η εξειδικευμένη πλατφόρμα για πλακάκια και είδη υγιεινής

μπανιέρες

τι ζητάμε

αντοχή στο χρόνο | πρακτικότητα | αισθητική

τι κοιτάμε

ποιότητα υλικού | τύπος μπανιέρας | γεωμετρία και μέγεθος

σχέση ποιότητας-τιμής:

110 € - 170 € | χαμηλή
170 € - 300 € | σωστή
300 €+ | ποιότητα & design

Οι μπανιέρες είναι η κλασική επιλογή, που αντιστέκεται στους γρήγορους ρυθμούς της εποχής μας, που μας έχουν αλλάξει τις συνήθειες και σε επίπεδο προσωπικής υγιεινής. Πλέον, οι ντουζιέρες είναι η νόρμα σχεδόν σε κάθε καινούργια κατασκευή, αλλά και στις περισσότερες ανακαινίσεις παλιών μπάνιων.

Είτε, λοιπόν, σας αρέσει να γεμίζετε τη μπανιέρα σας και να απολαμβάνετε ένα ζεστό μπάνιο, είτε έχετε οποιοδήποτε άλλο λόγο για να αγοράσετε μπανιέρα, το domo είναι εδώ για να αναλύσει όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τις μπανιέρες!

Το domo είναι φτιαγμένο από τους ειδικούς, για να δώσει όλη την πληροφορία που χρειάζεται ο ιδιώτης και ο επαγγελματίας για τα πλακάκια και τα είδη υγιεινής.
Το domo δεν είναι κατάστημα, δεν εμπορεύεται προϊόντα, αλλά σας συνδέει με τα καλύτερα καταστήματα της αγοράς.

Σε αυτό τον οδηγό θα μάθετε τα πάντα για τα υλικά, τους τύπους, τα σχήματα και τις διαστάσεις, τα αξεσουάρ, τα παρελκόμενα, μυστικά για την εγκατάσταση και τις εγγυήσεις.

Τέλος, θα βρείτε μοναδικές συμβουλές που θα σας προστατέψουν από πιθανά λάθη και θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε τη σωστή μπανιέρα για να έχετε ένα άρτιο αποτέλεσμα.

Περιεχόμενα οδηγού

μελέτη μπάνιου και διαρρύθμιση

Η μπανιέρα είναι το πιο ογκώδες από τα είδη υγιεινής και καταλαμβάνει το μεγαλύτερο χώρο σε ένα μπάνιο. Για το λόγο αυτό, πριν μπείτε στη διαδικασία να επιλέξετε υλικό, τύπο, σχήμα και μέγεθος, είναι απαραίτητο να κάνετε μια μελέτη του χώρου σας. Αυτή θα σας εξασφαλίσει την σωστή χωροταξία, την άνετη χρήση και θα σας προστατέψει από κακοτεχνίες. Προφανώς, ο σωστός σχεδιασμός είναι καίριος και για το τελικό αισθητικό αποτέλεσμα, που δεν εξαρτάται μόνο από τα υλικά και τους χρωματισμούς τους, αλλά και από την τοποθέτησή τους στο χώρο.

Στην περίπτωση της νέας κατασκευής ή της ολικής ανακατασκευής, έχετε τη δυνατότητα να διαμορφώσετε τη διαρρύθμιση του μπάνιου σας χωρίς ιδιαίτερους περιορισμούς. Αξιοποιήστε τη στο έπακρο!

Αν η ανακαίνιση είναι πιο περιορισμένης κλίμακας, τότε τα διλλήματα είναι εκ των πραγμάτων πιο συγκεκριμένα. Η θέση, το μέγεθος και το σχήμα της μπανιέρας είναι προκαθορισμένα.

Η μελέτη του μπάνιου σας είναι μια πολύ εύκολη διαδικασία, που μπορεί να την υλοποιήσει ο αρχιτέκτονας ή ο διακοσμητής σας, αλλά και ένας έμπειρος πωλητής των ειδών υγιεινής. Σημαντικό, όμως, είναι να την εγκρίνει ο υδραυλικός σας, διότι γνωρίζει την τεχνική εγκατάσταση.

τρόπος χρήσης

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να ξεκαθαρίσετε όταν αποφασίζετε να αγοράσετε μια μπανιέρα, είναι η χρήση που σκοπεύετε να κάνετε. Εξ’ ορισμού, ο ρόλος της μπανιέρας είναι να γεμίζει νερό, να ξαπλώνετε μέσα και να κάνετε μπάνιο. Ωστόσο, σήμερα οι περισσότεροι άνθρωποι τη χρησιμοποιούν ως ντουζιέρα. Επιπλέον, πολλοί καλύπτουν ανάγκες όπως το μπάνιο κατοικίδιων, το πλύσιμο ρούχων, χαλιών, κουρτινών ή κλινοσκεπασμάτων!

tip

Ιστορικά, η συχνότητα της προσωπικής περιποίησης και η διαθεσιμότητα του νερού ήταν τέτοια, που το μπάνιο ήταν η νόρμα. Αν και οι συνήθειες, αλλά και οι δυνατότητες των ανθρώπων έχουν εξελιχθεί εδώ και αρκετές δεκαετίες, η μπανιέρα παρέμεινε το στάνταρ είδος υγιεινής στο μπάνιο μέχρι πριν λίγα χρόνια. Έτσι, σήμερα είναι πολύ συνηθισμένο να χρησιμοποιείται η μπανιέρα για ντους. Προφανώς, σε όλες τις νέες κατασκευές και στις περισσότερες ανακαινίσεις, πλέον τοποθετείται ντουζιέρα. Η μπανιέρα επιλέγεται μόνο ως είδος πολυτελείας και μάλιστα μόνο σε μεγάλα μπάνια, που υπάρχει ξεχωριστά και ντουζιέρα για την καθημερινή χρήση.

Η χρήση, λοιπόν, που σκοπεύετε να κάνετε στη μπανιέρα θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την επιλογή σας.

πρόσβαση

Η εξασφάλιση της άνετης πρόσβασης στη μπανιέρα σας, είναι ζήτημα πρακτικότητας, ασφάλειας και αισθητικής.

Η είσοδος πρέπει να γίνεται από το κέντρο της μπανιέρας, διότι εκεί βρίσκεται το επίπεδο τμήμα της και δεν έχει κλίσεις ή κοίλες επιφάνειες. Φροντίστε να υπάρχει ικανοποιητικός ελεύθερος χώρος, που να απέχει όσο το δυνατόν περισσότερο από το έπιπλο και τα άλλα είδη υγιεινής. Ειδικά αν ο χώρος σας είναι περιορισμένος, να λάβετε υπ’ όψιν μέχρι και τη θέση των αξεσουάρ μπάνιου, όπως το καλαθάκι των αχρήστων.

μέγεθος

Η επιλογή του μεγέθους της μπανιέρας εξαρτάται κυρίως από τις διαστάσεις του μπάνιου σας. Επειδή η συνήθης και πιο ορθή τοποθέτηση, όπως θα δούμε και παρακάτω, είναι από τοίχο σε τοίχο, η διάσταση αυτή πρέπει να καθορίσει το μέγεθος της μπανιέρας.

tip

Εξυπακούεται ότι οι πολύ μικρές μπανιέρες, με μήκος κάτω από 1,50 μ., δεν εξυπηρετούν σε καμία χρήση, παρά μόνο ως ντουζιέρες. Επομένως, σε αυτή την περίπτωση επιλέξτε ντουζιέρα, διότι θα είναι πιο εύχρηστη, πιο λειτουργική, πιο όμορφη και πιο οικονομική.

σημείο εγκατάστασης μπαταρίας

Μην υποτιμάτε τη σημασία της θέσης της μπαταρίας, σε σχέση με τη μπανιέρα σας. Το λάθος σημείο, είναι δυνατόν να περιορίσει την πρακτικότητα στη χρήση, να προκαλεί την διαφυγή του νερού έξω από τη μπανιέρα, μέχρι και να ακυρώσει εντελώς κάποιες χρήσεις της.

Συνήθως, το σωστό σημείο εγκατάστασης της μπαταρίας είναι στο μέσον της μπανιέρας. Αυτό εξασφαλίζει την άνετη χρήση για μπάνιο, αλλά και για ντους. Σε αυτή την περίπτωση, η τοποθέτηση καμπίνας, ή έστω κουρτίνας, είναι απαραίτητη.

Αντιθέτως, αν έχετε επιλέξει πάνελ, τότε η μπαταρία πρέπει να τοποθετηθεί στην πλευρά της μπανιέρας που βρίσκεται η βαλβίδα, ώστε να μην πέφτουν έξω τα νερά κατά τη χρήση.

tip

Οι κλίσεις του εσωτερικού μιας μπανιέρας καθορίζουν την πλευρά που ακουμπάμε την πλάτη και το κεφάλι και την πλευρά που απλώνουμε τα πόδια μας. Το πιο κοίλο σημείο, προφανώς, εξασφαλίζει την πιο άνετη στήριξη της πλάτης και του κεφαλιού. Επομένως, σε καμία περίπτωση δεν τοποθετούμε τη μπαταρία σε αυτό το σημείο, διότι πλέον δεν είναι δυνατή η χρήση της μπανιέρας για μπάνιο.

Στις περιπτώσεις των ασύμμετρων και των γωνιακών μπανιερών, αλλά και αυτών που διαθέτουν κάθισμα, η θέση της μπαταρίας είναι αυστηρά προκαθορισμένη.

tip

Κάθε μοντέλο συνοδεύεται από τεχνικό σχεδιάγραμμα, στο οποίο απεικονίζεται και η προτεινόμενη θέση της μπαταρίας από τον κατασκευαστή. Όταν επιλέγετε μπανιέρα, ζητήστε από τον πωλητή να σας δείξει το τεχνικό σχεδιάγραμμα.

πρόβλεψη καμπίνας ή πάνελ μπανιέρας

Αν έχετε αποφασίσει να εγκαταστήσετε καμπίνα ή πάνελ στη μπανιέρα σας, θα πρέπει κατά το σχεδιασμό να γίνει ειδική μέριμνα. Η προσβασιμότητα πρέπει μελετηθεί όχι μόνο σε σχέση με τη χωροταξία, αλλά και με το σημείο εισόδου της καμπίνας ή των πάνελ. Επιπλέον, επηρεάζεται και η θέση της μπαταρίας.

υλικά

Ενώ στο παρελθόν το μαντέμι με ενυάλωση πορσελάνης ήταν ό,τι καλύτερο είχε να επιδείξει η βιομηχανία, σήμερα η τεχνολογία στο ακρυλικό έχει εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό, που οι ιδιότητές του ξεπερνούν όλα τα άλλα υλικά σε κάθε – σχεδόν – σύγκριση.

ακρυλικό

Το ακρυλικό, λοιπόν, είναι το πιο δημοφιλές υλικό στις σύγχρονες μπανιέρες. Κατά την κατασκευή, το ακρυλικό φύλλο παίρνει το σχήμα οποιουδήποτε καλουπιού σε κενό αέρος. Γι’ αυτό, σε αντίθεση με το μαντέμι, μπορεί να πάρει οποιοδήποτε σχήμα.

Στο domo μπορείς να συγκεντρώσεις προσφορές από τα καταστήματα για τα είδη που σε ενδιαφέρουν, να τις συγκρίνεις και να επιλέξεις με ευκολία και σιγουριά.

Το κόστος μιας ακρυλικής μπανιέρας ποικίλει ανάλογα με την εταιρεία και το μοντέλο και, προφανώς, υπάρχουν ποιοτικές διαβαθμίσεις. Αυτές οφείλονται στη σύσταση του ακρυλικού φύλλου, αλλά και στον τρόπο επεξεργασίας του. Τα επώνυμα εργοστάσια διαθέτουν πολυδύναμα τμήματα έρευνας, ανάπτυξης και ποιοτικού ελέγχου των υλικών, με αποτέλεσμα να προσφέρουν ακριβότερα, αλλά σαφώς ποιοτικότερα προϊόντα.

tip

Σε κάποιες εταιρείες θα βρείτε μπανιέρες από ενισχυμένο ακρυλικό. Σε αυτές τις περιπτώσεις, υπάρχει ένα επιπλέον στρώμα από διαφορετικό υλικό, που συμπιέζεται ανάμεσα σε δύο ακρυλικά φύλλα. Ενώ, λοιπόν, η μπανιέρα μοιάζει να είναι μασίφ ακρυλική, στην πραγματικότητα υπάρχει άλλο υλικό στη μέση. Οι μπανιέρες από ενισχυμένο ακρυλικό, εξασφαλίζουν μεγαλύτερη στιβαρότητα και ακαμψία, με αποτέλεσμα να αποκλείεται κάθε μετατόπισή τους κατά την χρήση και να υπάρχει απόλυτη στεγανοποίηση στα περιμετρικά τοιχία. Ωστόσο, όλες οι επώνυμες εταιρείες, είτε με την ποιότητα των υλικών τους, είτε με το πάχος τους, είτε με τις βάσεις στήριξης, ουσιαστικά εξασφαλίζουν το ίδιο αποτέλεσμα.

Ως υλικό είναι ελαφρύ αλλά στιβαρό. Έχει πολύ υψηλή αντοχή σε θραύση, με την προϋπόθεση ότι έχει γίνει σωστή τοποθέτηση.

Στην καθημερινή της χρήση, η ακρυλική μπανιέρα δεν θα εμφανίσει γρατζουνιές. Ωστόσο, αν για παράδειγμα χρησιμοποιήσετε τη μπανιέρα μετά την παραλία, με άμμο στα πόδια, ή αν κάνετε μπάνιο σε ένα κατοικίδιο που έχει σκληρά νύχια, είναι δυνατόν να προκύψουν εκδορές. Το θετικό είναι ότι, ακόμα και στην απρόσεκτη χρήση, οι γρατζουνιές επισκευάζονται με ένα πολύ ψιλό γυαλόχαρτο και τη χρήση ειδικής πάστας.

Διατίθεται σε ποικιλία χρωμάτων, σχημάτων και μεγεθών, ώστε να καλύψουν κάθε χωροταξική, λειτουργική και αρχιτεκτονική απαίτηση.

Η επιφάνεια του ακρυλικού είναι μη πορώδης. Αυτό σημαίνει ότι εξασφαλίζει απόλυτη υγιεινή, διότι δεν μπορούν να εισχωρήσουν μικρόβια. Επιπλέον, τα άλατα επικάθονται δυσκολότερα στη λεία επιφάνεια, με αποτέλεσμα να είναι ευκολότερος ο καθαρισμός.

Σε αντίθεση με άλλα υλικά, το ακρυλικό διατηρεί το νερό ζεστό για περισσότερη ώρα. Επιπλέον, το πάτημά της είναι ζεστό, ιδιότητα που θα εκτιμήσετε τις κρύες χειμωνιάτικες μέρες!

Η εγκατάστασή της είναι αρκετά εύκολη και κάθε τεχνίτης είναι εξοικειωμένος με αυτή, καθώς είναι ο δημοφιλέστερος τύπος μπανιέρας.

Ο καθαρισμός τους είναι εύκολος και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άφοβα όλα τα οικιακά καθαριστικά, ακόμα και χλωρίνη. Ωστόσο, τα πολύ σκληρά απορρυπαντικά δεν πρέπει να μείνουν για πολλή ώρα πάνω στην επιφάνεια της μπανιέρας. Αυτό που, επίσης, πρέπει να προσέξετε είναι τα σκληρά σφουγγάρια και τα πανάκια με μικροΐνες, καθώς και τα απορρυπαντικά που περιέχουν κόκκους, διότι μπορεί να προκαλέσουν εκδορές.

Το μόνο αρνητικό της ακρυλικής μπανιέρας, είναι ότι στην περίπτωση που ραγίσει ή σπάσει, τότε δεν είναι δυνατή η επισκευή της. Ωστόσο, για να συμβεί αυτό θα πρέπει να έχει γίνει πολύ κακή εγκατάσταση ή να πέσει κάποιο πολύ βαρύ αντικείμενο.

πατητή τσιμεντοκονία και μονολιθική κατασκευή (solid surface)

Πρόκειται για τις κατασκευές, στις οποίες η μπανιέρα και τα περιβάλλοντα δομικά στοιχεία είναι φτιαγμένοι ενιαία από το ίδιο υλικό και δεν υπάρχει κανένας αρμός ή ένωση.

Το παραδοσιακό υλικό που χρησιμοποιείται σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η πατητή τσιμεντοκονία, αλλά πλέον υπάρχουν και σύγχρονα υλικά. Συνήθως, θα ακούσετε να αποκαλούνται Corian, Staron ή Solid, αν και αυτό δεν είναι σωστό, διότι πρόκειται για συγκεκριμένες μάρκες και όχι για τύπο υλικού.

Ως υλικό είναι μη πορώδες, ομογενές και αποτελείται από φυσικά ορυκτά μεταλλεύματα και ακρυλική ρητίνη. Μπορεί να έχει λείο ή σαγρέ φινίρισμα και έχετε απόλυτη ελευθερία ως προς το χρώμα.

Οι μπανιέρες μονολιθικής κατασκευής είναι κατάλληλες για οικογενειακά μπάνια με συνεχή χρήση, όπου η υψηλή αισθητική είναι βασικός παράγοντας επιλογής.

Η απαράμιλλη αισθητική, λοιπόν, είναι το βασικό προσόν της μονολιθικής κατασκευής, που δε θα συναντήσετε σε κανένα άλλο τύπο μπανιέρας. Δεν είναι μόνο η απουσία των αρμών και των ενώσεων, που εξασφαλίζει αυτό το αποτέλεσμα. Είναι και η απόλυτη ευελιξία στο σχήμα και το μέγεθος! Οι μονολιθικές κατασκευές δημιουργούνται κατά παραγγελία, ακριβώς στο σχέδιο, στις διαστάσεις και στο χρώμα που ταιριάζει στο δικό σας μπάνιο.

Επιπλέον, οι μονολιθικές κατασκευές είναι γενικά πολύ ανθεκτικές. Μιλώντας για οικιακή ή ακόμα και ήπια επαγγελματική χρήση, μπορείτε να προσδοκάτε ότι θα είναι για πολλά χρόνια σαν καινούργιες.

Το βασικό αρνητικό αυτού του τύπου μπανιέρας, είναι ότι απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή στην κατασκευή της. Επειδή φτιάχνεται κατά παραγγελία, είναι εξαιρετικά σημαντικό να επιλέξετε το σωστό συνεργείο. Μια κακή εφαρμογή, μπορεί να δημιουργήσει ασυνέχειες και μη λεία τμήματα, με κακό αισθητικό αποτέλεσμα και πιθανές φθορές κατά τη χρήση.

Οι μονολιθικές κατασκευές συνοδεύονται από μια φήμη εξαιρετικά υψηλού κόστους. Πρέπει, όμως, να τονίσουμε ότι δεν είναι απόλυτα δικαιολογημένη. Σε κάθε περίπτωση, δεν πρόκειται για οικονομική λύση. Ωστόσο, αν συνυπολογίσετε ότι δεν θα χρειαστείτε ξεχωριστή αγορά μπανιέρας και αν κάνετε μια σχετική έρευνα στους κατασκευαστές, θα διαπιστώσετε ότι ίσως το κόστος να μην υπερβαίνει τον προϋπολογισμό σας.

μαντέμι (χυτοσίδηρος) με ενυάλωση πορσελάνης

Οι μπανιέρες χυτοσιδήρου με ενυάλωση πορσελάνης ήταν το στάνταρ κατά το παρελθόν, κυρίως λόγω της μεγάλης αντοχής τους στο χρόνο. Ωστόσο, σήμερα το υλικό αυτό σπάνια επιλέγεται, καθώς το ακρυλικό είναι πλέον ανώτερο και εξίσου ανθεκτικό.

Το μαντέμι είναι απολύτως άκαμπτο και στιβαρό, με αποτέλεσμα την μεγάλη αντοχή.

Η ενυάλωση της πορσελάνης προσδίδει στην επιφάνεια της μπανιέρας τις ιδιότητες των πορσελάνινων ειδών υγιεινής. Δηλαδή, είναι μη πορώδης και ανθεκτική στη θραύση και τις γρατζουνιές. Ωστόσο, αν και είναι δυσκολότερο να προκληθούν φθορές, αυτές δεν επισκευάζονται.

Και ας πάμε στα αρνητικά, που δεν είναι λίγα!

Το μεγάλο βάρος μιας μαντεμένιας μπανιέρας, πέρα από τη δυσκολία που συνεπάγεται κατά τη μεταφορά και την τοποθέτηση, αποκλείει και τη χρήση ορισμένων υλικών δαπέδου, όπως το ξύλο.

Επειδή ο χυτοσίδηρος δεν μπορεί να πάρει εύκολα σχήματα, οι επιλογές ως προς τη γεωμετρία τους είναι πολύ περιορισμένες.

Το κόστος μιας μαντεμένιας μπανιέρας είναι σημαντικά αυξημένο, χωρίς να δικαιολογείται από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και τις ιδιότητες του υλικού.

Στις μαντεμένιες μπανιέρες απαγορεύεται η χρήση σκληρών απορρυπαντικών ή χλωρίνης, διότι καταστρέφεται η ενυάλωση της πορσελάνης. Το πρόβλημα με αυτή τη φθορά δεν είναι μόνο αισθητικό, αλλά είναι κυρίως ζήτημα υγιεινής, διότι η επιφάνεια αποκτά πόρους που συγκρατούν μικρόβια και άλλους ανεπιθύμητους μικροοργανισμούς.

Τέλος, το πάτημα της μπανιέρας είναι ψυχρό και, αν τη γεμίσετε με ζεστό νερό για να κάνετε μπάνιο, τότε η απώλεια της θερμοκρασίας θα είναι αρκετά γρήγορη.

χαλκός / μπρούτζος

Μια χάλκινη ή μπρούτζινη μπανιέρα μπορεί να είναι πανέμορφη, λόγω της φυσικής πατίνας που δημιουργείται με το πέρασμα του χρόνου. Και κάπου εδώ τελειώνουν τα θετικά αυτού του υλικού!

Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να αποτελέσει επιλογή για ένα τυπικό οικιακό μπάνιο καθημερινής χρήσης. Προϋποθέτει ειδική συντήρηση και προφανώς επιλέγεται αποκλειστικά για πολυτελή μπάνια, που το κόστος αγοράς και συντήρησης είναι αδιάφορο.

Ο καθαρισμός και η συντήρησή τους, λοιπόν, έχουν ειδικές απαιτήσεις και προφανώς δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα συνηθισμένα απορρυπαντικά. Μάλιστα, είναι τέτοια η ευαισθησία τους, που θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και με το καθάρισμα των γύρω επιφανειών.

Επιπλέον, θα πρέπει να λάβετε υπ’ όψιν ότι είναι αρκετά θορυβώδης όταν πέφτει πάνω της το νερό.

φυσική πέτρα / μάρμαρο / γρανίτης

Οι μπανιέρες από μασίφ φυσικά υλικά, όπως η πέτρα, το μάρμαρο, ο γρανίτης και άλλα, ανήκουν και αυτές στις ακραία πολυτελείς επιλογές. Κάθε κομμάτι είναι μοναδικό και χειροποίητο και, προφανώς, το κόστος τους είναι πολύ υψηλό.

Επίσης, απαιτούν τακτική συντήρηση και την εφαρμογή ειδικής επίστρωσης κάθε 6 μήνες.

tip

Ο υδραυλικός που θα σας εγκαταστήσει τη μπανιέρα, πρέπει να γνωρίζει πως θα μεταχειριστεί ένα τέτοιο υλικό. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, ώστε η σιλικόνη στεγανοποίησης να μην έρθει σε επαφή με την επιφάνειά της. Ο στόκος ή άλλα υλικά στεγανοποίησης μπορεί να καταστρέψουν τη μπανιέρα σας ανεπανόρθωτα!

ξύλο

Οι ξύλινες μπανιέρες κατασκευάζονται από ξύλο teak, το οποίο είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στο νερό, τους μύκητες και τη μούχλα και το χρησιμοποιούσαν στη ναυπηγική για αιώνες!

Έχει πολύ ζεστό πάτημα και, γενικά, δημιουργεί μια πολύ ζεστή αίσθηση στο χώρο, που θυμίζει σουηδική σάουνα!

Παρ’ όλα αυτά, μιλάμε για ξύλο! Για να διατηρηθεί σε καλή κατάσταση, πρέπει να χρησιμοποιείτε ήπια καθαριστικά και να εφαρμόζετε ειδικό βερνίκι κάθε 2 μήνες.

Ακόμα και αν είστε απόλυτα συνεπείς στη συντήρησή της, το χρώμα της θα σκουρύνει με τον καιρό.

άλλα υλικά

Σπανιότερα, θα βρείτε στην αγορά και άλλα υλικά μπανιέρας. Από αυτά, κάποια είναι εντελώς παρωχημένα, όπως το εμαγιέ, και δεν θα ασχοληθούμε καθόλου μαζί τους, διότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση που να πρέπει να τα προτιμήσετε.

Αντιθέτως, υπάρχουν υλικά όπως η πορσελάνη, η τεχνητή πέτρα ή το γυαλί, που μπορεί να επιλεχθούν σε υπερπολυτελή μπάνια, που το στοιχείο της μοναδικότητας εντυπωσιάζει. Δεν είναι εύκολο να βρείτε τέτοιες μπανιέρες στην Ελλάδα και, αν το τολμήσετε, το πιθανότερο είναι ότι θα χρειαστεί να την προμηθευτείτε από το εξωτερικό και κυρίως τις ΗΠΑ.

Είναι αυτονόητο ότι το κόστος τους είναι μεγάλο και η συντήρηση που απαιτούν είναι ειδική σε κάθε περίπτωση υλικού. Προφανώς, μη σκεφτείτε καν να επιλέξετε φθηνό, ασιατικό προϊόν σε αυτή την κατηγορία.

τύποι μπανιέρας

Οι μπανιέρες κατά βάση διακρίνονται σε ένθετες, που εφαρμόζουν σε ένα περιμετρικό πλαίσιο και στις ελεύθερης τοποθέτησης, που εγκαθίστανται σε οποιοδήποτε σημείο του μπάνιου. Τέλος, σπανιότερα, υπάρχουν και χτιστές μπανιέρες.

ένθετες μπανιέρες

Η συντριπτική πλειοψηφία των μπανιερών είναι ένθετες, δηλαδή το άνω χείλος τους ακουμπά περιμετρικά σε μια βάση. Συνήθως, η πλευρά που δεν ακουμπά στον τοίχο επενδύεται με το υλικό του τοίχου του μπάνιου, για λόγους αισθητικής. Εναλλακτικά, σε ορισμένα μοντέλα διατίθενται ακρυλικές ποδιές (εμπρόσθιες, πλαϊνές ή γωνιακές), που δίνουν μια πιο μοντέρνα αίσθηση.

Το domo έχει την ψηφιακή βιβλιοθήκη με καταλόγους προϊόντων της αγοράς.
Βρες το είδος που θέλεις και συγκέντρωσε προσφορές από τα καταστήματα.

tip

Έχει παρατηρηθεί σε ορισμένες περιπτώσεις ότι η ποιότητα του υλικού της ποδιάς μπορεί να είναι κατώτερη από αυτή της μπανιέρας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην έχει καλή εικόνα σε βάθος χρόνου.

Μπορούν να εφαρμόσουν από τοίχο σε τοίχο ή γωνιακά.

μπανιέρες υδρομασάζ

Οι μπανιέρες υδρομασάζ είναι και αυτές ένθετες και διαθέτουν πλήρη εγκατάσταση υδρομασάζ. Αυτή περιλαμβάνει κινητήρα (μοτέρ), που βρίσκεται στο κάτω μέρος της μπανιέρας, jets υδρομασάζ, ηλεκτρονικό ή πνευματικό χειριστήριο και αισθητήρα στάθμης νερού. Ανάλογα με το μοντέλο και το κόστος, μπορεί επιπλέον να διαθέτει περισσότερα jets με διαφορετική ένταση και φωτισμό led.

Είναι αυτονόητο ότι οι μηχανισμοί υδρομασάζ αυξάνουν την πολυπλοκότητα του προϊόντος και το καθιστούν ιδιαίτερα ευπαθές σε φθορές και βλάβες. Προκειμένου, λοιπόν, να μην έχετε πολλά προβλήματα με τη μπανιέρα σας, αλλά και για να βρίσκετε ανταλλακτικά αν χρειαστεί, διαλέξτε μια μπανιέρα υδρομασάζ επώνυμου εργοστασίου, με τις ανάλογες τυπικές και ουσιαστικές εγγυήσεις ποιότητας.

Ανεξάρτητα από τον τρόπο τοποθέτησης, σε όλες τις μπανιέρες υδρομασάζ είναι απαραίτητο να υπάρχει θυρίδα επισκεψιμότητας στο κάτω μέρος τους, ώστε να είναι προσβάσιμο το μοτέρ σε περίπτωση βλάβης.

tip

Ο συνδυασμός του νερού και του ηλεκτρικού ρεύματος που απαιτεί μια μπανιέρα υδρομασάζ, είναι κάτι με το οποίο δεν παίζουμε. Το προϊόν που θα αγοράσετε πρέπει οπωσδήποτε να φέρει την αυθεντική πιστοποίηση CE, που σημαίνει ότι πληροί τις ελάχιστες ευρωπαϊκές προδιαγραφές ποιότητας και ασφάλειας.

μπανιέρες ελεύθερης τοποθέτησης

Οι μπανιέρες ελεύθερης τοποθέτησης δίνουν έναν αριστοκρατικό τόνο στο μπάνιο σας. Απαιτούν πολύ μεγάλους χώρους, διότι εγκαθίστανται χωρίς να ακουμπούν σε τοίχο, αφήνοντας ελεύθερη επιφάνεια περιμετρικά.

Συνδυάζονται με μπαταρίες δαπέδου, που έχουν ψηλά γόνατα που προσαρμόζονται στο ύψος της μπανιέρας. Σε ορισμένα μοντέλα υπάρχει και η δυνατότητα να δημιουργηθούν οπές και η μπαταρία να εφαρμόσει πάνω στη μπανιέρα. Σε κάθε περίπτωση, τόσο οι παροχές της μπαταρίας, όσο και η αποχέτευση, είναι εμφανείς και η θέση τους πρέπει να είναι προκαθορισμένη.

Σε αυτές τις μπανιέρες δεν μπορεί να τοποθετηθεί καμπίνα ή πάνελ και γι’ αυτό δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ντους.

Δεν θα τις βρείτε σε μικρά μεγέθη και ο λόγος είναι ότι δεν αποτελούν είδος καθημερινής χρήσης και ποτέ δεν επιλέγονται στα μικρά μπάνια. Μάλιστα, σε πολλά μοντέλα το σιφόνι βρίσκεται στη μέση και οι κλίσεις των πλευρών είναι ίδιες, επιτρέποντας την ταυτόχρονη χρήση από δύο άτομα.

Το γεγονός ότι είναι μπανιέρα πολυτελείας αντικατοπτρίζεται και στο κόστος της, αλλά και στην υψηλή τιμή των μπαταριών δαπέδου.

μπανιέρες υποκαθήμενες

Οι υποκαθήμενες μπανιέρες είτε συνοδεύονται από πλαίσιο εγκατάστασης, είτε αυτό το κατασκευάζετε εσείς. Επί της ουσίας, το πλαίσιο επενδύεται με το υλικό της επιλογής σας, που μπορεί να είναι ξύλο, μάρμαρο, γρανίτης, πατητή τσιμεντοκονία ή άλλο υλικό. Ο λόγος που κατηγοριοποιούνται ως υποκαθήμενες είναι ότι το χείλος της μπανιέρας βρίσκεται κάτω από το υλικό επένδυσης και δεν είναι εμφανές.

tip

Οι υποκαθήμενες μπανιέρες απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή στη λεπτομέρεια κατά την τοποθέτηση και πολύ έμπειρο τεχνίτη. Ο λόγος είναι ότι αν η ένωση και η στεγανοποίηση στο χείλος της μπανιέρας δεν είναι άψογη, τότε ενδέχεται να υπάρξουν προβλήματα διαρροών. Επιπλέον, ο καθαρισμός στο σημείο αυτό θα είναι πολύ δύσκολος. Τέλος, θα χαθεί η υψηλή αισθητική, που είναι βασικό ζητούμενο σε αυτόν τον τύπο μπανιέρας.

χτιστές μπανιέρες

Όταν μιλάμε για χτιστές μπανιέρες, συνήθως εννοούμε αυτές που κατασκευάζονται με μονολιθικά υλικά, όπως η πατητή τσιμεντοκονία. Είναι μια συνήθης επιλογή σε πολυτελή μπάνια κάποιων νησιών, που ακολουθούν την παραδοσιακή αρχιτεκτονική.

Αντίθετα, η περίπτωση της δημιουργίας χτιστής μπανιέρας με πλακάκι, μάρμαρο ή άλλα υλικά, είναι εξαιρετικά σπάνια, πολύ κοστοβόρα και απαιτεί ιδιαίτερες εργασίες και επιπλέον υλικά για να επιτευχθεί η στεγανοποίηση. Μάλιστα, είναι αδύνατον να υπάρξουν ομαλές κλίσεις στα πλαϊνά τμήματα, με αποτέλεσμα η μπανιέρα να μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο ως ντουζιέρα!

Κατά τα λοιπά, χρειάζεται εξαιρετική προσοχή στις κλίσεις της βάσης και γενικά ισχύει ότι και στις χτιστές ντουζιέρες.

σχήματα και διαστάσεις μπανιέρας

Το κλασικό σχήμα μπανιέρας είναι ορθογώνιο και αποτελεί την επιλογή σε όλα τα μπάνια συνηθισμένων διαστάσεων. Σε πολύ μεγαλύτερους χώρους, ενδέχεται να συναντήσουμε γωνιακές ή ασύμμετρες μπανιέρες.

ορθογώνιες

Οι ορθογώνιες μπανιέρες εξασφαλίζουν την μέγιστη πρακτικότητα και εξοικονόμηση χώρου. Συνήθως τοποθετούνται από τοίχο σε τοίχο, είτε καταλαμβάνοντας το σύνολο του μήκους του, είτε αφήνοντας από τη μία πλευρά ή εκατέρωθεν χτιστά τμήματα.

tip

Στα περισσότερα μπάνια, ο ιδανικός σχεδιασμός είναι η τοποθέτηση της μπανιέρας από τοίχο σε τοίχο, ενώ το έπιπλο και η λεκάνη εγκαθίστανται στις άλλες δύο πλευρές. Ωστόσο, όπως κάθε κανόνας, έχει και αυτός τις εξαιρέσεις του. Σε χώρους με πολλά παράγωνα ή κοίλα σημεία, με παράθυρα ή άλλες περιπτώσεις, η ιδανική χωροταξία των ειδών υγιεινής και του επίπλου ενδέχεται να διαφέρει. Γι’ αυτό, πριν προχωρήσετε σε κατασκευή, μελετήστε το χώρο σας και συμβουλευθείτε έναν ειδικό.

Η πιο δημοφιλής διάσταση στις μπανιέρες είναι 1,70 μ. Χ 0,70 μ. ή 1,70 μ. Χ 0,80 μ. Ωστόσο, θα βρείτε στην αγορά και πολύ μικρά μεγέθη, όπως 1,05 μ. Χ 0,70 μ. (με κάθισμα ή χωρίς), αλλά και εξαιρετικά μεγάλα μεγέθη ειδικών διαστάσεων, όπως για παράδειγμα 2,00 μ. Χ 1,40 μ. (4 ατόμων).

Για τη συνήθη χρήση της μπανιέρας, να αποφύγετε μήκος μικρότερο από 1,50 μ., αν το επιτρέπει ο χώρος σας.

Στις ορθογώνιες μπανιέρες μπορεί να προσαρμοστεί καμπίνα ή πάνελ οποιασδήποτε εταιρείας, καθώς τα μεγέθη είναι στάνταρ και απολύτως συμβατά μεταξύ τους.

γωνιακές

Οι γωνιακές μπανιέρες καταλαμβάνουν περισσότερο χώρο από τις ορθογώνιες και γι’ αυτό επιλέγονται μόνο σε μεγαλύτερα μπάνια. Μπορεί να διαθέτουν κάθισμα και υδρομασάζ.

tip

Στις γωνιακές μπανιέρες είναι πολύ δύσκολο να επενδυθεί το μπροστινό τους μέρος με πλακάκι ή άλλο υλικό. Στην περίπτωση που επενδυθεί, η επιφάνεια θα γίνει πολύγωνη, με κακό αισθητικό αποτέλεσμα. Γι’ αυτό, η τοποθέτηση της ποδιάς της μπανιέρας είναι πρακτικά μονόδρομος. Εξαίρεση σε αυτό είναι όταν το υλικό του μπάνιου μας είναι η πατητή τσιμεντοκονία ή άλλο μονολιθικό υλικό.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται κατά το σχεδιασμό του μπάνιου για την πρόβλεψη της θέσης της μπαταρίας, που συνήθως είναι πολύ συγκεκριμένη σε αυτού του τύπου τις μπανιέρες. Ζητήστε να δείτε το τεχνικό σχεδιάγραμμα, στο οποίο απεικονίζεται το ιδανικό σημείο τοποθέτησης της μπαταρίας, ώστε να είναι η μπανιέρα πρακτική κατά τη χρήση της.

tip

Ανάλογα με τη διάσταση και τη γεωμετρία μιας γωνιακής μπανιέρας, είναι δυνατόν η καμπίνα ή τα κυρτά πάνελ της να πωλούνται ως πρόσθετο από την ίδια εταιρεία. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις οι στάνταρ διαστάσεις όλων των εταιρειών είναι συμβατές. Ξεκαθαρίστε αυτό το σημείο πριν προχωρήσετε στην παραγγελία της μπανιέρας σας, για να γνωρίζετε τις επιλογές σας στη συνέχεια.

ασύμμετρες

Οι ασύμμετρες μπανιέρες τοποθετούνται και αυτές σε γωνία, αλλά οι διαστάσεις τους δεν είναι συμμετρικές. Γι’ αυτό, πρέπει κατά την αγορά σας να διευκρινίσετε αν θα εγκατασταθούν σε αριστερό ή δεξιό τοίχο, διότι οι εκδόσεις διαφέρουν.

Και αυτές επιλέγονται σε μεγαλύτερα μπάνια, αλλά προσφέρουν μεγαλύτερη ευελιξία στην αξιοποίηση του χώρου σας από τις γωνιακές.

tip

Στις ασύμμετρες, όπως και στις γωνιακές, η τοποθέτηση της ποδιάς της μπανιέρας στο μπροστινό τμήμα της είναι σχεδόν πάντα απαραίτητη, για τους ίδιους λόγους.

Στις ασύμμετρες μπανιέρες, η καμπίνα ή τα κυρτά πάνελ αποτελούν πρόσθετο και δεν υπάρχει συνήθως συμβατότητα με τα στάνταρ μεγέθη της αγοράς. Πρακτικά, αν επιλέξετε μια ασύμμετρη μπανιέρα, τότε δεσμεύεστε να επιλέξετε την καμπίνα ή τα πάνελ από την ίδια εταιρεία. Μάλιστα, ορισμένοι κατασκευαστές μπορεί να προσφέρουν μόνο καμπίνα ή μόνο πάνελ για κάποιο μοντέλο, περιορίζοντας ακόμα περισσότερο τις επιλογές σας.

αξεσουάρ και παρελκόμενα

σετ ποδιών στήριξης

Κάθε μπανιέρα απαιτεί πόδια στήριξης για να τοποθετηθεί σωστά, που δεν περιλαμβάνονται στη συσκευασία της μπανιέρας (Εξαίρεση αποτελούν οι μπανιέρες υδρομασάζ, που δεν εγκαθίστανται σε πόδια αλλά σε πλαίσιο, το οποίο περιλαμβάνεται). Κάθε μοντέλο έχει το δικό του σετ στήριξης, για να εξασφαλίζεται η ορθή εγκατάσταση, με βάση τη γεωμετρία της κάθε μπανιέρας. Το συγκεκριμένο παρελκόμενο δεν είναι προαιρετικό!

αυτόματες βαλβίδες

Οι αυτόματες βαλβίδες είναι το σύστημα αποχέτευσης του νερού από τη μπανιέρα και αποτελούνται από την τάπα, το μηχανισμό που ορίζει τη θέση της (ανοιχτή ή κλειστή) και το ρακόρ που συνδέεται με το σωλήνα της αποχέτευσης. Η διατομή της βαλβίδας είναι στάνταρ και όλες οι βαλβίδες είναι συμβατές με όλες τις μπανιέρες.

Με εξαίρεση τις μπανιέρες υδρομασάζ, οι βαλβίδα δεν περιλαμβάνεται στην αγορά της μπανιέρας και πρέπει να αγοραστεί ξεχωριστά.

Το υλικό της μπορεί να είναι ορείχαλκος ή πολυπροπυλένιο. Προφανώς, οι ορειχάλκινες βαλβίδες έχουν μεγαλύτερη αντοχή, ωστόσο οι πλαστικές είναι πιο εύκαμπτες και πιο εύκολες στην τοποθέτησή τους. Γι’ αυτό το λόγο, πολλοί υδραυλικοί προτιμούν τις πλαστικές.

tip

Οι περισσότεροι κατασκευαστές μπανιέρας διαθέτουν και βαλβίδες για το κάθε μοντέλο τους. Αν και δεν τίθεται θέμα συμβατότητας, είναι λογικό η ποιότητα της βαλβίδας που θα επιλέξετε να είναι εφάμιλλη με αυτή της μπανιέρας. Επομένως, προτιμήστε τη βαλβίδα που προτείνει το εργοστάσιο.

Σε περίπτωση που οι μπαταρίες και τα αξεσουάρ του μπάνιου σας έχουν μπρονζέ ή χρωματιστό φινίρισμα, τότε μπορείτε να επιλέξετε βαλβίδες με τον ίδιο χρωματισμό.

ποδιές

Οι ποδιές είναι ακρυλικά τμήματα που μπορούν να τοποθετηθούν στο ελεύθερο τμήμα της μπανιέρας, αντί αυτό να επενδυθεί με πλακάκι ή άλλο υλικό. Η παρουσία τους είναι καθαρά για αισθητικούς λόγους και μπορούν να είναι εμπρόσθιες, πλαϊνές ή γωνιακές.

Η εφαρμογή μιας ακρυλικής ποδιάς, δίνει την εικόνα μιας συμπαγούς μπανιέρας και ενδεχομένως να βοηθά στην αισθητική ενός μοντέρνου μπάνιου.

Κάθε μοντέλο μπανιέρας έχει τις δικές του ποδιές ως προαιρετικό αξεσουάρ. Ωστόσο, να έχετε υπ’ όψιν ότι στις πιο οικονομικές μπανιέρες, οι ποδιές είναι κατώτερης ποιότητας, με αποτέλεσμα να κιτρινίζουν ή να μην έχουν καλή εφαρμογή σε βάθος χρόνου.

κεφαλοστήριγμα

Σε κάποια ακριβότερα μοντέλα ακρυλικής μπανιέρας και στην κατηγορία των υδρομασάζ, θα βρείτε ως αξεσουάρ και το κεφαλοστήριγμα, δηλαδή το πλαστικοποιημένο μαξιλάρι που στηρίζετε το κεφάλι σας όταν ξαπλώνετε στη μπανιέρα.

αρμοκάλυπτρο

Το αρμοκάλυπτρο είναι ένα πλαστικό τμήμα που έχει ως σκοπό να καλύψει τυχόν μικρά κενά περιμετρικά της μπανιέρας κατά την τοποθέτησή της. Το πλάτος τους είναι συνήθως 1,7 έως 1,8 εκατοστά και γι’ αυτό δεν μπορούν να καλύψουν μεγαλύτερες ατέλειες.

Τι σας προτείνουμε; Να μεριμνήσετε ώστε να γίνει μια σωστή εγκατάσταση και να μην χρειαστείτε αρμοκάλυπτρο!

λαβές

Ορισμένα μοντέλα μπανιέρας μπορούν να διαθέτουν και λαβές. Επειδή η μπανιέρα θα πρέπει να τρυπηθεί στο σημείο εφαρμογής τους, θα πρέπει να το αποφασίσετε και να το ζητήσετε κατά την παραγγελία.

Οι λαβές συνήθως είναι κατασκευασμένες από χρωμιωμένο ορείχαλκο, αλλά υπάρχουν και σε μπρονζέ ή άλλα φινιρίσματα.

Ο ρόλος των λαβών είναι να εξασφαλίζουν την ασφαλή έξοδο από τη μπανιέρα, όταν ο χρήστης είναι ξαπλωμένος μέσα σε αυτή. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, είναι περιττές. Γι’ αυτό, αν δεν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε τη μπανιέρα σας για να τη γεμίσετε και να κάνετε μπάνιο, μην επιλέξετε την προσθήκη λαβών, διότι δυσκολεύουν το καθάρισμα.

καμπίνες και πάνελ

Με εξαίρεση τις μπανιέρες που έχουν ιδιαίτερη γεωμετρία, δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα να βρείτε καμπίνες ή πάνελ, καθώς αυτά ακολουθούν τα στάνταρ μεγέθη της αγοράς.

Αντίθετα, όταν η μπανιέρα που επιλέγετε είναι ασύμμετρη, τότε οι επώνυμοι κατασκευαστές διαθέτουν και τις αντίστοιχες λύσεις για καμπίνα ή πάνελ, καθώς δεν θα βρείτε άλλες συμβατές λύσεις στην αγορά.

Σε κάθε περίπτωση, μπορείτε να μάθετε τα πάντα για τις καμπίνες και τα πάνελ μπανιέρας στον αντίστοιχο οδηγό επιλογής του domo.

εγκατάσταση μπανιέρας

Το συγκεκριμένο κεφάλαιο είναι πιο τεχνικό και δεν χρειάζεται να σας απασχολήσει, εκτός αν θέλετε να επιβλέψετε την τοποθέτηση. Ο σκοπός του είναι να περιγράψουμε σε αδρές γραμμές τη διαδικασία, ώστε να αποφευχθούν σοβαρά λάθη ή επιπολαιότητες, που θα στοιχίσουν στην πορεία. Σε κάθε περίπτωση, δεν πρόκειται για έναν αναλυτικό οδηγό που θα σας επιτρέψει να τοποθετήσετε μόνοι σας τη μπανιέρα σας. Αυτό, εκτός από γνώση, χρειάζεται εξειδικευμένα εργαλεία και αρκετή εμπειρία.

Πριν, λοιπόν, ξεκινήσει η εγκατάσταση μιας μπανιέρας, ανεξάρτητα από τον τύπο της, πρέπει να έχουμε ορίσει το σημείο τοποθέτησης της μπαταρίας και της αποχέτευσης και να υπάρχουν οι κατάλληλες αναμονές.

εγκατάσταση ένθετης μπανιέρας

Η ορθή εγκατάσταση μιας ένθετης μπανιέρας, όπως και κάθε άλλου τύπου, γίνεται αφού έχει ολοκληρωθεί το πάτωμα και η τοιχοποιία και έχουν τοποθετηθεί τα πλακάκια ή όποιο άλλο δομικό υλικό έχετε επιλέξει.

tip

Πολύ συχνά εγκαθίστανται μπανιέρες πριν ολοκληρωθούν τα τοιχία και το πάτωμα και η μπανιέρα τοποθετείται «χωνευτή» στον τοίχο. Αυτό γίνεται είτε για λόγους οικονομίας των πλακιδίων, είτε γιατί υπάρχει η εσφαλμένη εντύπωση ότι με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται καλύτερη στεγανοποίηση. Το πρόβλημα με τη «χωνευτή» τοποθέτηση, πέρα από αισθητικό, είναι και ουσιαστικό: ειδικά οι ακρυλικές μπανιέρες έχουν μια μικρή ελαστικότητα, σε αντίθεση με τον τοίχο που είναι, προφανώς, απολύτως άκαμπτος. Το αποτέλεσμα, λοιπόν, είναι ότι μετά από λίγο καιρό, οι αρμοί θα αποκτήσουν μικρές ή μεγαλύτερες ρωγμές και η υγρασία θα εισέλθει στο τοιχίο και το δάπεδο, κάτω από τη μπανιέρα. Η ορθή στεγανοποίηση γίνεται με ειδική, αντιμουχλική και αντιβακτηριδιακή σιλικόνη και όχι με αρμό.

Στις ένθετες μπανιέρες, για τα τμήματα που βρίσκονται από την πλευρά του τοίχου, υπάρχουν δύο επιλογές. Είτε να ακουμπά ακριβώς στο πλακάκι και να στεγανοποιηθεί με σιλικόνη, είτε να δημιουργηθεί ένα οριζόντιο χτιστό τμήμα και η μπανιέρα να ακουμπήσει σε αυτό. Και οι δύο τρόποι είναι σωστοί και η επιλογή εξαρτάται από το διαθέσιμο χώρο και την αισθητική αντίληψη του καθενός. Ωστόσο, κάθε τρόπος έχει τα δικά του μυστικά.

Στην περίπτωση, λοιπόν, που η μπανιέρα ακουμπήσει στον τοίχο, τότε στο κάτω μέρος της πρέπει να τοποθετηθεί περιμετρικά ένα πηχάκι (σε ορισμένα μοντέλα περιλαμβάνεται στη συσκευασία της μπανιέρας), για να εξασφαλίσει την καλύτερη στήριξη του χείλους της μπανιέρας. Η μπαταρία τοποθετείται στον τοίχο, είτε στο μέσον κατά μήκος, είτε στο πλαϊνό από την πλευρά των ποδιών. Στην μπροστινή πλευρά της μπανιέρας μπορείτε να εφαρμόσετε ποδιές ή να κατασκευάσετε πλαίσιο, που θα επενδυθεί με πλακάκι ή άλλο υλικό.

tip

Στην περίπτωση που επενδύσετε με πλακάκι το μπροστινό τμήμα της μπανιέρας σας, θα πρέπει να υπολογίσετε ακριβώς το πάχος του πλακιδίου, πριν κατασκευάσετε το πλαίσιο. Διαφορετικά, κινδυνεύετε το πλακάκι να είναι πιο μέσα ή πιο έξω από το χείλος της μπανιέρας.

Αντίθετα, αν επιλέξετε να δημιουργήσετε χτιστό τμήμα, πάνω στο οποίο θα ακουμπήσει το χείλος της μπανιέρας, τότε αυτό πρέπει να είναι τουλάχιστον 10 εκατοστά. Οι λόγοι που χρειαζόμαστε αυτή τη διάσταση, κατ’ ελάχιστον, είναι δύο: πρώτον, στα πιο στενά τμήματα γίνεται πολύ δύσκολος ο καθαρισμός. Δεύτερον, σε αυτή την περίπτωση, η μπαταρία δεν θα τοποθετηθεί στον τοίχο, αλλά θα εφαρμόσουν κάθετα γόνατα και θα εγκατασταθεί πάνω στο χτιστό τμήμα, για να εξασφαλιστεί η σωστή ροή της. Επίσης, είναι καλό για αισθητικούς λόγους να ακολουθήσετε την ίδια τεχνική και στα εμπρόσθια τμήματα, δημιουργώντας ουσιαστικά ένα περιμετρικό πλαίσιο.

tip

Σε κάθε περίπτωση, φροντίστε ώστε το νερό από την μπαταρία να πέφτει στο πάτωμα της μπανιέρας και να μη «γλείφει» τα πλαϊνά της, για να μη συσσωρεύονται άλατα.

Ανεξάρτητα από την επιλογή σας ως προς την εφαρμογή του χείλους της μπανιέρας, στο κάτω μέρος της ο τρόπος εγκατάστασης είναι πάντα ο ίδιος: η μπανιέρα ακουμπά σε πόδια μεταβλητού ύψους, που αλφαδιάζονται και σταθεροποιούνται για να είναι η μπανιέρα απόλυτα ίσια. Απαγορεύεται να γεμίστε το κενό στο κάτω μέρος της μπανιέρας με άλλα υλικά, όπως τούβλα, τσιμέντο ή οτιδήποτε άλλο. Αν η μπανιέρα ακουμπήσει σε άλλο υλικό στο κάτω μέρος της, τότε με τη συστολή / διαστολή και με το πάτημα του χρήστη θα σπάσει. Μάλιστα, τέτοιου είδους ζημιές καθιστούν την εγγύηση άκυρη.

εγκατάσταση μπανιέρας υδρομασάζ

Η μπανιέρα υδρομασάζ είναι μια υποκατηγορία της ένθετης και ισχύουν τα ίδια πράγματα. Οι διαφορά είναι ότι δεν στηρίζεται μόνο σε πόδια, αλλά περιλαμβάνει πλαίσιο στήριξης, στο οποίο είναι εγκατεστημένα τα εξαρτήματα του υδρομασάζ.

Επίσης, είναι αυτονόητο ότι πρέπει να υπάρχει θυρίδα επισκεψιμότητας, για να εξασφαλίζεται η πρόσβαση στο κάτω μέρος της, που βρίσκεται το μοτέρ, για λόγους συντήρησης και επισκευών.

εγκατάσταση υποκαθήμενης μπανιέρας

Στις υποκαθήμενες μπανιέρες η βασική εγκατάσταση είναι ίδια με τις ένθετες. Η διαφορά είναι ότι η προβολή του χείλους τους είναι κάθετη. Αυτό, επιτρέπει την τοποθέτηση περιμετρικού πλαισίου από γρανίτη, μάρμαρο ή άλλο σκληρό υλικό πάνω από το χείλος της μπανιέρας.

εγκατάσταση μπανιέρας ελεύθερης τοποθέτησης

Είναι αυτονόητο ότι πριν ξεκινήσει η εγκατάσταση μιας μπανιέρας ελεύθερης τοποθέτησης, πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η τοιχοποιία και το δάπεδο του μπάνιου. Προφανώς, πρέπει να έχουν προβλεφθεί με απόλυτη ακρίβεια οι αναμονές για την αποχέτευση και την μπαταρία.

Υπάρχουν δύο βασικά είδη μπανιέρας ελεύθερης τοποθέτησης: οι μοντέρνες, που περιβάλλονται από πλαίσιο και ακουμπούν στο δάπεδο χωρίς πόδια και οι ρετρό, που ακουμπούν σε 4 περίτεχνα πόδια.

Στις πρώτες, αυτό που πρέπει να προσέξετε είναι η απόλυτη στεγανοποίηση στο κάτω μέρος τους, που επιτυγχάνεται με την εφαρμογή ειδικής αντιμουχλικής και αντιβακτηριδιακής σιλικόνης. Για να είστε απόλυτα βέβαιοι για το αποτέλεσμα, χρησιμοποιήστε σιλικόνη στο μέσον της επιφάνειας επαφής με το δάπεδο πριν τοποθετήσετε τη μπανιέρα στη θέση της και ξανά, αφού την τοποθετήσετε, περιμετρικά της βάσης της μπανιέρας.

Στις ρετρό μπανιέρες, που ακουμπούν σε πόδια, η στεγανοποίηση δεν χρειάζεται να σας προβληματίσει.

tip

Υπάρχουν μπανιέρες ελεύθερης τοποθέτησης με πόδια ή βάση μεταβλητού ύψους, που σας επιτρέπει να την ευθυγραμμίσετε σε δάπεδο που ενδεχομένως έχει μια μικρή κλίση. Υπάρχουν, όμως και μοντέλα που δεν παρέχουν αυτή τη δυνατότητα. Προσέξτε σε αυτή την περίπτωση, το δάπεδο πρέπει να είναι απόλυτα ίσιο.

κατασκευή χτιστής μπανιέρας

Όταν η κατασκευή μιας χτιστής μπανιέρας γίνεται με μονολιθικό υλικό, όπως η πατητή τσιμεντοκονία, τότε η μόνη μας συμβουλή είναι να συνεργαστείτε με ένα έμπειρο συνεργείο, ώστε να μην υπάρχουν κακοτεχνίες.

Σε κάθε μπανιέρα, η σωστή απορροή των υδάτων και η απόλυτη στεγανοποίηση, είναι βασικά ζητούμενα. Όταν, λοιπόν, πρόκειται για μονολιθικές κατασκευές, αυτά επιτυγχάνονται πολύ εύκολα.

Αντιθέτως, αν αποπειραθείτε να δημιουργήσετε μια χτιστή μπανιέρα με υλικά όπως πλακάκι, ψηφίδα ή μάρμαρο, τότε είναι εξαιρετικά δύσκολο να πετύχετε ένα σωστό αποτέλεσμα.

Ο λόγος είναι ότι τα υλικά αυτά καθιστούν σχεδόν αδύνατη τη δημιουργία των σωστών κλίσεων, ώστε η απορροή του νερού να είναι ανεμπόδιστη και να μη δημιουργούνται σημεία, στα οποία το νερό θα παραμένει στάσιμο και θα δημιουργεί εστίες από άλατα και μικρόβια.

Επιπλέον, για να πετύχετε τη σωστή στεγανοποίηση, απαιτείται η χρήση ειδικών προϊόντων μόνωσης και εποξειδικού αρμού.

Γενικά, το κόστος κατασκευής μιας χτιστής μπανιέρας με πλακάκι, ψηφίδα, μάρμαρο και άλλα παρόμοια υλικά, είναι εξαιρετικά αυξημένο και το αποτέλεσμα αμφίβολο. Γι’ αυτό, αν θέλετε να δημιουργήσετε ένα μοναδικό μπάνιο, σας προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε μονολιθικά υλικά ή να εφαρμόσετε μια ποιοτική εργοστασιακή μπανιέρα.

εγγυήσεις

Όλες οι μπανιέρες των επώνυμων εργοστασίων που πληρούν τις ελάχιστες προδιαγραφές της ευρωπαϊκής ένωσης, συνοδεύονται από πολυετείς εγγυήσεις. Η ακριβής χρονική διάρκεια της εγγύησης εξαρτάται από την κάθε εταιρεία και το υλικό που θα επιλέξετε.

Το domo επιλέγει τα πιο αξιόπιστα brands. Διάλεξε αυτό που σου ταιριάζει και συγκέντρωσε προσφορές από τα καταστήματα.

Σε κάθε περίπτωση, οι εγγυήσεις καλύπτουν αποκλειστικά τα πιθανά κατασκευαστικά ελαττώματα και όχι τις φθορές που είναι δυνατόν να προκύψουν από κακή εγκατάσταση, κακή χρήση, ή καθαρισμό με υλικά που διαβρώνουν ή χαράσσουν την επιφάνεια της μπανιέρας.

Επίσης, τα έξοδα του υδραυλικού που θα αναλάβει την αντικατάσταση μιας ελαττωματικής μπανιέρας, προφανώς δεν καλύπτονται.

τι μπανιέρα να επιλέξω;

Σε κάθε συμβατικό μπάνιο με συγκεκριμένο προϋπολογισμό, η επιλογή μιας ένθετης ακρυλικής μπανιέρας είναι η ιδανική λύση.

Αν δεν σας ενδιαφέρει το κόστος και διαθέτετε άνετο χώρο στο μπάνιο σας, τότε έχετε πολλές επιλογές, τις οποίες θα πρέπει να αξιολογήσετε μαζί με τον αρχιτέκτονα ή το διακοσμητή σας.

Σε κάθε περίπτωση, επιλέξτε μπανιέρα επώνυμου εργοστασίου, για να εξασφαλίσετε τη σωστή ποιότητα και αντοχή στο χρόνο.

Στο domo μπορείς να συγκεντρώσεις προσφορές από τα καταστήματα για τα είδη που σε ενδιαφέρουν, να τις συγκρίνεις και να επιλέξεις με ευκολία και σιγουριά.

Scroll to Top

συγκέντρωσε προσφορές - σύγκρινε - επίλεξε

Στο domo μπορείς να συγκεντρώσεις προσφορές από τα καταστήματα για τα είδη που σε ενδιαφέρουν, να τις συγκρίνεις και να επιλέξεις με ευκολία και σιγουριά.