η εξειδικευμένη πλατφόρμα για πλακάκια και είδη υγιεινής

καμπίνες μπανιέρας

τι ζητάμε

στεγανότητα | εύκολη πρόσβαση | αντοχή

τι κοιτάμε

ποιότητα υλικού | διαθέσιμος χώρος | αισθητική

σχέση ποιότητας-τιμής:

70 € - 150 € | χαμηλή
150 € - 250 € | σωστή
250 €+ | ποιότητα & design

Η αγορά της καμπίνας ή των διαχωριστικών πάνελ για τη μπανιέρα σας, προσθέτει πρακτικότητα και ομορφιά στο μπάνιο σας. Όμως, η επιλογή σας απαιτεί προσοχή, διότι οι καμπίνες και τα πάνελ περιλαμβάνουν κινούμενα μέρη που υφίστανται καθημερινή καταπόνηση. Ένα προϊόν κατώτερης ποιότητας θα αποκτήσει σύντομα φθορές, όπως φρακαρισμένες πόρτες, συσσωρευμένα άλατα, μούχλα και ελλιπή στεγανότητα.

Επιπλέον, συναντάμε συχνά το φαινόμενο της κακής διαρρύθμισης του χώρου, που έχει ως συνέπεια τη δύσκολη ή μη ασφαλή πρόσβαση στη μπανιέρα.

Μια καμπίνα μπορεί να προσδώσει υψηλή αισθητική και να βελτιώσει την καθημερινότητά σας, ή να καταλήξει δύσχρηστη και να φτάσετε στο σημείο να ευχηθείτε να είχατε μια απλή κουρτίνα.

Κατά την αγορά σας, θα πρέπει να προσέξετε δύο πράγματα:

Πρώτον, η επιλογή σας να έχει μελετηθεί σε σχέση με τη διαρρύθμιση του μπάνιου σας, ώστε η πρόσβαση στη μπανιέρα σας να μην εμποδίζεται από τη θέση των ειδών υγιεινής και του επίπλου.

Δεύτερον, να επιλέξετε την ποιότητα υλικών, που θα σας εξασφαλίσει την εξαιρετική αντοχή στο χρόνο.

Το domo είναι φτιαγμένο από τους ειδικούς, για να δώσει όλη την πληροφορία που χρειάζεται ο ιδιώτης και ο επαγγελματίας για τα πλακάκια και τα είδη υγιεινής.
Το domo δεν είναι κατάστημα, δεν εμπορεύεται προϊόντα, αλλά σας συνδέει με τα καλύτερα καταστήματα της αγοράς.

tip

Αν χτίζετε ένα καινούργιο μπάνιο ή ανακαινίζετε, μελετήστε προσεκτικά τη διαρρύθμιση πριν ξεκινήσετε τις εργασίες! Αυτό θα σας γλυτώσει από πιθανά αδιέξοδα και αναγκαστικές λύσεις, που δεν θα ικανοποιούν τις ανάγκες σας και την αισθητική σας και ενδεχομένως θα αυξήσουν κατακόρυφα το κόστος.

Σε αυτό τον οδηγό, θα βρείτε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε, ώστε η επιλογή σας να αποδειχθεί πρακτική στη χρήση, εύκολη στον καθαρισμό, όμορφη και, ασφαλώς, να αντέχει στο χρόνο!

Περιεχόμενα οδηγού

η μελέτη του μπάνιου σας

Η επιλογή της σωστής καμπίνας ή των πάνελ είναι, αρχικά, ζήτημα χωροταξικό. Γι’ αυτό, χρειαζόμαστε μια κάτοψη του μπάνιου, στην οποία θα τοποθετήσουμε με ακρίβεια τη θέση των ειδών υγιεινής και του επίπλου. Επιπλέον, θα καταγράψουμε τη θέση της παροχής της μπαταρίας της μπανιέρας και οτιδήποτε μπορεί να καταλαμβάνει χώρο στο μπάνιο μας. Δεν θα παραλείψουμε, τέλος, να σημειώσουμε τα παράθυρα, αν υπάρχουν.

Σε αυτό το σημείο, αρχίζει ο σχεδιασμός και ο πειραματισμός! Δοκιμάζουμε στο χαρτί να εφαρμόσουμε διάφορες λύσεις, φροντίζοντας να εξασφαλίσουμε ικανοποιητικές ελεύθερες αποστάσεις στην είσοδο της μπανιέρας και, βεβαίως, ότι δεν θα πέφτουν έξω τα νερά κατά τη χρήση της.

tip

Η είσοδος στη μπανιέρα πρέπει πάντα να γίνεται στο μέσον της. Ο λόγος είναι ότι η βάση της μπανιέρας καμπυλώνει στα πλαϊνά της τμήματα και η είσοδος από εκεί είναι επικίνδυνη, διότι δεν εξασφαλίζει επίπεδο πάτημα.

Σε ακραίες περιπτώσεις, η απόφασή μας μπορεί να κριθεί στις λεπτομέρειες, όπως στο σωματότυπο των ανθρώπων που θα χρησιμοποιούν το μπάνιο ή τις ειδικές ανάγκες που μπορεί να έχουμε, όπως το να κάνουμε μπάνιο τα μικρά παιδιά.

Αυτή η μελέτη μπορεί να γίνει από αρχιτέκτονα, από διακοσμητή και από τον πωλητή στο κατάστημα ειδών υγιεινής.

tip

Συχνά, η πρόταση γίνεται και από τον υδραυλικό που θα αναλάβει την τοποθέτηση. Αν και κατ’ εξοχήν δεν είναι δική του αρμοδιότητα, ένας έμπειρος επαγγελματίας μπορεί όντως να σας υποδείξει τη σωστή λύση. Να έχετε, όμως, υπ’ όψιν, ότι σε κάποιες περιπτώσεις η προτεραιότητα του υδραυλικού είναι η δική του ευκολία και όχι η πιο ενδεδειγμένη λύση για σας.

καμπίνα μπανιέρας και πάνελ

Η εμπειρία μας έχει δείξει ότι, όταν οι καταναλωτές αναζητούν καμπίνα για τη μπανιέρα, συνήθως αγνοούν ότι υπάρχουν δύο εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους λύσεις: οι καμπίνες και τα διαχωριστικά πάνελ. Μάλιστα, τις περισσότερες φορές που καταλήγουν σε λάθος επιλογή, οφείλεται στην έλλειψη αυτής της πληροφορίας.

Γι’ αυτό, το πρώτο πράγμα που θα κάνουμε είναι να ξεκαθαρίσουμε τις δύο αυτές περιπτώσεις και να εξηγήσουμε με σαφήνεια ποια λύση είναι καλύτερη για το δικό σας μπάνιο.

τι είναι η καμπίνα;

Για να το πούμε εκλαϊκευμένα, η καμπίνα είναι το «κουβούκλιο» που περιβάλλει τη μπανιέρα και έχει μονή ή διπλή πόρτα. Μπορεί να αποτελείται μόνο από ένα ευθύγραμμο τμήμα, αν η μπανιέρα είναι τοποθετημένη από τοίχο σε τοίχο, ή να περιλαμβάνει ένα ή δύο πλαϊνά τμήματα. Ως προς τις διαστάσεις τους, ακολουθούν τα διεθνή στάνταρ των διαστάσεων μπανιέρας. Η τοποθέτησή τους γίνεται πάνω στο χείλος της μπανιέρας και στηρίζεται στους τοίχους.

τι είναι τα πάνελ;

Είναι σταθερά και κινούμενα τμήματα κρυστάλλων, που αφήνουν ελεύθερη την πρόσβαση στη μπανιέρα. Η τοποθέτησή τους γίνεται στον τοίχο, σε ύψος που να εφάπτονται στο πάνω χείλος της μπανιέρας.

τα κριτήρια για να επιλέξετε ανάμεσα σε καμπίνα και πάνελ

Δυστυχώς, στο δίλλημα ανάμεσα στην καμπίνα και τα πάνελ μπανιέρας, δεν υπάρχει μια σωστή απάντηση, που να καλύπτει στο έπακρο όλες τις εύλογες απαιτήσεις. Γι’ αυτό, θα αναλύσουμε ένα προς ένα τα σημεία και θα δούμε που υπερέχει η κάθε λύση.

στεγανότητα

Ο λόγος ύπαρξης της καμπίνας ή των πάνελ είναι να μην πέφτουν έξω τα νερά κατά τη χρήση της μπανιέρας. Η καμπίνα, σε κάθε σενάριο, προσφέρει απόλυτη προστασία.

Από την άλλη, τα πάνελ αφήνουν ελεύθερα τμήματα από τα οποία είναι δυνατόν να φύγουν νερά. Πρακτικά, για να εξασφαλίσουν τα πάνελ ότι δεν θα πέφτουν νερά έξω, θα πρέπει η μπανιέρα να έχει μεγάλη διάσταση και η χρήση της να γίνεται με τη δέουσα προσοχή. Στις μικρότερες διαστάσεις, τα πάνελ είναι ανεπαρκή.

εύκολη και ασφαλής πρόσβαση

Και σε αυτό το κριτήριο, οι καμπίνες υπερτερούν. Η είσοδος στη μπανιέρα γίνεται πάντα στο μέσο της, που το πάτημα είναι ίσιο και η πρόσβαση ασφαλής.

Αντίθετα, σε μια μπανιέρα με πάνελ, υπάρχουν δύο τρόποι εισόδου: πρώτον, απευθείας στη μπανιέρα από το ελεύθερο τμήμα και, δεύτερον, με άνοιγμα του κινούμενου μέρους του πάνελ.

Στην πρώτη περίπτωση, η είσοδος θα γίνει προς το κοίλο σημείο της μπανιέρας, το οποίο δεν είναι ασφαλές, διότι το πάτημα δεν είναι ίσιο και κινδυνεύετε να γλιστρήσετε. Μάλιστα, όσο πιο μικρή είναι η διάσταση της μπανιέρας, τόσο μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα.

Στη δεύτερη περίπτωση, τίθεται το ερώτημα αν το κινούμενο μέρος του πάνελ ανοίγει προς τα μέσα ή προς τα έξω. Αν υπάρχει ο απαιτούμενος χώρος για να ανοίγει προς τα έξω, τότε κατά την έξοδο θα αποστραγγίζονται νερά στο πάτωμα του μπάνιου. Αν ανοίγει προς τα μέσα, θα είστε υποχρεωμένοι να χειρίζεστε το πάνελ όπως ο Κακλαμανάκης το πανί της ιστιοσανίδας του, προκειμένου να εισέλθετε στη μπανιέρα και να ξανακλείσετε το πάνελ. Αν δεν είστε ιστιοπλόος, ακούγεται αρκετά δύσκολο και επικίνδυνο!

υγιεινή

Η καμπίνα είναι πολύ δυσκολότερη στο καθάρισμα και, επιπλέον, περιλαμβάνει σημεία δυσπρόσιτα, όπως η ράγα κύλισης της πόρτας, που θα γίνουν εστία μικροβίων και μούχλας με τον καιρό.

Τα πάνελ, όμως, εξασφαλίζουν απόλυτη υγιεινή, διότι είναι απόλυτα λεία τμήματα, που καθαρίζονται και απολυμαίνονται πανεύκολα.

αισθητική

Εδώ είναι που το δίλλημα γίνεται δύσκολο. Η καμπίνα, ειδικά στα μικρά μπάνια, είναι δυσανάλογα ογκώδης και δημιουργεί μια ασφυκτική αίσθηση. Η αισθητική και οι καμπίνες μπανιέρας είναι έννοιες σχεδόν ασύμβατες.

Τα πάνελ, από την άλλη, είναι κομψά και προσθέτουν υψηλή και μοντέρνα αισθητική στο μπάνιο σας, χωρίς να δημιουργούν την αίσθηση ότι καταλαμβάνουν χώρο.

η επιλογή ανάμεσα σε καμπίνα και πάνελ

Σε ένα συμβατικό οικιακό μπάνιο, η καμπίνα είναι η σοφότερη επιλογή, παρά το γεγονός ότι υστερεί στο αισθητικό κομμάτι και είναι δυσκολότερη στον καθαρισμό. Αν η εικόνα είναι απόλυτα σημαντική για σας, να γνωρίζετε ότι μετά από κάθε χρήση της μπανιέρας θα πρέπει να πιάνετε τη σφουγγαρίστρα.

Αν έχετε ένα πολύ ευρύχωρο μπάνιο και μεγάλη διάσταση μπανιέρας, τότε μπορείτε να επιλέξετε πάνελ. Το αποτέλεσμα θα είναι πιο όμορφο, πιο πρακτικό στο καθάρισμα και πιο υγιεινό. Ωστόσο, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε τη μπανιέρα με μια σχετική προσοχή, ώστε να μην πέφτουν έξω νερά.

Πριν επιλέξετε, μελετήστε προσεκτικά το χώρο σας. Μην υποτιμήσετε αυτή τη διαδικασία!

Στο domo μπορείς να συγκεντρώσεις προσφορές από τα καταστήματα για τα είδη που σε ενδιαφέρουν, να τις συγκρίνεις και να επιλέξεις με ευκολία και σιγουριά.

τύποι πάνελ και καμπίνων μπανιέρας

Έχοντας αυτά κατά νου, ήρθε η ώρα να δούμε πιο αναλυτικά τους τύπους των πάνελ και των καμπίνων.

πάνελ (διαχωριστικά) μπανιέρας

Πρόκειται για σταθερά ή κινούμενα πάνελ κρυστάλλων, που στηρίζονται μόνο από τη μια πλευρά τους στον τοίχο, ενώ από την άλλη αφήνουν ανοιχτή πρόσβαση. Θα ακούσετε να τα αποκαλούν και διαχωριστικά μπανιέρας.

Στην πλευρά τους που εγκαθίσταται στον τοίχο, βιδώνονται σταθερά σε δύο ή τρία σημεία και στεγανοποιούνται με ειδική αντιμουχλική και αντιβακτηριδιακή σιλικόνη.

tip

Αν το τοιχίο που θα βιδώσετε το πάνελ είναι από γυψοσανίδα, απαιτείται ειδική κατασκευή με μεταλλικές βάσεις στήριξης εσωτερικά.

Σε ορισμένους υπάρχει η αίσθηση ότι το πάνελ μπορεί να μην είναι σταθερό, διότι έχει σημαντικό βάρος και στηρίζεται μόνο από τη μία πλευρά του. Στην πραγματικότητα, όλα τα πάνελ των επώνυμων εργοστασίων είναι μελετημένα και πληρούν όλες τις προδιαγραφές ασφάλειας, ώστε να μην υπάρχει κανένας κίνδυνος κατά τη χρήση τους. Ωστόσο, αν συνηθίζετε να στηρίζεστε από το πάνελ, είναι δυνατόν με την πάροδο του χρόνου να κρεμάσει και να βρίσκει στο χείλος της μπανιέρας.

Επίσης, όλα τα πάνελ των επώνυμων εργοστασίων διαθέτουν λάστιχο στεγανοποίησης στο κάτω μέρος του κρυστάλλου, στο σημείο που εφάπτονται με το χείλος της μπανιέρας.

Τέλος, σχεδόν όλα τα διαχωριστικά μπανιέρας που θα βρείτε στην αγορά είναι αντιστρεφόμενα, δηλαδή μπορούν να εφαρμόσουν από την αριστερή ή από τη δεξιά πλευρά τους. Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να προσέξετε αν επιλέξετε ματ φινίρισμα, όπως εξηγούμε αναλυτικά παρακάτω.

σταθερά πάνελ

Τα σταθερά πάνελ μπορεί να τοποθετηθούν μόνα τους ή να αποτελούν τμήμα μιας κατασκευής που θα περιλαμβάνει και ανοιγόμενα ή αναδιπλούμενα τμήματα.

Σε κάθε περίπτωση, σε όλα τα σταθερά πάνελ πρέπει να τοποθετείται τηλεσκοπική αντηρίδα σταθεροποίησης. Η αντηρίδα είναι η μεταλλική ράβδος που ενώνει το πάνω μέρος του κρυστάλλου με ένα σταθερό σημείο στον τοίχο. Υπάρχουν ευθύγραμμες και γωνιακές αντηρίδες, με μήκος από 67 εκ. ως 103 εκ., ώστε να εφαρμόζουν σε κάθε περίπτωση. Μην το αμελήσετε, είναι ζήτημα ασφαλείας!

ανοιγόμενα πάνελ

Τα ανοιγόμενα πάνελ μπορούν να περιστραφούν κατά 180 μοίρες. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι μπορούν να ανοίξουν είτε προς τα μέσα, είτε προς τα έξω. Αυτό, ενώ ακούγεται απλό, στην πράξη έχει σημαντικούς περιορισμούς και μειονεκτήματα.

χρήση ανοιγόμενου πάνελ προς τα μέσα

Αρχικά, για να μπορεί το ανοιγόμενο πάνελ να ανοίξει προς τα μέσα, υπάρχουν δύο βασικά προαπαιτούμενα.

Πρώτον, το μήκος του πάνελ πρέπει να είναι μικρότερο από το πλάτος της μπανιέρας, για να μην βρίσκει στον τοίχο. Αν, όμως, αναλογιστούμε ότι το σύνηθες μήκος ενός ανοιγόμενου πάνελ είναι από 70 έως 85 εκατοστά, ενώ οι περισσότερες μπανιέρες έχουν πλάτος 70 εκατοστά, αντιλαμβανόμαστε ότι η συνθήκη αυτή δεν είναι δεδομένη.

Δεύτερον, στην παραπάνω μέτρηση πρέπει να συνυπολογίσουμε και τη μπαταρία. Μάλιστα, για να μπορεί ένα πάνελ να επιτελέσει το ρόλο του, που είναι να μην πέφτουν έξω τα νερά, η χρήση της μπανιέρας θα πρέπει να γίνεται με σχετική προσοχή και προς την πλευρά που είναι εγκατεστημένο το πάνελ. Κατά συνέπεια, είναι αυτονόητο ότι η μπαταρία της μπανιέρας πρέπει να βρίσκεται και αυτή σε εκείνη την πλευρά.

Για να μπορέσουμε, λοιπόν, να εξασφαλίσουμε τον απαιτούμενο χώρο, ώστε να μπορεί το πάνελ να ανοίγει προς τα μέσα, πρακτικά έχουμε μόνο μία επιλογή: να μην τοποθετήσουμε τη μπανιέρα στον τοίχο, αλλά να δημιουργήσουμε μια πατούρα πλάτους τουλάχιστον 20 εκατοστών. Σε αυτή την περίπτωση, η μπαταρία μπορεί να τοποθετηθεί μόνο στο κέντρο της μπανιέρας, σε απόσταση τέτοια που να μην εμποδίζει το άνοιγμα του πάνελ. Μάλιστα, στη μπαταρία πρέπει να εγκαταστήσουμε ειδικά γόνατα επέκτασης, ώστε το νερό να πέφτει μέσα στη μπανιέρα και να μη γλείφει το πλαϊνό της.

Ακόμα, όμως, και αν καταφέρουμε να εξασφαλίσουμε τον απαραίτητο χώρο, μια πόρτα που ανοίγει προς τα μέσα δυσκολεύει την είσοδο και, ενδεχομένως, την καθιστά μη ασφαλή. Ειδικά αν χρησιμοποιήσετε τη μπανιέρα σας για το μπάνιο παιδιών, κατοικιδίων ή για το πλύσιμο μεγάλων αντικειμένων, θα διαπιστώσετε ότι το ανοιγόμενο πάνελ δυσχεραίνει πολύ τη χρήση της.

χρήση ανοιγόμενου πάνελ προς τα έξω

Για να ανοίξει ένα πάνελ προς τα έξω, είναι αυτονόητο ότι ο χώρος έξω από τη μπανιέρα είναι ελεύθερος και δεν υπάρχει λεκάνη ή έπιπλο. Αυτό πρακτικά είναι εξαιρετικά δύσκολο στα συνήθη οικιακά μπάνια. Τέτοια πολυτέλεια μπορείτε να έχετε μόνο σε πολύ ευρύχωρα master μπάνια.

Επιπλέον, το άνοιγμα του πάνελ προς τα έξω σημαίνει ότι, κατά την έξοδο από τη μπανιέρα, όσο νερό έχει μείνει στο κρύσταλλο θα αποστραγγίζεται στο πάτωμα του μπάνιου σας.

tip

Σε κάθε περίπτωση, είτε το πάνελ ανοίγει προς τα μέσα είτε προς τα έξω, δεν υπάρχει η δυνατότητα να περιορίσετε το εύρος του ανοίγματος. Αυτό σημαίνει ότι, αν το πάνελ για παράδειγμα ακουμπά τη μπαταρία στο τέρμα του ανοίγματός του, ο μόνος τρόπος να αποφύγετε τα χτυπήματα είναι να προσέχετε κατά το άνοιγμα ή το κλείσιμο της πόρτας. Αν, όμως, χρησιμοποιήσει τη μπανιέρα ένας απρόσεκτος χρήστης και ανοίξει με δύναμη το πάνελ, τότε αυτό μπορεί να χτυπήσει βίαια πάνω στη μπαταρία και να σπάσει.

αναδιπλούμενα πάνελ

Τα αναδιπλούμενα πάνελ καταλαμβάνουν χώρο προς τα μέσα της μπανιέρας κατά το άνοιγμά τους. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν αντίστοιχοι περιορισμοί με τα ανοιγόμενα. Ωστόσο, επειδή οι διαστάσεις των αναδιπλούμενων φύλλων είναι συνήθως μικρότερες, το πρόβλημα είναι πιο περιορισμένο. Και πάλι, όμως, χρειάζεται προσεκτική μελέτη για να αποφασίσετε τη θέση της μπαταρίας.

συνδυασμοί σταθερών και ανοιγόμενων ή αναδιπλούμενων πάνελ

Κάθε κατασκευή μπορεί να περιλαμβάνει ένα, δύο ή τρία πάνελ. Οι συνδυασμοί που θα βρείτε στα εργοστασιακά διαχωριστικά μπανιέρας είναι οι εξής:

μονόπτυχο σταθερό πάνελ

Το μονόπτυχο σταθερό πάνελ έχει μήκος περίπου από και για να εξασφαλιστεί η άνετη και ασφαλής πρόσβαση, η μπανιέρα θα πρέπει να έχει μήκος τουλάχιστον 1,50 μέτρα.

Επιπλέον, για να επιτελεί επιτυχώς το ρόλο του, που είναι να μην πέφτουν έξω τα νερά, η χρήση της μπανιέρας θα πρέπει να γίνεται με σχετική προσοχή και προς την πλευρά που είναι εγκατεστημένο το πάνελ. Κατά συνέπεια, είναι αυτονόητο ότι η μπαταρία της μπανιέρας πρέπει να βρίσκεται και αυτή σε εκείνη την πλευρά.

Στην περίπτωση που η μπανιέρα σας δεν είναι από τοίχο σε τοίχο, αλλά είναι τοποθετημένη σε γωνία του μπάνιου σας, μπορείτε να τοποθετήσετε δύο σταθερά πάνελ, ένα στο εμπρόσθιο τμήμα και ένα επιπλέον στο ελεύθερο πλαϊνό τμήμα.

μονόπτυχο ανοιγόμενο πάνελ

Το μονόπτυχο ανοιγόμενο πάνελ έχει παρόμοιες διαστάσεις με το σταθερό. Ωστόσο, μπορεί να συνδυαστεί με οποιοδήποτε μέγεθος μπανιέρας, μιας και είναι ανοιγόμενο και επιτρέπει την είσοδο σε οποιοδήποτε σημείο.

Ωστόσο, πρέπει να λάβετε υπ’ όψιν σας τους περιορισμούς που αναφέραμε παραπάνω για τα ανοιγόμενα πάνελ.

δίπτυχο ανοιγόμενο πάνελ

Το δίπτυχο ανοιγόμενο πάνελ αποτελείται από ένα σταθερό και ένα ανοιγόμενο τμήμα. Πρακτικά, ισχύει ότι για το μονόπτυχο ανοιγόμενο, με τη διαφορά ότι το μήκος της κάλυψης από τα πάνελ είναι μεγαλύτερο, λόγω της προσθήκης του σταθερού τμήματος.

Σε αυτή την περίπτωση η μπαταρία πρέπει να τοποθετείται στον τοίχο κατά πλάτος της μπανιέρας και όχι στο μέσον της. Αυτονόητο είναι ότι θα πρέπει να υπολογίσουμε προσεκτικά το χώρο που απαιτείται για το άνετο και ασφαλές άνοιγμα του πάνελ, όπως αναλύσαμε παραπάνω.

δίπτυχο αναδιπλούμενο πάνελ

Το δίπτυχο αναδιπλούμενο πάνελ ανοίγει προς τα μέσα. Ενώ είναι εξαιρετικά πρακτικό κατά την είσοδο ή την έξοδο από τη μπανιέρα, δεν είναι πάντα εφικτό να εξασφαλίσουμε τον απαιτούμενο χώρο για την κίνηση των κρυστάλλων.

τρίπτυχο αναδιπλούμενο πάνελ

Η μόνη διαφορά από το δίπτυχο είναι ότι αποτελείται από 3 φύλλα. Κατά κανόνα, κάθε κρύσταλλο έχει μικρότερο πλάτος, γεγονός που επιτρέπει το σωστό άνοιγμα των πάνελ σε πιο περιορισμένους χώρους.

κυρτά πάνελ

Είναι μια ειδική κατηγορία πάνελ, που εφαρμόζονται σε γωνιακές και ασύμμετρες μπανιέρες. Συνήθως αποτελούνται από ένα σταθερό και ένα ανοιγόμενο κρύσταλλο.

πάνελ ειδικής κατασκευής

Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει σενάριο που να απαιτεί την κατασκευή πάνελ κατά παραγγελία. Αν, παρ’ όλα αυτά, επιμένετε σε μια τέτοια λύση, να απευθυνθείτε σε εταιρείες που εξειδικεύονται στην κατασκευή πάνελ, να προσέξετε τα κρύσταλλα να είναι ασφαλείας, να έχουν υποστεί αφαλατική επεξεργασία και γενικά να μην χρησιμοποιήσετε υλικά, που δεν είναι πιστοποιημένα γι’ αυτό το σκοπό.

καμπίνες μπανιέρας

Οι καμπίνες μπανιέρας κλείνουν εντελώς το χώρο της μπανιέρας και πετυχαίνουν απόλυτα το σκοπό τους, δηλαδή να μην πέφτουν έξω τα νερά κατά τη χρήση τους. Αυτό επιτυγχάνεται ανεξάρτητα από το σημείο που στεκόμαστε μέσα στη μπανιέρα ή τη φορά του νερού. Γι’ αυτό, έχουμε μεγαλύτερη ευελιξία στο σημείο τοποθέτησης της μπαταρίας.

tip

Όταν είναι εφικτό, προτιμούμε η μπαταρία να βρίσκεται στον τοίχο κατά πλάτος της μπανιέρας και όχι στο μέσον της. Αυτό μας δίνει περισσότερο ελεύθερο χώρο κατά την είσοδο στη μπανιέρα.

Σε μπανιέρες που είναι τοποθετημένες από τοίχο σε τοίχο, η καμπίνα αποτελείται από ένα ευθύγραμμο τμήμα που κλείνει το εμπρόσθιο τμήμα της. Όταν η μπανιέρα είναι τοποθετημένη σε γωνία, τότε η καμπίνα περιλαμβάνει και ένα πλαϊνό τμήμα.

Σε κάθε περίπτωση, όλες οι εργοστασιακές καμπίνες έχουν μία ή δύο συρόμενες πόρτες, γεγονός που εξοικονομεί χώρο και επιτρέπει την άνετη και ασφαλή πρόσβαση στη μπανιέρα. Η επιλογή ανάμεσα στη μία ή τις δύο πόρτες είναι καθαρά χωροταξική.

Το domo έχει την ψηφιακή βιβλιοθήκη με καταλόγους προϊόντων της αγοράς.
Βρες το είδος που θέλεις και συγκέντρωσε προσφορές από τα καταστήματα.

καμπίνες με μία συρόμενη πόρτα

Όταν έξω από τη μπανιέρα υπάρχει λεκάνη ή έπιπλο από τη μία πλευρά, τότε επιλέγουμε καμπίνα με μία μεγάλη πόρτα. Όταν η λεκάνη ή το έπιπλο βρίσκονται αριστερά, τότε τοποθετούμε την πόρτα δεξιά και αντίστροφα.

Οι καμπίνες με μια συρόμενη πόρτα είναι αντιστρεφόμενες, δηλαδή η πόρτα μπορεί κατά την τοποθέτηση να μπει δεξιά ή αριστερά.

καμπίνες με δύο συρόμενες πόρτες

Στην περίπτωση που έξω από τη μπανιέρα, από τη μια πλευρά έχουμε τη λεκάνη και από την άλλη το έπιπλο, τότε επιλέγουμε καμπίνα με δύο μικρότερες συρόμενες πόρτες. Σε αυτή την περίπτωση, η είσοδος στη μπανιέρα γίνεται στο μέσον της.

κυρτές καμπίνες μπανιέρας

Για τις γωνιακές ή τις ασύμμετρες μπανιέρες, υπάρχουν ειδικές κυρτές καμπίνες. Τις περισσότερες φορές, ειδικά στις ασύμμετρες, οι καμπίνες αποτελούν πρόσθετο αξεσουάρ της ίδιας εταιρείας, για να εξασφαλιστεί η απόλυτη συμβατότητα στις διαστάσεις και τη γεωμετρία.

tip

Επειδή τα ροδάκια στις πόρτες είναι ευπαθή και η κύλιση δεν είναι ευθύγραμμη, υπάρχει μεγαλύτερη καταπόνηση. Γι’ αυτό, στις κυρτές καμπίνες προσέξτε ιδιαίτερα την ποιότητα κατασκευής!

καμπίνες κατά παραγγελία

Η λύση αυτή, πέραν του πολύ υψηλού κόστους, θα σας περιορίσει και στις επιλογές, διότι δεν προσφέρεται από όλες τις εταιρείες. Σε μια custom made καμπίνα, πρέπει να προσέξετε πάρα πολύ την ποιότητα των υλικών, αλλά και την άριστη τοποθέτησή τους, ώστε να μην αντιμετωπίσετε προβλήματα στο μέλλον. Προτείνουμε τα κινούμενα μέρη να είναι τμήματα μοντέλων επώνυμων εταιρειών, ώστε να μπορείτε να βρείτε ανταλλακτικά αν χρειαστεί. Σε κάθε περίπτωση, να απευθυνθείτε σε εταιρείες που εξειδικεύονται στις καμπίνες, να προσέξετε πολύ τη μέτρηση, να φροντίσετε τα κρύσταλλα να είναι ασφαλείας και να έχουν υποστεί αφαλατική επεξεργασία και γενικά να μην χρησιμοποιήσετε υλικά, που δεν είναι πιστοποιημένα γι’ αυτό το σκοπό.

Στην πραγματικότητα, η καμπίνα κατά παραγγελία είναι λύση μόνο σε περιπτώσεις που υπάρχει κάποια περίεργη γεωμετρία στους τοίχους που περιβάλλουν τη μπανιέρα.

tip

Σε πολλές καμπίνες κατά παραγγελία, θα σας προτείνουν ανοιγόμενες αντί για συρόμενες πόρτες. Αυτό συμβαίνει διότι είναι πολύ δυσκολότερη η κατασκευή της συρόμενης πόρτας. Ωστόσο, να μη συμβιβαστείτε με αυτή την πρόταση, διότι δυσχεραίνεται η πρόσβασή σας στη μπανιέρα και, επιπλέον, θα έχετε να αντιμετωπίσετε όλα τα προβλήματα που περιγράψαμε παραπάνω στα ανοιγόμενα πάνελ.

ποιότητα και ιδιότητες υλικών

Είτε επιλέξουμε διαχωριστικά πάνελ, είτε καταλήξουμε σε καμπίνα, η ποιότητα των υλικών είναι αυτή που θα καθορίσει την αντοχή στο χρόνο. Ας μην ξεχνάμε ότι ο λόγος που κάνουμε αυτή την αγορά, είναι να κάνουμε το μπάνιο μας πιο πρακτικό, πιο καθαρό και πιο εύχρηστο στην καθημερινότητά μας. Μια κακής ποιότητας κατασκευή θα σας δημιουργήσει πολύ περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται ότι θα λύσει και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

κρύσταλλα

υλικά

Αρχικά να μιλήσουμε για το υλικό. Η επιλογή είναι ανάμεσα στο κρύσταλλο ασφαλείας και το πλαστικό.

κρύσταλλο ασφαλείας

Είναι το λεγόμενο security glass ή tempered glass. Πρόκειται για υλικό με παρόμοιες ιδιότητες με τα τζάμια ασφαλείας των αυτοκινήτων. Ενώ έχει εξαιρετική αντοχή, στην περίπτωση που κατά λάθος προκαλέσουμε τη θραύση του θα γίνει θρύψαλα, εξασφαλίζοντας ότι δεν θα υπάρξει τραυματισμός. Σε αντίθετη περίπτωση, αν χρησιμοποιήσουμε απλό κρύσταλλο, αν σπάσει θα υπάρχουν μεγάλα αιχμηρά κομμάτια, που είναι επικίνδυνα να προκαλέσουν σοβαρούς τραυματισμούς.

Η συμβουλή μας είναι να μην ασχοληθείτε με άλλο υλικό, πέρα από το κρύσταλλο ασφαλείας. Είναι αισθητικά ανώτερο, ασφαλέστερο, υγιεινότερο, αντέχει στο χρόνο, απαιτεί λιγότερη συντήρηση και είναι πολύ πιο εύκολο στον καθαρισμό του, ώστε να δείχνει σαν καινούργιο για πολλά χρόνια!

Τα κρύσταλλα συνήθως έχουν πάχος από 5 mm και στα ακριβότερα μοντέλα μπορεί να φτάσει και τα 10 mm.

Το domo επιλέγει τα πιο αξιόπιστα brands. Διάλεξε αυτό που σου ταιριάζει και συγκέντρωσε προσφορές από τα καταστήματα.

tip

Αν φτιάχνετε μια δική σας κατασκευή σε τζαμά, απαιτήστε να χρησιμοποιηθεί ειδικό κρύσταλλο ασφαλείας!

πλαστικό

Το πλαστικό δεν το προτείνουμε ποτέ και το αναφέρουμε μόνο και μόνο για να είναι πλήρης ο οδηγός μας. Έχει ένα μόνο πλεονέκτημα – και αυτό είναι συζητήσιμο: την τιμή. Από πλευράς αισθητικής, το αποτέλεσμα είναι πολύ κατώτερο και με τη χρήση γίνεται χειρότερο! Η υγιεινή του είναι κι αυτή προβληματική, διότι το πλαστικό θα συγκεντρώσει εύκολα μούχλα και επιβλαβή βακτήρια. Τέλος, η συντήρησή του και η καθημερινή φροντίδα του είναι δύσκολη.

Εξάλλου, η διαφορά στην τιμή ανάμεσα στις πλαστικές καμπίνες και την οικονομική κατηγορία αυτών με κρύσταλλο ασφαλείας δεν είναι τεράστια! Αν παρ’ όλα αυτά, ο λόγος επιλογής μιας πλαστικής καμπίνας για το μπάνιο είναι το κόστος, τότε ίσως η καλύτερη λύση είναι να αρκεστούμε σε μια όμορφη κουρτίνα!

φινιρίσματα

Το κρύσταλλο μπορεί να είναι διάφανο, ματ ή διάφανο με ματ γραμμές (stripped). Το φινίρισμα δεν έχει να κάνει με την ποιότητα και την αντοχή του υλικού. Είναι απλώς θέμα αισθητικής, πρακτικότητας και τιμής.

Αισθητικά, λοιπόν, το διάφανο κρύσταλλο δίνει το πιο όμορφο αποτέλεσμα στο μπάνιο σας! Αντίθετα, τα ματ υλικά δημιουργούν την αίσθηση ενός όγκου. Ειδικά αν μιλάμε για μικρό μπάνιο, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι πολύ κλειστοφοβικό! Βέβαια, αν είναι σημαντικό για εσάς να μην υπάρχει οπτική επαφή με το άτομο που χρησιμοποιεί τη μπανιέρα, τότε η επιλογή των αδιαφανών τζαμιών είναι μονόδρομος.

Ως προς την πρακτικότητα, επίσης το καθαρό κρύσταλλο υπερέχει! Είναι πολύ πιο εύκολο στον καθαρισμό του, διότι οι λείες επιφάνειές του κρατούν λιγότερα άλατα και στην πάροδο του χρόνου δεν θα αντιμετωπίσετε δυσκολίες. Αν, παρ’ όλα αυτά, προτιμήσετε ένα ματ υλικό (ειδικά αν επιλέξετε stripped), να προσέξετε κατά την τοποθέτηση να είναι το ματ φινίρισμα στην εξωτερική πλευρά της καμπίνας. Ο λόγος είναι ότι η ματ επίστρωση είναι πιο εύκολο να συσσωρεύσει άλατα, ακαθαρσίες και βακτήρια.

tip

Τα πάνελ είναι αντιστρεφόμενα, δηλαδή μπορούν να εφαρμόσουν από την αριστερή ή από τη δεξιά πλευρά τους. Όμως, ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στα κρύσταλλα με ματ επίστρωση, διότι αυτή θα πρέπει να τοποθετείται πάντα προς τα έξω. Σε ορισμένες περιπτώσεις, λοιπόν, η γεωμετρία και η κοπή των πάνελ δεν επιτρέπει την τοποθέτησή τους είτε δεξιά είτε αριστερά, εξασφαλίζοντας ότι η ματ επίστρωση θα είναι προς τα έξω. Γι’ αυτό, σε αυτές τις περιπτώσεις τα πάνελ στην πραγματικότητα δεν είναι αντιστρεφόμενα, παρά το γεγονός ότι ορισμένες εταιρείες το ισχυρίζονται.

Τέλος, το κόστος των διάφανων κρυστάλλων είναι συνήθως χαμηλότερο, διότι δεν επιβαρύνεστε με την πρόσθετη επεξεργασία που απαιτείται για να γίνει ματ!

ειδικές επιστρώσεις κατά των αλάτων

Ένας μεγάλος πονοκέφαλος με τις καμπίνες ή τα πάνελ στο μπάνιο, είναι ότι πιάνουν άλατα. Και, όχι, δε θέλουμε να καθαρίζουμε και να στεγνώνουμε τα τζάμια, κάθε φορά που χρησιμοποιούμε τη μπανιέρα μας!

Γι αυτό, υπάρχει η αφαλατική επεξεργασία που προσφέρεται από κάποιους κατασκευαστές. Ο τρόπος που λειτουργεί είναι η δημιουργία ενός αόρατου φιλμ στην επιφάνεια του γυαλιού, που το προστατεύει από τα άλατα.

Το κρύσταλλο, αν και στο ανθρώπινο μάτι φαίνεται λείο, έχει μικροσκοπικούς πόρους στην επιφάνειά του. Με τις ειδικές επιστρώσεις γίνεται πραγματικά λείο και αδιαβροχοποιείται. Αυτό, έχει ως αποτέλεσμα να κυλούν οι σταγόνες του νερού και να μη μένουν πάνω στο κρύσταλλο. Έτσι, η συσσώρευση των αλάτων περιορίζεται κατά πολύ και ο καθαρισμός τους είναι λιγότερο συχνός και πανεύκολος!

tip

Τα κρύσταλλα που έχουν υποστεί αφαλατική επεξεργασία απαιτούν ιδιαίτερη μεταχείριση κατά τον καθαρισμό τους. Προκειμένου να μην καταστρέψουμε τη επιφάνεια κατά των αλάτων, πρέπει να χρησιμοποιούμε ήπια καθαριστικά και μην την τρίβουμε με σκληρά σφουγγάρια ή σύρματα. Ακόμα κι έτσι, οι αφαλατικές επιστρώσεις έχουν διάρκεια ζωής κάποια χρόνια και μετά θα χρειαστούν ξανά επεξεργασία. Παρ’ όλα αυτά, η πρακτικότητα που προσφέρουν στην καθημερινότητά μας είναι μοναδική!

δομικά στοιχεία και κινούμενα μέρη

Οι καμπίνες και τα πάνελ περιλαμβάνουν δομικά στοιχεία και κινούμενα μέρη, που είναι επιρρεπή σε φθορές. Τα συνηθέστερα σημεία που θα παρουσιάσουν προβλήματα, είναι τα ροδάκια, οι μεντεσέδες, τα λάστιχα στεγανοποίησης και οι λαβές στα κρύσταλλα. Οι φρακαρισμένες ή κρεμασμένες πόρτες, η συσσώρευση μούχλας στις ενώσεις και τα χερούλια που μας έμειναν στο χέρι, είναι δυστυχώς η εικόνα μιας φθηνής κατασκευής μετά από λίγο καιρό χρήσης.

Γι’ αυτό, η ποιότητα κατασκευής των πάνελ ή της καμπίνας είναι εξαιρετικά σημαντική. Αποφύγετε τα πλαστικά και προτιμήστε ανοξείδωτα αλουμινένια πλαίσια. Ορισμένες εταιρείες προσφέρουν εξαιρετικής αντοχής και λειτουργίας υλικά, όπως ροδάκια με επένδυση από Teflon, που εξασφαλίζουν ομαλή και αθόρυβη κύλιση.

Σε κάθε περίπτωση, να επιλέξετε μια καμπίνα ή πάνελ από επώνυμο εργοστάσιο και εξουσιοδοτημένο κατάστημα και να κρατήσετε τον κωδικό. Ακόμα και τα ακριβά προϊόντα, ενδέχεται κάποια στιγμή να χρειαστούν κάποιο ανταλλακτικό.

διαστάσεις

διαστάσεις διαχωριστικών πάνελ μπανιέρας

Τα πάνελ θα τα βρείτε σε διάφορες διαστάσεις, ανάλογα με την εταιρεία κατασκευής. Συνήθως τα μονά κρύσταλλα κυμαίνονται από 70 μέχρι 85 εκατοστά, ενώ τα αναδιπλούμενα έχουν μικρότερο μήκος.

Το σύνηθες ύψος είναι 1,40 μέτρα, ώστε μαζί με το ύψος της μπανιέρας να φτάνουν περίπου στα 1,95 μέτρα. Αυτό επιτρέπει να υπάρχει το απαραίτητο κενό στο πάνω μέρος, ώστε να φεύγουν οι υδρατμοί.

tip

Αν στο μπάνιο σας υπάρχει πατάρι και το ταβάνι είναι χαμηλότερο από 2,10 μέτρα, τότε δυστυχώς δεν μπορείτε να εφαρμόσετε πάνελ μπανιέρας.

Επειδή το πάνελ αφήνει ούτως ή άλλως ελεύθερο χώρο, δεν είναι απαραίτητο να έχετε απόλυτα ακριβή μέτρηση στο μήκος της μπανιέρας.

διαστάσεις καμπίνων μπανιέρας

Οι καμπίνες μπανιέρας ακολουθούν τα διεθνή στάνταρ διαστάσεων των μπανιερών. Κατά συνέπεια, αν δεν έχετε κάποια ειδική κατασκευή στους τοίχους σας, δε θα δυσκολευτείτε να βρείτε την κατάλληλη καμπίνα.

Αν πρόκειται για ευθύγραμμη καμπίνα από τοίχο σε τοίχο, μετράμε την απόσταση σε δύο σημεία: στο χείλος της μπανιέρας και στο μέγιστο ύψος που θα φτάσει η καμπίνα σας. Ο λόγος που γίνεται η μέτρηση κατ’ αυτόν τον τρόπο, είναι διότι η τοιχοποιία δεν είναι πάντα απολύτως ευθύγραμμη και θέλουμε να αποφύγουμε την περίπτωση κακής εφαρμογής της καμπίνας. Αν υπάρχουν ουσιαστικές αποκλίσεις στις δύο μετρήσεις σας, θα χρειαστείτε ένα πρόσθετο τμήμα που λέγεται προφίλ προέκτασης, το οποίο θα εξισορροπήσει τη διαφορά.

Στην περίπτωση που η μπανιέρα είναι τοποθετημένη σε γωνία, τότε μετράμε το εξωτερικό μήκος και πλάτος στο χείλος της μπανιέρας.

Σε κάθε περίπτωση, όλες οι καμπίνες μπανιέρας έχουν το λεγόμενο εύρος αλουμινίου, δηλαδή μια ανοχή μέχρι περίπου 3 εκατοστά, που μπορεί να καλυφθεί κατά την τοποθέτηση.

Το ύψος των καμίνων είναι περίπου 1,40 μέτρα, ώστε μαζί με το ύψος της μπανιέρας να φτάνουν περίπου στα 1,95 μέτρα. Αυτό επιτρέπει να υπάρχει το απαραίτητο κενό στο πάνω μέρος, ώστε να φεύγουν οι υδρατμοί.

τι καμπίνα μπανιέρας να επιλέξω;

Η επιλογή πρέπει να εξασφαλίζει την ανεμπόδιστη είσοδο στη μπανιέρα και να μην πέφτουν έξω νερά κατά τη χρήση της.

Γενικά, οι καμπίνες ανταποκρίνονται πολύ καλύτερα στο ρόλο τους, αλλά από πλευράς αισθητικής υστερούν των πάνελ.

Επομένως, αν έχετε ένα πολύ ευρύχωρο μπάνιο και μπανιέρα μεγάλου μήκους, τότε επιλέξτε ένα σταθερό πάνελ.

Σε κάθε άλλη περίπτωση, προτείνουμε να θυσιάσετε την αισθητική και να επιλέξετε μια καμπίνα.

Πάντα επιλέξτε ποιοτικά υλικά επώνυμων εργοστασίων, για να έχετε αντοχή στο χρόνο και να μπορείτε να βρείτε ανταλλακτικά, αν χρειαστεί.

Στο domo μπορείς να συγκεντρώσεις προσφορές από τα καταστήματα για τα είδη που σε ενδιαφέρουν, να τις συγκρίνεις και να επιλέξεις με ευκολία και σιγουριά.

Scroll to Top

συγκέντρωσε προσφορές - σύγκρινε - επίλεξε

Στο domo μπορείς να συγκεντρώσεις προσφορές από τα καταστήματα για τα είδη που σε ενδιαφέρουν, να τις συγκρίνεις και να επιλέξεις με ευκολία και σιγουριά.