επιλογές που θα βρείτε στην αγορά είναι πολύ περιορισμένες.

μπαταρίες τοίχου

Πρόκειται για τις μπαταρίες που εφαρμόζουν στον τοίχο, πάνω από το νεροχύτη. Ήταν πιο διαδεδομένες στις παλιές κατασκευές. Ωστόσο, θα βρείτε εύκολα επίτοιχες βρύσες στην αγορά, καθώς είναι η λύση για παλαιότερες κουζίνες, που οι σωλήνες βρίσκονται στον τοίχο και δεν επιθυμείτε να τις αλλάξετε. Γι’ αυτό, η πλειοψηφία των μπαταριών τοίχου που υπάρχουν στην αγορά είναι αρκετά οικονομικές. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποια ακριβά μοντέλα, για κατασκευές που η τοποθέτηση της βρύσης στον τοίχο δεν επιβάλλεται από τις σωληνώσεις, αλλά εξυπηρετεί αρχιτεκτονικούς λόγους.

tip

Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως, για παράδειγμα, όταν έχουμε επίτοιχη μπαταρία και χρειαστεί να αλλάξουμε νεροχύτη και δεν βρούμε μη προτρυπημένο μοντέλο, υπάρχουν στην αγορά διακοσμητικές τάπες. Ο ρόλος τους είναι να κλείνουν τις οπές που δεν χρησιμοποιούνται.

διχειριστήριες ή μίξεως

Στις μπαταρίες τοίχου θα συναντήσουμε δύο τύπους, ανάλογα με τον μηχανισμό του νερού. Οι διχειριστήριες έχουν δύο λεβιέδες, έναν για το ζεστό και έναν για το κρύο νερό. Οι μίξεως έχουν ένα μηχανισμό, όπως οι περισσότερες σύγχρονες βρύσες. Προφανώς, οι μπαταρίες μίξεως είναι πιο πρακτικές και εύκολες στη χρήση τους.

άνω ή κάτω ρουξούνι

Το ύψος που τοποθετούνται οι μπαταρίες τοίχου, συνήθως καθορίζεται από το σημείο που βρίσκονται οι σωληνώσεις. Προκειμένου να εξασφαλίσουμε τον απαραίτητο ωφέλιμο χώρο, σε συνδυασμό με το βάθος του νεροχύτη, έχουμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε μπαταρίες με το ρουξούνι να βρίσκεται πάνω ή κάτω από τη βάση τους.

ειδικοί τύποι μπαταριών κουζίνας

Αν οι ανάγκες σας ή οι επιθυμίες σας δεν καλύπτονται από τις συνηθισμένες μπαταρίες κουζίνας, υπάρχουν και αρκετοί ειδικοί τύποι!

μπαταρίες παραθύρου

Στην περίπτωση που υπάρχει ανοιγόμενο παράθυρο προς τα μέσα σε ύψος που να εμποδίζεται από τη μπαταρία, η λύση είναι οι βρύσες παραθύρου. Σε αυτές, το ρουξούνι δεν είναι σταθερό και μετακινείται, όταν θέλετε να ανοίξετε ή να κλείσετε το παράθυρο. Ανάλογα με τον τρόπο λειτουργίας τους, χωρίζονται σε βυθιζόμενες, ανακλινόμενες και αποσπώμενες.

βυθιζόμενες

Στις βυθιζόμενες μπαταρίες, η βάση είναι πρακτικά ένας λεπτός δακτύλιος που τοποθετείται στην οπή και το ρουξούνι έχει τη δυνατότητα να βυθίζεται. Έτσι, απελευθερώνει το χώρο που καταλαμβάνει όταν είναι σε χρήση, ενώ ο μηχανισμός του νερού βρίσκεται στο πάνω μέρος του.

Για την ακραία περίπτωση που το άνοιγμα του παραθύρου είναι τόσο οριακό, που ακόμα και το τελευταίο εκατοστό είναι απαραίτητο, υπάρχει μια άλλη παραλλαγή. Εδώ, το ρουξούνι και ο μηχανισμός τοποθετούνται σε δύο ξεχωριστές οπές. Ο βραχίονας βυθίζεται, ενώ ο μηχανισμός είναι πολύ χαμηλός και ο λεβιές του οριζόντιος.

Οι μπαταρίες αυτές είναι αρκετά ευπαθείς, λόγω των κινούμενων μερών τους. Παρ’ όλα αυτά, αν πρέπει οπωσδήποτε να τοποθετήσετε μπαταρία παραθύρου, προτιμήστε τις από την επόμενη κατηγορία, τις ανακλινόμενες.

tip

Οι βυθιζόμενες μπαταρίες έχουν και μια άλλη εφαρμογή, στην οποία δεν επιλέγονται ως λύση ανάγκης! Υπάρχουν κάποια μοντέλα νεροχύτη, που περιλαμβάνουν συρόμενα κρύσταλλα ασφαλείας. Αυτά μπορούν να κλείσουν τελείως, «εξαφανίζοντας» το νεροχύτη!

ανακλινόμενες

Στις ανακλινόμενες, ο τρόπος που επιτυγχάνεται η μετακίνηση του ρουξουνιού της μπαταρίας, προκειμένου να ανοίξει ή να κλείσει το παράθυρο, είναι με ανάκλιση. Ο μηχανισμός βρίσκεται στον κορμό, που είναι σταθερός.

Είναι ακόμα πιο ευπαθείς από τις βυθιζόμενες και συχνά δεν απελευθερώνουν αρκετό χώρο, όταν το παράθυρο είναι χαμηλό. Επιπλέον, είναι αρκετά άκομψες! Το μόνο τους πλεονέκτημα έναντι των βυθιζόμενων, είναι ότι είναι γενικά φθηνότερες.

αποσπώμενες

Σπανιότερα, ως λύση για τις μπαταρίες που βρίσκονται μπροστά σε ανοιγόμενο παράθυρο, θα βρείτε και αποσπώμενες. Αυτές έχουν στη βάση τους έναν αρκετά μεγάλο, ελαστικό σωλήνα παροχής και μπορείτε να τις αφαιρέσετε και να τις ακουμπήσετε πάνω στον πάγκο σας ή μέσα στο νεροχύτη.

μπαταρίες φίλτρου νερού

Οι μπαταρίες φίλτρου αποτελούν μια ειδική κατηγορία και επιλέγονται σε περιοχές που το νερό της ύδρευσης είναι ποιοτικά κατώτερο. Έχουν συνήθως δύο εξόδους, που από τη μία φέρνει το νερό της ύδρευσης και από την άλλη το φιλτραρισμένο. Αντίστοιχα, έχουν και δύο λεβιέδες.

Ένας καλός μηχανισμός φιλτραρίσματος, μπορεί να αφαιρέσει άλατα, επιβλαβή βακτήρια, παράσιτα, χλώριο και μόλυβδο, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της ποιότητας, της γεύσης και της οσμής του νερού.

Σε αυτές τις μπαταρίες, εφαρμόζει φίλτρο άνθρακα, κεραμικές πλάκες ή συσκευές αντίστροφης ώσμωσης.

tip

Οι μπαταρίες και τα φίλτρα είναι συνήθως ξεχωριστά προϊόντα. Όταν λέμε μπαταρίες φίλτρου, εννοούμε ότι μπορούν να συνδεθούν με συστήματα φιλτραρίσματος και όχι ότι τα περιλαμβάνουν. Κάποιες εταιρείες διαθέτουν τα δικά τους φίλτρα και οι βρύσες τους είναι συμβατές μόνο με αυτά!

μπαταρίες που συνδέονται με ντεπόζιτο

Για περιοχές που το νερό δεν είναι πόσιμο, υπάρχουν μπαταρίες που μπορούν να συνδεθούν με ντεπόζιτο. Σε αυτές, οι κατασκευαστές προτείνουν να εφαρμόσετε και φίλτρο, διότι το νερό από το ντεπόζιτο δεν είναι τρεχούμενο και είναι δυνατόν να αναπτύξει ανεπιθύμητες οσμές ή μικροοργανισμούς.

ανέπαφες

Οι ανέπαφες μπαταρίες είναι αυτές που μπορούν να ανοίγουν με φωτοκύτταρο ή με ένα απλό άγγιγμα στο ρουξούνι. Ασφαλώς, έχουν και τον κλασικό λεβιέ, για τη συνηθισμένη χρήση.

Η απέπαφη λειτουργία είναι χρήσιμη όταν έχετε πολύ λερωμένα χέρια (αν, για παράδειγμα, ζυμώνετε) και δεν θέλετε να λερώσετε τη λαβή.

Όμως, μην ξεχνάτε ότι, όσο περισσότερες λειτουργίες έχει ένας μηχανισμός, τόσο πιο ευπαθής είναι. Γι’ αυτό, αν επιλέξετε ανέπαφη μπαταρία, περιορίστε την αναζήτησή σας στα επώνυμα εργοστάσια, που έχουν αποδείξει με τα χρόνια την ποιότητα κατασκευής των προϊόντων τους και θα είναι εύκολο να βρείτε ανταλλακτικά, αν και όποτε τα χρειαστείτε.

κατσαρόλας

Οι μπαταρίες κατσαρόλας προσφέρουν ένα και μόνο πράγμα: τη δυνατότητα να γεμίσετε με νερό μια κατσαρόλα, αφού την έχετε ακουμπήσει στο μάτι της κουζίνας. Πως γίνεται αυτό; Το ρουξούνι αυτών των μπαταριών είναι σπαστό και αποτελείται από δύο ή τρία τμήματα, που όταν ανοίξουν φτάνουν πάνω από τα μάτια της κουζίνας σας.

Συνήθως, είναι μια δευτερεύουσα βρύση, που τοποθετείται στον τοίχο δίπλα στα μάτια, σε ύψος περίπου 1,40 μ.

μπαταρίες βραστού νερού

Δε θέλετε να περιμένετε να βράσει το νερό; Πάρτε ένα βραστήρα! Έχετε ακόμα μεγαλύτερες απαιτήσεις για άνεση και πρακτικότητα; Για σας υπάρχουν οι μπαταρίες που σας προσφέρουν και βραστό νερό, πέρα από την κανονική τους λειτουργία!

Περιλαμβάνουν δικό τους boiler, που τοποθετείται κάτω από το νεροχύτη και καταλαμβάνει κάποιο χώρο. Προφανώς, όμως, αν αντέχετε το κόστος μιας τέτοιας βρύσης, μάλλον έχετε αρκετά ευρύχωρη κουζίνα!

Λέτε στο μέλλον να υπάρχουν μπαταρίες που να βγάζουν κατευθείαν βρασμένα μακαρόνια από τη βρύση, με ειδική ρύθμιση για al dente;

Πέρα από το χιούμορ, είναι εξαιρετικά πρακτικές!

μπαταρίες παγωμένου νερού

Ναι, υπάρχουν κι αυτές! Διαθέτουν ψύκτη και μπορείτε να απολαύσετε παγωμένο νερό, σε θερμοκρασίες 5 – 10 oC, κατευθείαν από τη βρύση σας! Συνήθως αυτό το χαρακτηριστικό δε θα το βρείτε μεμονωμένο, αλλά σε πολυτελή μοντέλα, που περιλαμβάνουν αρκετές εξεζητημένες λειτουργίες.

μπαταρίες ανθρακούχου νερού

Οι βρύσες με έξοδο για ανθρακούχο νερό, είναι ό,τι πιο πολυτελές έχει να επιδείξει η βιομηχανία των κατασκευαστών μπαταριών κουζίνας! Συνοδεύονται από αρκετά συστήματα, που περιέχουν αρκετά φίλτρα και ψύκτη, με πολλές ρυθμίσεις! Το κόστος τους είναι κάποιες χιλιάδες ευρώ!

υλικά και φινιρίσματα

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή μιας μπαταρίας κουζίνας, είναι αυτά που τελικά καθορίζουν την ποιότητά της. Μιλώντας για τα υλικά, θα εξετάσουμε ξεχωριστά το εσωτερικό της μπαταρίας με τα φινιρίσματα που επιδέχεται και το εσωτερικό του μηχανισμού που ανοίγει και κλείνει το νερό.

υλικά κατασκευής μπαταριών κουζίνας

Το υλικό του εσωτερικού της μπαταρίας σπανίως απασχολεί τους καταναλωτές, παρά το γεγονός ότι παίζει ρόλο στην ασφάλεια για την υγεία μας, αλλά και στην αντοχή της βρύσης σε βάθος χρόνου.

Το domo επιλέγει τα πιο αξιόπιστα brands. Διάλεξε αυτό που σου ταιριάζει και συγκέντρωσε προσφορές από τα καταστήματα.

Στην πραγματικότητα, η τεχνολογία έχει προχωρήσει τόσο πολύ και οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί είναι τόσο αυστηροί, που όλα τα προϊόντα που φέρουν την πιστοποίηση CE, πληρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές.

Αν, λοιπόν, δεν φλερτάρετε με την ιδέα να αγοράσετε μια πολύ φθηνή, ανώνυμη μπαταρία, τότε δεν χρειάζεται να σας απασχολήσει το εσωτερικό της βρύσης σας.

tip

Μην μπερδεύετε το υλικό του εσωτερικού με το φινίρισμα. Σε ένα μη έμπειρο μάτι, μια βρύση από χρωμιωμένο ορείχαλκο μπορεί να μοιάζει ίδια με μια από ανοξείδωτο χάλυβα.

κράματα ορείχαλκου

Ο ορείχαλκος είναι ένα κράμα χαλκού και ψευδαργύρου, που περιέχει πρόσθετα όπως μόλυβδο, νικέλιο και άλλα. Παραδοσιακά, είναι η βάση όλων των ειδών κρουνοποιίας, αλλά και πολλών άλλων υδραυλικών προϊόντων. Έχει μεγάλη αντοχή στη διάβρωση, δε σκουριάζει, είναι οικονομικό υλικό και κάνει εύκολη την παραγωγική διαδικασία.

Το μεγάλο πρόβλημα των κραμάτων ορειχάλκου βρίσκεται στα πρόσθετα, με πιο γνωστό το μόλυβδο. Ο λόγος είναι ότι είναι τοξικός και μπορεί να μολύνει το νερό που περνάει μέσα από τη μπαταρία.

Ωστόσο, η σύγχρονη βιομηχανία της κρουνοποιίας εξελίσσει διαρκώς τα υλικά της και τις τεχνολογίες της, ακολουθώντας τα σημερινά πρότυπα και τις ευρωπαϊκές νόρμες. Έτσι, σήμερα τα πρόσθετα όπως ο μόλυβδος και το νικέλιο, βρίσκονται σε πολύ μικρότερες ποσότητες στα κράματα και, επιπλέον, οι μπαταρίες έχουν εσωτερικές επιστρώσεις ή διόδους, ώστε το νερό να μην έρχεται καθόλου σε επαφή με αυτά τα τοξικά υλικά.

Οι ποιότητες του ορείχαλκου που χρησιμοποιούνται από τις κατασκευάστριες εταιρείες, έχουν μεγάλο εύρος, το οποίο αντικατοπτρίζεται και στην τιμή τους.

φινίρισμα ορειχάλκινων μπαταριών

Οι ορειχάλκινες μπαταρίες έχουν άλλο υλικό στο εξωτερικό τους, με πολλές επιλογές στο φινίρισμα.

χρώμιο

Οι πιο διαδεδομένες μπαταρίες κουζίνας είναι αυτές από χρωμιωμένο ορείχαλκο. Το φινίρισμά τους είναι συνήθως μεταλλικό – γυαλιστερό, είναι εντελώς λείο στην αφή και έχει αρκετά καλή αντοχή στις γρατζουνιές. Το αρνητικό του είναι ότι οι δαχτυλιές και τα άλατα φαίνονται αμέσως, αλλά το καθάρισμά τους είναι πανεύκολο.

Αισθητικά, ταιριάζει σχεδόν σε κάθε τύπο κουζίνας.

νικέλιο

Το νικέλιο είναι ένα άλλο υλικό που χρησιμοποιείται στο εξωτερικό μέρος των ορειχάλκινων μπαταριών κουζίνας. Είναι αρκετά ακριβότερο, αλλά έχει μεγαλύτερη αντοχή. Ο χρωματισμός του έχει πιο σκούρο τόνο, με ζεστές γήινες νότες.

Μπορεί να είναι γυαλιστερό ή σατινέ και γενικά καθαρίζεται εύκολα, αλλά με περισσότερες απαιτήσεις από το χρώμιο.

Από αισθητικής άποψης, τα φινιρίσματα νικελίου είναι σαφώς πιο στιβαρά και η αυξημένη τιμή τους γίνεται αντιληπτή.

tip

Αν στην κουζίνα σας κυριαρχεί το INOX, να έχετε υπ’ όψιν ότι οι μπαταρίες με φινίρισμα νικελίου δεν «δένουν» εύκολα με το ανοξείδωτο ατσάλι. Προσέξτε τους ακριβείς χρωματισμούς, ώστε να σας ικανοποιεί το τελικό αποτέλεσμα.

επισμαλτωμένες

Οι επισμαλτωμένες μπαταρίες είναι αυτές με την πιτσιλωτή όψη και την ελαφρώς τραχιά υφή. Έχουν την ικανότητα να κρύβουν καλά τις δαχτυλιές και τα άλατα, με αποτέλεσμα να μη χρειάζονται συνεχώς καθάρισμα. Το βασικό τους αρνητικό είναι ότι, αν χτυπηθούν κατά τη χρήση, μπορεί να ξεφλουδίσουν.

Πόσο όμορφες είναι; Οι απόψεις διίστανται. Έχουν πιστούς φίλους και φανατικούς εχθρούς!

μπρονζέ

Τα μπρονζέ φινιρίσματα είναι μια μεγάλη κατηγορία, που απευθύνεται σε πολύ περιορισμένο κοινό. Η γκάμα τους περιλαμβάνει χαλκό, κασσίτερο, μπρούτζο ή ορείχαλκο και όλα αυτά σε γυαλιστερές ή ματ υφές. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι από ρετρό μπαταρίες, που θα αποκτήσουν πρασινωπή πατίνα με το χρόνο, μέχρι εκθαμβωτικές βρύσες, στο χρώμα του χρυσού.

Το καθάρισμά τους και η συντήρησή τους είναι ένα κεφάλαιο από μόνο του! Κάθε περίπτωση απαιτεί ειδικά καθαριστικά και έχει διαφορετική αντιμετώπιση.

Οι μπαταρίες κουζίνας με το μπρονζέ φινίρισμα επιλέγονται μόνο στις κουζίνες που υπάρχουν συγκεκριμένες αρχιτεκτονικές απαιτήσεις, που είναι τόσο σημαντικές, ώστε να επισκιάζουν την πρακτικότητα στην καθημερινή χρήση.

χρωματιστές

Οι χρωματιστές μπαταρίες έχουν επικάλυψη με ηλεκτροστατική βαφή. Το καλό με αυτές είναι ότι δεν φαίνονται οι δαχτυλιές ή τα άλατα, ειδικά στα πιο ανοιχτά χρώματα. Το μεγάλο τους αρνητικό, όμως, είναι ότι μπορεί να γρατζουνιστούν κατά τη χρήση τους.

Τις σύγχρονες χρωματιστές μπαταρίες, θα τις βρείτε κυρίως σε λευκό, υπόλευκο ή μαύρο χρώμα.

Παλαιότερα, ήταν της μόδας κάποιες βρύσες που έκαναν διχρωμία. Σε αυτές κυριαρχεί το σκούρο μπεζ, ενώ η βάση τους, η άκρη του ρουξουνιού και η άκρη του λεβιέ καταλήγουν σε ένα σκούρο καφέ. Αυτές, αν και υπάρχουν ακόμα στην αγορά, δεν είναι πολύ δημοφιλείς πλέον.

ανοξείδωτος χάλυβας (inox)

Το INOX είναι εξίσου ανθεκτικό στη διάβρωση και τη σκουριά με τον ορείχαλκο, αλλά είναι απολύτως ασφαλές για την υγεία μας. Από την άλλη, είναι πιο ακριβό ως υλικό και είναι πιο δύσκολο στην επεξεργασία του.

Σήμερα, υπάρχουν στην αγορά αρκετές μπαταρίες από ανοξείδωτο ατσάλι, αλλά ακόμα το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς είναι στον ορείχαλκο.

Υπάρχουν πολλές ποιότητες ανοξείδωτου χάλυβα, που σχετίζονται με τη σύσταση του κράματος. Όλες οι ποιοτικές μπαταρίες από INOX χρησιμοποιούν τον τύπο 304. Αν συναντήσετε μπαταρίες από άγνωστα εργοστάσια, να ελέγξετε αυτή τη λεπτομέρεια.

φινίρισμα μπαταριών inox

Οι μπαταρίες κουζίνας από ανοξείδωτο ατσάλι είναι μασίφ, δηλαδή δεν έχουν κάποιο πρόσθετο υλικό στην επιφάνειά τους. Το φινίρισμα, λοιπόν, μπορεί να είναι γυαλιστερό ή ματ, με το πρώτο να είναι πολύ πιο εύκολο να δείξει δαχτυλιές και άλατα από το δεύτερο. Σε κάθε περίπτωση, η αντοχή τους στις γρατζουνιές είναι απαράμιλλη.

Αισθητικά, είναι πανέμορφες και ταιριάζουν σε όλες τις σύγχρονες κουζίνες!

υλικά μηχανισμών

Σχεδόν όλοι οι σύγχρονοι μηχανισμοί στο εσωτερικό τους είναι κεραμικοί με πλαστικό προστατευτικό. Έχουν γενικά υψηλή αντοχή και δεν θα εμφανίσουν εύκολα διαρροές. Ωστόσο, η ποιότητα κατασκευής τους ποικίλει ανάλογα με το εργοστάσιο και, κατά κανόνα, αντικατοπτρίζεται στο κόστος των μπαταριών.

Κάποιοι παλαιότεροι μηχανισμοί ήταν μεταλλικοί και λειτουργούσαν πρεσαριστά, αλλά έχουν σχεδόν εκλείψει από την αγορά, διότι περιλάμβαναν λαστιχάκια στεγανοποίησης που φθείρονταν γρήγορα και εμφανίζονταν διαρροές.

tip

Έχει παρατηρηθεί ότι οι μικροί μηχανισμοί είναι πιο ευαίσθητοι και έχουν μικρότερη αντοχή.

Σε κάθε περίπτωση, αν υπάρξει φθορά, είναι σημαντικό να μπορείτε να βρείτε ανταλλακτικά. Κάθε μπαταρία έχει το δικό της μηχανισμό, γι’ αυτό είναι καλό να επιλέγετε εργοστάσια που έχουν σταθερή παρουσία στην αγορά.

προστασία από μόλυβδο και άλλα βαρέα μέταλλα

Με αυτό δεν παίζουμε! Είναι το μόνο κριτήριο επιλογής, στο οποίο πρέπει να είμαστε αδιαπραγμάτευτοι.

Ο μόλυβδος είναι ένα βαρύ μέταλλο, που χρησιμοποιείται ευρέως σε κράματα μετάλλου, από τα οποία παράγονται οι μπαταρίες κουζίνας. Το πρόβλημα με το μόλυβδο είναι ότι, αν έρθει σε επαφή με τον άνθρωπο, μπορεί να προκαλέσει σημαντικές βλάβες στον οργανισμό. Γι αυτό το λόγο, η ευρωπαϊκή και η ελληνική νομοθεσία προβλέπουν τον περιορισμό του ποσοστού του μολύβδου στα κράματα, αλλά και τη χρήση υλικών και επιστρώσεων, που αποκλείουν την επαφή του με το νερό που περνάει μέσα από τη βρύση.

Πρακτικά, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, όταν μιλάμε για μπαταρίες επώνυμων εταιρειών και γενικά για βρύσες που πωλούνται στα περισσότερα καταστήματα πλακιδίων και ειδών υγιεινής.

Αυτό που θα πρέπει να αποφύγετε, είναι η αγορά μπαταρίας κουζίνας άγνωστης προέλευσης, από μη εξουσιοδοτημένα καταστήματα. Δυστυχώς, υπάρχουν στην αγορά τέτοιες μπαταρίες, που έχουν εξαιρετικά χαμηλή τιμή και συνήθως προέρχονται από την Κίνα, όπου οι κανονισμοί υγείας είναι πολύ πιο χαλαροί.

Σε καμία περίπτωση δεν εννοούμε ότι όλες οι κινέζικες βρύσες κουζίνας είναι επικίνδυνες. Υπάρχουν και στην Ασία μεγάλα εργοστάσια, που τηρούν τους κανόνες και έχουν πιστοποιηθεί για να πωλούν τα προϊόντα τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Αμερική.

Απλώς βεβαιωθείτε ότι το προϊόν που επιλέγετε φέρει στη συσκευασία του τη σήμανση CE.

tip

Υπάρχει μια «πατέντα» των Κινέζων, που χρησιμοποιούν μια παραποιημένη έκδοση του λογοτύπου της πιστοποίησης CE, την οποία αποκαλούν «China Export». Στο πραγματικό CE, που σημαίνει «Conformité Européenne», το C με το E έχουν μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ τους. Σε κάθε περίπτωση, αν έχετε αμφιβολία, μπορείτε να αναζητήσετε τα πιστοποιητικά του εργοστασίου. Συνήθως υπάρχουν στις ιστοσελίδες τους.

Αυθεντικό CE
Αυθεντικό CE
Πλαστό CE
Πλαστό CE

η εξοικονόμηση νερού στη νέα γενιά μπαταριών κουζίνας

Η βιομηχανία της κρουνοποιίας, ακολουθεί και αυτή την παγκόσμια τάση για εξοικονόμηση νερού. Μάλιστα, υπάρχουν ήδη και κάποιοι ευρωπαϊκοί κανονισμοί που την επιβάλλουν.

Γι’ αυτό, στα νέα μοντέλα μπαταριών, τοποθετούνται μηχανισμοί που ο λεβιές δεν ανοίγει κατευθείαν μέχρι το τέρμα του, αλλά έχει μια σκάλα στο ενδιάμεσο. Για να αυξηθεί η ροή του νερού πέρα από εκείνο το σημείο, αρκεί να σπρώξουμε ελαφρά τη λαβή, η οποία ανοίγει κι άλλο, κάνοντας ένα χαρακτηριστικό «κλικ».

Αν, λοιπόν, έχετε αγοράσει μια καινούργια μπαταρία και νιώθετε το ενδιάμεσο σημείο στο άνοιγμα του νερού, μην ανησυχήσετε, είναι απολύτως φυσιολογικό! Δεν έχει κανένα πρόβλημα ο μηχανισμός!

εγγυήσεις

Οι εγγυήσεις στις μπαταρίες κουζίνας συνήθως κυμαίνονται από 2 έως 5 χρόνια, ανάλογα με το εργοστάσιο.

Καλύπτουν αποκλειστικά τις πιθανές αστοχίες υλικών κατά την κατασκευή τους και όχι τη φθορά που μπορεί να προκύψει λόγω χρήσης. Πλέον, με τους ποιοτικούς ελέγχους που πραγματοποιούν τα επώνυμα εργοστάσια, η πιθανότητα να φτάσει σε σας ελαττωματικό προϊόν είναι απειροελάχιστη.

tip

Η συνηθέστερη βλάβη σε μια μπαταρία κουζίνας, είναι να σπάσει ο μηχανισμός. Αυτό σχεδόν πάντα οφείλεται σε κάποιο χαλικάκι που θα περάσει στους σωλήνες, θα κολλήσει στο μηχανισμό και θα τον καταστρέψει κατά το άνοιγμά του. Ωστόσο, όλες οι εγγυήσεις αναγράφουν ότι ισχύουν μόνο όταν υπάρχει κεντρικό φίλτρο στην οικοδομή. Γι’ αυτό, αυτή η περίπτωση δεν καλύπτεται τελικά από τις εγγυήσεις.

τι μπαταρία κουζίνας να επιλέξω;

Μια ψηλή μπαταρία πάγκου, συνήθως θα καλύψει όλες τις ανάγκες σας!

Μελετήστε προσεκτικά το ύψος της μπαταρίας, σε σχέση με το μέγεθος και το βάθος του νεροχύτη, ώστε να έχετε τη μέγιστη πρακτικότητα στη χρήση. Σε αυτή την κατηγορία, υπάρχουν αξιόπιστες λύσεις για όλα τα βαλάντια.

Αν θέλετε το κάτι παραπάνω και επιλέξετε πιο σύνθετο τύπο μπαταρίας ή με αυξημένες λειτουργίες και χαρακτηριστικά, όπως το αποσπώμενο ντους, να αποφύγετε τις φθηνές λύσεις, διότι θα αντιμετωπίσετε προβλήματα με φθορές και θα είναι πιο δύσκολο να βρείτε ανταλλακτικά.

Στο domo μπορείς να συγκεντρώσεις προσφορές από τα καταστήματα για τα είδη που σε ενδιαφέρουν, να τις συγκρίνεις και να επιλέξεις με ευκολία και σιγουριά.

Scroll to Top

συγκέντρωσε προσφορές - σύγκρινε - επίλεξε

Στο domo μπορείς να συγκεντρώσεις προσφορές από τα καταστήματα για τα είδη που σε ενδιαφέρουν, να τις συγκρίνεις και να επιλέξεις με ευκολία και σιγουριά.