η εξειδικευμένη πλατφόρμα για πλακάκια και είδη υγιεινής

καμπίνες ντουζιέρας

τι ζητάμε

ανεμπόδιστη πρόσβαση | αντοχή στο χρόνο | αισθητική

τι κοιτάμε

διαρρύθμιση μπάνιου | τύπος καμπίνας ή πάνελ | ποιότητα υλικών

σχέση ποιότητας-τιμής:

75 € - 180 € | χαμηλή
180 € - 350 € | σωστή
350 €+ | ποιότητα & design

Όταν σκέφτεστε να αγοράσετε καμπίνα ή διαχωριστικά πάνελ για τη ντουζιέρα σας, προφανώς έχετε κατά νου την ομορφιά και την πρακτικότητα που θα σας προσφέρει.

Φανταστείτε, όμως, μια διαφορετική εικόνα.

Μια καμπίνα γεμάτη άλατα, φρακαρισμένες πόρτες, νερά να στάζουν έξω, λίγη μούχλα στις ενώσεις και ένα θλιβερό σκοινάκι στη θέση που κάποτε υπήρχε το πόμολο της πόρτας! Α, και για να μπείτε στην καμπίνα, πρέπει να στρίψετε λίγο, για να μη χτυπήσετε στη λεκάνη! Δεν είναι ακριβώς αυτό που θέλατε, σωστά;

Η καμπίνα μπορεί να απογειώσει την αισθητική και την πρακτικότητα στο μπάνιο σας, ή να γίνει ένας διαρκής πονοκέφαλος!

Κατά την αγορά σας, θα πρέπει να προσέξετε δύο πράγματα:

Πρώτον, η επιλογή σας να έχει μελετηθεί σε σχέση με τη διαρρύθμιση του μπάνιου σας, ώστε η πρόσβαση στην ντουζιέρα σας να μην εμποδίζεται από τη θέση των ειδών υγιεινής και του επίπλου.

Δεύτερον, να επιλέξετε την ποιότητα υλικών, που θα σας εξασφαλίσει ότι δε θα ζήσετε την παραπάνω αποκαρδιωτική κατάσταση.

Το domo είναι φτιαγμένο από τους ειδικούς, για να δώσει όλη την πληροφορία που χρειάζεται ο ιδιώτης και ο επαγγελματίας για τα πλακάκια και τα είδη υγιεινής.
Το domo δεν είναι κατάστημα, δεν εμπορεύεται προϊόντα, αλλά σας συνδέει με τα καλύτερα καταστήματα της αγοράς.

tip

Αν χτίζετε ένα καινούργιο μπάνιο ή ανακαινίζετε, μελετήστε προσεκτικά τη διαρρύθμιση πριν ξεκινήσετε τις εργασίες! Αυτό θα σας γλυτώσει από πιθανά αδιέξοδα και αναγκαστικές λύσεις, που δεν θα ικανοποιούν τις ανάγκες σας και την αισθητική σας.

Σε αυτό τον οδηγό, θα βρείτε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε, ώστε η επιλογή σας να αποδειχθεί πρακτική στη χρήση, εύκολη στον καθαρισμό, όμορφη και, ασφαλώς, να αντέχει στο χρόνο!

Περιεχόμενα οδηγού

το απαραίτητο πρώτο βήμα: η μελέτη του μπάνιου σας

Η επιλογή της σωστής καμπίνας είναι, πρώτα απ’ όλα, ζήτημα χωροταξικό. Γι’ αυτό, χρειαζόμαστε μια κάτοψη του χώρου, στην οποία θα τοποθετήσουμε με ακρίβεια τη θέση των ειδών υγιεινής και του επίπλου. Επιπλέον, θα καταγράψουμε τη θέση της παροχής της μπαταρίας της ντουζιέρας και οτιδήποτε μπορεί να καταλαμβάνει χώρο στο μπάνιο μας, από το πλυντήριο μέχρι και τα αξεσουάρ, όπως το καλαθάκι των αχρήστων. Δεν θα παραλείψουμε, τέλος, να σημειώσουμε τα παράθυρα, αν υπάρχουν.

Σε αυτό το σημείο, αρχίζει ο σχεδιασμός και ο πειραματισμός! Δοκιμάζουμε στο χαρτί να εφαρμόσουμε διάφορες λύσεις, φροντίζοντας να εξασφαλίσουμε ικανοποιητικές ελεύθερες αποστάσεις στην είσοδο της ντουζιέρας και, βεβαίως, ότι δεν θα πέφτουν έξω τα νερά κατά τη χρήση της.

Σε ακραίες περιπτώσεις, η απόφασή μας μπορεί να κριθεί στις λεπτομέρειες, όπως στο σωματότυπο των ανθρώπων που θα χρησιμοποιούν το ντους ή τις ειδικές ανάγκες που μπορεί να έχουμε, όπως το να κάνουμε μπάνιο τα μικρά παιδιά.

Αυτή η μελέτη μπορεί να γίνει από αρχιτέκτονα, από διακοσμητή και από τον πωλητή στο κατάστημα ειδών υγιεινής.

tip

Συχνά, η πρόταση γίνεται και από τον υδραυλικό που θα αναλάβει την τοποθέτηση. Αν και κατ’ εξοχήν δεν είναι δική του αρμοδιότητα, ένας έμπειρος επαγγελματίας μπορεί όντως να σας υποδείξει τη σωστή λύση. Να έχετε, όμως, υπ’ όψιν, ότι σε κάποιες περιπτώσεις η προτεραιότητα του υδραυλικού είναι η δική του ευκολία και όχι η πιο ενδεδειγμένη λύση για σας.

καμπίνα ντουζιέρας και σταθερά πάνελ

Η εμπειρία μας έχει δείξει ότι, όταν οι καταναλωτές αναζητούν καμπίνα για το ντους, συνήθως αγνοούν ότι υπάρχουν δύο εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους λύσεις: οι καμπίνες και τα διαχωριστικά πάνελ. Μάλιστα, τις περισσότερες φορές που καταλήγουν σε λάθος επιλογή, οφείλεται στην έλλειψη αυτής της πληροφορίας.

Γι’ αυτό, το πρώτο πράγμα που θα κάνουμε είναι να ξεκαθαρίσουμε τις δύο αυτές περιπτώσεις και να εξηγήσουμε με σαφήνεια ποια λύση είναι καλύτερη για το δικό σας μπάνιο.

τι είναι η καμπίνα;

Για να το πούμε εκλαϊκευμένα, η καμπίνα είναι το «κουβούκλιο» που περιβάλλει τη ντουζιέρα και έχει μονή ή διπλή πόρτα. Ως προς τις διαστάσεις τους, ακολουθούν τα στάνταρ των ακρυλικών και πορσελάνινων βάσεων. Η τοποθέτησή τους μπορεί να γίνει είτε σε βάση, είτε σε χτιστό τμήμα, αλλά όχι απευθείας στο δάπεδο.

τι είναι τα πάνελ;

Είναι σταθερά τμήματα κρυστάλλων, που λειτουργούν ως διαχωριστικά αλλά δεν έχουν πόρτες, αφήνοντας ελεύθερη την πρόσβαση στο ντους. Θα βρείτε πλήθος διαστάσεων και μπορείτε να δημιουργήσετε μια σύνθεση με δύο ή περισσότερα πάνελ. Μπορούν να τοποθετηθούν σε βάση, σε χτιστό τμήμα και απευθείας στο δάπεδο του μπάνιου.

πότε να επιλέξετε καμπίνα και πότε πάνελ;

Επί της ουσίας, αυτό που θέλουμε να εξασφαλίσουμε είναι ότι θα έχουμε ανεμπόδιστη είσοδο στη ντουζιέρα και ότι τα νερά δεν θα πέφτουν έξω κατά τη χρήση της.

Η καμπίνα έχει μόνο ένα πλεονέκτημα, σε σύγκριση με τα πάνελ: μπορεί να αποτελέσει λύση σε μπάνια με μικρούς χώρους ή με κακή διαρρύθμιση. Σε όλα τα άλλα σημεία, τα πάνελ υπερέχουν: είναι πιο οικονομικά, πιο όμορφα, πιο εύκολα στο καθάρισμα, δεν έχουν φθορές και είναι πιο πρακτικά.

Επομένως, έχουμε τρεις περιπτώσεις:

περίπτωση 1η: άνετοι χώροι

Όταν έχουμε μεγαλύτερη ντουζιέρα και η διαρρύθμιση του μπάνιου μας επιτρέπει την άνετη πρόσβαση σε αυτή, τότε τα διαχωριστικά πάνελ είναι η σοφή επιλογή!

περίπτωση 2η: μικρά μπάνια ή κακή διαρρύθμιση

Δυστυχώς, σε αυτή την περίπτωση η καμπίνα είναι μονόδρομος, διότι τα πάνελ δεν θα ήταν λειτουργικά.

περίπτωση 3η: ενδιάμεσες καταστάσεις

Καλά τα λέμε στη θεωρία, αλλά στην πράξη αυτό που συνήθως συμβαίνει είναι μια ενδιάμεση κατάσταση!

Εδώ η μελέτη αποκτά τεράστια σημασία! Μην υποτιμήσετε αυτή τη διαδικασία και η συμβουλή μας είναι να εξαντλήσετε όλα τα περιθώρια, ώστε να κατορθώσετε να βρείτε μια λύση με πάνελ. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε εξετάστε τις καμπίνες.

Στο domo μπορείς να συγκεντρώσεις προσφορές από τα καταστήματα για τα είδη που σε ενδιαφέρουν, να τις συγκρίνεις και να επιλέξεις με ευκολία και σιγουριά.

τύποι σταθερών πάνελ και καμπίνων ντουζιέρας

Έχοντας αυτά κατά νου, ήρθε η ώρα να δούμε πιο αναλυτικά τους τύπους των πάνελ και των καμπίνων.

Αν η ντουζιέρα σας έχει εργοστασιακή βάση ή είναι χτιστή, τότε μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα στις καμπίνες και τα πάνελ. Στην περίπτωση που ο χώρος του ντους είναι το ίδιο το δάπεδο, με σιφόνι ή κανάλι απορροής, τότε τα διαχωριστικά πάνελ είναι μονόδρομος.

σταθερά διαχωριστικά πάνελ

Όπως είπαμε, πρόκειται για σταθερά πάνελ κρυστάλλων, που εφαρμόζουν στη βάση της ντουζιέρας. Η λογική των πάνελ είναι ότι δεν έχουν καθόλου πόρτες και αφήνουν ελεύθερη πρόσβαση. Γι’ αυτό, μπορούν να τοποθετηθούν μόνο όταν το επιτρέπει η διάταξη του χώρου. Επιπλέον, το γεγονός ότι δεν έχουν κινούμενα μέρη, σημαίνει ότι δεν θα έχουν φθορές και είναι πολύ εύκολα στον καθαρισμό τους!

tip

Όταν επιλέγετε σταθερά πάνελ, βεβαιωθείτε ότι θα τοποθετηθεί τηλεσκοπική αντηρίδα σταθεροποίησης. Πρόκειται για τη μεταλλική ράβδο, που ενώνει το πάνω μέρος του κρυστάλλου με ένα σταθερό σημείο στον τοίχο. Υπάρχουν ευθύγραμμες και γωνιακές αντηρίδες, με μήκος από 67 εκ. ως 103 εκ., ώστε να εφαρμόζουν σε κάθε περίπτωση. Μην το αμελήσετε, είναι ζήτημα ασφαλείας!

Τα πάνελ μπορεί να στηρίζονται στον τοίχο από τη μια πλευρά τους ή και να είναι ελεύθερης τοποθέτησης. Αυτά που τοποθετούνται σε τοίχο είναι αντιστρεφόμενα, δηλαδή μπορούν να εφαρμόσουν από την αριστερή ή από τη δεξιά πλευρά τους.

Επίσης, μπορεί να έχουν σταθερά ή ανοιγόμενα πλαϊνά τμήματα, που λέγονται πτερύγια και λειτουργούν ως προστατευτικά, για να μην φεύγουν τα νερά έξω από τη ντουζιέρα.

Επιπλέον, μπορούν να τοποθετηθούν απ’ ευθείας στο δάπεδο, στην περίπτωση που δε χρησιμοποιούμε βάση αλλά δημιουργούμε κλίσεις στα πλακάκια και εφαρμόζουμε κανάλι απορροής.

Όλα τα παραπάνω τμήματα μπορούν να τοποθετηθούν μεμονωμένα ή να συνδυαστούν, ανάλογα με τις διαστάσεις και τη διάταξη των ειδών υγιεινής. Είναι τα αγαπημένα μας!

tip

Όλα τα πάνελ των επώνυμων εργοστασίων διαθέτουν λάστιχο στεγανοποίησης στο κάτω μέρος του κρυστάλλου. Επίσης, αυτά που τοποθετούνται στον τοίχο, βιδώνονται σταθερά σε δύο ή τρία σημεία και στεγανοποιούνται με ειδική αντιμουχλική και αντιβακτηριδιακή σιλικόνη.

καμπίνες

Ο τύπος της καμπίνας που θα επιλέξετε, εξαρτάται κυρίως από τον τρόπο που ανοίγουν οι πόρτες. Υπάρχουν πολλές επιλογές. Μπορεί να υπάρχει μονή ή διπλή πόρτα. Μπορεί να είναι συρόμενες ευθείες, ημικυκλικές ή γωνιακής εισόδου. Τέλος, μπορεί να είναι ανοιγόμενες προς τα μέσα ή προς τα έξω, ακόμα και πτυσσόμενες.

Το σημαντικό είναι να εξασφαλίσετε την ανεμπόδιστη είσοδο στην ντουζιέρα. Αυτό σημαίνει ότι οι πόρτες θα πρέπει να βρίσκονται σε σημείο και να ανοίγουν με τρόπο που να αφήνουν ικανοποιητικές αποστάσεις από τα άλλα είδη υγιεινής και το έπιπλο.

Σχεδιάστε στην κάτοψή σας τις διαφορετικές λύσεις και επιλέξτε αυτή που σας εξασφαλίζει τη μεγαλύτερη πρακτικότητα.

Το domo έχει την ψηφιακή βιβλιοθήκη με καταλόγους προϊόντων της αγοράς.
Βρες το είδος που θέλεις και συγκέντρωσε προσφορές από τα καταστήματα.

καμπίνες με συρόμενες πόρτες

Σε αυτή την κατηγορία, οι συρόμενες πόρτες μπορεί να είναι ευθείες, ημικυκλικές ή γωνιακής εισόδου. Αυτό εξαρτάται από τον τύπο της ντουζιέρας και τη διάταξη του χώρου σας. Επίσης, πρέπει να ξέρετε ότι τα ροδάκια στις πόρτες είναι ευπαθή. Επομένως, ειδικά αν έχετε ημικυκλικές πόρτες, προσέξτε ιδιαίτερα την ποιότητα κατασκευής!

καμπίνες με ανοιγόμενη πόρτα

Γενικά, πρόκειται για ακριβότερες κατασκευές, που απαιτούν και λίγο μεγαλύτερες διαστάσεις μπάνιου, λόγω του ανοίγματος της πόρτας. Συνήθως, το άνοιγμα είναι προς τα έξω, που σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρχει ελεύθερος χώρος. Μάλιστα, ένα επιπλέον αρνητικό είναι ότι η πόρτα θα στάζει κατά το άνοιγμα μετά τη χρήση. Υπάρχει και η επιλογή του ανοίγματος προς τα μέσα, αλλά αυτό γίνεται εις βάρος του ωφέλιμου χώρου της ντουζιέρας. Μάλιστα, αν υπάρχουν μικρά παιδιά, που θα πρέπει να τα κάνετε μπάνιο, ο συγκεκριμένος τύπος καμπίνας ίσως αποδειχτεί εξαιρετικά δύσχρηστος. Από πλευράς αντοχής και ευκολίας καθαρισμού, τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα από τις συρόμενες, αλλά τα σταθερά πάνελ σαφώς υπερέχουν.

καμπίνες με πτυσσόμενες ευθείες πόρτες

Δεν είναι πολύ συνηθισμένες και εφαρμόζονται ως λύση για μικρούς χώρους. Συνήθως περιλαμβάνουν μια πόρτα με δύο ή περισσότερες πτυχώσεις, που ανοίγει προς τα μέσα σαν ακορντεόν. Είναι ίσως ο πιο ευπαθής τύπος καμπίνας και δεν διευκολύνει τον καθαρισμό.

tip

Όλες οι καμπίνες και οι βάσεις ντουζιέρας είναι κατασκευασμένες σε διαστάσεις που ακολουθούν διεθνή στάνταρ. Γι’ αυτό, αν φτιάχνετε χτιστή ντουζιέρα, φροντίστε ώστε να συμπίπτει σε διάσταση με αυτές των εργοστασιακών βάσεων. Σε αντίθετη περίπτωση, η μόνη λύση είναι να κατασκευάσετε καμπίνα κατά παραγγελία, που ανεβάζει σημαντικά το κόστος.

καμπίνες κατά παραγγελία

Αν έχετε ένα χτιστό ντους, το οποίο δεν έχει τις συνήθεις διαστάσεις, τότε η μόνη λύση είναι η custom κατασκευή. Η λύση αυτή, πέραν του πολύ υψηλού κόστους, θα σας περιορίσει και στις επιλογές, διότι δεν προσφέρεται από όλες τις εταιρείες. Σε μια custom made καμπίνα, πρέπει να προσέξετε πάρα πολύ την ποιότητα των υλικών, αλλά και την άριστη τοποθέτησή τους, ώστε να μην αντιμετωπίσετε προβλήματα στο μέλλον. Προτείνουμε τα κινούμενα μέρη να είναι τμήματα μοντέλων επώνυμων εταιρειών, ώστε να μπορείτε να βρείτε ανταλλακτικά αν χρειαστεί. Σε κάθε περίπτωση, να απευθυνθείτε σε εταιρείες που εξειδικεύονται στις καμπίνες, προσέξτε τα κρύσταλλα να είναι άθραυστα και να έχουν υποστεί αφαλατική επεξεργασία και γενικά να μην χρησιμοποιήσετε υλικά, που δεν είναι πιστοποιημένα γι’ αυτό το σκοπό.

tip

Στις καμπίνες με μονή συρόμενη ή πτυσσόμενη πόρτα, στις ανοιγόμενες και σε αυτές που περιλαμβάνουν περιστρεφόμενο πάνελ, δεν χρειάζεται να σας ανησυχεί η κατεύθυνση που θα ανοίγει η πόρτα. Όλοι αυτοί οι μηχανισμοί είναι αντιστρεφόμενοι, δηλαδή μπορείτε να επιλέξετε κατά την τοποθέτηση αν θα ανοίγει από αριστερά προς τα δεξιά ή αντίστροφα. Ακριβώς όπως είναι και οι πόρτες των περισσότερων ψυγείων!

ποιότητα και ιδιότητες υλικών

Είτε επιλέξουμε διαχωριστικά πάνελ, είτε καταλήξουμε σε καμπίνα, η ποιότητα των υλικών είναι αυτή που θα καθορίσει την αντοχή της στο χρόνο. Ας μην ξεχνάμε ότι ο λόγος που κάνουμε αυτή την αγορά, είναι να κάνουμε το μπάνιο μας πιο πρακτικό, πιο καθαρό και πιο εύχρηστο στην καθημερινότητά μας. Μια κακής ποιότητας κατασκευή θα σας δημιουργήσει πολύ περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται ότι θα λύσει και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

κρύσταλλα

υλικά

Αρχικά να μιλήσουμε για το υλικό. Η επιλογή είναι ανάμεσα στο κρύσταλλο ασφαλείας και το πλαστικό.

κρύσταλλο ασφαλείας

Είναι το λεγόμενο security glass ή tempered glass. Πρόκειται για υλικό με παρόμοιες ιδιότητες με τα τζάμια ασφαλείας των αυτοκινήτων. Ενώ έχει εξαιρετική αντοχή, στην περίπτωση που κατά λάθος προκαλέσουμε τη θραύση του θα γίνει θρύψαλα, εξασφαλίζοντας ότι δεν θα υπάρξει τραυματισμός. Σε αντίθετη περίπτωση, αν χρησιμοποιήσουμε απλό κρύσταλλο, αν σπάσει θα υπάρχουν μεγάλα αιχμηρά κομμάτια, που είναι επικίνδυνα να προκαλέσουν σοβαρούς τραυματισμούς.

Η συμβουλή μας είναι να μην ασχοληθείτε με άλλο υλικό, πέρα από το κρύσταλλο ασφαλείας. Είναι αισθητικά ανώτερο, ασφαλέστερο, υγιεινότερο, αντέχει στο χρόνο, απαιτεί λιγότερη συντήρηση και είναι πολύ πιο εύκολο στον καθαρισμό του, ώστε να δείχνει σαν καινούργιο για πολλά χρόνια!

Τα κρύσταλλα συνήθως έχουν πάχος από 5 mm και στα ακριβότερα μοντέλα μπορεί να φτάσει και τα 10 mm.

Το domo επιλέγει τα πιο αξιόπιστα brands. Διάλεξε αυτό που σου ταιριάζει και συγκέντρωσε προσφορές από τα καταστήματα.

tip

Αν φτιάχνετε μια δική σας κατασκευή σε τζαμά, απαιτήστε να χρησιμοποιηθεί ειδικό κρύσταλλο ασφαλείας!

πλαστικό

Το πλαστικό δεν το προτείνουμε ποτέ και το αναφέρουμε μόνο και μόνο για να είναι πλήρης ο οδηγός μας. Έχει ένα μόνο πλεονέκτημα – και αυτό είναι συζητήσιμο: την τιμή. Από πλευράς αισθητικής, το αποτέλεσμα είναι πολύ κατώτερο και με τη χρήση γίνεται χειρότερο! Η υγιεινή του είναι κι αυτή προβληματική, διότι το πλαστικό θα συγκεντρώσει εύκολα μούχλα και επιβλαβή βακτήρια. Τέλος, η συντήρησή του και η καθημερινή φροντίδα του είναι δύσκολη.

Εξάλλου, η διαφορά στην τιμή ανάμεσα στις πλαστικές καμπίνες και την οικονομική κατηγορία αυτών με κρύσταλλο ασφαλείας δεν είναι τεράστια! Αν παρ’ όλα αυτά, ο λόγος επιλογής μιας πλαστικής καμπίνας για το μπάνιο είναι το κόστος, τότε ίσως η καλύτερη λύση είναι να αρκεστούμε σε μια όμορφη κουρτίνα!

φινίρισμα

Το κρύσταλλο μπορεί να είναι διάφανο, ματ ή διάφανο με ματ γραμμές (stripped). Το φινίρισμα δεν έχει να κάνει με την ποιότητα και την αντοχή του υλικού. Είναι απλώς θέμα αισθητικής, πρακτικότητας και τιμής.

Αισθητικά, λοιπόν, το διάφανο κρύσταλλο δίνει το πιο όμορφο αποτέλεσμα στο μπάνιο σας! Αντίθετα, τα ματ υλικά δημιουργούν την αίσθηση ενός όγκου. Ειδικά αν μιλάμε για μικρό μπάνιο, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι πολύ κλειστοφοβικό! Βέβαια, αν είναι σημαντικό για εσάς να μην υπάρχει οπτική επαφή με το άτομο που χρησιμοποιεί τη ντουζιέρα, τότε η επιλογή των αδιαφανών τζαμιών είναι μονόδρομος.

Ως προς την πρακτικότητα, επίσης το καθαρό κρύσταλλο υπερέχει! Είναι πολύ πιο εύκολο στον καθαρισμό του, διότι οι λείες επιφάνειές του κρατούν λιγότερα άλατα και στην πάροδο του χρόνου δεν θα αντιμετωπίσετε δυσκολίες. Αν, παρ’ όλα αυτά, προτιμήσετε ένα ματ υλικό (ειδικά αν επιλέξετε stripped), να προσέξετε κατά την τοποθέτηση να είναι το ματ φινίρισμα στην εξωτερική πλευρά της καμπίνας!

Τέλος, το κόστος των διάφανων κρυστάλλων είναι συνήθως χαμηλότερο, διότι δεν επιβαρύνεστε με την πρόσθετη επεξεργασία που απαιτείται για να γίνει ματ!

ειδικές επιστρώσεις κατά των αλάτων

Ένας μεγάλος πονοκέφαλος με τις καμπίνες στο μπάνιο, είναι ότι πιάνουν άλατα. Και, όχι, δε θέλουμε να καθαρίζουμε και να στεγνώνουμε τα τζάμια, κάθε φορά που χρησιμοποιούμε το ντους!

Γι αυτό, υπάρχει η αφαλατική επεξεργασία που προσφέρεται από κάποιους κατασκευαστές. Ο τρόπος που λειτουργεί είναι η δημιουργία ενός αόρατου φιλμ στην επιφάνεια του γυαλιού, που το προστατεύει από τα άλατα.

Το κρύσταλλο, αν και στο ανθρώπινο μάτι φαίνεται λείο, έχει μικροσκοπικούς πόρους στην επιφάνειά του. Με τις ειδικές επιστρώσεις γίνεται πραγματικά λείο και αδιαβροχοποιείται. Αυτό, έχει ως αποτέλεσμα να κυλούν οι σταγόνες του νερού και να μη μένουν πάνω στο κρύσταλλο. Έτσι, η συσσώρευση των αλάτων περιορίζεται κατά πολύ και ο καθαρισμός τους είναι λιγότερο συχνός και πανεύκολος!

tip

Τα κρύσταλλα που έχουν υποστεί αφαλατική επεξεργασία απαιτούν ιδιαίτερη μεταχείριση κατά τον καθαρισμό τους. Προκειμένου να μην καταστρέψουμε τη επιφάνεια κατά των αλάτων, πρέπει να χρησιμοποιούμε ήπια καθαριστικά και μην την τρίβουμε με σκληρά σφουγγάρια ή σύρματα. Ακόμα κι έτσι, οι αφαλατικές επιστρώσεις θα αρχίσουν να χάνουν σταδιακά τις ιδιότητές τους μετά από κάποια χρόνια. Παρ’ όλα αυτά, η πρακτικότητα που προσφέρουν στην καθημερινότητά μας είναι μοναδική!

δομικά στοιχεία και κινούμενα μέρη

Αυτή η παράγραφος αφορά μόνο στις καμπίνες και όχι στα πάνελ, τα οποία είναι σταθερά. Είναι ένας από τους λόγους που τα προτιμάμε, όταν η διαρρύθμιση του μπάνιου μας το επιτρέπει.

Οι καμπίνες ντουζιέρας, λοιπόν, περιλαμβάνουν δομικά στοιχεία και κινούμενα μέρη, που είναι επιρρεπή σε φθορές. Τα συνηθέστερα σημεία που θα παρουσιάσουν προβλήματα, είναι τα ροδάκια, τα λάστιχα στεγανοποίησης και οι λαβές στα κρύσταλλα. Οι φρακαρισμένες πόρτες, η συσσώρευση μούχλας στις ενώσεις και τα χερούλια που μας έμειναν στο χέρι, είναι δυστυχώς η εικόνα μιας φθηνής κατασκευής μετά από λίγο καιρό χρήσης.

Γι’ αυτό, είναι σημαντικά τα υλικά και η ποιότητα κατασκευής μιας καμπίνας. Αποφύγετε τα πλαστικά και προτιμήστε ανοξείδωτα αλουμινένια πλαίσια. Ορισμένες εταιρείες προσφέρουν εξαιρετικής αντοχής και λειτουργίας υλικά, όπως ροδάκια με επένδυση από Teflon, που εξασφαλίζουν ομαλή και αθόρυβη κύλιση.

Σε κάθε περίπτωση, να επιλέξετε μια καμπίνα από επώνυμο εργοστάσιο και εξουσιοδοτημένο κατάστημα και να κρατήσετε τον κωδικό. Ακόμα και οι ακριβές καμπίνες, ενδέχεται κάποια στιγμή να χρειαστούν κάποιο ανταλλακτικό.

διαστάσεις

μέτρηση βάσης

Αν η βάση της ντουζιέρας σας είναι πορσελάνινη ή ακρυλική (δεν είναι χτιστή), τότε οι διαστάσεις είναι στάνταρ και αρκεί να μετρήσετε το εξωτερικό τμήμα της βάσης σας. Σε αντίθετη περίπτωση, φροντίστε ώστε η χτιστή ντουζιέρα σας να συμπίπτει με τις διαστάσεις εργοστασιακών κομματιών. Αν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, τότε η μόνη λύση είναι να κατασκευάσετε custom καμπίνα, που ανεβάζει σημαντικά το κόστος.

Αν πρόκειται για ευθύγραμμη καμπίνα από τοίχο σε τοίχο, μετράμε την απόσταση σε 3 σημεία: στη βάση, στο μέσον και στο μέγιστο ύψος που θα φτάσει η καμπίνα σας. Ο λόγος που γίνεται η μέτρηση κατ’ αυτόν τον τρόπο, είναι διότι η τοιχοποιία δεν είναι πάντα απολύτως ευθύγραμμη και θέλουμε να αποφύγουμε την περίπτωση κακής εφαρμογής της καμπίνας. Αν υπάρχουν ουσιαστικές αποκλίσεις στις τρεις μετρήσεις σας, θα χρειαστείτε ένα πρόσθετο τμήμα που λέγεται προφίλ, το οποίο θα εξισορροπήσει τη διαφορά.

Στην περίπτωση της χτιστής, γωνιακής ντουζιέρας, μετράμε τις εξωτερικές διαστάσεις και το πάτημα (πλάτος) του χτιστού τμήματος.

Στην περίπτωση της χτιστής, γωνιακής ντουζιέρας με βύθιση, μετράμε τις διαστάσεις στην άνω ακμή της βύθισης.

tip

Σε κάθε περίπτωση, όλες οι καμπίνες των επώνυμων εταιρειών, έχουν το λεγόμενο «εύρος αλουμινίου», δηλαδή την τελική ρύθμιση των διαστάσεων, που γίνεται κατά την εγκατάσταση. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ένα μικρό περιθώριο σφάλματος, που συνήθως είναι 2 – 3 cm.

ύψος

Όλες οι καμπίνες πρέπει να είναι ανοιχτές στο πάνω μέρος, ώστε να απομακρύνονται οι υδρατμοί. Έτσι, για να υπολογίσουμε το ύψος, αφήνουμε τουλάχιστον 15 cm από το ταβάνι. Αν έχουμε τη δυνατότητα να αφήσουμε μεγαλύτερο κενό, τόσο το καλύτερο!

τι καμπίνα ντουζιέρας να επιλέξω;

Η επιλογή πρέπει να εξασφαλίζει την ανεμπόδιστη είσοδο στην ντουζιέρα και να μην πέφτουν έξω νερά κατά τη χρήση της. Αυτό είναι ζήτημα μεγέθους και διαρρύθμισης του μπάνιου σας.

Όταν είναι εφικτό, προτιμήστε σταθερά διαχωριστικά πάνελ.

Σε αντίθετη περίπτωση, διαλέξτε τον τύπο της καμπίνας με το πιο βολικό άνοιγμα πόρτας.

Πάντα κάντε ένα σκαρίφημα του μπάνιου σας, ώστε να βεβαιωθείτε ότι οι αποστάσεις σας είναι σωστές.

Σε κάθε περίπτωση, επιλέξτε ποιοτικά υλικά επώνυμων εργοστασίων, για να έχετε αντοχή στο χρόνο και να μπορείτε να βρείτε ανταλλακτικά, αν χρειαστεί.

Στο domo μπορείς να συγκεντρώσεις προσφορές από τα καταστήματα για τα είδη που σε ενδιαφέρουν, να τις συγκρίνεις και να επιλέξεις με ευκολία και σιγουριά.

Scroll to Top

συγκέντρωσε προσφορές - σύγκρινε - επίλεξε

Στο domo μπορείς να συγκεντρώσεις προσφορές από τα καταστήματα για τα είδη που σε ενδιαφέρουν, να τις συγκρίνεις και να επιλέξεις με ευκολία και σιγουριά.