η εξειδικευμένη πλατφόρμα για πλακάκια και είδη υγιεινής

λεκάνες

τι ζητάμε

υγιεινή | πρακτικότητα | αισθητική

τι κοιτάμε

ποιότητα υλικού | τύπος λεκάνης | γεωμετρία και μέγεθος

σχέση ποιότητας-τιμής:

35 € - 100 € | χαμηλή
100 € - 250 € | σωστή
250 €+ | ποιότητα & design

Το ξέρετε ότι στη ζωή σας θα χρησιμοποιήσετε την τουαλέτα περίπου 145.000 φορές; Έχετε αναλογιστεί ότι το καζανάκι αποτελεί το 30 % της κατανάλωσης νερού σε ένα σπίτι; Γι αυτό, η σωστή επιλογή της λεκάνης δεν θα σας προσφέρει απλώς σωστή υγιεινή, άνεση και πρακτικότητα. Επιπλέον, θα ωφελήσει το πορτοφόλι σας και το περιβάλλον!

Με ποια κριτήρια, λοιπόν, θα επιλέξετε τη λεκάνη; Το ελάχιστο, είναι να εξασφαλίσετε ένα σωστό επίπεδο υγιεινής, που πρακτικά σημαίνει να μην έχετε προβλήματα με τα βακτήρια και τις οσμές. Επιπλέον, είναι σημαντικό η τουαλέτα να έχει αντοχή στο χρόνο, άνεση στη χρήση, ευκολία στο καθάρισμα, οικονομία αλλά και αποτελεσματικότητα στο καζανάκι. Τέλος, σε ένα σύγχρονο μπάνιο, δεν πρέπει να ξεχνάμε και την αισθητική!

Το domo είναι φτιαγμένο από τους ειδικούς, για να δώσει όλη την πληροφορία που χρειάζεται ο ιδιώτης και ο επαγγελματίας για τα πλακάκια και τα είδη υγιεινής.
Το domo δεν είναι κατάστημα, δεν εμπορεύεται προϊόντα, αλλά σας συνδέει με τα καλύτερα καταστήματα της αγοράς.

Οι συνδυασμοί και οι επιλογές είναι πολύ περισσότερα από όσα νομίζετε! Αντίστοιχα και το εύρος των τιμών είναι μεγάλο. Το μυστικό είναι να ξεκαθαρίσετε τι είναι σημαντικό για σας και να διαλέξετε το μοντέλο που θα καλύψει τις δικές σας ανάγκες. Σε αυτόν τον οδηγό γράφουμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να επιλέξετε την καλύτερη λεκάνη για σας.

Και, όπως πάντα, προσφέρουμε έξυπνα tips και πληροφορίες, που δε θα βρείτε πουθενά αλλού!

Περιεχόμενα οδηγού

υλικά και ποιότητα κατασκευής

πορσελάνη

Όταν μιλάμε για λεκάνη, το υλικό είναι πάντα πορσελάνη. Πρόκειται, αδιαμφισβήτητα, για το βασιλιά των υλικών στα είδη υγιεινής! Η μόνη περίπτωση που θα συναντήσετε διαφορετικό υλικό, είναι το ανοξείδωτο ατσάλι στις φυλακές!

Ο λόγος είναι ότι η πορσελάνη έχει μεγάλη αντοχή στις φθορές και είναι η πιο υγιεινή λύση, διότι είναι ελάχιστα πορώδης και δεν επιτρέπει στα μικρόβια να εισχωρήσουν. Καθαρίζεται πανεύκολα και η ποικιλία της σε τύπους, σχέδια και μεγέθη είναι απεριόριστη! Ως προς τα χρώματα, ενώ παλιά υπήρχε τεράστια ποικιλία, σήμερα θα βρούμε σχεδόν αποκλειστικά λευκό χρώμα. Ωστόσο, η τάση για χρωματιστές λεκάνες δείχνει να επανεμφανίζεται δειλά δειλά, αλλά σε αυτό θα αναφερθούμε εκτενέστερα παρακάτω.

Το μόνο αρνητικό που θα μπορούσαμε να αναφέρουμε για την πορσελάνη, είναι ότι αν ραγίσει ή χτυπηθεί, δεν επισκευάζεται.

Ως προς τα ποιοτικά της χαρακτηριστικά, θα συναντήσετε αρκετές ορολογίες, όπως ο βαθμός υδατοαπορροφητικότητας, η αντοχή σε κάμψη, η θερμοκρασία όπτησης, η αντοχή σε οξέα, βάσεις και ζεστό νερό, η απότριψη και τα θερμικά shocks. Στην πράξη, αυτό που πρέπει οπωσδήποτε να εξετάσετε είναι να υπάρχουν οι ευρωπαϊκές πιστοποιήσεις, που εξασφαλίζουν ικανοποιητικές τιμές σε όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά. Σε κάθε περίπτωση, η ποιότητα καθορίζεται από τη σύσταση και τη μέθοδο παραγωγής. Να έχετε υπ’ όψιν ότι τα επώνυμα εργοστάσια τηρούν αυστηρότερες προδιαγραφές και η υψηλότερη τιμή τους αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό την πραγματική ποιοτική υπεροχή τους.

Στο domo μπορείς να συγκεντρώσεις προσφορές από τα καταστήματα για τα είδη που σε ενδιαφέρουν, να τις συγκρίνεις και να επιλέξεις με ευκολία και σιγουριά.

Το πρόβλημα με μια φθηνή, χαμηλής ποιότητας πορσελάνη, είναι ότι θα πιάσει «πουρί» με το χρόνο. Αυτό, οφείλεται στο ότι δεν έχει ψηθεί σωστά ή η πρώτη ύλη της είναι κακής ποιότητας, με αποτέλεσμα να είναι πιο πορώδης. Σε αυτή την περίπτωση, το οπτικό αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι το λιγότερο που θα σας απασχολήσει. Το σοβαρότερο είναι το ζήτημα υγιεινής, γιατί γίνονται εστίες μικροβίων!

ειδικές επιστρώσεις

Αν οι απαιτήσεις σας σε επίπεδο υγιεινής και καθαριότητας ξεπερνούν τις συνήθεις προδιαγραφές και νόρμες, υπάρχουν στην αγορά ορισμένα μοντέλα λεκάνης με ειδικές επιστρώσεις, που τις καθιστούν σχεδόν καθόλου πορώδεις. Ως αποτέλεσμα, το καζανάκι είναι πιο αποτελεσματικό, διότι τα μικρόβια, τα βακτήρια, η μούχλα και το πουρί δεν επικάθονται στους πόρους του υλικού.

Ωστόσο, αυτό που θα πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι οι επιστρώσεις αυτές δεν παραμένουν αναλλοίωτες στο χρόνο. Η τεχνολογία τους δεν είναι ακόμα τόσο ανεπτυγμένη, ώστε να διατηρούν τις ιδιότητές τους επ’ αόριστον, ανεξαρτήτως της χρήσης. Αν, λοιπόν, επιλέξετε μια λεκάνη με ειδική επίστρωση, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείτε ήπια καθαριστικά και σε καμία περίπτωση να μην την τρίψετε με υλικά, που είναι δυνατόν να προκαλέσουν μικροεκδορές στην εσωτερική επιφάνειά τους.

καπάκι λεκάνης

Ρωτήστε τους πωλητές σε καταστήματα ειδών υγιεινής να σας πουν ιστορίες με πελάτες, που μπαίνουν στο μαγαζί κρατώντας το χαλασμένο, παλιό τους καπάκι τουαλέτας σε μια πλαστική σακούλα (ή παραμάσχαλα, ακόμα χειρότερα!), αναζητώντας ανταλλακτικό. Είναι τόσο συχνό το φαινόμενο, που πλέον δεν τους κάνει εντύπωση. Για την ιστορία, δεν είναι αυτός ο σωστός τρόπος για να αντικαταστήσετε το χαλασμένο σας κάθισμα. Αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες, έχουμε γράψει ένα άρθρο που εξηγεί τα ορθά βήματα για να αντικαταστήσετε το καπάκι της λεκάνης.

Αρχικά, να ξεκαθαρίσουμε ένα σημείο, το οποίο συχνά δημιουργεί σύγχυση. Όταν αγοράζουμε λεκάνη, το κάθισμα πάντα συμπεριλαμβάνεται. Διότι κάθε λεκάνη έχει το δικό της, που είναι συμβατό με το καλούπι της. Μάλιστα, στις περιπτώσεις που γίνεται μόνο αντικατάσταση καθίσματος σε παλιά λεκάνη και δεν μπορέσουμε να βρούμε ακριβώς το μοντέλο, η εφαρμογή δεν θα είναι σωστή και σύντομα το κάθισμα θα ξαναπαρουσιάσει προβλήματα.

Κατά κανόνα, ένα σωστό, ποιοτικό προϊόν, δεν είναι ιδιαίτερα ευπαθές και σπάνια θα χαλάσει. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να γίνει σωστά η τοποθέτηση του από τον υδραυλικό. Στις περισσότερες περιπτώσεις που έχουμε σπασμένα καπάκια ή μηχανισμούς, είναι αποτέλεσμα κακής τοποθέτησης.

Όλες οι ποιοτικές λεκάνες στην αγορά, συνοδεύονται με καπάκι από αντιβακτηριδιακό ακρυλικό. Ωστόσο, αν επιλέξετε ένα πολύ φθηνό μοντέλο λεκάνης ή αν αναζητήσετε σκέτο κάθισμα για να αντικαταστήσετε το παλιό σας, θα βρείτε και άλλα υλικά, όπως απλά ή βαρέως τύπου πλαστικά, συνθετικά, πολυεστερικά, από βακελίτη, από ρητίνη, μέχρι και από φυσικό ή συνθετικό ξύλο. Τα υλικά αυτά, σε μικρό ή μεγάλο βαθμό, δεν έχουν την απαιτούμενη αντοχή ή υγιεινή. Γι αυτό και δεν τα προτείνουμε.

Η συμμόρφωση με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, σημαίνει ότι το καπάκι της λεκάνης έχει περάσει μια σειρά από ελέγχους, που έχουν να κάνουν με την αντοχή (EN 438-2.14), την ανθεκτικότητα σε χημικά (EN 438-2.15), στην ακτινοβολία UV και στο κάψιμο τσιγάρων (EN 438-2.18) και ότι το υλικό τους δεν είναι επιβλαβές για το περιβάλλον.

κινούμενα μέρη

Τα πιο ευάλωτα σημεία σε μια λεκάνη είναι τα κινούμενα μέρη της. Με αυτά, εννοούμε κυρίως τους μηχανισμούς που συνδέουν το κάθισμα με τη βάση της λεκάνης. Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχουν διαθέσιμα πολλά υλικά, όπως χρώμιο, νικέλιο, ανοξείδωτος χάλυβας, πλαστικό, αλουμίνιο, μέχρι και γαλβανισμένες επιφάνειες από χρυσό!

Επιλέγοντας μια ποιοτική λεκάνη, είναι βέβαιο ότι και ο μηχανισμός του καθίσματος θα είναι αντίστοιχης ποιότητας, φτιαγμένος από υλικό υψηλής αντοχής και όχι από πλαστικό. Ωστόσο, ακόμα και τα καλά υλικά δεν αποκλείεται να παρουσιάσουν ζημιές κάποια στιγμή. Τα πολύ φθηνά, όμως, είναι απλώς θέμα χρόνου να φθαρούν. Και δεν είναι μόνο το κόστος που θα προκύψει από τη ζημιά, αλλά και η μεγάλη ταλαιπωρία. Διότι, ενώ στα επώνυμα προϊόντα θα βρείτε εύκολα ανταλλακτικά, στα ανώνυμα είναι πιο δύσκολο να βρείτε εκ των υστέρων συμβατό κάθισμα και συχνά θα καταλήξετε με κάτι που «σχεδόν» εφαρμόζει, με αποτέλεσμα να ξαναχαλάσει πολύ σύντομα. Και ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται! Βέβαια, υπάρχουν και καπάκια με ρυθμιζόμενα στηρίγματα, που θα εφαρμόσουν πιο εύκολα στη λεκάνη σας. Όμως, κάθε λεκάνη έχει το δικό της καπάκι, διότι η γεωμετρία του και τα σημεία καταπόνησης είναι μελετημένα για το συγκεκριμένο μοντέλο. Όσο ξεφεύγουμε από αυτόν τον κανόνα και καταφεύγουμε σε «συμβατά», συνήθως αυξάνουμε τη συχνότητα της φθοράς.

Μια ειδική κατηγορία των μηχανισμών στήριξης των καθισμάτων τουαλέτας, είναι τα λεγόμενα ταχείας απελευθέρωσης, που επιτρέπουν την αφαίρεση του καπακιού για καλύτερη πρόσβαση κατά το καθάρισμα. Οι συγκεκριμένοι μηχανισμοί, προφανώς, έχουν μια μεγαλύτερη ευαισθησία. Αν, όμως, είστε προσεκτικοί στη χρήση τους, δεν θα αντιμετωπίσετε μεγάλα προβλήματα.

Το domo έχει την ψηφιακή βιβλιοθήκη με καταλόγους προϊόντων της αγοράς.
Βρες το είδος που θέλεις και συγκέντρωσε προσφορές από τα καταστήματα.

ειδικά καπάκια τουαλέτας

Κι αν νομίζατε ότι τελειώσαμε με τα καθίσματα λεκάνης, είστε γελασμένοι! Υπάρχουν αρκετοί ειδικοί τύποι, πέρα από τα συνηθισμένα!

κάθισμα soft closing

Πρόκειται για έναν ειδικό μηχανισμό, που το καπάκι κλείνει σιγά σιγά και αθόρυβα, χωρίς να το κατεβάζετε χειροκίνητα μέχρι τη βάση της λεκάνης. Αρκεί μια απλή κίνηση. Αυτός ο τύπος καθίσματος, είναι αλήθεια ότι προσθέτει μια δυνατή δόση πολυτέλειας στο μπάνιο σας.

tip

Θυμάστε την παροιμία με τα μεταξωτά εσώρουχα και την… επιδεξιότητα που απαιτούν; Κάτι τέτοιο ισχύει και για τα καπάκια Soft Closing. Αν τα μεταχειριστείτε (εσείς, ένα παιδί, ένας επισκέπτης ή μια καθαρίστρια) σαν απλά καθίσματα και τα κατεβάσετε με μια απότομη κίνηση προς τα κάτω, σύντομα ο μηχανισμός τους θα σπάσει!

θερμαινόμενο κάθισμα

Είναι ότι λέει η λέξη. Θερμαινόμενα. Σκεφτείτε την άνεση που θα σας προσφέρουν εκείνα τα κρύα πρωινά του χειμώνα! Συγχρόνως, όμως, σκεφτείτε και ότι όσο πιο περίπλοκο και τεχνολογικά εξελιγμένο είναι ένα σύστημα, τόσο πιο εύκολο είναι να παρουσιάσει ζημιές και βλάβες. Αν, λοιπόν, το κόστος απόκτησης και συντήρησης (ή αντικατάστασης, κάποια στιγμή) δεν αποτελεί ζήτημα για σας, αυτός ο τύπος καθίσματος θα σας ενθουσιάσει!

καπάκι slim

Δεν πρόκειται για κάποιο διαφορετικό υλικό ή κάποια εξεζητημένη τεχνολογία. Είναι απλώς ένα κάθισμα που ακολουθεί τη μινιμαλιστική τάση της σύγχρονης αρχιτεκτονικής, που θέλει τα αντικείμενα πιο μικρά και, στην περίπτωσή μας, πιο λεπτά σε πάχος.

αντιβακτηριδιακό καπάκι

Πρόκειται για ένα κάθισμα με ειδική, αντιβακτηριδιακή επίστρωση, που εξασφαλίζει υψηλότερες προδιαγραφές υγιεινής. Ειδικά όταν στο σπίτι υπάρχουν μικρά παιδιά, είναι μια επιλογή που αξίζει να διερευνήσετε. Αυτό που πρέπει και εδώ να προσέξετε, είναι να μη χρησιμοποιείτε σκληρά καθαριστικά, διότι θα καταστρέψουν την αντιβακτηριδιακή επίστρωση.

κάθισμα λεκάνης με ενσωματωμένη λειτουργία bidet

Πρόκειται για καθίσματα που έχουν ένα ακροφύσιο παροχής νερού, για την πλύση μετά τη χρήση της λεκάνης. Στα χαρακτηριστικά τους μπορεί να περιλαμβάνεται η ρύθμιση της θερμοκρασίας του νερού, η λειτουργία στεγνώματος με ζεστό αέρα, ο αυτόματος αυτοκαθαρισμός του ακροφυσίου, τηλεχειριστήριο και αισθητήρες αυτόματου ανοίγματος. Έχουν ιδιαίτερα υψηλή τιμή και είναι χρήσιμα για ηλικιωμένους και Α.Μ.Ε.Α., αν και δεν είναι λίγοι αυτοί που δεν τα επιλέγουν από ανάγκη, αλλά για την πολυτέλεια, την πρακτικότητα και την υγιεινή που προσφέρουν. Δώστε μεγάλη προσοχή στα χαρακτηριστικά και τις λειτουργίες ενός τέτοιου καθίσματος, ώστε να μην υπάρχει η ανάγκη να το καθαρίζετε μετά από κάθε χρήση. Σε αυτή την περίπτωση, θα αναιρούσε το σκοπό του. Επίσης, αν επιλέξετε κάθισμα με ενσωματωμένη λειτουργία bidet, μην κάνετε το λάθος να αγοράσετε ανώνυμο προϊόν. Ο λόγος είναι ότι αν δεν μπορείτε να βρείτε ανταλλακτικά, με την πρώτη ζημιά θα είναι άχρηστο!

κάθισμα Α.Μ.Ε.Α.

Για τα άτομα με ειδικές ανάγκες υπάρχουν ειδικές προδιαγραφές, που θα τις βρείτε αναλυτικά στον οδηγό μας για την επιλογή ειδών υγιεινής για ΑΜΕΑ.

εγγυήσεις

Ανάλογα με την εταιρεία, οι εγγυήσεις στις λεκάνες μπορεί να ποικίλουν από 1 έως και 25 χρόνια. Όμως, όπως σε όλες τις εγγυήσεις, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τις καλύψεις.

Σε ότι αφορά στις πορσελάνες, οι εγγυήσεις ουσιαστικά αντικατοπτρίζουν τη σωστή ποιότητα του υλικού και τη συμπεριφορά του σε βάθος χρόνου. Πρακτικά, καλύπτει τις περιπτώσεις που η τουαλέτα θα κιτρινίσει, θα γανιάσει ή θα κάνει τρίχωμα, όπως λένε οι ειδικοί. Αυτονόητο είναι ότι η καταστροφή από χτύπημα δεν καλύπτεται! Επίσης, η διάρκεια της εγγύησης είναι πιο περιορισμένη για τα καθίσματα και τους μηχανισμούς από τα καζανάκια και συνήθως καλύπτουν αν υπάρχει ελάττωμα εξ αρχής (αλλά όχι ζημιά που προκλήθηκε κατά την τοποθέτηση ή τη χρήση).

Επίσης, στις λεκάνες που φέρουν ειδική επίστρωση στην πορσελάνη, αναγράφεται καθαρά στους όρους της εγγύησης ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σκληρά καθαριστικά. Αν η λεκάνη καταστραφεί από κακή συντήρηση, η εγγύηση δεν ισχύει.

Σε κάθε περίπτωση, οι επώνυμες εταιρείες θα τιμήσουν πάντα την εγγύησή τους, όταν πρόκειται για αστοχία υλικού.

tip

Αν και στην Ελλάδα είναι ακόμα ελάχιστοι αυτοί που θα αγοράσουν είδη υγιεινής online, να προσέξετε ιδιαίτερα τους όρους του ηλεκτρονικού καταστήματος σε περίπτωση που υπάρξει ζημιά κατά τη μεταφορά. Δεν αρκεί να γίνει αντικατάσταση, αλλά και να καλύπτονται όλα τα επιπλέον μεταφορικά έξοδα, που ίσως να είναι πολλά. Το πιο ασφαλές θα ήταν να διαβάσετε reviews άλλων χρηστών για να δείτε πως χειρίζονται τέτοιες περιπτώσεις.

καζανάκια

καζανάκια χαμηλής πίεσης

Πρόκειται γι αυτά που βρίσκονται στην πλάτη της λεκάνης και αποτελούν τμήμα της. Είναι τα πιο συνηθισμένα και αποτελούν πάντα σετ με τη λεκάνη. Βάσει των ευρωπαϊκών προτύπων, η χωρητικότητά τους είναι 6 λίτρα νερού (Προσεχώς αυτό θα μειωθεί στα 4 λίτρα).

Προτιμήστε μηχανισμό διπλής ενέργειας, που σημαίνει ότι υπάρχει και ένα δεύτερο κουμπί που αδειάζει 3 λίτρα και χρησιμοποιείται για την κένωση υγρών αποβλήτων. Αυτοί οι μηχανισμοί έχουν τεράστιο αποτέλεσμα στην εξοικονόμηση νερού. Στην Ελλάδα τα τιμολόγια της ύδρευσης είναι πολύ χαμηλά και το οικονομικό όφελος δεν είναι μεγάλο, αλλά η επίδραση στο περιβάλλον είναι τεράστια.

tip

Προσοχή: Κάθε πορσελάνινο καζανάκι αποτελείται από τη βάση του (που γεμίζει νερό) και το καπάκι του. Αυτό κατασκευάζεται μαζί με τη βάση και θηλυκώνει σε αυτή. Ο ρόλος του είναι να υπάρχει πρόσβαση στο μηχανισμό. Σε περίπτωση, όμως, που αυτό σπάσει, δεν αντικαθίσταται ως μεμονωμένο κομμάτι, αλλά πρέπει να αγοράσουμε ολόκληρο το καζανάκι.

εντοιχισμένα καζανάκια

Στις σύγχρονες κατασκευές και ανακαινίσεις, η επιλογή ενός εντοιχισμένου καζανακίου είναι πολύ συχνή. Οι βασικότεροι λόγοι που έχουν κερδίσει τόσο έδαφος στις προτιμήσεις μας, είναι η μοντέρνα αισθητική, η εξοικονόμηση χώρου και τα υψηλότερα επίπεδα υγιεινής που εξασφαλίζουν. Τα προτείνουμε!

Προκειμένου να επιλέξετε το σωστό εντοιχισμένο καζανάκι, είναι απαραίτητο να σας πει ο υδραυλικός σας τον τύπο που πρέπει να αγοράσετε. Ο λόγος είναι ότι τα καζανάκια είναι άλλα όταν πρόκειται για κρεμαστή και άλλα όταν πρόκειται για επιδαπέδια λεκάνη. Επιπλέον, χρειάζεται να γνωρίζετε αν ο τοίχος σας είναι μονού ή διπλού τούβλου και αν είναι γυψοσανίδα το πάχος της. Ακόμα, παίζει ρόλο και το ύψος της τοποθέτησης και αν βρίσκεται κάτω από παράθυρο. Τέλος, είναι σημαντικό να υπάρχει μόνωση κατά της εφίδρωσης, ηχομόνωση και εξαγωγή οσμών με φίλτρο ή σωλήνα.

Σε κάθε περίπτωση, αν επιλέξετε εντοιχισμένο καζανάκι, να προτιμήσετε επώνυμα εργοστάσια και καλή ποιότητα κατασκευής. Το κόστος εγκατάστασης είναι ούτως ή άλλως πολύ αυξημένο και δεν έχει νόημα να επιλέξετε κακής ποιότητας υλικά. Θα σας δημιουργήσουν πολύ γρήγορα σοβαρά προβλήματα, που θα έχουν υψηλό κόστος επισκευής. Αν σκέφτεστε να εξοικονομήσετε χρήματα από την ποιότητα του εντοιχισμένου καζανακίου, απλώς συμβιβαστείτε με το κλασικό, χαμηλής πιέσεως καζανάκι.

tip

Υπάρχουν εντοιχισμένα καζανάκια που εφαρμόζουν σε επιδαπέδια βάση και άλλα που τοποθετούνται κρεμαστά στο εσωτερικό του τοίχου μας. Γενικά, προτιμούμε αυτά με τη βάση, διότι είναι πιο σταθερά.

καζανάκια υψηλής πίεσης

Αυτά θα τα συναντήσουμε κυρίως σε παλιά κτίρια. Τοποθετούνται αρκετά ψηλότερα από τη λεκάνη (συνήθως γύρω στο 1,5 μέτρο) και λόγω του μεγάλου ύψους τους αδειάζουν το νερό με μεγάλη πίεση. Γι αυτό, η χωρητικότητά τους είναι συνήθως μικρότερη από 6 λίτρα.

Σήμερα δεν αποτελούν επιλογή σε καινούργιες κατασκευές, με εξαίρεση κάποια πολύ ρετρό μπάνια, όπου επιλέγονται τα πάλαι ποτέ ένδοξα καζανάκια τύπου Νιαγάρα!

επικαθήμενα καζανάκια

Είναι χαμηλής πίεσης και αποτελούν ξεχωριστά κομμάτια από τη λεκάνη. Είναι συνήθως πλαστικά ή από πορσελάνη. Αποτελούν μια πολύ φθηνή λύση αντικατάστασης σπασμένης πορσελάνης, όταν το μόνο κριτήριο είναι το οικονομικό. Σε αυτές τις περιπτώσεις, προφανώς, δεν υπάρχουν ιδιαίτερες αισθητικές ή ποιοτικές απαιτήσεις.

τύποι λεκάνης

Οι επιλογές στον τύπο της λεκάνης έχουν άμεση σχέση με τον τύπο του καζανακίου. Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένες διαφορές ως προς την πρακτικότητά τους και την τιμή τους.

Το domo επιλέγει τα πιο αξιόπιστα brands. Διάλεξε αυτό που σου ταιριάζει και συγκέντρωσε προσφορές από τα καταστήματα.

χαμηλής πίεσης

Πρόκειται για τις λεκάνες που αποτελούνται από δύο μεγάλα κομμάτια πορσελάνης, τη βάση και το καζανάκι. Αυτά δένουν στεγανά μεταξύ τους κατά την τοποθέτηση, δημιουργώντας έναν αρμό. Είναι, αναμφισβήτητα, ο πιο διαδεδομένος τύπος λεκάνης.

Το καζανάκι τους είναι το κλασικό, χαμηλής πιέσεως.

tip

Είναι σημαντικό το καζανάκι να ακουμπά στον τοίχο. Ορισμένες φορές, λόγω ιδιαιτεροτήτων στην τοποθέτηση, υπάρχει κενό. Σε αυτή την περίπτωση, το καζανάκι είναι δυνατόν να σπάσει!

κρεμαστές λεκάνες

Οι κρεμαστές λεκάνες είναι μια εξαιρετική, μοντέρνα και πρακτική λύση στα σύγχρονα μπάνια. Συνοδεύονται αποκλειστικά από εντοιχισμένο καζανάκι. Η τιμή τους είναι ακριβότερη και, αν συνυπολογίσουμε το κόστος ενός καλού καζανακίου και της εγκατάστασής τους, είναι σίγουρα ο πιο ακριβός τύπος λεκάνης. Προφανώς, είναι πανεύκολες στο καθάρισμα και προσφέρουν μια κορυφαία αισθητική.

tip

Πολλοί φοβούνται ότι οι κρεμαστές λεκάνες δεν αντέχουν μεγάλο βάρος όταν ο τοίχος είναι από γυψοσανίδα. Μην αγχώνεστε! Η τοποθέτηση γίνεται στην επιδαπέδια βάση του καζανακίου και δε στηρίζεται στη γυψοσανίδα. Γι αυτό, αντέχουν άνετα μέχρι και 300 κιλά!

χαμηλής πίεσης μονοκόμματες

Οπτικά, η διαφορά τους από τις παραπάνω είναι ότι κατασκευάζονται ως ένα, ενιαίο κομμάτι. Δεν έχουν αρμούς και αυτό τις κάνει ευκολότερες στο καθάρισμα. Επίσης, με τα κριτήρια αισθητικής του σύγχρονου μπάνιου, είναι αδιόρατα ομορφότερες.

Από την άλλη μεριά, αν συγκριθούν με αντίστοιχης ποιότητας λεκάνες δύο τεμαχίων, είναι σαφώς πιο ακριβές. Ως προς την άποψη ότι εξαλείφει τα προβλήματα διαρροής στον αρμό, που ενδεχομένως να προκύψουν με τα χρόνια στις λεκάνες δύο κομματιών, εμείς θα διαφωνήσουμε. Ο λόγος είναι ότι μια σωστή εγκατάσταση δε θα έχει ποτέ τέτοιου τύπου προβλήματα. Μάλιστα, επειδή οι μονοκόμματες λεκάνες είναι λιγότερο συνηθισμένες, ίσως είναι δυσκολότερο να βρείτε ανταλλακτικά για το καζανάκι της, αν χρειαστεί.

Το καζανάκι και σε αυτή την περίπτωση είναι το χαμηλής πίεσης.

γωνιακές λεκάνες

Για εξαιρετικές περιπτώσεις, που το μπάνιο είναι πολύ μικρό και δεν υπάρχουν περιθώρια επιλογών, μια λύση είναι οι γωνιακές λεκάνες. Κατά βάση, πρόκειται για υποκατηγορία των λεκανών δύο κομματιών, με την πλάτη της πορσελάνης του καζανακίου να σχηματίζει ορθή γωνία.

λεκάνες υψηλής πίεσης

Ένας πιο εξεζητημένος τύπος, είναι οι λεκάνες που αποτελούνται από δύο ξεχωριστά κομμάτια πορσελάνης που δεν θηλυκώνουν μεταξύ τους, τη βάση και το καζανάκι. Το καζανάκι τοποθετείται αρκετά ψηλότερα στον τοίχο και συνδέεται με τη λεκάνη με εμφανή σωλήνα. Σε αυτόν τον τύπο, μπορείτε να αγοράσετε μόνο βάση λεκάνης και να τη συνδυάσετε με ξεχωριστό καζανάκι. Σήμερα επιλέγεται πολύ σπάνια, με μοναδική εξαίρεση κάποια μπάνια με ειδικές απαιτήσεις ρετρό αρχιτεκτονικής.

λεκάνες κάτω αποχέτευσης

Σχεδόν πάντα, η αποχέτευση βρίσκεται στον τοίχο. Ωστόσο, σε πολύ παλιές οικοδομές, μπορεί να βρίσκεται στο πάτωμα. Σε αυτή την περίπτωση, χρειαζόμαστε λεκάνη κάτω αποχέτευσης και πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη μέτρηση της απόστασης από τον τοίχο ως το κέντρο της οπής της αποχέτευσης.

γεωμετρία, μέγεθος και διαστάσεις

προφίλ

Ανάλογα με τη βάση των λεκανών, υπάρχουν δύο βασικοί τύποι: οι κλασικές, που αφήνουν εμφανή στο πίσω μέρος τους το σωλήνα της αποχέτευσης και αυτές που η πορσελάνη τους εκτείνεται μέχρι τον τοίχο, κρύβοντας το σωλήνα. Οι τελευταίες, που λέγονται και «back to the wall», είναι ακριβότερες, οπτικά είναι σαφώς ανώτερες και έχουν πλεονέκτημα στο καθάρισμα. Όμως, έχουν ένα βασικό μειονέκτημα. Σε περίπτωση διαρροής, ο υδραυλικός δεν έχει πρόσβαση και θα πρέπει να αφαιρέσει τη λεκάνη. Όλα αυτά, βεβαίως, ισχύουν για τις επιδαπέδιες λεκάνες και όχι για τις κρεμαστές, οι οποίες ούτως ή άλλως κρύβουν την αποχέτευση.

μέγεθος (προβολή και πλάτος)

Τα μεγέθη των λεκανών ποικίλουν. Η προβολή (από τον τοίχο ως το μπροστινό μέρος της πορσελάνης) μπορεί να είναι από 40 εκ. στις κρεμαστές, μέχρι 70 εκ. στις επιδαπέδιες. Για να μην έχουμε πρόβλημα χώρου, θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ελεύθερη απόσταση τουλάχιστον 70 εκ. (ιδανικά και περισσότερο) στο μπροστινό μέρος και 70 εκ. συνολικά κατά πλάτος. Τέλος, στο (κακό) σενάριο του να υπάρχει παράθυρο πάνω από τη λεκάνη, μετρήστε και το ύψος από το δάπεδο μέχρι το πρεβάζι.

tip

Αν μετράτε τις διαστάσεις σας σε μπάνιο υπό ανακαίνιση, στο οποίο πρόκειται να τοποθετηθεί γυψοσανίδα, να υπολογίσετε ότι η γυψοσανίδα θα μειώσει λίγο τον ωφέλιμο χώρο σας. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να γίνει μελέτη του χώρου σας από ειδικό και ενδεχομένως αναδιάταξη της θέσης των ειδών υγιεινής.

ύψος

Το ύψος της λεκάνης, από το δάπεδο μέχρι το κάθισμα, είναι πολύ σημαντικό, ώστε να είναι άνετη και πρακτική στη χρήση. Από ιατρικής άποψης, το σύνηθες, χαμηλό ύψος των 40 – 43 εκ. είναι το ιδανικό για το μέσο χρήστη. Ωστόσο, σε περιπτώσεις ηλικιωμένων, ατόμων με χρόνια προβλήματα στη μέση ή απλώς στους πολύ ψηλούς ανθρώπους, προτιμάμε ψηλότερη λεκάνη ή υπερυψωμένο κάθισμα.

τρόπος έκπλυσης

Παραδοσιακά, το καζανάκι αδειάζει και πλένει τη λεκάνη και το νερό εξέρχεται από οπές που υπάρχουν κάτω από το χείλος της. Το αρνητικό των οπών είναι ότι αποτελούν εστίες μικροβίων, διότι είναι πολύ δύσκολο να καθαριστούν. Επιπλέον, το νερό δεν καθαρίζει ομοιόμορφα όλη τη λεκάνη, αλλά υπάρχουν σημεία ανάμεσα στις οπές που δεν δέχονται σχεδόν καθόλου νερό.

Οι σύγχρονες εναλλακτικές λύσεις, είναι οι λεκάνες με ειδική γεωμετρία στο χείλος τους ή χωρίς καθόλου χείλος. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το νερό καλύπτει μεγαλύτερο μέρος της λεκάνης, καθαρίζει καλύτερα και είναι πιο αθόρυβο. Είναι, γενικά, ακριβότερες, αλλά πιο υγιεινές και πιο αποτελεσματικές.

tip

Στις λεκάνες που δεν έχουν χείλος, να επιβεβαιώσετε ότι η γεωμετρία τους είναι σωστή και δεν πέφτουν σταγόνες νερού έξω από τη λεκάνη.

στρογγυλή, οβάλ ή τετράγωνη;

Εδώ τα πράγματα είναι απλά! Οι οβάλ λεκάνες είναι πιο άνετες και αποτελούν τη βασική επιλογή. Οι στρογγυλές είναι η λύση, όταν δεν υπάρχει αρκετός χώρος. Και οι τετράγωνες είναι απλώς ζήτημα αισθητικής, αν θέλουμε ένα πιο τετραγωνισμένο και έντονα μοντέρνο στυλ στο μπάνιο μας.

χρώματα

Τις τελευταίες δεκαετίες έχει επικρατήσει σαρωτικά το λευκό χρώμα. Αυτό, αρχικά, ξεκίνησε ως μια αρχιτεκτονική τάση που απαιτούσε τη διαφοροποίηση από τα φιστικί και βερυκοκί είδη υγιεινής των δεκαετιών του 60, του 70 και του 80. Πέρα, όμως, από αυτό, το λευκό έχει μια σειρά πλεονεκτημάτων έναντι των χρωματιστών.

Πρώτον, από πλευράς υγιεινής, το λευκό χρώμα υπερέχει. Ο λόγος είναι ότι οποιαδήποτε ακαθαρσία γίνεται εύκολα αντιληπτή και, κατά συνέπεια, το καθάρισμα είναι πιο αποτελεσματικό.

Δεύτερον, είναι πολύ πιο πρακτικά. Τα άλατα είναι ιδιαίτερα εμφανή στα χρωματιστά και γι αυτό είναι πολύ πιο κοπιαστικά στη συντήρησή τους, προκειμένου να είναι οπτικά σε άριστη κατάσταση.

Τέλος, είναι πιο όμορφα! Όχι μόνο σήμερα, με βάση τις σύγχρονες τάσεις, αλλά θα είναι όμορφα και στο μέλλον. Διότι είναι διαχρονικά, είτε μιλάμε για κλασικό, είτε για μοντέρνο μπάνιο.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες εταιρείες που προσφέρουν χρωματιστές λεκάνες. Αν παραβλέψουμε όλα τα παραπάνω, για να πετύχουμε ένα όμορφο αποτέλεσμα, χρειάζεται πολύ προσεκτική μελέτη και εναρμόνιση όχι μόνο με τα άλλα είδη υγιεινής, αλλά και με τα πλακάκια, τις μπαταρίες, τα έπιπλα, μέχρι και τα αξεσουάρ μπάνιου! Το χρώμα είναι ρίσκο! Αν το επιλέξετε, μελετήστε το καλά.

τι λεκάνη να επιλέξω;

Αν ο προϋπολογισμός σας είναι περιορισμένος, προτιμήστε μια κλασική λεκάνη χαμηλής πίεσης. Στην περίπτωση που δεν σας πειράζει να ξοδέψετε κάτι παραπάνω, προτείνουμε ανεπιφύλακτα την κρεμαστή με το εντοιχισμένο καζανάκι.

Σε κάθε περίπτωση, επιλέξτε ποιοτικά υλικά επώνυμων εργοστασίων, ώστε να εξασφαλίσετε υψηλές προδιαγραφές υγιεινής και να μπορείτε να βρείτε ανταλλακτικά στο μέλλον.

Στο domo μπορείς να συγκεντρώσεις προσφορές από τα καταστήματα για τα είδη που σε ενδιαφέρουν, να τις συγκρίνεις και να επιλέξεις με ευκολία και σιγουριά.

τα καλύτερα brands στις λεκάνες

Scroll to Top

συγκέντρωσε προσφορές - σύγκρινε - επίλεξε

Στο domo μπορείς να συγκεντρώσεις προσφορές από τα καταστήματα για τα είδη που σε ενδιαφέρουν, να τις συγκρίνεις και να επιλέξεις με ευκολία και σιγουριά.